BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Το -17 του ΜακΚίσικ ήταν η χειρότερη επίδοση του από την ημέρα που φόρεσε τα ερυθρόλευκα

Ολυμπιακός: Το -17 του ΜακΚίσικ ήταν η χειρότερη επίδοση του από την ημέρα που φόρεσε τα ερυθρόλευκα
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ INTIME

Σε μια βραδιά - ρεκόρ για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, που όπως κι αν σούταρε ευστοχούσε, ο Σακίλ ΜακΚίσικ είχε αυτοκαταστροφικές τάσεις και το -17 του Ολυμπιακού στη Μόσχα ενόσω αυτός βρισκόταν στο παρκέ ήταν η χαμηλότερη επίδοσή του αφότου ήρθε στον Πειραιά. Το Instat Scout προσφέρει τα δεδομένα στο SPORT24.

Η ήττα του Ολυμπιακού από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα, δεύτερη στα πρώτα πέντε ματς τη νέας σεζόν στην Euroleague, διαβάζεται ποικιλοτρόπως.

Από τη μία οι ερυθρόλευκοι συνάντησαν και μαζί φρόντισαν να θρέψουν τις προϋποθέσεις για το πρώτο διπλό τους στη διοργάνωση, κερδίζοντας τις τρεις από τις τέσσερις περιόδους με συνολική διαφορά 9 πόντων (69-60). Συναντώντας μια πληγωμένη από τις απουσίες (Μιλουτίνοβ, Σενγκέλια, Γκριγκόνις) αντίπαλο είχαν καλύτερα ποσοστά στα σουτ, ιδίως στις προσπάθειες μέσα από τη γραμμή, πήραν ξεκάθαρα τα ριμπάουντ και βρήκαν μια διαιτησία που δεν τους έφραξε τον δρόμο για μια πιθανή νίκη.

Από την άλλη, η επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα να παίξει με διαφορετική πεντάδα στο μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης περιόδου, καθώς αρχικά -και έως ότου στο 1'25'' περάσει τον Μάρτιν- άφησε στο παρκέ τον Φαλ, συνδυαστικά με τις τακτικές προσαρμογές του Δημήτρη Ιτούδη στα δικά του σχήματα "γέννησαν" το επιμέρους 28-13 των γηπεδούχων, το οποίο στην εξέλιξη του αγώνα αποδείχθηκε καταλυτικό για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Ασχέτως του αν ο Μπαρτζώκας θα έκανε ξανά το ίδιο. Μόνο στο χρονικό αυτό κομμάτι του αγώνα η ελληνική ομάδα ξόδεψε αθροιστικά 12 επιθέσεις (5/13 προσπάθειες, 4 λάθη) και επέτρεψε στην ΤΣΣΚΑ, που σούταρε με 11/16 (9/13 δίποντα, 2/3 τρίποντα), να κλείσει το πρώτο μισό στο +10 (48-38).

Ναι μεν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ επέστρεψε αφρενάριστος από τ' αποδυτήρια, παίζοντας σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι και καταρρίπτοντας το ατομικό ρεκόρ πόντων του στην Euroleague δίχως να έχει επηρεαστεί από το παρκάρισμά του στον πάγκο, αλλά ήταν αδιαπραγμάτευτο πως στο δεύτερο μισό η ομάδα του Ιτούδη διαχειριζόταν προς όφελός της την υπέρ της κατάσταση. Οι Πειραιώτες είχαν αφήσει να τους γλιστρήσει το μομέντουμ και εν τέλει τους κόστισε.

Κι αν ο ομογενής γκαρντ ήταν όντως ικανός να πάρει μόνος του τον αγώνα, θα ήταν πολύ πιο εφικτό αυτό να συμβεί αρκεί ορισμένοι από τους υπόλοιπους περιφερειακούς τον είχαν υποστηρίξει στο ελάχιστο. Δεν συνέβη όσο χρειαζόταν και ο 25χρονος αποκόπηκε από το ερυθρόλευκο σύνολο.

Τα πυρά στον Σλούκα, το ιστορικό χαμηλό ο ΜακΚίσικ

Αναπόφευκτα η κουβέντα επικεντρώθηκε κυρίως στον Κώστα Σλούκα των 2 πόντων και των 2 λαθών για 1 τελική πάσα. Άλλη φορά εφέτος δεν είχε αγωνιστεί και προσφέρει τόσο λίγο. Η συμμετοχή των 12,5 λεπτών μάλιστα συνδυάστηκε μ' ένα (όχι συμβατό για τον κομβικό ρόλο του) -10 του Ολυμπιακού όσο ήταν στον αγώνα. Σε κάθε περίπτωση όμως, με τις άμυνες να προσαρμόζονται σταθερά πάνω του, ο 31χρονος πόιντ γκαρντ πρέπει να έχει τις εναλλακτικές επιλογές και αυτοί που ήταν μαζί του δεν του της έδωσαν στον βαθμό τουλάχιστον που απαιτούσε ο αγώνας.

Το παράδειγμα του Σακίλ ΜακΚίσικ είναι, μάλλον, το πιο χαρακτηριστικό της βραδιάς. Οι λίγοι πόντοι (μόλις πέντε) που έδωσε στα 17,5 λεπτά συμμετοχής θα μπορούσαν να ξεπεραστούν, αν ο Αμερικανός δεν είχε καταναλώσει πολλές επιθέσεις γι' αυτούς. Πίσω τους κρύβονται 9 προσπάθειες δύο ή τριών πόντων και ένα 50% στις δύο βολές που κλήθηκε να εκτελέσει. Αυτό ενόσω ο Ντόρσεϊ χρειάστηκε μόλις 14 επιθέσεις (4/4 δίποντα, 7/10 τρίποντα) για να φτάσει μέχρι τους 32 δικούς του.

Το shot chart του Σακίλ ΜακΚίσικ στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Το shot chart του Σακίλ ΜακΚίσικ στο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας INSTAT SCOUT


Ξεκάθαρα ο ΜακΚίσικ ήταν σε άσχημο βράδυ και δεν βοήθησε τον Ολυμπιακό. Το -17 της ελληνικής ομάδας κατά την παρουσία του στο ματς ήταν, όπως προκύπτει από τα πολύτιμα στοιχεία της Instat Scout, το χαμηλότερο από παίκτη που χρησιμοποίησε ο Μπαρτζώκας απέναντι στην ΤΣΣΚΑ (στο -15 ο Πρίντεζης και στο -13 οι Μάρτιν/Λαρεντζάκης), αλλά ταυτόχρονα και κυρίως και ό,τι αρνητικότερο έχει εμφανίσει ποτέ ο 31χρονος γκαρντ/φόργουορντ στην κλίμακα των
+/- από εκείνη την ημέρα που ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση στον Πειραιά.

Από τον χειμώνα του 2020 ο ΜακΚίσικ έχει παίξει μέχρι τώρα σε 41 αγώνες της διοργάνωσης. Θετικό πρόσημο μαζί του ο Ολυμπιακός είχε στους 20 εξ αυτών, με ανώτερη επίδοση το εντυπωσιακό +21 απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Εκείνη τη βραδιά είχε μετρήσει 20 πόντους με 7/11 σουτ. Από την άλλη όμως κουβαλούσε κι ένα -16 από τις 18/2 του 2021 σε αναμέτρηση με την Εφές (76-53). Το βράδυ της Παρασκευής έπεσε λίγο χαμηλότερα.

Με πηγή τα δεδομένα του Instat Scout, εμείς συγκεντρώσαμε τα πέντε κορυφαία και τα ισάριθμα ιστορικά χαμηλά του ΜακΚίσικ στη διοργάνωση.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ