ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Τσέβεζ Γκούντγουιν στο SPORT24: "Δεν ξέρω τι περίμενε ο Παναθηναϊκός, στη φάση με το παπούτσι είπα ξέχνα το, συνεχίζουμε χωρίς"

Ο Τσέβεζ Γκούντγουιν στο SPORT24: "Δεν ξέρω τι περίμενε ο Παναθηναϊκός, στη φάση με το παπούτσι είπα ξέχνα το, συνεχίζουμε χωρίς"
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Τσέβεζ Γκούντγουιν έκανε το ιδανικό επαγγελματικό ντεμπούτο απέναντι στον Παναθηναϊκό όντας ο κορυφαίος στην νίκη του Άρη επί των πρασίνων. Ο Αμερικανός πρώην "Τρώας" μίλησε στο SPORT24 για το χαμένο παπούτσι στο παρκέ και την άγνοια κινδύνου που είχε στο ντεμπούτο του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όσοι είδαν το παιχνίδι του Άρη απέναντι στον Παναθηναϊκό στο Αλεξάνδρειο ένιωσαν ένα deja vu. Η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη το έκανε ξανά, στο ίδιο γήπεδο απέναντι στον ίδιο αντίπαλο για την ίδια διοργάνωση και αγωνιστική. Ο Άρης κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 69-65 έχοντας νέους πρωταγωνιστές.

Ένας εξ αυτών ήταν ένας πρωτάρης στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ, Τσέβεζ Γκούντγουιν. Ο ύψους 2.05μ απόφοιτος του University South California συστήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο στο ελληνικό κοινό κάνοντας double-double με 19 πόντους και 12 ριμπάουντ, όντας ο πρώτος σκόρερ για τον Άρη.

Ο Γκούντγουιν μίλησε στο SPORT24 για τη νίκη επί του Παναθηναϊκού, την άγνοια κινδύνου στην Ευρώπη αλλά και για τη φάση που αποτέλεσε ένα από τα highlights του αγώνα με πρωταγωνιστή τον ίδιο και το... παπούτσι του.

Στάθηκε στο μπάσκετ που είναι ίδιο σε όλες τις χώρες, τον επαγγελματισμό του αλλά και τον "βαρετό χαρακτήρα" που δεν έχει.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

“Ήταν εκπληκτικό να παίζω μπροστά στους φιλάθλους μας. Ήξερα ότι ήταν τρελοί και αγαπούν την ομάδα πολύ αλλά το να παίζω μπροστά τους ήταν εκπληκτικό. Ήταν πολύ διαφορετικό από αυτά που έχω συνηθίσει στην ζωή μου και ελπίζω να γίνονται ολοένα και περισσότεροι παιχνίδι με το παιχνίδι.

Είναι εντελώς διαφορετικό από το NCAA. Και εκεί φυσικά υπάρχει πάρα πολύς κόσμος και φασαρία αλλά αυτό που έζησα ήταν μοναδικό, ήταν τρομερή η ατμόσφαιρα. Ο κόσμος εδώ στηρίζει την ομάδα του με μεγάλο πάθος και ήταν κάτι που στην Αμερική είναι λιγότερο έντονο.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με παράδοση στο μπάσκετ και αγάπη για το άθλημα και το κατάλαβα χθες στο ματς. Μου αρέσει η χώρα ως τώρα, είναι μοναδική με φοβερή κουλτούρα και χαίρομαι που με έχει αγκαλιάσει ως τώρα”.

Όσο απολαμβάνεις το άθλημα στο παρκέ δεν θες να σταματήσεις, έτσι και εγώ

Ο Άρης προηγήθηκε ακόμα και με 15 πόντους, όμως είδε τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει στο ματς και να περνά μπροστά στο ματς. Η ενότητα και η άμυνα ωστόσο ήταν εκείνα τα στοιχεία που κράτησαν ζωντανή τη φωτιά.

“Όπως είπες ξεκινήσαμε πολύ καλά και θέλαμε να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι. Προηγηθήκαμε με διψήφια διαφορά ωστόσο στην πορεία επέστρεψαν, έτρεξαν δικό τους σερί και μπήκαν και πάλι στο ματς. Θέλαμε να τρέξουμε. Αυτό κάναμε και μας βγήκε. Παίξαμε δυνατή άμυνα, μείναμε συγκεντρωμένοι στο πλάνο μας και αφοσιωμένοι στον στόχο μας.

Μείναμε ομάδα, όλοι μαζί ακόμα και όταν ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο ματς. Είπαμε πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Βρήκαμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις στην επίθεση και γνωρίζαμε πως αν παίζαμε το καλό μας παιχνίδι θα ήμασταν εμείς που θα χαμογελάγαμε στο τέλος”.

Ο Τσέβεζ Γκούντγουιν πανηγυρίζει
Ο Τσέβεζ Γκούντγουιν πανηγυρίζει EUROKINISSI SPORTS


Ολοκλήρωσε το ματς με 19 πόντους και 12 ριμπάουντ, επτά εκ των οποίων ήταν επιθετικά. Συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με τον ιδανικό τρόπο όμως ο ίδιος θέλει να βλέπει το μπάσκετ ως διασκέδαση και να απολαμβάνει τον χρόνο του στο παρκέ.

“Αυτό που λέω στον εαυτό μου είναι να παίζω σκληρά πάντα και να απολαμβάνω τον χρόνο μου στο παρκέ. Το μπάσκετ είναι διασκέδαση. Όσο το απολαμβάνεις στο παρκέ και διασκεδάζεις το παιχνίδι δεν θες να σταματήσεις. Έτσι και εγώ χθες, δεν ήθελα να σταματήσω. Ήμουν στο παρκέ με τα παιδιά και το απολαμβάναμε. Αυτό που κάνω καλά είναι η άμυνα και τα ριμπάουντ, έτσι ‘βγάζω το ψωμί μου’, αυτό μου αρέσει να κάνω και τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους".

Όσο για το δίλημμα πρώτος σκόρερ ή κορυφαίος αμυντικός; Ένα μείγμα των δύο είναι το ιδανικό. “Δεν θέλω να είμαι είτε το ένα είτε το άλλο. Θέλω να τα κάνω και τα δύο, να είμαι καλός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Δεν είναι όπως το ποδόσφαιρο ή το αμερικάνικο ποδόσφαιρο που έχεις ένα στοιχείο και το τελειοποιείς. Στο μπάσκετ είσαι και στην άμυνα και στην επίθεση επομένως πρέπει να είσαι καλός και στα δύο κομμάτια του παιχνιδιού”.

Τι περίμενε ο Παναθηναϊκός δεν ξέρω, εγώ κρατάω τη νίκη

Δήλωσε πως είχε άγνοια κινδύνου μπαίνοντας στο ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό, ενώ παράλληλα ένιωθε πανέτοιμος για να αντιμετωπίσει μία ομάδα επιπέδου EuroLeague. Οι πράσινοι ωστόσο "τα βρήκαν σκούρα" απέναντί του με τον ίδιο να κρατά "την μπάλα χαμηλά" εστιάζοντας σε αυτά που όντως μπορούσε να ελέγξει.

“Ήμουν σε πολύ καλή ημέρα. Δεν ξέρω αν με περίμενε ο Παναθηναϊκός ή όχι αλλά ξέρω πως εγώ ήμουν πανέτοιμος να παίξω αυτό το παιχνίδι. Εγώ περίμενα ένα καλό παιχνίδι από εμάς γιατί αυτή η εβδομάδα πήγε πολύ καλά στην προπόνηση. Είμαι σε μία πολύ καλή ομάδα, που προπονείται καλά, σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο. Παρά το γεγονός πως το ευρωπαϊκό μας ταξίδι τελείωσε νωρίς εμείς ανασυνταχθήκαμε και παρουσιαστήκαμε ενωμένοι στο πρώτο ματς του πρωταθλήματος. Εστιάσαμε σε αυτά που μπορέσαμε να ελέγξουμε.

Κάθε βράδυ πρέπει να δίνεις το 100% του εαυτού σου, έτσι θα πετύχεις και αυτή τη νοοτροπία έχω κάθε φορά, είτε στην προπόνηση είτε στα παιχνίδια. Εγώ περίμενα να παίξω καλά και αυτό αρκεί. Τώρα τι περίμενε ο Παναθηναϊκός δεν ξέρω, εγώ κρατάω τη νίκη”.

"Ο κόουτς μάς ανέφερε το περσινό αποτέλεσμα μερικές φορές πριν από τον αγώνα"

Ο Τσέβεζ Γκούντγουιν δεν ήταν παρών στην περσινή μεγάλη νίκη του Άρη στο ίδιο γήπεδο την ίδια αγωνιστική απέναντι στον ίδιο αντίπαλο. Έμαθε ωστόσο γι αυτό μετά από τα λόγια του προπονητή του, Γιάννη Καστρίτη. Όμως δεν επηρεάστηκε, εστίασε στο νέο ρόστερ της ομάδας και τι μπορεί να καταφέρει.

“Ο κόουτς μας το ανέφερε μερικές φορές πριν από τον αγώνα. Δεν ήταν κάτι στο οποίο στηριχτήκαμε, κάτι που μας έκανε να εφησυχάσουμε. Το ρόστερ ήταν διαφορετικό πέρσι. Φέτος είμαστε μία άλλη ομάδα αλλά θέλαμε να πετύχουμε κάτι ανάλογο και φέτος. Ξέραμε πως έχουμε άλλα ατού φέτος. Είχαμε ένα πολύ καλό πλάνο στο οποίο μείναμε συγκεντρωμένοι. Έχουμε παίκτες που μπορούν να κάνουν ζημιά κάθε βράδυ. Πιστεύουμε στην ομάδα μας και ξέραμε πως αν μέναμε μαζί όλα τα υπόλοιπα θα έρχονταν σταδιακά μέσα στο παρκέ".

Για την άμυνα ζώνης που χρησιμοποίησε ο Άρης στο παρκέ, το πώς επηρέασε τον Παναθηναϊκό και το επόμενο βήμα: Σίγουρα ήταν το κλειδί του αγώνα. Ένας από τους άσσους στο μανίκι του προπονητή μας που λειτούργησε και έκανε τη διαφορά. Το άθλημα είναι ίδιο ανεξάρτητα με την ομάδα την οποία αντιμετωπίζεις. Παίζεις μπάσκετ. Δεν έχει σημασία αν είναι man-to-man άμυνα ή οτιδήποτε, το άθλημα είναι το ίδιο. Θέλαμε να είμαστε επιθετικοί και γρήγοροι και αυτό λειτούργησε. Βλέποντας πως η άμυνα ζώνης μας κάνει δουλειά την κρατήσαμε προφανώς γιατί έτσι φθείραμε τον Παναθηναϊκό.

Πρέπει να μείνουμε ταπεινοί. Μιλήσαμε μετά από το ματς στα αποδυτήρια και είπαμε πως ‘οκ, το παιχνίδι αυτό τελείωσε, πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα και το επόμενο ματς’. Μία νίκη δεν λέει κάτι, σίγουρα το χαρήκαμε, το απολαύσαμε αλλά τώρα αυτό τελείωσε. Πήραμε χρόνο αλλά προχωράμε παρακάτω.

Ο Τσέβεζ Γκούντγουιν και οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν
Ο Τσέβεζ Γκούντγουιν και οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν EUROKINISSI SPORTS


Τρελαθήκαμε με τη νίκη, δεν είναι κρυφό, ήταν μεγάλο για εμάς αλλά πρέπει να το πάμε μέρα με την μέρα. Δεν ανησυχούμε για το μέλλον. Κοιτάμε την επόμενη προπόνηση. Δεν θέλουμε να βάλουμε την πίεση για το μέλλον. Είμαστε νέοι αλλά είμαστε ταπεινοί. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως είμαστε βαρετοί. Είμαστε επαγγελματίες αλλά θα χαρούμε και αυτό που κάνουμε. Δεν είμαστε πλέον στο Κολλέγιο”.

Στο τέλος της ημέρας όλα είναι μπάσκετ

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Τζέι Ντι Νότε βρίσκονται στην πρώτη τους επαγγελματική χρονιά και έκαναν την διαφορά κόντρα στους πράσινους. Έχουν χημεία, κάτι που παραδέχτηκε ο Γκούντγουιν αλλά στο τέλος της ημέρας δεν κοιτούν τον αντίπαλο αλλά το άθλημα που είναι ίδιο.

Εγώ και ο Τζέι Ντι ήρθαμε κοντά το τελευταίο διάστημα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είχαμε άγνοια κινδύνου αλλά αυτόματα ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό που μας περίμενε. Σίγουρα δεν είχαμε εμπειρία από τέτοιες ομάδες, δεν τις είχαμε αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν αλλά αυτό ήταν και το ωραίο. Δεν κοιτάμε ποιοι είναι οι αντίπαλοί μας, αν είναι ψηλοί ή κοντοί, για παράδειγμα δεν ήξερα πολλούς από τους αντιπάλους μου. Στο τέλος της ημέρας όλα είναι μπάσκετ. Σου βγαίνει φυσικά. Όλα πρέπει να είναι φυσικά, ακόμα και η πίεση ή η προσοχή των media και των φιλάθλων. Εμείς βγήκαμε και κάναμε αυτό που ξέραμε καλύτερα.

Οι Γκούντγουιν και Νότε απέναντι στον Παναθηναϊκό
Οι Γκούντγουιν και Νότε απέναντι στον Παναθηναϊκό EUROKINISSI SPORTS


Το μπάσκετ στις ΗΠΑ συγκριτικά με το μπάσκετ στην Ευρώπη είναι διαφορετικό σίγουρα και στην αρχή δυσκολεύτηκα λιγάκι δεν είναι ψέμα. Ακόμα δεν ξέρω πολλά πράγματα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν έχω συνηθίσει τους όρους, τις ντρίμπλες, τους κανόνες αλλά το συνηθίζω κάθε μέρα. Χαίρομαι που πήγε καλά χθες και προσπαθώ κάθε φορά να είμαι καλύτερος. Έχω την στήριξη του προπονητή και την κατανόησή του αλλά είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Ακόμα και τα σφυρίγματα είναι διαφορετικά αλλά στο τέλος είναι όλα μπάσκετ”.

Ξέχνα το παπούτσι, συνεχίζουμε χωρίς

Τέλος ο Γκούντγουιν ήταν πρωταγωνιστής σε μία ασυνήθιστη φάση. Έμεινε με ένα παπούτσι, έβγαλε τη φάση, μιας και δεν γινόταν αλλιώς και η ομάδα του σκόραρε.

Σε μία φάση ο Παπαγιάννης πάτησε πάνω στο πόδι μου και μού βγήκε το παπούτσι. Προσπάθησα μέσα στην φάση να το βάλω αλλά δεν τα κατάφερα, θα με έβγαζε εκτός φάσης. Έπρεπε να συνεχίσω να παίζω επομένως είπα ‘ξέχνα το παπούτσι, συνεχίζουμε χωρίς’. Νόμιζα πως θα σταμάταγαν τη φάση αλλά δεν έγινε. Το τρίποντο από τον Νότε μπήκε επομένως όλα καλά. Δεν πειράζει που δεν είχα παπούτσι. Το καλάθι μπήκε. Ήταν μεγάλη φάση αλλά για παράξενους και ασυνήθιστους λόγους”.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΡΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΡΗΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ