ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Σέιν Λάρκιν στο SPORT24: "Δεν είχαμε ποτέ τέλεια σχέση με τον Αταμάν"

Ο Σέιν Λάρκιν στο SPORT24: "Δεν είχαμε ποτέ τέλεια σχέση με τον Αταμάν"
Ο Σέιν Λάρκιν και η δημοσιογράφος του SPORT24, Βασιλική Καραμούζα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το παράπονο που έχει από τον Εργκίν Αταμάν. Η αγωνιστική φιλοσοφία του Ερντέμ Τζαν. Το αίσθημα μετά την αποχώρηση του Βασίλιε Μίτσιτς από την Εφές. Η πρώτη εκτίμηση για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Τα φαβορί για την EuroLeague. Ο Σέιν Λάρκιν άνοιξε τα χαρτιά του στο SPORT24.

Ετοιμοπόλεμος στο παρκέ. Ετοιμόλογος στις συνεντεύξεις. Ο Σέιν Λάρκιν άνοιξε τα χαρτιά του στο SPORT24, λίγο πριν από τον αγώνα της Αναντολού Εφές με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για την 5η αγωνιστική της EuroLeague (26/10, 22:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) και όσα είπε ήταν πέρα για πέρα ειλικρινή.

Ο βραχύσωμος Αμερικανός γκαρντ δεν δίστασε να φανερώσει τα συναισθήματά του για τον επί χρόνια παρτενέρ του, Βασίλιε Μίτσιτς, αλλά για τη διαφορετική στάση που περίμενε να κρατήσει ο Εργκίν Αταμάν, γνωρίζοντας ότι η απουσία του από την Εθνική Τουρκίας το φετινό καλοκαίρι ήταν λόγω τραυματισμού και όχι λόγω αδιαφορίας.

Παράλληλα, ο Λάρκιν έκανε μια πρώτη ανάγνωση της δυναμικής των αιωνίων, ενώ ξεχώρισε και τις ομάδες που θεωρεί πιο δυνατές φέτος, αφού πρώτα ανέλυσε το στάδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η δική του ομάδα, ύστερα από τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Η Εφές έχει κατά μία έννοια μπει σε νέα εποχή. Ο κόουτς Αταμάν αποχώρησε, ο κόουτς Τζαν ανέλαβε τα ηνία. Πώς είναι η μέχρι τώρα συνεργασία σας;

"Πηγαίνει πολύ καλά. Προφανώς έχουν έρθει αρκετοί καινούργιοι παίκτες στην ομάδα και νέος προπονητής, οπότε χρειάζεται μία περίοδος προσαρμογής. Νομίζω ότι κάναμε καλή δουλειά στην προετοιμασία και βελτιωνόμαστε καθημερινά. Ξεκινήσαμε τη σεζόν στην EuroLeague, αλλά αυτές οι δύο ομάδες (σσ. η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ) παίζουν πολύ καλά αυτή την περίοδο.

Υπάρχει κόσμος που αγχώθηκε λίγο παραπάνω για αυτές τις ήττες, αλλά την περασμένη εβδομάδα κάναμε δύο μεγάλες νίκες στην έδρα μας (σσ. απέναντι σε Βιλερμπάν και Βαλένθια) και αυτό μας έδωσε ώθηση και αυτοπεποίθηση. Δεν έχει σημασία το πού βρίσκεσαι στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά το πού θα βρίσκεσαι τον Απρίλιο και τον Μάιο. Νομίζω ότι κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να βρεθούμε εκεί".

Πού θέλετε, λοιπόν, να βρίσκεστε τότε; Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;

"Στο Final Four. Πάντα. Πάντα θέλουμε να είμαστε ομάδα που διεκδικεί το πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή βλέπεις ότι πολλές ομάδες έχουν προοπτική, αλλά δεν βλέπεις πολλές ομάδες να έχουν βγάλει άκρη ακόμα, πέρα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα που διαθέτουν παίκτες που βρίσκονται χρόνια μαζί.

Εμείς έχουμε 6-7 νέους παίκτες και μεγάλο potential. Ο κόουτς Τζαν είναι πεινασμένος, έχει καλές αρχές. Πρέπει να χτίζουμε κάθε μέρα και να τα βρούμε μεταξύ μας στο παρκέ για να δούμε τι δουλεύει καλύτερα για μας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, ποια rotation δουλεύουν καλύτερα, τη χημεία μας. Όταν το πετύχουμε αυτό θα είμαστε όσο καλοί είναι και οι υπόλοιποι".

Ο Σέιν Λάρκιν στο SPORT24: "Δεν είχαμε ποτέ τέλεια σχέση με τον Αταμάν"
Ο Σέιν Λάρκιν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Ποιες είναι βασικές διαφορές που έχεις εντοπίσει ανάμεσα στον κόουτς Αταμάν και τον κόουτς Τζαν;

"Νομίζω πως φέτος έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία παιχνίδι με το παιχνίδι. Ο κόουτς Αταμάν ήταν προληπτικός κατά μία έννοια. Αν έβρισκε κάτι που δούλευε και κέρδιζε με αυτό το συγκεκριμένο πράγμα, θα συνέχιζε να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Ο κόουτς Τζαν, ανάλογα με τον αντίπαλο, θέλει να έχουμε διαφοροποιήσεις στο αμυντικό και στο επιθετικό πλάνο. Μία μέρα μπορεί να μου πει 'Σέιν, ας σουτάρουμε δέκα τρίποντα, γιατί παίζουν αυτή την άμυνα', αλλά στο επόμενο παιχνίδι η αντίπαλη άμυνα είναι τέτοια που δεν θα μπορώ να πάρω δέκα τρίποντα, οπότε θα μου πει 'δεν θα εστιάσουμε σε αυτό σήμερα, ας δοκιμάσουμε κάτι άλλο'.

Ο κόουτς Αταμάν εφάρμοζε παρεμφερές επιθετικό πλάνο σε κάθε παιχνίδι. Αυτή θα έλεγα ότι είναι η μεγαλύτερη διαφορά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής".

Τα πρώτα 20 παιχνίδια που παίξαμε με τον Μίτσιτς ήμασταν άθλιοι

Πέρα από τον κόουτς Αταμάν, παρελθόν αποτελεί και ο Βασίλιε Μίτσιτς. Πώς είναι η ζωή χωρίς εκείνον;

"Όταν σταματάς να παίζεις με ένα παίκτη όπως ο Βάσα το αίσθημα είναι γλυκόπικρο. Όπως ξέρετε φτάσαμε σε σπουδαίες επιτυχίες τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Χτίσαμε ένα από τα καλύτερα περιφερειακά δίδυμα στην ιστορία της EuroLeague. Οπότε είναι γλυκόπικρο το αίσθημα γιατί πάντα θέλεις να αγωνίζεσαι με έναν παίκτη αυτού του βεληνεκούς, με τον οποίο είχες τόσες επιτυχίες και είχες αποκτήσει τέτοια χημεία. Όμως έχουμε αρκετούς καλούς παίκτες εδώ.

Ο Ντάριους (Τόμπσον) κάνει καλή δουλειά μέχρι στιγμής, προσπαθώντας να καταλάβει το σύστημα της ομάδας. Είναι διαφορετικοί παίκτες. Ο Μίτσιτς επικεντρωνόταν περισσότερο στο σκοράρισμα, ενώ ο Τόμπσον είναι pass first γκαρντ. Προσπαθούμε να χτίσουμε τη χημεία και να τα βρούμε μεταξύ μας, όπως είχα κάνει και με τον Βάσα. Τα πρώτα 20 παιχνίδια που παίξαμε με τον Μίτσιτς ήμασταν άθλιοι. Παραλίγο να κοπώ από την ομάδα και να με στείλουν πίσω στην Αμερική. Ήταν μία μακρά διαδικασία. Όταν βρεθήκαμε μεταξύ μας, όλοι είδαν σε τι μεταμορφωθήκαμε.

Αυτή είναι η πρόθεσή μας και με τον Ντάριους. Πρέπει να έχουμε υπομονή. Πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε μέσα και έξω από το γήπεδο για να δημιουργήσαμε χημεία τόσο ως συμπαίκτες, όσο και ως άνθρωποι. Όταν αποκτάς συνοχή και δέσιμο με κάποιον, όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους. Υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί τύποι στην ομάδα. Ο Ντάριους, ο Ελάιζα (Μπράιαντ), ο Ουίλ (Κλάιμπερν), ο Ροντρίγκ (Μπομπουά). Δεν είναι ότι ένας παίκτης πρέπει να αναπληρώσει αυτά που προσέφερε ο Μίτσιτς. Συλλογικά θα πρέπει να καλυφθεί με διάφορους τρόπους αυτό το κενό".

Ο Σέιν Λάρκιν στο SPORT24: "Δεν είχαμε ποτέ τέλεια σχέση με τον Αταμάν"
Ο Σέιν Λάρκιν στη διάρκεια της συνέντευξής του στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Αν δεν κάνω λάθος υπήρχε και στο δικό σου συμβόλαιο NBA-out. Εξερεύνησες καθόλου αυτή την πιθανότητα το καλοκαίρι;

"Όχι ιδιαίτερα. Όχι όσο τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή. Πέρσι έχασα τη μισή σεζόν λόγω τραυματισμού. Άρχισα να παίζω καλύτερα προς το τέλος της χρονιάς, όμως όλοι ήθελαν να με δουν υγιή για να κάνω αυτές τις συζητήσεις που έκανα στο παρελθόν. Αυτό το καλοκαίρι δεν υπήρχε μεγάλη έλξη από το NBA.

Δεν ένιωθα ότι θα μπορούσα να γυρίσω στην Αμερική, γιατί ήθελα να αποκτήσω ξανά το ρυθμό μου, να μπορώ να γίνω κύρια απειλή στην επίθεση. Αυτό δεν ήταν εφικτό μετά από τόσους τραυματισμούς. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και εκπροσωπώ την Εφές. Χαίρομαι με τον νέο προπονητή και τους συμπαίκτες μου. Ευελπιστώ ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε άλλη μία εξαιρετική πορεία και να κερδίσουμε έναν ακόμα τίτλο".

Σίγουρα, όμως, δεν είσαι χαρούμενος με όσα συνέβησαν με την Εθνική Τουρκίας. Θεωρείς ότι είναι δίκαιη η ποινή που επιβλήθηκε σε σένα και τον Σκότι Γουίλμπεκιν από την Ομοσπονδία; Εξάλλου, δεν είναι ότι δεν θέλατε να αγωνιστείτε, αλλά δεν μπορούσατε λόγω τραυματισμών.

"Ακριβώς. Νομίζω ότι αν έχεις τα ιατρικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν ήσουν υγιής, δεν θα έπρεπε να τιμωρηθείς επειδή δεν παίζεις. Είναι πολύ απλό. Έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτό το θέμα, αλλά στο τέλος της ημέρας έχω τις αποδείξεις, τα ιατρικά έγγραφα και τα reports που έλεγαν ότι δεν ήμουν σε θέση να παίξω μπάσκετ.

Παρόλα αυτά κατέληξαν σε αυτή την ετυμηγορία. Είναι αποκαρδιωτικό, γιατί πραγματικά απολάμβανα να βρίσκομαι στην Εθνική Τουρκίας και να έχω την ευκαιρία να ωριμάσω παίζοντας με αυτούς τους συμπαίκτες. Θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω σχέσεις με την τουρκική ομοσπονδία".

Δεν είχα ποτέ τέλεια σχέση με τον Αταμάν, μακάρι να είχε χειριστεί διαφορετικά την κατάσταση με την Εθνική

Επηρέασε αυτή η ιστορία και τη σχέση σου με τον Εργκίν Αταμάν;

"Εγώ και ο Αταμάν δεν είχαμε ποτέ τέλεια σχέση. Του αρέσει να κρατάει τα πράγματα σε επαγγελματικό επίπεδο. Το παιχνίδι είναι παιχνίδι, αλλά έξω από το γήπεδο δεν συνηθίζει να χτίζει σχέσεις με τους παίκτες. Όχι μόνο με μένα, αλλά και με πολλούς άλλους παίκτες που έχει κοουτσάρει στην καριέρα του.

Προφανώς υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ μας και προφανώς έχουμε πετύχει πολλα μαζί, οπότε πάντα θα του εύχομαι τύχη σε ό,τι κι αν κάνει, αλλά η στάση του αυτό το καλοκαίρι με έκανε να αισθανθώ αποξενωμένος.

Ο Σέιν Λάρκιν στο SPORT24: "Δεν είχαμε ποτέ τέλεια σχέση με τον Αταμάν"
Ο Σέιν Λάρκιν στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Γνωρίζοντας τον χαρακτήρα μου εδώ και πέντε χρόνια και γνωρίζοντας με πόσους τραυματισμούς έχω παίξει για να βοηθήσω την ομάδα, με έκανε να αισθανθώ περίεργα, γιατί δεν βγήκε στα ΜΜΕ το καλοκαίρι να πει: 'Ξέρω τον Σέιν, ξέρω τον χαρακτήρα του και αν ήταν σε θέση να παίξει θα ήταν εδώ. Το γεγονός ότι δεν είναι εδώ σημαίνει ότι είναι πράγματι τραυματίας'. Εύχομαι να το είχε κάνει.

Πριν μερικές ημέρες παραδέχθηκε σε μία συνέντευξη ότι ο Σέιν ήταν τραυματίας το καλοκαίρι. Μακάρι να το είχε κάνει αυτό πριν από μερικούς μήνες, όταν συνέβησαν όλα αυτά. Στο τέλος της ημέρας εξακολουθώ να τον σέβομαι και να του εύχομαι τα καλύτερα, αλλά μακάρι να είχε είχε χειριστεί την κατάσταση διαφορετικά".

Μιλώντας για τον κόουτς Αταμάν, ποια είναι άποψή σου για τον Παναθηναϊκό; Ήρθατε αντιμέτωποι στο 5ο τουρνουά Παύλος Γιαννακόπουλος, οπότε έχεις μία εικόνα.

"Χρειάζεται να περάσουν από μία διαδικασία, όπως συμβαίνει με κάθε ομάδα που αλλάζει προπονητή και τόσους παίκτες. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη συνοχή από τα προηγούμενα χρόνια, οπότε θα χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστούν στο σύστημα του προπονητή, τον τρόπο με τον οποίο του αρέσει να δουλεύει, να κάνει προπόνηση, να ταξιδεύει. Θεωρώ ότι ο κόσμος πρέπει να έχει υπομονή, γιατί ο κόουτς Αταμάν έχει ιστορικό επιτυχιών τα τελευταία χρόνια. Θα δούμε.

Δεν άπτεται μόνο στον προπονητή το αν θα είναι επιτυχημένη η ομάδα. Θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα δέσουν μεταξύ τους οι παίκτες για να μπορέσουν να αποκτήσουν χημεία και να παίξουν μέσα σε ένα σύστημα, όπως κάναμε εμείς στην Εφές την τελευταία πενταετία. Υπάρχει ταλέντο, οπότε όλα εξαρτώνται από την θέληση και την επιθυμία τους να ωριμάσουν όλοι μαζί".

Αυτή τη φορά είστε στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσετε τον Ολυμπιακό βέβαια. Πώς βλέπεις αυτό το παιχνίδι;

"Σίγουρα θα είναι απαιτητικό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός είναι μία από τις πιο δυνατές ομάδες στην έδρα του. Έχει πολύ καλή ομάδα. Επέστρεψε ο Μιλουτίνοβ που είναι ένα...τέρας στο ζωγραφιστό. Έχασαν όμως τους δύο κορυφαίους επιθετικούς τους, τον Βεζένκοβ και τον Σλούκα.

Για την ώρα ψάχνονται και αυτοί. Αναζητούν τον go to guy τους, το ποιος θα παίρνει την πλειονότητα των σουτ, το ποιος θα πάρει την επίθεση στις κρίσιμες στιγμές. Αμυντικά παραμένουν πάρα πολύ σταθεροί, έχουν το σύστημά τους, παίζουν με πολλές αλλαγές, με ψηλά σχήματα. Ο Μουσταφά Φαλ φυλάει τη ρακέτα. Ο Γουόκαπ και ο Κάναν πιέζουν την μπάλα. Ο Παπανικολάου είναι ο αρχηγός και άγκυρα της ομάδας. Παραμένουν μία εξαιρετική ομάδα. Θα γίνει μάχη".

Ο Σέιν Λάρκιν στο SPORT24: "Δεν είχαμε ποτέ τέλεια σχέση με τον Αταμάν"
Ο Σέιν Λάρκιν στο ΣΕΦ ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Ο Ολυμπιακός μετράει back-to-back παρουσίες στο Final Four της EuroLeague. Πιστεύεις ότι αποτελεί και φέτος τόσο μεγάλη απειλή για τις αντίπαλες ομάδες;

"Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πω κάτι τέτοιο. Ο Ολυμπιακός έχασε τον περσινό MVP και έχασε έναν παίκτη, που κάθε χρόνο κατάφερνε να κάνει μεγάλα παιχνίδια στα playoffs και να βάζει σπουδαία σουτ, αποδίδοντας στις clutch στιγμές. Για την ώρα δεν έχουν βρει ποιος θα είναι αυτός ο παίκτης (σσ. που θα κουβαλάει).

Στο πρώτο ματς ο Άλεκ Πίτερς ήταν εξαιρετικός. Ο Μιλούτινοβ έχει κάνει καλά ματς. Την προηγούμενη αγωνιστική ο Λαρεντζάκης έπαιξε εξαιρετικά στο φινάλε. Θα πρέπει να δουν ποιος θα έχει την απαραίτητη συνέπεια όλη τη σεζόν. Αμυντικά θα είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετική ομάδα. Όταν βρουν τα πατήματά τους και επιθετικά, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Δεν υπάρχει όμως κάποιος λόγος να μην είναι μία από τις διεκδικήτριες του τίτλου".

Είπες ότι είναι νωρίς ακόμα, αλλά ποιες ομάδες νομίζεις ότι μπορούν να πάνε μέχρι το τέλος της διαδρομής φέτος;

"Θα πω εμάς, γιατί είμαι στην ομάδα πέντε χρόνια έχουμε δείξει σταθερότητα όλο αυτό το διάστημα, οπότε πάντα θα έχω εμπιστοσύνη και θα νιώθω αυτοπεποίθηση για τους συμπαίκτες μου. Αυτή τη στιγμή σίγουρα πρέπει να πω τη Ρέαλ. Τα πηγαίνει εξαιρετικά και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Θα έλεγα πως και η Μπαρτσελόνα δείχνει πολύ καλά τώρα. Μετά υπάρχει ισοπαλία τριών ομάδων. Εννοώ τη Φενέρμπαχτσε, τη Μονακό και τη Μακάμπι, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με αυτή την περίπτωση. Είναι πάντως μία ομάδα που όλοι ήταν κάπως περίεργοι να δουν. Οπότε οι πρώτες τρεις είναι η Ρεάλ, η Μπάρτσα, η Εφές και για την τέταρτη θα δούμε ποιος θα αρχίσει να παίζει καλά".

Σε επίπεδο παικτών πάντα λέγαμε ότι οι γκαρντ κυριαρχούν στην EuroLeague. Φέτος μέχρι στιγμής δεν υπάρχει γκαρντ που να έχει κερδίσει το MVP της αγωνιστικής (σσ. κατά σειρά το έχουν κατακτήσει οι Άλεκ Πίτερς, Γκέρσον Γιαμπουσέλε, Τόκο Σενγκέλια και Νίκολα Μιλουτίνοβ). Το δείγμα είναι μικρό, αλλά βλέπεις μήπως μία αλλαγή στη δυναμική;

"Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι γκαρντ, αλλά υπάρχουν επίσης και κάποιοι εξαιρετικοί ψηλοί. Το κάθε παιχνίδια διαφέρει, αλλά δεν θα έλεγα ότι οι ψηλοί κυριαρχούν στην EuroLeague. Οι γκαρντ εξακολουθούν να κάνουν κουμάντο και να κερδίζουν τα πρωταθλήματα. Ο Ταβάρες αναδείχθηκε, βέβαια, MVP στο περσινό Final Four. Δεν ξέρω".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ EUROLEAGUE ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ