NBA

Ο Τζούλιους Ραντλ οδηγεί τους Νικς

Ο Τζούλιους Ραντλ των Νικς
Ο Τζούλιους Ραντλ των Νικς Ⓒ 2021 GARETT FISBECK/ASSOCIATED PRESS

Η σεζόν καριέρας, το ιστορικό ρεκόρ με τους Μάτζικ και ο ηγετικός ρόλος. Ο Τζούλιους Ραντλ είναι όσα περίμεναν οι Νικς και ακόμα περισσότερα. Το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την τρομερή σεζόν του σταρ των Νεοϋορκέζων.

Ο Τζούλιους Ραντλ είχε πάντα καλούς αριθμούς. Το πρόβλημα ωστόσο ότι ποτέ αυτό δεν μεταφραζόταν σε νίκες. Φέτος όμως αυτό έχει αλλάξει.

Παίζοντας υπό τις οδηγίες του Τομ Θίμποντο, ο Ραντλ – αλλά και οι Νικς – έχει μεταμορφωθεί. Παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του, δείχνει πράγματα στο παρκέ που ο κόσμος δεν ήξερε ότι μπορεί να κάνει. Κυρίως όμως, τα κάνει αυτά για χάρη μίας ομάδας που είναι σε τροχιά playoffs, με τους Νικς να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην 6η θέση της Ανατολής με ρεκόρ 21-21, με τον ίδιο να διανύει σεζόν καριέρας, αριθμώντας 22.9 πόντους, 11.1 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 0.8 κλεψίματα μέσο όρο με 40.8% στα τρίποντα σε 37 λεπτά συμμετοχής, με όλες αυτές τις επιδόσεις να είναι ρεκόρ καριέρας.

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Στην δεύτερη σεζόν του στους Νικς, ο Ραντλ έχει έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο στην επίθεση της ομάδας. Έναν πιο δημιουργικό ρόλο, με την μεγάλη αλλαγή πάντως να έρχεται από την απόφαση του νέου τεχνικού της ομάδας, Τομ Θίμποντο, να χτίσει την επίθεση των Νικς πάνω του, αλλάζοντας εντελώς το στυλ παιχνιδιού του Ραντλ.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο περσινός Τζούλιους Ραντλ ήταν ένας παίκτης που ξεκινούσε τις επιθέσεις του από έξω προς τα μέσα σε καταστάσεις ένας εναντιον ενός, παίρνοντας το 20.8% των σουτ του σε τέτοια κατάσταση ( 3.7 κατοχές), έναντι 15.5% (2.7 κατοχές) των επιθέσεων που έπαιρνε ποστάροντας, ενώ έπαιρνε το 15.7% των επιθέσεών του σε καταστάσεις Catch and Shoot (2.7 κατοχές).

Φέτος τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Ο Ραντλ εκδηλώνει το 22.3% των κατοχών του στο post (4.6 ανά αγώνα), το 15.6% σε καταστάσεις ένας εναντιον ενός (3.2 κατοχές ανά αγώνα), το 12.7% σε Catch and Shoot (2.6 κατοχές) και το 11.2% σε καταστάσεις Πικ εν Ποπ (2.3 κατοχές ανά αγώνα).

Το Shot Chart του Τζούλιους Ραντλ την σεζόν 2020/21 με τους Νικς
Το Shot Chart του Τζούλιους Ραντλ την σεζόν 2020/21 με τους Νικς INSTAT SCOUT

Το Shot Chart του Τζούλιους Ραντλ την σεζόν 2020/21 με τους Νικς (Πηγή: InStat Scout)

Με λίγα λόγια: Ο Θίμποντο συνδύασε κάτι που αρκετοί προπονητές στο παρελθόν προσπάθησαν χωρίς επιτυχία: Να έχει έναν Ραντλ που κάνει... bullying στους αντιπάλους του στο post, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να βγει στην περιφέρεια να σουτάρει, αλλά και να δημιουργήσει, εκτοξεύοντας τις ασίστ του από τις 3.1 που είχε πέρυσι στις 6 φέτος, με αποκορύφωμα τις 17 που μοίρασε κόντρα στους Μάτζικ, επίδοση-ρεκόρ στην ιστορία των Νικς από παίκτη που δεν είναι γκαρντ. Πρόκειται για την απόλυτη μεταμόρφωση και κάτι το οποίο πιστώνεται ο Θίμποντο.

Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΝΙΚΣ

Ο Ραντλ έψαχνε χρόνια ένα περιβάλλον που θα τον βοηθούσε να ανθίσει. Οι Λέικερς, οι Πέλικανς και οι (περσινοί) Νικς δεν μπορούσαν να του το προσφέρουν αυτό. Οι φετινοί Νικς του Θίμποντο όμως μπορούν να του το προσφέρουν, κυρίως για έναν λόγο: Του έδωσαν την μπάλα στα χέρια, τον έχρισαν ηγέτη τους και του είπαν ότι θα ζήσουν και θα πεθάνουν με αυτόν.

Ο Ραντλ έχει γίνει ο ηγέτης των Νικς και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Νεοϋορκέζοι αποφάσισαν να δουν πράγματα σε αυτόν που άλλες ομάδες φοβόντουσαν να δουν. Εκμεταλλεύονται το σπάνιο χάρισμα του Ραντλ στην δημιουργία για ψηλό, αλλά και τον σπάνιο συνδυασμό αθλητικών προσόντων και επαφής με το καλάθι που τον βοηθάει την μία στιγμή να έχει φινέτσα στο παιχνίδι του και την άλλη να επιβαλλεται με την δύναμή του. Πάνω από όλα όμως του έριξαν κάτι πολύ βασικό: Εμπιστοσύνη. Και αισθάνονται απόλυτα δικαιωμένοι για αυτό.

Photo Credits: ⓒ 2021 Garett Fisbeck/Associated Press

TAGS NBA ΗΠΑ ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ