Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός AKTOR: Ο διπλός ρόλος του Χέιζ-Ντέιβις και το +12 της “πράσινης” πεντάδας που άλλαξε τα δεδομένα

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί του Ολυμπιακού στον τελικό του Allwyn Final 8. Ο καθοριστικός Χέιζ-Ντέιβις και στις δύο πλευρές του παρκέ, η εικόνα του Ολυμπιακού στην επίθεση και η “πράσινη” πεντάδα που άλλαξε τα δεδομένα στην 2η περίοδο.
Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν ο μεγάλος νικητής στον τελικό του Allwyn Final 8, επικρατώντας με 79-68 του Ολυμπιακού.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του “τριφυλλιού”.
Ο Χέιζ-Ντέιβις καθόρισε τις εξελίξεις και στις δύο πλευρές του παρκέ
Η απόκτηση του Χέιζ-Ντέιβις ήταν δεδομένο ότι θα άλλαζε την εικόνα του Παναθηναϊκού AKTOR. Αυτό φάνηκε με το “καλημέρα”, με τον Αμερικανό φόργουορντ να προλαβαίνει να προσαρμοστεί άμεσα, κάτι που έδειξε και στον τελικό, όπου τελείωσε το ματς με 15 πόντους με 6/7 δίποντα, 1/6 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και +13 στο σύστημα +/- σε 29 λεπτά συμμετοχής, κερδίζοντας το βραβείο του MVP του αγώνα. .
Ο Χέιζ-Ντέιβις έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του στην επίθεση. Ο Παναθηναϊκός AKTOR τροφοδότησε τον Αμερικανό στο Post, είτε όταν τον μάρκαρε ο Βεζένκοβ – για να τον φθείρει – είτε όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε με αλλαγές, με τον Χέιζ-Ντέιβις να δίνει λύσεις στο σκοράρισμα (αλλά και στην δημιουργία σε μία φάση, όταν έβγαλε ένα ελεύθερο τρίποντο στον Ρογκαβόπουλο).
Ο άλλοτε NBAερ ήταν βέβαια καθοριστικός και στην άλλη πλευρά του παρκέ, εκεί όπου – σε μεγάλο βαθμό – μάρκαρε τον Σάσα Βεζένκοβ με παρόμοιο τρόπο με αυτόν των playoffs της EuroLeague το 2023 – στην σειρά Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε. Ο Αμερικανός έπαιζε deny τον σταρ του Ολυμπιακού (του αρνείτο την πάσα). Αυτό φάνηκε από την πρώτη άμυνα που κλήθηκε να παίξει πάνω του στην 2η περίοδο. Ιδού:
Ο Φουρνιέ θέλει να παίξει Pick and Roll με τον Χολ.Ο Χέιζ-Ντέιβις είναι πάνω στον Βεζένκοβ
Ο Φουρνιέ πασάρει στην αδύνατη πλευρά στον Μόρις (και κάνει λάθος), ενώ ο Χέιζ-Ντέιβς παίζει deny τον Βεζένκοβ, μην αφήνοντάς τον να πάρει μπάλα.
Λίγο αργότερα, έγινε το εξής:
Ο Μόρις έχει την μπάλα και ετοιμάζεται να πάρει σκριν από τον Χολ, αλλά τελικά πασάρει στον Παπανικολάου. Ο Χέιζ-Ντέιβις παίζει πάλι deny (ή αλλιώς “καθρέφτη”, μένοντας μπροστά του) τον Βεζένκοβ.
Ο Παπανικολάου ετοιμάζεται να πάρει σκριν από τον Χολ. Ο Χέιζ-Ντέιβις (αν και βρίσκεται στην αδύνατη πλευρά) εξακολουθεί να κοιτάζει μόνο τον Βεζένκοβ.
Ο Παπανικολάου παίρνει ένα δύσκολο σουτ, ενώ ο Χέιζ-Ντέιβις είναι πάνω στον Βεζένκοβ.
Ο Χέιζ-Ντέιβις έκανε ζημιά στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα. Η λογική το να ξεκοπεί ο Βεζένκοβ από την υπόλοιπη ομάδα του Ολυμπιακού δεν είναι απαραίτητα το να μην σκοράρει ο σταρ των “ερυθρολεύκων” (αν και η αλήθεια είναι ότι με τον Χέιζ-Ντέιβις πάνω του δεν σκόραρε πολύ). Η λογική είναι να υποχρεώσει τον Ολυμπιακό να πάει σε άλλες λύσεις στην επίθεση, να είναι πιο στατικός, να μην βρει σουτ με καλές προϋποθέσεις. Και αυτό ακριβώς έγινε.
Ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα κόντρα σε αυτή την άμυνα, το οποίο γιγαντώθηκε λόγω της ανετοιμότητας του Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος ενσωματώθηκε τελευταία στιγμή στην ομάδα μετά το ταξίδι αστραπή στις ΗΠΑ, για προσωπικούς λόγους. Οι Πειραιώτες δεν είχαν τρίτο πόλο εκτέλεσης (μετά τους Βεζένκοβ, Φουρνιέ), δεν είχαν το απροσδόκητο, την προσωπική φάση που ίσως υποχρέωνε την άμυνα του Παναθηναϊκού AKTOR να προσαρμοστεί αντίστοιχα.
Η πεντάδα του Παναθηναϊκού AKTOR που άλλαξε τα δεδομένα και οι πολλοί διακριθέντες
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι εν πολλοίς το παιχνίδι κρίθηκε στην 2η περίοδο, όταν Παναθηναϊκός AKTOR ξέφυγε στο σκορ με 45-29 χάρη σε ένα επιμέρους σκορ 28-12. Ήταν το διάστημα που οι “πράσινοι” μπόρεσαν να παρατάξουν στο παρκέ μία πεντάδα με εξαιρετικές αποστάσεις, που έφερε σε δύσκολη θέση τον Ολυμπιακό.
Ο Εργκίν Αταμάν έριξε στο παρκέ τον τους δύο γκαρντ του που συνδυάζουν εκτέλεση και δημιουργία (Σλούκας, Ναν), τον καλύτερο σουτέρ του (Ρογκαβόπουλος), έναν παίκτη για όλες τις δουλειές (Χέιζ-Ντέιβις) και ένα Stretch ψηλό (Μήτογλου). Αυτή η πεντάδα του Παναθηναϊκού AKTOR άνοιξε τους χώρους, αφού όλοι αυτοί οι παίκτες μπορούν να σουτάρουν από την περιφέρεια.
Το γεγονός αυτό έδωσε την δυνατότητα στον Χέιζ-Ντέιβις να ποστάρει συνεχώς, ειδικά από την στιγμή που οι Ρογκαβόπουλος (14 πόντοι με 3/3 τρίποντα) και Μήτογλου (11 πόντοι με 1/2 τρίποντα) έβαλαν τα σουτ που χρειάστηκε. Με τους δύο Έλληνες φόργουορντ σε καλή βραδιά, οι απειλές ήταν πάρα πολλές, το “τριφύλλι” έχτισε διαφορά. Το παιχνίδι πήρε τον δρόμο του.
Εμφανώς ανώτερος ο Παναθηναϊκός AKTOR
Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν καλύτερος και νίκησε. Κάποιες φορές το μπάσκετ είναι τόσο απλό. Ο Χέιζ-Ντέιβις έδωσε το κάτι διαφορετικό στους “πράσινους” σε άμυνα και επίθεση, ο Ρογκαβόπουλος έδωσε τον έξτρα πρωταγωνιστή που χρειαζόταν, ο Μήτογλου ήταν καθοριστικός, ο Γκραντ έβαλε τις πινελιές που χρειαζόταν.
Το “τριφύλλι” έβγαλε τον Ολυμπιακό από τις συνήθειές του στην επίθεση, υποχρέωσε τον Γουόκαπ να έχει ρόλο εκτελεστή και όχι δημιουργού, έφθειρε τον Βεζένκοβ σημαδεύοντάς τον σε άμυνα και επίθεση. Κυριάρχησε από την 2η περίοδο κι έπειτα και νίκησε δίκαια, κατακτώντας το Κύπελλο.
Πλέον, οι δύο ομάδες εστιάζουν ήδη στις υποχρεώσεις τους στην EuroLeague. Ο δρόμος είναι μακρύς και για τους δύο, την ίδια στιγμή που σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα τεθούν ξανά αντιμέτωποι, σε ένα ματς όπου αμφότεροι θα δείξουν τι έμαθαν από την χθεσινή (21/2) αναμέτρησή τους.