EUROLEAGUE

Ο Σκαριόλο συμφώνησε με τον Μπαρτζώκα για την έλλειψη νεαρών γηγενών παικτών στην Ευρώπη

Ο Σκαριόλο συμφώνησε με τον Μπαρτζώκα για την έλλειψη νεαρών γηγενών παικτών στην Ευρώπη
VIRTUS BASKETBALL BOLOGNA

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γιώργο Μπαρτζώκα κινήθηκε ο Σέρτζιο Σκαριόλο αναφορικά με την εξέχουσα σημασία της ύπαρξης γηγενών παικτών και στο έλλειμμα που παρουσιάζεται στα νέα ταλέντα στην Ευρώπη.

Στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον τελικό του Final Four 2023, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε σταθεί στη σημασία των γηγενών παικτών αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγική διαδικασία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, αφού πλέον όλα τα μεγάλα ταλέντα κάνουν το άλμα για το NBA και δεν είναι εύκολο για τις ομάδες να τους κρατήσουν στη γηραιά ήπειρο.

Για την ακρίβεια ο τεχνικός του Ολυμπιακού, ο οποίος αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν καλύτερος προπονητής της EuroLeague, είχε αναφέρει επί του θέματος: Είναι σημαντικό να έχεις γηγενείς παίκτες που ξέρουν την κουλτούρα του συλλόγου. Μπορούν να εκπροσωπήσουν τον σύλλογο καλύτερα. Από την άλλη πλευρά δεν βγαίνουν πολλοί νέοι παίκτες στην Ελλάδα. Έχω δουλέψει και σε Ισπανία και Ρωσία και νομίζω ότι αυτό είναι πρόβλημα. Τα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο να είναι σε υπολογιστή αντί να παίζουν μπάσκετ. Όλα τα μεγάλα ταλέντα που εστιάζουν στο μπάσκετ, πάνε στο NBA

Έτσι το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν έχει γηγενείς παίκτες υψηλού επιπέδου. Η Ρεάλ υπέγραψε παίκτες όπως ο Αλοθέν και ο Αμπάλντε, αλλά έκλεισε το ματς με τον Γιουλ, τον Ρούντι και τον Σέρχιο. Εμείς τελειώσαμε το παιχνίδι με Σλούκα και Παπανικολάου, παίκτες που έπαιζαν το 2013, επειδή ξέρουν ποιο είναι το επίπεδο. Χρειαζόμαστε παίκτες".

Με αυτή τη θέση συντάχθηκε και ο Σέρτζιο Σκαριόλο, που ρωτήθηκε σχετικά από τα ιταλικά μέσα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Βίρτους Μπολόνια για την επόμενη φάση των playoffs του ιταλικού πρωταθλήματος, κόντρα στην Ντερτόνα. Αναλυτικά, ο 62χρονος τεχνικός είπε:

"Είναι ένα αντικειμενικό γεγονός, δεν είναι μια άποψη. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Συμφωνούμε όλοι. Όχι ότι ο Γιώργος δεν έκανε μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, αλλά γιατί όλοι το γνωρίζουμε. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να παίξεις με το καθεστώς γηγενή χωρίς να έχεις γεννηθεί ή προπονηθεί σε ένα συγκεκριμένο μέρος, βγαίνουν παίκτες με δύο, τρεις ή τέσσερις σεζόν - ανάλογα τη χώρα- στα νεαντικά τμήματα. Αυτοί, συνήθως δεν έχουν αυτή την αγάπη και το δέσιμο με την ομάδα, την ικανότητα να κληρονομούν αξίες και να τις μεταδίδουν.

Όταν μία ομάδα έχει ένα κορμό γηγενών παικτών, έχει μία αφοσίωση και μία αίσθηση του ανήκειν, μία θέληση για παραπάνω προσπάθεια και θυσία ανώτερη των άλλων. Φυσικά, μπορείς να φτάσεις εκεί με άλλους τρόπους, αλλά βοηθάει αν έχεις τους γηγενείς".

TAGS EUROLEAGUE ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ