BASKETBALL ANALYSIS

Ολυμπιακός: Η ανάλυση των πεπραγμένων των παικτών του πρωταθλητή στην Stoiximan Basket League

Ολυμπιακός: Η ανάλυση των πεπραγμένων των παικτών του πρωταθλητή στην Stoiximan Basket League
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout τα πεπραγμένων των παικτών του πρωταθλητή Ολυμπιακού. Από τον MVP Σάσα Βεζένκοβ και τον Κώστα Σλούκα, μέχρι τον Μουστάφα Φαλ και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ. 

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε πανάξια τον τίτλο του πρωταθλητή στην Stoiximan Basket League, επικρατώντας με 3-0 του Παναθηναϊκού στους τελικούς. Έκανε το πρώτο του double μετά το 1997 και επιβεβαίωσε ότι ήταν η καλύτερη ομάδα την σεζόν 2021/22.

Οι “ερυθρόλευκοι” ήταν καταιγιστική από την αρχή της χρονιάς. Ξεπέρασαν τις όποιες δυσκολίες και έκλεισαν την σεζόν με συνολικό ρεκόρ (σε κανονική περίοδο και playoffs) 31 νίκες και 1 ήττα. Το SPORT24 παρουσιάζει με την βοήθεια του InStat Scout τα πεπραγμένα των παικτών των νταμπλούχων Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη μόνο όσα έκαναν στην φετινή Stoiximan Basket League.

Σημείωση: Οι παίκτες θα παρουσιαστούν με την σειρά του αριθμού της φανέλας τους. Η αρχή δηλαδή θα γίνει από τον Τόμας Γουόκαπ, που φορούσε το 0 (μηδέν) και το φινάλε θα γίνει με τον Σακίλ ΜακΚίσικ, που φορούσε το Νο77.

Τόμας Γουόκαπ

Οι αριθμοί του: 6 πόντοι, 2.5 ριμπάουντ, 3.6 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο σε 18 λεπτά συμμετοχής (31 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Τόμας Γουόκαπ στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Τόμας Γουόκαπ στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκινούσε η άμυνα της ομάδας και αυτός που την ίδια στιγμή φρόντιζε να βάλει τους συμπαίκτες του στην σωστή θέση στην επίθεση, οργανώνοντας το παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Ο Τόμας Γουόκαπ ήταν φέτος ακριβώς αυτό που περίμενε ο Ολυμπιακός. Ένας αμυντικός ογκόλιθος, ο οποίος την ίδια στιγμή έκανε τα απαραίτητα στην επίθεση: Πάσαρε σωστά, έπαιζε Pick and Roll όταν χρειαζόταν και έπαιρνε κάποια σουτ από στάση (Spot Up) με μέτρια ποσοστά.
Τι λέει το InStat Scout: Ο Γουόκαπ πρόσφερε 1.07 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Spot Up (σουτ από στάση), σε ένα οριακά καλά νούμερο και 0.73 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου επιχείρησε προσπάθεια (σε ένα μέτριο νούμερο). Την ίδια στιγμή ωστόσο η επιρροή του φαίνεται στην άλλη πλευρά του παρκέ, αφού δεχόταν μόλις 0.59 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου μάρκαρε τον αντίπαλο χειριστή και 0.64 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Isolation (ένας εναντίον ενος).

Κουινσι Έισι

Οι αριθμοί του: 4.4 πόντοι και 1.4 ριμπάουντ μέσο όρο σε 11 λεπτά συμμετοχής (16 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Κουίνσι Έισι στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Κουίνσι Έισι στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Ο Αμερικανός φόργουορντ αποκτήθηκε στα μέσα της σεζόν όταν οι “ερυθρόλευκοι” ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς και κορονοϊό, προκειμένου να δώσει βάθος στην γραμμή ψηλών της ομάδας.

Έχοντας μία πολύμηνη απουσία στην πλάτη του, κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει, με τον Κουίνσι Έισι να αποδεικνύεται ένας καλός παίκτης για τα αποδυτήρια, που έδωσε ό,τι είχε όταν πατούσε παρκέ, έχοντας ως αποστολή να ξεκουράζει τους παίκτες του βασικού κορμού στα παιχνίδια της Stoiximan Basket League.
Τι λέει το InStat Scout: Ο Έισι σημείωνε 1.44 πόντους σε καταστάσεις Spot Up φέτος, σε ένα ελίτ νούμερο, το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι έκλεισε την σεζόν σουτάροντας με 51.4% στα τρίποντα (18/35). Ακόμα πιο ενδεικτικό του ρόλου του ήταν ότι πήρε το 50.9% των προσπαθειών του σε τέτοιες καταστάσεις.

Τάιλερ Ντόρσεϊ

Οι αριθμοί του: 10.7 πόντοι, 2.4 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ μέσο όρο με 41.1% στα τρίποντα (32 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Τάιλερ Ντόρσεϊ στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Τάιλερ Ντόρσεϊ στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Ένας από τους μόλις δύο παίκτες της ομάδας που αγωνίστηκε και στα 32 παιχνίδια της σεζόν (κανονική περίοδο και playoffs), με τον άλλο να είναι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Ο ομογενής γκαρντ ήξερε ότι είχε εκτελεστικό ρόλο στους Πειραιώτες, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να του δίνει πολλές ελευθερίες στην επίθεση προκειμένου να τον κερδίσει. Πιθανότατα μετά τον Κώστα Σλούκα, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν ο παίκτης με την μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Ο ομογενής γκαρντ επιβεβαίωσε (και) με την “ερυθρόλευκη” φανέλα ότι είναι ένα εξαιρετικός σκόρερ και ένας θετικός σουτέρ, που ακόμα θέλει δουλειά ως δημιουργός για τους συμπαίκτες του, ενώ παράλληλα είχε πολλές καλές στιγμές στην άμυνα.
Τι λέει το InStat Scout: Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ σημείωνε 1.12 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου επιχείρησε το σουτ και 1.07 πόντους ανά κατοχή σε Spot Up καταστάσεις, σε μία ακόμα επιβεβαίωση ότι νιώθει πιο άνετα με την μπάλα στα χέρια.

Αμυντικά, ξεχωρίζει το γεγονός ότι δεχόταν μόλις 0.48 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου μάρκαρε τον χειριστή της μπάλας και 0.76 πόντους ανά κατοχή σε Off screen καταστάσεις, σε plays δηλαδή που έπρεπε να κυνηγάει τον προσωπικό του αντίπαλο πίσω από τα σκριν.

Μιχάλης Λούντζης

Οι αριθμοί του: 4.5 πόντοι, 1.8 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ μέσο όρο με 39% στα τρίποντα σε 12 λεπτά συμμετοχής (27 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Μιχάλη Λούντζη στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Μιχάλη Λούντζη στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Ο Μιχάλης Λούντζης ξεκίνησε την σεζόν όντας ο 12ος παίκτης της ομάδας - και όταν ήρθε ο Έισι κάτι ανάμεσα στον 12ο και τον13ο παίκτη - ξέροντας ότι θα πάρει ευκαιρίες κυρίως στο ελληνικό πρωτάθλημα, σε έναν άχαρο ρόλο. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις ανταποκρίθηκε όποτε πήρε ευκαιρίες, έχοντας στιγμές που έπαιξε και σε σημαντικά παιχνίδια.

Ο Λούντζης ήταν πρακτικά ο τρίτος πόιντ γκαρντ του Ολυμπιακού, πίσω από τους Γουόκαπ και Σλούκα. Είχε κυρίως αμυντικές αποστολές, ενώ στην επίθεση έπαιζε πιο μακριά από την μπάλα από ότι είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια σε Προμηθέα και Λαύριο, όπου του ζητούσαν να πάρει πρωτοβουλίες.
Τι λέει το InStat Scout: Την φετινή σεζόν ο 24χρονος γκαρντ πρόσφερε 1.26 πόντους ανά κατοχή σε Spot Up καταστάσεις. Αμυντικά, δεχόταν 0.71 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Spot Up όπου μάρκαρε τον αντίπαλο σουτέρ και μόλις 0.38 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll, με το τελευταίο νούμερο ωστόσο να προκύπτει από εξαιρετικά μικρό δείγμα, αφού κλήθηκε να μαρκάρει τέτοια plays μόνο σε 13 περιπτώσεις.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης

Οι αριθμοί του: 8.5 πόντοι, 2.2 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο με 46.2% στα τρίποντα σε 16 λεπτά συμμετοχής (32 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Γιαννούλη Λαρεντζάκη στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Γιαννούλη Λαρεντζάκη στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Ο δεύτερος παίκτης του Ολυμπιακού που αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια της Stoiximan Basket League. Και πιθανότατα αυτός που αξιοποίησε καλύτερα από κάθε άλλον συμπαίκτη του τον αναβαθμισμένο του ρόλο στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, θέλοντας μέσα από αυτά να βρει ρυθμό και να κερδίσει χρόνο συμμετοχής για τους αγώνες της EuroLeague.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είχε εξαιρετική παρουσία στην Stoiximan Basket League, κάνοντας ακόμα ένα βήμα μπροστά στην εξέλιξή του. Πιστός στον ρόλο του στην επίθεση, όπου έπρεπε να ανοίγει το γήπεδο με το σουτ του και ενίοτε να αναλαμβάνει ρόλο δεύτερου δημιουργού, συνεπής στην άμυνα, κέρδισε με το σπαθί του μία σταθερή θέση στο ροτέισον του Ολυμπιακού.
Τι λέει το InStat Scout: Ο γκαρντ από την Κύθνο πήρε το 41.5% των φετινών του προσπαθειών στην Stoiximan Basket League σε Spot Up καταστάσεις, σημειώνοντας 1.6 πόντους ανά κατοχή, σε ένα εξωφρενικό νούμερο. Παράλληλα, πρόσφερε 1.29 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Catch and Drive (υποδοχή της μπάλας και επίθεση σε close out άμυνα).

Αμυντικά ξεχωρίζουν δύο αριθμοί: Δεχόταν μόλις 0.74 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Spot Up και 0.71 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Pick and Roll, όπου μάρκαρε τον χειριστή της μπάλας.

Μουστάφα Φαλ

Οι αριθμοί του: 7.9 πόντοι, 5.1 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ και 1 κόψιμο μέσο όρο σε 19 λεπτά συμμετοχής (27 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Μουστάφα Φαλ στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Μουστάφα Φαλ στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Ο Γάλλος γίγαντας είναι ο παίκτης που άλλαξε όλο το προφίλ του Ολυμπιακού σε άμυνα και επίθεση. Το μέγεθός του τον έκανε φόβητρο στην άμυνα, ενώ το Post Up παιχνίδι αποτέλεσε άρμα μάχης σε δύσκολες στιγμές όλη την σεζόν για τον Ολυμπιακό.

Ο Φαλ καθόρισε τις ισορροπίες στους “ερυθρόλευκους” όλη την σεζόν. Στην επίθεση, αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει δεν ήταν απλώς ότι τελείωνε φάσεις, αλλά - κυρίως - ότι είναι καλός πασέρ, ανοίγοντας το παιχνίδι της ομάδας του. Στην άμυνα, ήταν αυτός που έδινε την άνεση στους γκαρντ του Ολυμπιακού να πιέζουν την μπάλα, έχοντας την ασφάλεια ενός μπλοκέρ πίσω τους.
Τι λέει το InStat Scout: Ο Φαλ πόσταρε στο 42.1% των κατοχών που εκδήλωσε επίθεση φέτος, προσφέροντας 1.14 πόντους ανά κατοχή. Παράλληλα, πρόσφερε 1.36 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις όπου έκοψε προς το καλάθι και 1.32 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου ρόλαρε στο καλάθι.

Αμυντικά, ο Γάλλος δεχόταν μόλις 0.72 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου γινόταν αλλαγή και μάρκαρε τον αντίπαλο γκαρντ και 1 πόντο ανά κατοχή σε καταστάσεις Isolation (ένα εναντίον ενός).

Κώστας Σλούκας

Οι αριθμοί του: 10.6 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο με 39.1% στα τρίποντα σε 23 λεπτά συμμετοχής (29 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Κώστα Σλούκα στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Κώστα Σλούκα στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Ο ηγέτης του Ολυμπιακού και ο άνθρωπος που βγήκε μπροστά σε πολλά παιχνίδια φέτος όταν τον χρειάστηκε η ομάδα του, σημειώνοντας μεγάλα σουτ.

Ο Σλούκας είχε μία από τις πιο ώριμες σεζόν της καριέρας του. Υπήρξαν παιχνίδια που έπαιξε στο ρελαντί κόντρα σε μικρότερους αντιπάλους (κάνοντας κι εκεί την διαφορά) υπήρξαν και παιχνίδια που ξεσπασε, όπως ο αγώνας με την ΑΕΚ στα Λιόσια. Στο τέλος της ημέρας, έφερε - και με το παραπάνω - εις πέρας τον ρόλο του.
Τι λέει το InStat Scout: Πέρα από τους 10.4 πόντους που σκόραρε, ο Σλούκας πρόσφερε και άλλους 12.9 πόντους ανά αγώνα με τις ασίστ του. Παράλληλα σκόραρε 0.93 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου επιχείρησε το σουτ, 1.16 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Spot Up και 1.3 πόντους σε καταστάσεις Isolation

Αμυντικά, δεχόταν 0.79 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου μάρκαρε τον αντίπαλο χειριστή της μπάλας.

Χασάν Μάρτιν

Οι αριθμοί του: 6.3 πόντοι και 3.5 ριμπάουντ μέσο όρο σε 15 λεπτά συμμετοχής (31 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Χασάν Μάρτιν στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Χασάν Μάρτιν στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Ο Αμερικανός σέντερ ήταν ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος να ξεκουράζει τον Μουστάφα Φαλ, όντας ένας ψηλό με εντελώς αντίθετα χαρακτηριστικά από τον Γάλλο, δίνοντας μία διαφορετική προσέγγιση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Ο Μάρτιν ξεκίνησε την σεζόν με κάποια προβλήματα, προσπαθώντας να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στο γόνατο. Σταδιακά όμως βρήκε ρυθμό, αποτελώντας τον ιδανικό συμπαίκτη του Κώστα Σλούκα σε καταστάσεις Pick and Roll, δίνοντας πράγματα στους “ερυθρόλευκους”.
Τι λέει το InStat Scout: Ο Μάρτιν πήρε το 31.1% των προσπαθειών του σε καταστάσεις Pick and Roll όπου ρόλαρε προς το καλάθι, προσφέροντας 1.36 πόντους ανά κατοχή Το 26.7% των προσπαθειών του ήρθε με κοψίματα προς το καλάθι (1.44 πόντοι ανά κατοχή).

Αμυντικά, ο Μάρτιν δεχόταν 0.8 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Isolation και μόλις 0.52 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου έβγαινε πάνω στον αντίπαλο περιφερειακό.

Σάσα Βεζένκοβ

Οι αριθμοί του: 15.5 πόντοι, 7 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ μέσο όρο με 43.4% στα τρίποντα σε 24 λεπτά συμμετοχής (29 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Σάσα Βεζένκοβ στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Σάσα Βεζένκοβ στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Ο MVP του Ολυμπιακού. Ο Σάσα Βεζένκοβ είχε την σεζόν της απόλυτης έκρηξης και αναγνωρισιμότητας φέτος, όπου μπήκε και επίσημα στην κουβέντα για τα καλύτερα τεσσάρια στην Ευρώπη.

Ο Βούλγαρος φόργουορντ έμοιαζε - και ήταν - ασταμάτητος στα περισσότερα παιχνίδια. Όντας εδώ και χρόνια γνωστός ως ένας φονικός σουτέρ, συνέχισε να βάζει κι άλλα πράγματα στο παιχνίδι του, βελτίωσε το Post Up παιχνίδι του, την κίνηση χωρίς την μπάλα και τον τρόπο που διαβάζει καταστάσεις, ενώ παράλληλα συνέχισε να βελτιώνεται στην άμυνα.
Τι λέει το InStat Scout: Ο Σάσα Βεζένκοβ απέδειξε ότι μπορεί να κάνει… πολύ από όλα στην επίθεση, αφού εκδήλωνε τουλάχιστον μία κατοχή ανά αγώνα με έξι διαφορετικούς τρόπους: Catch and Shoot, Transition, κοψίματα προς το καλάθι, Catch and Drive, Post Up και έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τα plays που πήρε σε καταστάσεις Pick and Pop.

Ο Βεζένκοβ σημείωνε 1.44 πόντος ανά κατοχή σε καταστάσεις Spot Up και 1.43 πόντους ανά κατοχή με κοψίματα προς το καλάθι. Αμυντικά, δεχόταν μόλις 0.67 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Isolation, 0.57 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Post Up και 0.64 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Pick and Roll, όπου μάρκαρε τον αντίπαλο γκαρντ.

Γιώργος Πρίντεζης

Οι αριθμοί του: 5.2 πόντοι, 2.4 ριμπάουντ και 1 ασίστ μέσο όρο σε 12 λεπτά συμμετοχής (29 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Γιώργου Πρίντεζη στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Γιώργου Πρίντεζη στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έκλεισε την καριέρα του όπως την ονειρευόταν με τους “ερυθρόλευκους”, κατακτώντας το double. Στο μεσοδιάστημα, είχε μία μεστή τελευταία σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο, έχοντας περισσότερες αρμοδιότητες στην Stoiximan Basket League.

Ο Γιώργος Πρίντεζης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του Post, ένας από τους καλύτερους ψηλούς που έχει δει η Ευρώπη με πλάτη στο καλάθι. Την φετινή σεζόν μοίρασε τις αρμοδιότητές του περισσότερο ανάμεσα στα σουτ από την περιφέρεια και το post παιχνίδι, προσφέροντας πάλι στιγμές ποιότητας.
Τι λέει το InStat Scout: Ο Πρίντεζης πήρε το 24.8% των κατοχών του σε καταστάσεις Spot Up (1.07 πόντοι ανά κατοχή) και το 22.3% σε καταστάσεις Post Up (0.93 πόντοι ανά κατοχή).

Αμυντικά, ο Πρίντεζης δεχόταν 0.93 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Spot Up και 0.97 πόντους σε καταστάσεις Isolation.

Κώστας Παπανικολάου

Οι αριθμοί του: 7 πόντοι, 3.1 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ μέσο όρο με 40% στα τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής (29 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Κώστα Παπανικολάου στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Κώστα Παπανικολάου στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Ένας από τους κορυφαίους “3-and-D” παίκτες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ο Κώστας Παπανικολάου πρόσθεσε μία ακόμα ώριμη σεζόν στο βιογραφικό του, όντας από τους σημαντικότερους παίκτες του Ολυμπιακού χάρη στην ικανότητά του να επηρεάζει το παιχνίδι και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Ο Παπανικολάου ήταν το γνωστό… πασπαρτού και φέτος. Επιθετικά είχε την αποστολή να ανοίγει το γήπεδο με το σουτ του. Αμυντικά, η παρουσία του Γουόκαπ τον απάλλαξε από το φορτίο να μαρκάρει κάθε βράδυ τον καλύτερο αντίπαλο περιφερειακό, κάτι που τον βοήθησε να εστιάσει σε ένα άλλο δυνατό του σημείο: Τις βοήθειες - συχνά από την αδύνατη πλευρά - αφού είναι ένας από τους καλύτερους help defenders που έχει βγάλει το ευρωπαϊκό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια.
Τι λέει το InStat Scout: Ο Κώστας Παπανικολάου πήρε το 40.2% των προσπαθειών του σε καταστάσεις Spot Up, προσφέροντας 1.23 πόντους ανά κατοχή. Παράλληλα, πρόσφερε 1.09 πόντους ανά κατοχή στις προσπάθειες που πήρε έπειτα από κόψιμο μακριά από την μπάλα.

Αμυντικά, ο διεθνής φόργουορντ δεχόταν 0.78 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Catch and Drive και 0.7 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Isolation.

Λιβιό Ζαν-Σαρλ

Οι αριθμοί του: 7.1 πόντοι και 4.1 ριμπάουντ μέσο όρο σε 16 λεπτά συμμετοχής (27 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Λιβιό Ζαν-Σαρλ στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Λιβιό Ζαν-Σαρλ στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Έχοντας τον ρόλο του 4ου-5ου ψηλού - αν και υπήρχαν και ματς που ήταν ο πρώτος ψηλός που ερχόταν από τον πάγκο - ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ ήταν το πασπαρτού της frontline των “ερυθρόλευκων”, αφού ήταν ο μοναδικός παίκτης του ρόστερ που μπορούσε να αγωνιστεί τόσο ως πάουερ φόργουορντ, όσο και ως σέντερ.

Ο Γάλλος ψηλός είχε μία καλή σεζόν, κάνοντας λίγο από όλα. Στην επίθεση άλλες φορές βρισκόταν στην περιφέρεια (όταν αγωνιζόταν ως πάουερ φόργουρντ) και άλλες κοντά στο καλάθι (όταν αγωνιζόταν ως σέντερ), ενώ στην άμυνα συχνά βοηθούσε όταν ο Ολυμπιακός επέλεγε να πάει στην λογική των αλλαγών στα σκριν.
Τι λέει το InStat Scout: Ο Ζαν-Σαρλ αξιοποιήτο στην επίθεση με τρεις τρόπους: Spot Up (24.7% των κατοχών του), όπου σημείωνε 0.86 πόντους ανά κατοχή, κοψίματα προς το καλάθι (21.2% των κατοχών του) όπου πρόσφερε 1.39 πόντους ανά κατοχή και Post Up (19.9% των κατοχών του) όπου πρόσφερε 1.1 πόντους ανά κατοχή.

Αμυντικά, ο Ζαν-Σαρλ δεχόταν 0.88 πόντου ανά κατοχή σε καταστάσεις Spot Up και 1πόντο ανά κατοχή σε καταστάσεις Isolation.

Σακίλ ΜακΚίσικ

Οι αριθμοί του: 9.5 πόντοι, 1.9 ριμπάουντ και 2 ασίστ μέσο όρο με 43% στα τρίποντα σε 18 λεπτά συμμετοχής (27 αγώνες)
Το Shot Chart του

Το Shot Chart του Σακίλ ΜακΚίσικ στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart του Σακίλ ΜακΚίσικ στην Stoiximan Basket League την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Με λίγα λόγια: Το… ξυπνητήρι του Ολυμπιακού, ο παίκτης που συνήθως περνούσε στο παρκέ για να αλλάξει τον ρυθμό ενός αγώνα και να προσφέρει γρήγορους πόντους. Ο Σακίλ ΜακΚίσικ είχε πάντα ένα εκρηκτικό μίγμα να προσφέρει χάρη στην ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός και την… ατρόμητη προσέγγισή του στο παιχνίδι.

Ο ΜακΚίσικ ήταν και φέτος ο άνθρωπος που συχνά καλείτο να ξεκολλήσει τον Ολυμπιακό στο σκοράρισμα, κάτι που έκανε με μεγάλη επιτυχία και στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Αυτό που τον βοήθησε να ανέβει φέτος βέβαια ήταν η κατακόρυφη άνοδος του ποσοστού του στο τρίποντο. Ο Αμερικανός μπορεί να μην έγινε σουτέρ, αλλά πλέον δεν είναι τόσο απλό να τον αφήσει κάποιος ελεύθερο στην περιφέρεια.
Τι λέει το InStat Scout: Ο ΜακΚίσικ εκδήλωσε το 27.4% των επιθέσεών του σε καταστάσεις Spot Up, δίνοντας 1.33 πόντους ανά κατοχή. Παράλληλα σκόραρε 1.39 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Pick and Roll όπου επιχείρησε την προσπάθεια.

Αμυντικά, ο ΜακΚίσικ δεχόταν 1.5 πόντο ανά κατοχή σε κατάσταση Spot Up, αλλά μόλις 0.47 πόντους ανά κατοχή σε κατάσταση Pick and Roll όπου μάρκαρε τον χειριστή της μπάλας.

Δείτε την Game Night για την κατάκτηση του πρωταθλήματος απ' τον Ολυμπιακό:

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ