BASKETBALL ANALYSIS

Ο Τζόρνταν Λόιντ κυνηγάει το συμβόλαιο του εκατομμυρίου

Ο Τζόρνταν Λόιντ με τα χρώματα του Ερυθρού Αστέρα
Ο Τζόρνταν Λόιντ με τα χρώματα του Ερυθρού Αστέρα SPORT24

Σε μια απογοητευτική σεζόν για τον Ερυθρό Αστέρα, ο Τζόρνταν Λόιντ είναι ο μοναδικός που διασώθηκε. Το SPORT 24 εστιάζει -με τη βοήθεια του InStat Scout- στον εκρηκτικό γκαρντ, που κυνηγάει το συμβόλαιο του εκατομμυρίου, το προσεχές καλοκαίρι.

Η φετινή σεζόν εξελίχθηκε για τον Ερυθρό Αστέρα πολύ χειρότερα απ' ότι προσδοκούσαν όλοι στον σερβικό σύλλογο. Με αλλαγή προπονητή στα μισά της σεζόν (σ.σ.: ο Ντέγιαν Ράντονιτς αντικατέστησε τον Σάσα Ομπράντοβιτς), προσθαφαιρέσεις παικτών και ήττες. Πολλές ήττες.

Ως η προτελευταία ομάδα της κατάταξης στη regular season, ο Ερυθρός Αστέρας θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη απογοήτευση της σεζόν, αν δεν προέκυπτε ο καταποντισμός και η κατάρρευση της Χίμκι.

Ακόμη κι έτσι πάντως, η ομάδα του Βελιγραδίου καταγράφεται τη δεδομένη χρονική στιγμή (απομένουν πέντε αγώνες για την ολοκλήρωση της regular season) ως η χειρότερη επιθετική ομάδα της EuroLeague (με 74.34 πόντους μέσο όρο), κι ως η δεύτερη χειρότερη στους πόντους ανά κατοχή (με 0.94). Μοιραία είναι επίσης τελευταίος σε ποσοστό ευστοχίας τόσο στα δίποντα (με 48.7% -η μοναδική ομάδα που σουτάρει με κάτω από 50%) όσο και στα σουτ εντός παιδιάς (με 44.3%).

Τα σουτ του Τζόρνταν Λόιντ
Τα σουτ του Τζόρνταν Λόιντ INSTAT SCOUT

*Το shot chart του Τζόρνταν Λόιντ στην EuroLeague το 2020/21

Μέσα σε όλη αυτή την απογοήτευση λοιπόν, υπάρχει ένας που ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα. Ο Τζόρνταν Λόιντ είναι ο μοναδικός που διασώθηκε από το φετινό ναυάγιο και μπορεί το προσεχές καλοκαίρι να διεκδικήσει ένα συμβόλαιο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπέγραψε με τον Ερυθρό Αστέρα (περί τις 450.000 δολάρια).

Για την ακρίβεια, ο 28χρονος γκαρντ θα βγει στην αγορά στην off season, έχοντας ένα μεγάλο στόχο: να βρει το συμβόλαιο του εκατομμυρίου!

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως πρόκειται για τον μοναδικό (σοβαρό) πονοκέφαλο που έχει κάθε προπονητής, όταν παίζει με τον Ερυθρό Αστέρα. Με εξαίρεση τον Κόρι Γουόλντεν άλλωστε, ουδείς άλλος των ερυθρολεύκων έδειξε πως έχει το ταλέντο να κάνει σταθερά -μέσα στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου- ζημιά στον αντίπαλο.

Το αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Τζόρνταν Λόιντ, για να κάνει ακόμη πιο προσωποκεντρική μια επίθεση που έτσι κι αλλιώς στηριζόταν σημαντικά σε αυτόν. Σε τέτοιο βαθμό που σημειώνει περίπου το 25% των πόντων της ομάδας του και εκτελεί πολύ περισσότερο από κάθε άλλον (έχει 13.58 σουτ έναντι 7.59 του Κόρι Γουόλντεν). Δίχως όμως αυτό να σημαίνει πως δεν κάνει κάτι άλλο. Μέσα σε όλα άλλωστε, μιλάμε για τον κορυφαίο δημιουργό του Ερυθρού Αστέρα με 3.33 ασίστ ανά αγώνα.

Κοινώς, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μια ομάδα μόνος του.

ΒΡΗΚΕ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Η περσινή σεζόν τον βρήκε στη Βαλένθια, που πάλευε για την είσοδο στην οκτάδα. Ο κορονοϊός βέβαια δεν άφησε την ισπανική ομάδα να διεκδικήσει τον στόχο της, σε μια χρονιά που είχε πολλές μεταπτώσεις στην απόδοσή της -με πρώτο και καλύτερο τον Τζόρνταν Λόιντ.

Ως rookie στην EuroLeague, o ύψους 1μ93 περιφερειακός ήταν σε πολλές περιπτώσεις ή του ύψους ή του βάθους. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στα μισά παιχνίδια είχε διψήφιο αριθμό πόντων. Όσο για την καλύτερη παράστασή του; Δόθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2019, όταν τελείωσε το παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, έχοντας 27 πόντους με 5/7 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 8/9 βολές -μαζί με 5 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη.

Στην ουσία του πράγματος, υπό τις οδηγίες του Χάουμε Πονσαρνάου έμαθε να λειτουργεί ως κομμάτι του rotation κι όχι ως leader. Ως ένας από τους πολλούς, κι όχι ως ο ένας. Αυτό άλλαξε στον Ερυθρό Αστέρα, όπου του δόθηκαν τα κλειδιά. Σε υπερθετικό βαθμό μάλιστα, δεδομένης της έλλειψης ταλέντου και της αδυναμίας άλλων παικτών να ξεχωρίσουν.

Ο χώρος που του έδωσαν ο Σάσα Ομπράντοβιτς και ο Ντέγιαν Ράντονιτς σε συνδυασμό με την ελευθερία αποφάσεων και πρωτοβουλιών αποτυπώθηκε στην στατιστική του. Όχι μόνο στους πόντους (από τους 11.11 πήγε στους 17.21), αλλά σε πολλά περισσότερα. Μόνο ένα πράγμα δεν άλλαξε όμως: η αναλογία των ασίστ με τα λάθη, η οποία είναι ίδια ακριβώς σε Βαλένθια και Ερυθρό Αστέρα (1.4).

Αναλυτικά η σύγκριση στους αριθμούς του Τζόρνταν Λόιντ την τελευταία διετία:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
Χρόνος συμμετοχής 21'53'' 27'42''
Πόντοι 11.11 17.21
Σουτ εντός παιδιάς (ποσοστό) 8.33 (42%) 13.58 (41%)
Εύστοχα σουτ δύο πόντων (ποσοστό) 1.67 (41%) 3.71 (50%)
Εύστοχα σουτ τριών πόντων (ποσοστό) 1.83 (43%) 1.92 (31%)
Βολές 2.94 (77%) 4.42 (92%)
Ασίστ 2.5 3.33
Κλεψίματα 0.72 1.17
Λάθη 1.78 2.38
Κερδισμένα φάουλ 3.06 5.08

ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι το παιχνίδι με την μπάλα στα χέρια. Νιώθει άνετα σε τέτοιες καταστάσεις και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δεδομένη ικανότητά του στο σουτ, ακόμη κι αν αυτό προκύπτει μετά από ντρίμπλα. Δεδομένης μάλιστα της επιθετικότητας σε κάθε κατοχή και του γεγονότος πως απειλεί ακόμη και με κάθετο παιχνίδι προς το αντίπαλο καλάθι (εξαιρετικό το 50% που έχει στην καρδιά της ρακέτας), υποχρεώνει την αντίπαλη άμυνα να προσεγγίσει το μαρκάρισμά του με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (κατά βάση με hedge out).

Τα σουτ του Τζόρνταν Λόιντ μετά από pick n roll
Τα σουτ του Τζόρνταν Λόιντ μετά από pick n roll INSTAT SCOUT

*Το shot chart του Τζόρνταν Λόιντ στην EuroLeague μετά από pick n roll

Η ουσία είναι πως σχεδόν το 1/4 των κατοχών του εκδηλώνονται μέσα από το pick n roll, για να ακολουθήσουν κατά σειρά το off screen (16.3%), το isolation (11.4%) και το transition (11.2%). Αντίθετα, είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες εκτελεί με catch and shoot, πολύ απλά γιατί στον Ερυθρό Αστέρα είναι υποχρεωμένος να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για τον εαυτό του, κι όχι να περιμένει από τους άλλους να δημιουργήσουν το δικό του σουτ.

Το οξύμωρο της ιστορίας βέβαια είναι πως το ποσοστό ευστοχίας σε catch and shoot είναι εξαιρετικό (43.7%).

ΤΡΟΠΟΣ ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
Off Screen 6/35 17.1%
Isolation 9/17 52.9%
Pick N Roll 7/25 28%
Catch and Shoot 16/37 43.2%

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ

Παρά τη φετινή πλημμύρα του Ερυθρού Αστέρα, ο Τζόρνταν Λόιντ ξέρει ότι το καλοκαίρι θα βγει στην αγορά και θα είναι από τα πιο καυτά ονόματα της free agency. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που συνδυάζουν τη γεμάτη στατιστική με την προϋπηρεσία στην EuroLeague. Κι αντίστοιχα, έχουν το επιθετικό ταλέντο είτε να ηγηθούν μιας περιφερειακής γραμμής είτε να αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι του rotation, ως combo guard.

Γι αυτό κιόλας, ο μεγάλος του στόχος είναι να κεφαλαιοποιήσει όσα πέτυχε φέτος (σε ατομικό επίπεδο) με ένα μεγάλο συμβόλαιο, πολύ υψηλότερο αυτού που υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα (450.000 δολάρια). Αν μάλιστα αυτό προσεγγίζει το εκατομμύριο, ακόμη καλύτερα.

Photo Credits: Partizan NIS / Crvena Zvezda MTS / ABA Liga / 24MEDIA Creative Team / Κωνσταντίνος Μπαντούνας

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ