FINAL FOUR 2024

Ο ταξιδιωτικός οδηγός για το Final Four στο Βερολίνο

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου 2010 MARKUS SCHREIBER/AP IMAGES

Οι τουριστικές οδηγίες για το Final Four της EuroLeague στο Βερολίνο.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός AKTOR τσέκαραν τα εισιτήριά τους για το Final Four του Βερολίνου και οι δύο ελληνικές ομάδες θα βρεθούν αμφότερες σε Final Four της EuroLeague για πέμπτη φορά.

Πρώτο χρονικά ήταν εκείνο του Τελ Αβίβ το 1994, ενώ ακολούθησε η Σαραγόσα το 1995. Το 2009 οι δύο ομάδες προκρίθηκαν αμφότερες στο Βερολίνο, ενώ το ίδιο συνέβη και το 2012 στην Κωνσταντινούπολη.

Τώρα όμως είμαστε στο Βερολίνο. Ας δούμε λοιπόν όλα όσα θα χρησιμεύσουν σε όσους βρεθούν στην Γερμανία.

Εισιτήρια

Τι και αν έχει μείνει λιγότερο από ένα 20ήμερο για το Final Four υπάρχει ακόμα τρόπος να βρεθεί κάποιος στο γήπεδο, με τις τιμές να είναι ήδη γνωστές.

Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο έχει ανοίξει το γνωστό Fan-to-Fan Marketplace, με το σχετικό link να παρατίθεται ΕΔΩ. Τι είναι όμως αυτό; Η επίσημη πλατφόρμα της EuroLeague, όπου κάποιοι φίλαθλοι μπορούν να πουλήσουν τα εισιτήριά τους στην τιμή κόστους.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού AKTOR στον αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ
Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού AKTOR στον αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ INTIME SPORTS

Στην τιμή δηλαδή που τα αγόρασαν, χωρίς "καπέλο", σε μία προσπάθεια της EuroLeague να αποφύγει την πώληση εισιτηρίων στην μαύρη αγορά.

Οι τιμές των εισιτηρίων μάλιστα για τους 4 αγώνες (δύο ημιτελικοί, μικρός και μεγάλος τελικός) είναι ήδη γνωστές, αφού ξεκινούν από τα 229 ευρώ (57.25 ανά αγώνα δηλαδή) και φτάνουν μέχρι και τα 709 ευρώ (177.25 ανά αγώνα).

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ EUROKINISSI SPORTS

Το Fan-to-Fan- Marketplace είναι πιθανότατα και ο πιο σίγουρος τρόπος για έναν φίλαθλο να προμηθευτεί ένα εισιτήριο, αφού τα 600 εισιτήρια που δικαιούται κάθε ομάδα συνηθίζει να τα διαθέτει αρχικά σε κατόχους εισιτηρίων διαρκείας.

Γήπεδο

Το φετινό Final Four θα φιλοξενηθεί λοιπόν φέτος στην "Uber Arena". Και αν κάποιος παραξενεύεται στο άκουσμα του ονόματος και θυμάται ότι κανονικά η διοργάνωση θα διοργανωνόταν στην Mercedes-Benz Arena δεν κάνει λάθος.

Πρόκειται για το ίδιο γήπεδο, απλώς από τις 22 Μαρτίου 2024 έχει πλέον αλλάξει όνομα έπειτα από μία νέα χορηγική συμφωνία που έγινε και περιλάμβανε την αλλαγή ονομασίας του γηπέδου και όλων των χώρων γύρω από αυτό, όπως ο Μέγαρο Μουσικής - που μετονομάστηκε σε "Uber Eats Music Hall".

Η "Uber Arena" λοιπόν - όπως είναι πλέον γνωστή - έχει χωρητικότητα 14.500 θέσεων και αποτελεί την έδρα της Άλμπα Βερολίνου, αλλά και της Εϊσμπάρεν Μπερλίν, που είναι ομάδα χόκεϊ.

Η Uber Arena
Η Uber Arena Ⓒ 2024 BUSINESS WIRE/ ASSOCIATED PRESS

Στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει ακόμα δύο Final Four της EuroLeague: Αυτό του 2009, το οποίο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός και αυτό του 2016, το οποίο κατέκτησε η ΤΣΣΚΑ, ενώ σε αυτό το γήπεδο διεξήχθη η τελική φάση του EuroBasket 2022.

Η "Uber Arena" ωστόσο είναι πολλά περισσότερα από ένα γήπεδο μπάσκετ και Ice Hockey. Πρόκειται για έναν πολυχώρο, που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει από συναυλίες των U2, της Μαντόνα, της Σερ, της Σελίν Ντιόν, της Ριάνα, της Ντούα Λίπα, της Μπιγιόνσε, της Κριστίνα Αγκιλέρα, των Scorpions και του Ρόμπι Γουίλιαμς, μέχρι αγώνες UFC, χάντμπολ, τένις και... darts.

Με βάση όσα έχουν γίνει μάλιστα γνωστά, ο χώρος της "Uber Arena" έχει περίπου 1.5 εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο! Και, φέτος, θα προσθέσει 14.500 ακόμα σε αυτό το νούμερο, στο πλαίσιο του Final Four.

Πόλη

Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα και μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας. Έχει μια εκτεταμένη έκταση και μεγάλο πληθυσμό. Αποτελεί τον πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας.

Βερολίνο
Βερολίνο ISTOCK

Το Βερολίνο βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της Γερμανίας, περίπου 70 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία, σε εκτάσεις με επίπεδα υδατοφόρα εδάφη.

Σήμερα στο Βερολίνο ζουν περίπου 3,6 εκατομμύρια άνθρωποι (2020). Η ευρύτερη αστική περιοχή του Βερολίνου εκτείνεται και πέρα από τα διοικητικά όρια της πόλης και υπολογίζεται ότι φιλοξενεί συνολικά 4,6 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ η μητροπολιτική περιοχή Βερολίνου-Βρανδεμβούργου περίπου 6,2 εκατομμύρια (2020).

Μετάβαση και μετακίνηση

Η κύρια πρόσβαση από την Ελλάδα γίνεται αεροπορικώς με πτήσεις που περιλαμβάνουν ενδιάμεσους σταθμούς.

Οι τιμές των πτήσεων είχαν εκτοξευτεί από τη στιγμή που ανακοινώθηκε πως το Βερολίνο θα είναι η μπασκετική μητρόπολη του 2024, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Κάουνας.

Airplane flying over tropical sea at sunset - Antalya, Turkey
Airplane flying over tropical sea at sunset - Antalya, Turkey ISTOCK
  • Το αεροδρόμιο απέχει 11 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Πως θα πας όμως στο κέντρο της πόλης; Το λεωφορείο Χ7 είναι η πιο γρήγορη επιλογή και συνδέεται με το σταθμό του μετρό Rudow σε περίπου 9-12 λεπτά. Έχει δρομολόγια κάθε 10 λεπτά και είναι διαθέσιμο από τις 05:30 έως τη 01:15. Τα λεωφορεία 163 και 171 κάνουν περίπου 45-55 λεπτά ως το κέντρο και πραγματοποιούν πολλές στάσεις στη διαδρομή τους. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήριο είτε από τα μηχανήματα εντός του αεροδρομίου ή από το εκδοτήριο στο κεντρικό κτήριο. Το κόστος για έναν ενήλικα είναι 3,40€, ενώ το κόστος για ένα παιδί από 6 έως 14 χρονών είναι 2,50€.
  • Υπάρχει και η επιλογή του τρένου. Τα Express τρένα RB14 και RE7 είναι τα πιο γρήγορα, με διάρκεια διαδρομής περίπου 30 λεπτά. Ωστόσο, αυτά τα τρένα έχουν μόνο δύο δρομολόγια κάθε ώρα. Το δρομολόγιο S9 περνάει πιο συχνά, κάθε 5-20 λεπτά. Παρόλα αυτά, η διαδρομή διαρκεί περισσότερο, κοντά στα 40 λεπτά. Καθώς το αεροδρόμιο του Βραδεμβούργου είναι στα προάστια του Βερολίνου (Ζώνη C), το εισιτήριο που θα αγοράσετε πρέπει να είναι έγκυρο για τις Ζώνες ABC. Το κόστος του είναι 3,40€ για τους ενήλικες και 2,50€ για τα παιδία ηλικίας 6 έως 14 ετών.

  • Τέλος το ταξί είναι ακόμα μία επιλογή. Στο Βερολίνο έχουν μπεζ/κρεμ χρώματα τα αυτοκίνητα. Υπό κανονικές συνθήκες. θα πληρώσετε 49€ για τη μεταφορά σας έως το κέντρο της πόλης. Η διαδρομή θα διαρκέσει περίπου 40 λεπτά. Εάν ταξιδεύετε με παραπάνω από 3 άλλα άτομα, θα προστεθούν χρεώσεις για μεγαλύτερο όχημα.

Σίγουρα όμως μπορείς να πας και με το αυτοκίνητό σου. Αυτή η επιλογή μπορεί να σας προσφέρει την ευκαιρία να εξερευνήσετε διάφορες πόλεις και τοπία κατά μήκος της διαδρομής, αλλά είναι επίσης πιο χρονοβόρα και μπορεί να απαιτήσει περισσότερη προετοιμασία.

Μια δυνατή διαδρομή από την Ελλάδα προς το Βερολίνο με το αυτοκίνητο είναι η ακόλουθη:

  1. Αφετηρία: Αθήνα, Ελλάδα
  2. Πρώτος προορισμός: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
  3. Διέλευση στα σύνορα με τη Βουλγαρία και διέλευση αυτής της χώρας
  4. Διέλευση στα σύνορα με τη Σερβία και διέλευση αυτής της χώρας
  5. Διέλευση στα σύνορα με την Ουγγαρία και διέλευση αυτής της χώρας
  6. Διέλευση στα σύνορα με την Αυστρία και διέλευση αυτής της χώρας
  7. Πέρασμα από την Βιέννη, Αυστρία
  8. Συνέχεια μέσω του αυτοκινητόδρομου A4 προς την Γερμανία
  9. Προορισμός: Βερολίνο, Γερμανία

Ενδεικτικά, η απόσταση με αφετηρία την Αθήνα ξεπερνά τα 2.300 χιλιόμετρα και η συνολική οδήγηση εκτιμάται στις 26 ώρες.

Η "Uber Arena" απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από το κέντρο του Βερολίνου. Με τα πόδια χρειάζεται περπάτημα 50 λεπτών. Με το μετρό και το λεωφορείο η άφιξη γίνεται μέσα σε 30 λεπτά, ενώ το ταξί χρειάζεται 15 λεπτά και το κόστος φτάνει στα 10-15 ευρώ.

Διαμονή

Τα ξενοδοχεία στο κέντρο του Βερολίνου ξεκινάνε από 150 ευρώ ημερησίως. Μερικά χιλιόμετρα μακριά, ωστόσο υπάρχουν καταλύματα με 60 ευρώ το βράδυ, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητα τα ΜΜΜ.

Οι διαμένοντες στο Βερολίνο θα έχουν σίγουρα τον χρόνο να γνωρίσουν την πόλη και την κουλτούρα της.

Τι να δεις στο Βερολίνο

Πύλη του Βρανδεμβούργου – Brandenburg Gate. Η Brandenburg Gate συμβολίζει την αντίφαση της πόλης. Αρχικά κατασκευάστηκε ως σύμβολο ειρήνης, αλλά στη συνέχεια έγινε σύμβολο της διχοτόμησης μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής Βερολίνου.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου ISTOCK

Να περπατήσεις κάτω από την Πύλη, να διασχίσεις από τη μία πλευρά στην άλλη, είναι μια εμπειρία ελευθερίας. Σκέψου ότι πριν από λίγες δεκαετίες, αυτό θα ήταν αδύνατο.

Επίσκεψη στο Tiergarten Park. Το Tiergarten είναι το μεγαλύτερο πάρκο του Βερολίνου, ένας καταπράσινος παράδεισος για τους ντόπιους και τους τουρίστες.

Εκεί μπορείς να επισκεφτείς ορισμένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, όπως το Μνημείο για τους δολοφονημένους Εβραίους της Ευρώπης (Memorial to the Murdered Jews of Europe) και το Soviet War Memorial.

Τέλος το τείχος του Βερολίνου. Το ιστορικό Τείχος του Βερολίνου είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της πόλης, που διαχώριζε την πόλη σε δύο μέρη.

Τι και πού να φας

Στο Βερολίνο, θα βρεις τόσες πολλές επιλογές που μπορεί να σε δυσκολέψει η απόφαση. Αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι το τοπικό και οικονομικό, πρότεινουμε να αναζητήσεις ένα μικρό περίπτερο και να δοκιμάσεις το γνωστό "currywurst". Αν ψάχνεις για πιο εκλεπτυσμένη εμπειρία, μπορείς να επισκεφτείς κάποιο από τα κορυφαία εστιατόρια της πόλης.

Currywurst
Currywurst ISTOCK

Αν θέλεις να γευτείς την παραδοσιακή γερμανική κουζίνα, μια επιλογή είναι το Zur Letzten Instanz (Waisenstraße 14-16, 10179 Berlin), το οποίο είναι το παλαιότερο εστιατόριο στο Βερολίνο.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε παραδοσιακά γερμανικά πιάτα, μπορείτε να επιλέξετε τα "bouletten" που είναι οι γερμανικές κεφτέδες, το "eisben mit sauerkraut und erbsenpuree" που είναι χοιρινό με λάχανο και πουρέ φασόλια, τα "schusterjungen" δηλαδή τα ψωμάκια από αλεύρι σίκαλης και φυσικά το "kartoffelsuppe" που είναι πατατόσουπα βελουτέ.

Αν ψάχνετε για πιο εξωτικές γεύσεις, τα τούρκικα κεμπάπ είναι ευρέως διαθέσιμα σε όλη την πόλη λόγω των μεταναστών. Αν προτιμάτε κάτι πιο υγιεινό και φυτικό, τα φαλάφελ είναι επίσης δημοφιλή και διαθέσιμα σε πολλά σημεία της πόλης.

Καιρός

Τις ημέρες του Final Four ο καιρός στο Βερολίνο θα είναι ιδανικός για περιηγήσεις και βόλτες.

Ο καιρός στο Βερολίνο εκείνες τις ημέρες, που θα διεξάγεται το Final Four θα είναι πολύ καλός. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις στις 24 του μήνα θα έχει συννεφιά, ενώ 25/5 και 26/5 θα έχει ηλιοφάνεια.

Οι βαθμοί κελσίου θα κυμαίνονται από 21- 23 το μεσημέρι ενώ το βράδυ η θερμοκρασία θα πέφτει στους 13 βαθμούς.

TAGS FINAL FOUR 2024 FINAL 4 EUROLEAGUE FINAL FOUR FINAL FOUR ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ