ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι "ΒΟΜΒΕΣ" που δεν "έσκασαν" στο Λιμάνι!

Οι "ΒΟΜΒΕΣ" που δεν "έσκασαν" στο Λιμάνι!

Tο καλοκαίρι του 2016 ήταν το πιο "ήσυχο" όλων των εποχών -από μεταγραφικής άποψης- για τον Ολυμπιακό. Το Sport24.gr θυμάται ιστορίες τρέλας και παραφροσύνης με ονόματα που προκαλούν ΔΕΟΣ.

Ναι, ο κόσμος του Ολυμπιακού, είναι απαιτητικός. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει να ρωτάει αν η ομάδα θα αποκτήσει έναν ακόμη power forward, δεν θα σταματήσει να κρίνει και να κατακρίνει πολλές φορές τους προπονητές, τους παίκτες, τους ιδιοκτήτες, ακόμη και τις... καθαρίστριες του ΣΕΦ. Είναι στο DNA του.

Παρόλα αυτά, το καλοκαίρι του 2016 ήταν το πιο "ήσυχο" όλων των εποχών, τουλάχιστον από μεταγραφικής άποψης. Η απόκτηση των Έρικ Γκριν - Κεμ Μπερτς ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσε και χρειαζόταν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος για να έχει στα χέρια του ένα πλήρες roster, ένα ευέλικτο δυναμικό με παίκτες ικανούς να παίξουν σε περισσότερες από μια θέσεις. Και κάπως έτσι, η ζωή συνεχίζεται. Για να φτάσουμε βέβαια στο "ήσυχο" 2016, έπρεπε να ζήσουμε μερικά καλοκαίρια τρέλας και παραφροσύνης. Μα πάνω απ' όλα όμορα και χρωματιστά.

Καλά διαβάσατε. ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗΣ.

Τώρα, κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, όσοι "τυχεροί" έζησαν το ρεπορτάζ της ομάδας εκείνες τις εποχές απλά χαμογελούν και τουλάχιστον θυμούνται τις ιστορίες με νοσταλγία, καθώς τότε "λεφτά υπήρχαν", όπως επίσης και όνειρα, προσδοκίες και φιλοδοξίες για μεγάλα πράγματα.

TONI KUKOC - MANU GINOBILI

Οι "ΒΟΜΒΕΣ" που δεν "έσκασαν" στο Λιμάνι!

Καλοκαίρι του 1999, ο Ολυμπιακός έχει ήδη ανακοινώσει την απόκτηση του σπουδαίου Dino Radja και ψάχνει άλλα δυο μεγάλα χτυπήματα. Οι παράγοντες της ΚΑΕ προτείνουν μονοετή συμφωνία στον Toni Kukoc (!) που στα 30 του μόλις έκλεινε το κεφάλαιο "Chicago Bulls", του δίνουν το ποσό των 3.000.000 δολαρίων, όμως ο Κροάτης ήθελε κάτι περισσότερο. Όχι σε χρήματα, αλλά σε διάρκεια συμβολαίου, ώστε να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι Πειραιώτες δεν μπορούσαν να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα και σταμάτησαν να ασχολούνται με την υπόθεση. Στη συνέχεια έστρεψαν την προσοχή τους στον Manu Ginobili. Δεν τον ήθελαν απλά. Συμφώνησαν μαζί του! Το μπάι-άουτ για το ΝΒΑ έφτανε τα 750.000 δολάρια. Τι χάλασε τη δουλειά; Η Kinder έχασε τον Meneghin (μετακόμισε στην Τιμσίστεμ), κυνήγησε τον Αργεντινό, του έδωσε μπάι-άουτ 500.000 δολαρίων για το ΝΒΑ και τον "χτύπησε" στην καρδιά. Ο Ginobili λέγεται πως ζήτησε από τον Ολυμπιακό να βάλει το ίδιο μπάι-άουτ για να τηρήσει τον λόγο του, όμως ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν μπήκε στη διαδικασία και τον έχασε.

CHRIS WEBBER

Οι "ΒΟΜΒΕΣ" που δεν "έσκασαν" στο Λιμάνι!

Καλοκαίρι του 2007 και οι Πειραιώτες προσπαθούν να ρίξουν τα τσιμένα με τον Chris Webber των 20.7 πόντων, των 9.8 ριμπάουντ και των 4.2 ασίστ μέσο όρο καριέρας στο ΝΒΑ. Ο 34χρονος τότε Αμερικανός προερχόταν από τρεις τουλάχιστον μέτριες σεζόν στις ΗΠΑ, είδε τον Ολυμπιακό να ρίχνει στο τραπέζι του 8,5 εκατομμύρια δολάρια για συμφωνία δυο χρόνων, το σκέφτηκε, αλλά... " Δεν θέλω να φανεί σαν έλλειψη σεβασμού προς την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Απλά είμαι παιδί του ΝΒΑ" είχε πει. Τελικά πήγε στους Golden State Warriors για το minimum (602.173 δολάρια), έπαιξε σε εννέα ματς, είχε 3.9 πόντους και 3.6 ριμπάουντ ανά 14 λεπτά συμμετοχής και το καλοκαίρι του 2008 αποχαιρέτησε τα παρκέ.

AZUBUIKE - LUOL DENG - BONZI WELLS - RICKY DAVIS

Οι "ΒΟΜΒΕΣ" που δεν "έσκασαν" στο Λιμάνι!

Kαλοκαίρι του 2008. Η παραφροσύνη αρχίζει να χτυπά το Λιμάνι. Ο Ολυμπιακός δίνει 5 εκατομμύρια δολάρια στον Kelenna Azubuike, που αρνείται και συνεχίζει στο ΝΒΑ (έγραψε τη σεζόν 2008-2009 με τη φανέλα των Golden State Warriors 14.4 πόντους και 5 ριμπάουντ με 45% στα τρίποντα, πριν τα γόνατά του τον προδώσουν). Οι φήμες συνεχίζονται με τον Luol Deng που τελικά αποδείχθηκε ότι "δεν είναι αυτό ακριβώς που θέλουμε, διότι παίζει περισσότερο ως 3-4, ενώ εμείς θέλουμε 2-3". O Bonzi Wells ακούστηκε, απασχόλησε, αλλά ήταν "εκρηκτικός χαρακτήρας" και απορρίφθηκε, όπως και ο Ricky Davis που είχε κάνει το αμίμητο στο ΝΒΑ. Είχε αστοχήσει ΕΠΙΤΗΔΕΣ στο καλάθι της ομάδας του για να πάρει επιθετικό ριμπάουντ και να γράψει triple-double. Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στο τιμόνι, δεν είχε τύχη...

Τελικά ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Josh Childress με συμβόλαιο 20 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια...

BEN GORDON - RON ARTEST - JAMES POSEY

Οι "ΒΟΜΒΕΣ" που δεν "έσκασαν" στο Λιμάνι!
2007 NBAE

Καλοκαίρι του 2009 και στον Ολυμπιακό έχουν γλυκαθεί από την περίπτωση Childress που έχει κάνει τους αδελφούς Αγγελόπουλους πασίγνωστους στο ΝΒΑ. Όλοι ασχολούνται με την ομάδα και οι ατζέντηδες δεν σταματούν να προτείνουν παίκτες. Ο Ben Gordon αποχαιρετά τους Bulls (με 20.7 πόντους ανά παιχνίδι!) και ψάχνει ομάδα. Οι φήμες τον στέλνουν στην Ελλάδα για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, αλλά ο αθλητής θέλει να μείνει στις ΗΠΑ και υπογράφει τελικά στους Detroit Pistons για πέντε χρόνια και 59 εκατομμύρια δολάρια. Ο Ron Artest επίσης εξετάστηκε, αλλά δεν ήθελε να περάσει τον Ατλαντικό, όπως και ο James Posey που είχε σαφώς πιο λογικό για εκείνη την εποχή κασέ, αλλά και φιλοδοξίες να μείνει σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό της ελληνικής Α1 και της Euroleague.

Ποιους πήρε ο Ολυμπιακός; Τον Linas Kleiza, τον Patrick Beverley (από την Α2 Ουκρανίας), τον Von Wafer, τον Yotam Halperin και τον Nikola Vujcic.

ALLEN IVERSON

Οι "ΒΟΜΒΕΣ" που δεν "έσκασαν" στο Λιμάνι!

Κι αυτή η ιστορία, από το καλοκαίρι του 2009. Ο "ANSWER" είχε μείνει ελεύθερος από τους Detroit Pistons, είχε προτάσεις από τους Memphis Grizzlies και τους Miami Heat και οι Αγγελόπουλοι ήταν δεδομένα ερωτευμένοι μαζί του. Ήξεραν ότι σε περίπτωση που εκείνος θέλει να έρθει στην Ελλάδα, θα ενεργοποιούσαν τη μεγαλύτερη βόμβα στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ. Οι φήμες ακούστηκαν ξανά το καλοκαίρι του 2010, ο Iverson πέρασε τελικά τον Ατλαντικό, αλλά έπαιξε για λίγο στην Τουρκία με τη φανέλα της Besiktas. Το ρίσκο ήταν μεγάλο για τον Ολυμπιακό και οι παράγοντές του προτίμησαν να μην το πάρουν από τη στιγμή που η ομάδα προσπαθούσε να "χτίσει" σε υγιή, γερά θεμέλια κάτι μεγάλο.

NATE ROBINSON

DALLAS - FEBRUARY 13:  Nate Robinson #2 of the New York Knicks reacts during the trophy presentation after his third win during the Sprite Slam Dunk Contest on All-Star Saturday Night, part of 2010 NBA All-Star Weekend at American Airlines Center on February 13, 2010 in Dallas, Texas. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Jed Jacobsohn/Getty Images)
DALLAS - FEBRUARY 13: Nate Robinson #2 of the New York Knicks reacts during the trophy presentation after his third win during the Sprite Slam Dunk Contest on All-Star Saturday Night, part of 2010 NBA All-Star Weekend at American Airlines Center on February 13, 2010 in Dallas, Texas. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Jed Jacobsohn/Getty Images) GETTY IMAGES

Ο μεγάλος στόχος του Ολυμπιακού για τη θέση του πλέι μέικερ το καλοκαίρι του 2009, με τον Τέρελ ΜακΙντάιρ να είναι για άλλη μια φορά ψηλά στη λίστα, αλλά αυτή τη φορά η δεύτερη επιλογή. Ο Nate προερχόταν από την κορυφαία σεζόν της καριέρας του (17.2 πόντοι, 3.9 ριμπάουντμ, 4.1 ασίστ ανά 29.9 λεπτά συμμετοχής με τη φανέλα των New York Knicks), η φήμη του Ολυμπιακού είχε εξαπλωθεί εξαιτίας του Childress και ο βραχύσωμος guard λέγεται πως το σκέφτηκε σοβαρά. Ήταν restricted free agent, οπότε είχε το δικαίωμα να αποχαιρετήσει το ΝΒΑ για χάρη της Ευρώπης, όμως δεν έκανε το βήμα.

NICOLAS BATUM

Portland Trail Blazers forward Nicolas Batum (88) as the Portland Trail Blazers face the Sacramento Kings at the Moda Center. Bruce Ely / The Oregonian
Portland Trail Blazers forward Nicolas Batum (88) as the Portland Trail Blazers face the Sacramento Kings at the Moda Center. Bruce Ely / The Oregonian LC- THE OREGONIAN

Μία από τις ιστορίες που ελάχιστοι γνωρίζουν και κανείς δεν θέλει να επιβεβαιώσει. Το καλοκαίρι του 2008 οι Πειραιώτες ήθελαν να σπάσουν το συμβόλαιο του Lynn Greer ή του Qyntel Woods, με προτίμηση σε αυτό του πρώτου. Είχαν βρει και τον μεγάλο τους στόχο. Ήταν ο Γάλλος Nicolas Batum που προερχόταν από σπουδαία σεζόν με τη Le Mans. Τελικά έφυγε ο Woods, τον οποίο συγκεκριμένοι παίκτες της ομάδας ήθελαν στο ρόστερ για άλλη μία χρονιά και ο Batum μετακόμισε στο ΝΒΑ για να φορέσει τη φανέλα των Portland Trail Blazers.

KOBE BRYANT

Οι "ΒΟΜΒΕΣ" που δεν "έσκασαν" στο Λιμάνι!
Οι "ΒΟΜΒΕΣ" που δεν "έσκασαν" στο Λιμάνι!

Είχαν περάσει μόλις τρεις μήνες από τη συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Josh Childress και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι είχαν γίνει πραγματικά διάσημοι στο ΝΒΑ. Τον Οκτώβριο του 2008, λοιπόν, μεγάλες ιστοσελίδες των ΗΠΑ ρίχνουν τη "ΒΟΜΒΑ" της παραφροσύνης.

" Ο Ολυμπιακός δίνει 60 εκατομμύρια δολάρια για τριετές συμβόλαιο στον Kobe Bryant. Του προσφέρει επίσης μπάτλερ, σοφές, όσα χρειάζεται για τα παιδιά του, αλλά και ένα γιοτ μαζί με το πλήρωμα! Εκτός αυτού, θα χτίσουν ιδιόκτητο γήπεδο χωρητικότητας 20.000 θεατών".

Τα σχόλια δικά σας...

LEBRON JAMES

Οι "ΒΟΜΒΕΣ" που δεν "έσκασαν" στο Λιμάνι!
2009 EUROLEAGUE BASKETBALL

Κρατηθείτε. Εδώ κι αν ΔΕΝ χρειάζονται ιδιαίτερα σχόλια. Ήταν επίσης φθινόπωρο του 2008.

" 100 εκατομμύρια για δυο χρόνια δίνει ο Ολυμπιακός στον LeBron James. Ο παίκτης των Cavs θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να αφήσει το ΝΒΑ για μια πρόταση που θα φτάνει και θα ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ετησίως".

Για την ιστορία, αυτά τα 50 εκατομμύρια το χρόνο, ξεπερνούσαν το μπάτζετ του Ολυμπιακού τη σεζόν 2008-2009, το μεγαλύτερο μπάτζετ που είχε στην ιστορία της η ομάδα του Λιμανιού.

KEVIN GARNETT - GEORGE HILL

Οι "ΒΟΜΒΕΣ" που δεν "έσκασαν" στο Λιμάνι!

Η περίπτωση που δεν σηκώνει αμφισβήτηση, καθώς την έχουν επιβεβαιώσει οι ίδιοι οι αδελφοί Αγγελόπουλοι. " Ναι, είναι αλήθεια, ήμασταν κοντά σε συμφωνία με τον Kevin Garnett. Ήταν τον χειμώνα του 2011, στο lockout. Είχαμε τον Dusan Ivkovic". Ο KG δεν ήρθε ποτέ, ο Ολυμπιακός προτίμησε άλλον παίκτη (τον George Hill) και όταν τον έπεισε να μπει στο αεροπλάνο για να έρθει στην Ελλάδα, έμαθε πως η απεργία στο ΝΒΑ ολοκληρώθηκε...

Twitter @harris_stavrou

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ