ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ

Οι σκέψεις του NBA και η απάντηση στο ερώτημα πότε θα δούμε αγώνα στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 2022 AARON GASH/AP IMAGES

Είναι οι συνθήκες για την διεξαγωγή αγώνα NBA στην Ελλάδα πιο ευνοϊκές από ποτέ; Πώς βλέπει η Λίγκα την χώρα μας και πόσα πρέπει να γίνουν για να πάρει σάρκα και οστά ένα τέτοιο εγχείρημα; Ο Χάρης Σταύρου έχει το ρεπορτάζ από το Κλίβελαντ.

Το Κλίβελαντ διοργάνωσε ένα άψογο All-Star Weekend, το SPORT24 βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής, έχει γεμίσει όμως τις βαλίτσες του με πληροφορίες και δεδομένα για διάφορα ζητήματα που απασχόλησαν, απασχολούν και θα συνεχίσουν να απασχολούν την Λίγκα.

Η press conference του Άνταμ Σίλβερ άφησε ανοιχτά ζητήματα, "αφύλακτες γωνίες" που έπρεπε να σαρώσουμε, το κάναμε και θα καταπιαστούμε για ακόμα μία φορά τα τελευταία χρόνια με το ζήτημα της επίσκεψης της Λίγκας στην Ελλάδα.

Αποστολή στο Κλίβελαντ: Χάρης Σταύρου

Ο τελευταίος αγώνας που έδωσε το NBA στην Ευρώπη, ήταν αυτός ανάμεσα στους Μπακς και τους Χόρνετς στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2020. Πριν από δύο χρόνια δηλαδή! Από τότε ο Covid-19 ταλαιπώρησε και συνεχίζει να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα, έκανε τα ταξίδια είδος πολυτέλειας και τον Κομισάριο ανένδοτο στην επιστροφή στην δική μας ήπειρο. Δεν υπήρχε και νόημα για Global Games από τη στιγμή που τα γήπεδα ήταν είτε κλειστά, είτε είχαν περιορισμένη χωρητικότητα εξαιτίας της πανδημίας. Το NBA δεν λειτουργεί όπως άλλα πρωταθλήματα, δεν θα σκεφτεί ποτέ "ας βγάλουμε την αγγαρεία", έχει ξεκάθαρο πλάνο σε ό,τι το αφορά και κάθε κίνηση περνάει από κόσκινο, από μία διαδικασία αξιολόγησης που πολλές φορές διαρκεί χρόνια.

Είχαμε συναντήσει τον Άνταμ Σίλβερ στις 15 Ιανουαρίου του 2015 στα γραφεία του NBA στο Λονδίνο, μαζί με ακόμη τρεις Ευρωπαίους συναδέλφους, για μία συζήτηση αποκλειστικά για την ήπειρο στην οποία ζούμε. Και τότε, η ερώτηση η ίδια ήταν: "Βρίσκεται η Ελλάδα στην shortlist για έναν αγώνα στο άμεσο ή στο πιο μακρινό μέλλον;".

Ο Κομισάριος μας είχε πει ότι η παρουσία του -δευτεροετούς τότε- Γιάννη Αντετοκούνμπο έβαζε την χώρα μας στον χάρτη της Λίγκας, ως πιθανό προορισμό για να γίνει κάποια στιγμή ένας αγώνας, είχε παραδεχθεί ωστόσο πως αυτή ήταν μία μακρινή σκέψη και όχι κάτι που πραγματικά τον απασχολούσε εκείνη την περίοδο. Από τότε, πέρασαν επτά χρόνια, με τον Γιάννη να έχει πετύχει τα πάντα. Κυριολεκτικά τα πάντα.

Αν δούμε το ζήτημα ρεαλιστικά, η Ελλάδα ήταν και παραμένει μία πάρα πολύ μικρή αγορά για το NBA, ωστόσο η δυναμική που έχει το κοινό στη χώρα μας, ο τρόπος με τον οποίο "καταναλώνει" το content που αφορά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που παρέχει στους Αμερικανούς, την κάνουν πλέον έναν ελκυστικό προορισμό για το σχετικά άμεσο μέλλον.

Όχι, δεν θα δούμε αγώνα το φθινόπωρο του 2022, αν και αυτό το ενδεχόμενο είχε συζητηθεί, είχε αξιολογηθεί και είχε υπάρξει ως σοβαρή σκέψη στο μυαλό της Λίγκας. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η αλλαγή στην διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η θέληση ανθρώπων του μπάσκετ να ενισχύσουν ένα τέτοιο εγχείρημα που μόνο εύκολο δεν είναι. Και πολλοί μήνες προετοιμασίας απαιτούνται και οικονομικοί πόροι και κυρίως θέληση από περισσότερες από δύο πλευρές.

Ο Άνταμ Σίλβερ ήταν ξεκάθαρος στην press conference του Σαββάτου (19/2): "Ανυπομονούμε να γυρίσουμε στα διεθνή ταξίδια. Γνωρίζουμε ότι έχουμε μία παγκόσμια Λίγκα και η ευκαιρία να στείλουμε ομάδες σε άλλες ηπείρους, σε νέα μέρη του κόσμου, είναι η ευκαιρία που θεωρούμε ότι θα μας βοηθήσει να μεγαλώσουμε το άθλημα" ηταν η αρχική τοποθέτηση του Κομισάριου του NBA, που συνέχισε λέγοντας ότι: "Εξετάζουμε αυτή την περίοδο το ενδεχόμενο για αγώνες της preseason την ερχόμενη σεζόν. Δεν νομίζω ότι θα δούμε αγώνες κανονικής περιόδου την περίοδο 2022/23, για την ακρίβεια, σίγουρα δεν θα δούμε. Υπάρχει η πιθανότητα να εξετάσουμε αγώνες προετοιμασίας στην Ευρώπη. Απλώς θα πρέπει η οργάνωσή τους να γίνει αρκετά νωρίς. Ίσως να είναι δύσκολο, όμως η Ευρώπη είναι μία τόσο σημαντική αγορά για εμάς και φυσικά λατρεύουμε την πιθανότητα να βρεθούμε εκεί για αγώνες της preseason".

Τα δεδομένα για αγώνες στα μέρη μας, είναι πολύ συγκεκριμένα. Το Λονδίνο και το Παρίσι έχουν πάντα προτεραιότητα, με την γαλλική πρωτεύουσα να θεωρείται τα τελευταία χρόνια ένα βήμα πιο μπροστά από την αγγλική μεγαλούπολη, το Βερολίνο, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Κωνσταντινούπολη έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με το NBA, η Αθήνα και θέλει και μπορεί να μπει στη συζήτηση χάρη στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την τεράστια αλληλεπίδραση που υπάρχει για εκείνον στα social media της Λίγκας. Το γεγονός ότι την πρώτη χρονιά της καμπάνιας #NBAVote, το 2017 δηλαδή, η Ελλάδα συγκέντρωσε το 50% των ψήφων που έκαναν τον Greek Freak βασικό στον αγώνα που είχαμε καλύψει στην Νέα Ορλεάνη. Φυσικά από τότε τα δεδομένα έχου αλλάξει, με το ελληνικό κοινό να παραμένει πολύ ενεργό, να ενδιαφέρεται για αποτελέσματα, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και ό,τι αφορά την κορυφαία μπασκετική λίγκα του πλανήτη.

Η τελευταία φορά που το αμερικανικό μπάσκετ επισκέφθηκε την Ελλάδα ήταν πριν απο 12 χρόνια, οταν η Team USA έπαιξε στο ΟΑΚΑ με την εθνική μας ομάδα πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Τουρκίας. "Δεν θα ξεχάσω ποτέ έναν άνδρα που με έφτυσε δύο φορές επειδή φορούσα ρούχα της USA Basketball" μας εξηγούσε το βράδυ της Κυριακής άνθρωπος του NBA, που δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνο το... Dream Game με τον Ντουράντ, τον Ρόουζ, τον Γουέστμπρουκ και τον Λαμάρ Όντομ. Από τότε ειπώθηκαν κάποιες ακραίες κουβέντες που αποθάρρυναν το NBA να ασχοληθεί με την μικρή μας αγορά, ωστόσο πλέον σημασία δεν έχει τόσο το μικρή ή το μεγάλη, όσο το πόσο ενεργή και πόσο αφοσιωμένη είναι μία κοινότητα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, πολλά, αν όχι τα περισσότερα, κουτάκια στην λίστα με αυτά που ψάχνουν οι άνθρωποι της Λίγκας, τικάρονται.

Η λογική λέει πως ο Σίλβερ και οι συνεργάτες του, σε συνδυασμό φυσικά με τις ομάδες που θα προσεγγίσει ο Κομισάριος, θα συζητήσουν για έναν αγώνα στην Ελλάδα με φόντο το φθινόπωρο του 2023 η του 2024. Προς το παρόν το NBA προετοιμάζει (ναι, απο τώρα, για την ακρίβεια εδώ και ήδη πανω από ένα έτος) την επίσκεψή του στο Άμπου Ντάμπι. Ο πρώτος αγώνας στη Μέση Ανατολή θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες του SPORT24 στις 6 Οκτωβρίου, λίγες εβδομάδες μετά απο το EuroBasket 2022.

Η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμη, θα πρέπει και να θέλει πραγματικά να διεκδικήσει έναν ή και περισσότερους αγώνες, σε δύο γήπεδα με δύο ομάδες, θα πρέπει να εκμεταλλευθεί το status του Γιάννη Αντετοκούνμπο και να προσφέρει στον αθλητικό κόσμο της χώρας μία εμπειρία που θα θυμάται για πάντα. Το NBA θα γυρίσει στην Ευρώπη, η Ελλάδα είναι ένας απο τους προορισμούς που πραγματικά θέλει να επισκεφθεί, όμως θα πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει πως ένα τέτοιο project είναι χρονοβόρο, δαιδαλώδες, έχει πολλές προεκτάσεις και χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία. Για 40 ή 48 λεπτά, χρειάζονται χρόνια συζητήσεων, διαπραγματεύσεων και οργάνωσης, όμως γι' αυτό το NBA βρίσκεται δεκαετίες μπροστά και θα παραμείνει εκεί.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ NBA ALL STAR ALL STAR GAME ALL STAR GAME 2022 NBA ALL STAR 2022 NBA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ