NBA

Οι Γουίζαρντς έχουν πάρει φωτιά

Οι Μπράντιλι Μπιλ και Ράσελ Γουέστμπρουκ των Γουίζαρντς
Οι Μπράντιλι Μπιλ και Ράσελ Γουέστμπρουκ των Γουίζαρντς Ⓒ 2021 NICK WASS/ ASSOCIATED PRESS

Το σερί των 8 νικών, οι Μπιλ και Γουέστμπρουκ που έχουν ακόμα περισσότερες ευθύνες και ο υποτιμημένος ρόλος του Γκάφορντ. Το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την έκρηξη των Γουίζαρντς.

Οι Γουίζαρντς είναι ξαφνικά – μαζί με τους Νικς – μία από τις πιο καυτές ομάδες στο ΝΒΑ. Μετά και την επικράτησή τους επί των Καβαλίερς (119-110) έφτασαν τις 8 σερί νίκες, στο καλύτερο σερί τους τα τελευταία 20 χρόνια. Και τίποτα δεν ήρθε τυχαία.

Σε μία σεζόν που ξεκίνησε κάκιστα, με τον βασικό σέντερ (Τόμας Μπράιαντ) να τίθεται πολύ νωρίς εκτός με ρήξη χιαστού και τον Ράσελ Γουέσμπρουκ ανέτοιμο λόγω του τραυματισμού του στο πόδι να μην μπορεί να παίξει back to back παιχνίδια, οι Γουίζαρντς βυθίστηκαν στον πάγκο της Ανατολής. Τον τελευταίο καιρό όμως όλα έχουν αλλάξει. Οι Γουίζαρντς νικούν και παίζουν και ωραίο μπάσκετ. Και το μόνο που χρειάστηκε να κάνουν ήταν να δώσουν ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες στους δύο σταρ τους και να κάνουν μία υποτιμημένη ανταλλαγή.

ΜΠΙΛ ΚΑΙ ΓΟΥΕΣΤΜΠΡΟΥΚ ΣΕ ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι Μπράντλι Μπιλ και Ράσελ Γουέστμπρουκ έχουν από το ξεκίνημα της σεζόν εξαιρετικούς αριθμούς, γιατί – πολύ απλά – αυτό κάνουν οι σταρ. Δεν είχαν βρει χημεία όμως, ενώ φαινόταν να ψάχνουν ισορροπίες. Πλέον όμως ο ένας έχει μάθει το παιχνίδι του άλλου και αυτό φαίνεται.

Στους πρώτους 52 αγώνες της σεζόν ο Μπιλ είχε 30.9 πόντους, 4.9 ριμπάουντ και 4.8 ασίστ μέσο όρο με 49% στα σουτ και 34% στα τρίποντα, παίρνοντας 22.3 σουτ ανά αγώνα σε 35 λεπτά συμμετοχής, ενώ ο Γουέστμπρουκ είχε 21.6 πόντους, 10.6 ριμπάουντ και 10.7 ασίστ μέσο όρο με 44% στα σουτ με 18.6 προσπάθειες ανά αγώνα σε 35 λεπτά συμμετοχής. Στους τελευταίους 8 αγώνες ο Μπιλ έχει 32.1 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ μέσο όρο με 47% στα σουτ και 40% στα τρίποντα με 24.2 προσπάθειες ανά αγώνα σε 37 λεπτά συμμετοχής και ο Γουέστμπρουκ 22.3 πόντους, 13.1 ριμπάουντ και 11.8 ασίστ μέσο όρο με 46$% στα σουτ με 18.6 προσπάθειες ανά αγώνα σε 38 λεπτά συμμετοχής.

Ιδού το Shot Chart του Μπιλ στους τελευταίους 8 αγώνες (Πηγή: InStat Scout):

Το Shot Chart του Μπιλ
Το Shot Chart του Μπιλ INSTAT SCOUT

Ιδού και το Shot Chart του Γουέστμπρουκ στους τελευταίους 8 αγώνες (Πηγή: InStat Scout):

Το Shot Chart του Γουέστμπρουκ
Το Shot Chart του Γουέστμπρουκ INSTAT SCOUT

Αν κάποιος κοιτάξει τους απλούς αριθμούς, οι διαφορές φαίνονται μικρές. Στην πραγματικότητα ωστόσο είναι πιο μεγάλες από ότι δείχνουν. Και για να το καταλάβει αυτό κάποιος πρέπει να ξέρει το εξής: Σύμφωνα με το InStat Scout, στους πρώτους 52 αγώνες της σεζόν οι Μπιλ και Γουέστμπρουκ έτρεχαν το 69% των Πικ εν Ρολ των Γουίζαρντς (42.4% και 26.6% αντίστοιχα). Στους τελευταίους 8 αγώνες ωστόσο τρέχουν το 81.8% των Πικ εν Ρολ της ομάδας. Τι σημαίνει όμως αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι οι δύο σταρ της ομάδας έχουν πλέον ακόμα περισσότερη ώρα την μπάλα στα χέρια τους, έχουν ακόμα μεγαλύτερες αρμοδιότητες και λίγο-πολύ ορίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων των Γουίζαρντς.

Στο ΝΒΑ οι σταρ των ομάδων έχουν πάντα την μερίδα του λέοντος στις επιθέσεις, ειδικά όταν είναι γκαρντ, αφού έχουν συνέχεια την μπάλα στα χέρια τους. Οι Γουίζαρντς δεν διαθέτουν απλώς έναν, αλλά δύο σταρ που θέλουν την μπάλα στα χέρια τους. Και έπειτα από καιρό αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να πάνε την εξάρτησή τους από τους δύο σταρ τους στο επόμενο επίπεδο, με αποτέλεσμα – μάλλον αναμενόμενα δεδομένου ότι δεν έχουν άλλο γκαρντ με ικανότητα στην εκτέλεση και την δημιουργία – να δικαιωθούν.

Ο ΓΚΑΦΟΡΝΤ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΡΟΤΕΪΣΟΝ ΣΤΟΥΣ ΣΕΝΤΕΡ

Αν ωστόσο οι Μπιλ και Γουέστμπρουκ τραβάνε πάνω τους όλα τα φώτα, υπάρχει μία ακόμα παράμετρος – και αρκετά υποτιμημένη μάλιστα – που έχει παίξει ρόλο στην βελτίωση των Γουίζαρντς: Η απόκτηση του Ντάνιελ Γκάφορντ από τους Μπουλς την τελευταία ημέρα των ανταλλαγών.

Ο Γκάφορντ έχει προλάβει να αγωνιστεί σε 11 αγώνες με τους Γουίζαντς. Το ρεκόρ της ομάδας με αυτόν στο ρόστερ είναι 10-1! Είναι σαφές ότι ο Γκάφορντ δεν είναι ο κύριος λόγος της πορείας των Γουίζαρντς. Η δική του παρουσία ωστόσο έχει δώσει μία ισορροπία σε μία γραμμή ψηλών που ψαχνόταν μετά τον τραυματισμό του Μπράιαντ, με τον Γκάφορντ να προσφέρει από τότε που αποκτήθηκε 11.3 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 2.2 κοψίματα μέσο όρο σε 18.5 λεπτά συμμετοχής. Σύμφωνα μάλιστα με το InStat Scout, οι αντίπαλοι των Γουίζαρντς σουτάρουν μόλις με 48% στην ρακέτα όταν προστατεύει αυτός το καλάθι, ενώ παράλληλα όταν αυτός αμύνεται σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ οι αντίπαλοι της Γουάσινγκτον σημειώνουν μόλις 0.8 πόντους ανά κατοχή.

Το Shot Chart των σουτ που έχει μαρκάρει ο Ντάνιελ Γκάφορντ ως παίκτης των Γουίζαρντς
Το Shot Chart των σουτ που έχει μαρκάρει ο Ντάνιελ Γκάφορντ ως παίκτης των Γουίζαρντς INSTAT SCOUT

Το Shot Chart των αντιπάλων των Γουίζαρντς στα σουτ που έχει μαρκάρει ο Γκάφορντ (Πηγή: InStat Scout)

Ο Γκάφορντ ύψους 2.08 μέτρων δεν είναι ακριβώς το σημείο αναφοράς στους Γουίζαρντς. Θεωρητικά εξάλλου είναι μέλος ενός περίεργου – και θεωρητικά λίγο... απαρχαιωμένου με βάση τα σύγχρονα δεδομένα του ΝΒΑ – ροτέισον σέντερ που περιλαμβάνει ακόμα δύο... δεινοσαύρους: Τον – επίσης εξαιρετικό τον τελευταίο καιρό – Ρόμπιν Λόπεζ και τον Άλεξ Λεν (που μάλιστα ξεκινάει βασικός) οι οποίοι έχουν αμφότεροι ύψος 2.13 μέτρα. Στην πραγματικότητα όμως ο ρόλος του είναι πολύτιμος σε αυτή την έκρηξη των Γουίζαρντς, αφού έδωσε στην ομάδα κάτι που της έλειπε από όταν τραυματίστηκε ο Μπράιαντ: Έναν αθλητικό σέντερ που μπορεί να παίξει το Πικ εν Ρολ και να προστατέψει το καλάθι.

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΕΣ

Οι Γουίζαρντς δεν είναι μεγαθήριο. Ακόμα και μετά τις 8 σερί νίκες που έχουν σημειώσει βρίσκονται στην 10η θέση της Ανατολής με ρεκόρ 27-33. Με τα ισχύοντα δεδομένα, για να μπουν στα playoffs θα πρέπει να νικήσουν δύο νοκ-άουτ αγώνες στο play-in τουρνουά, μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσουν στην postseason την ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην περιφέρεια (μία εκ των Νετς, Σίξερς ή Μπακς).

Η Γουάσινγκτον είναι μία ομάδα που έχει στις τάξεις της δύο παίκτες που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες σε κάθε αγώνα στα πρόσωπα των Μπιλ και Γουέστμπρουκ. Έχει στο πλευρό τους έναν σοβαρό σουτέρ (Ντάβις Μπέρτανς) να τους ανοίγει το γήπεδο, έναν ταλαντούχο (αν και τραυματία τώρα) φόργουορντ που μπορεί να σκοάρει (Ρούι Χατσιμούρα) και έναν αθλητικό σέντερ (Γκάφορντ) που δίνει λύσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ίσως να μην τρομάζουν. Σίγουρα όμως είναι διασκεδαστικοί. Πολύ περισσότερο δε, είναι μία ομάδα που μπορεί να κάνει ζημιές.

Photo Credits: ⓒ 2021 Nick Wass/ Associated Press

TAGS NBA ΗΠΑ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΟΥΙΖΑΡΝΤΣ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ