ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Πέτρος Πρέκας στο SPORT24: "Η Εθνική Γυναικών αποκτά ταυτότητα, να φέρουμε κοντά μας και να αγαπήσουμε τα νέα παιδιά"

Ο Πέτρος Πρέκας στο SPORT24: "Η Εθνική Γυναικών αποκτά ταυτότητα, να φέρουμε κοντά μας και να αγαπήσουμε τα νέα παιδιά"
EOK

Ο προπονητής της Εθνικής Γυναικών, Πέτρος Πρέκας, μιλά στο SPORT24 μετά τα αποφασιστικά βήματα πρόκρισης στο EuroBasket 2023 και στέκεται στην ταυτότητα που αποκτά η ομάδα.

Με το ένα πόδι στο EuroBasket 2023 βρίσκεται η Εθνική Γυναικών, μετά τις δύο νίκες που πέτυχε κόντρα στην Εσθονία και τη Μεγάλη Βρετανία στο προκριματικά παράθυρο του Νοεμβρίου.

Τα γαλανόλευκα κορίτσια θέλουν να βρεθούν στη μεγάλη διοργάνωση, η οποία θα διεξαχθεί σε Σλοβενία και Ισραήλ από τις 15 έως τις 25 Ιουνίου του 2023, και αν το καταφέρουν θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, όπως τόνισε ο προπονητής της ομάδας, Πέτρος Πρέκας, μιλώντας στο SPORT24.

Συνέντευξη στη Βασιλική Καραμούζα

Μετά το 4/4 στα προκριματικά η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην πρόκριση στο EuroBasket 2023. Ποια ήταν τα συμπεράσματα που βγήκαν από τα παιχνίδια με την Εσθονία και τη Μεγάλη Βρετανία;

"Όντως είμαστε πάρα πολύ κοντά, αλλά μαθηματικά δεν έχει κριθεί κάτι, χρειαζόμαστε ακόμα νίκη στα παιχνίδια του Φεβρουαρίου (09/02/23 Πορτογαλία - Ελλάδα και 12/02/23 Εσθονία - Ελλάδα). Αυτό που μπορούμε να πούμε μετά από τα δύο αυτά παιχνίδια είναι ότι αυτή η ομάδα αποκτά μια ταυτότητα, τα παιδιά παίζουν πάντα με ενέργεια και διάθεση. Υπάρχει μια κουλτούρα του να παίζουμε όλοι μαζί. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ήταν το ζητούμενο. Πλέον αρχίζουμε και το αποκτούμε και στηριζόμαστε πάνω σε αυτό".

Στο παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία βρεθήκαμε να χάνουμε με 10 πόντους (20-30 στο 15'), τι άλλαξε και καταφέραμε να φτάσουμε στην ανατροπή;

"Καταρχάς πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι μία πάρα πολύ ομάδα. Διαθέτουν δύο αθλήτριες πολύ υψηλού επιπέδου στο 4 και το 5. Ξεκινήσαμε καλά το παιχνίδι, στη συνέχεια είχαμε όμως ένα μεγάλο κενό διάστημα. Αυτό που συζητήσαμε στα αποδυτήρια ήταν ότι έπρεπε να αλλάξουμε την επίθεσή μας. Είχαμε κάνει κάποια λάθη και δώσαμε το δικαίωμα στην αντίπαλη ομάδα να βάλει κάποιους εύκολους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Στο δεύτερο μέρος μπήκαμε με πολύ μεγάλη συγκέντρωση και στην άμυνα και στην επίθεση, βελτιώσαμε την απόδοσή μας και στα δύο κομμάτια και καταφέραμε να κερδίσουμε".

Ο Πέτρος Πρέκας στο SPORT24: "Η Εθνική Γυναικών αποκτά ταυτότητα, να φέρουμε κοντά μας και να αγαπήσουμε τα νέα παιδιά"
Οι πανηγυρισμοί της Εθνικής Γυναικών μετά τη δύσκολη νίκη απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία FIBA


Στο προηγούμενο EuroBasket το 2021 τα πράγματα δεν κύλησαν με ευνοϊκό τρόπο για την Εθνική, που βρέθηκε στην 16η θέση. Εσείς δεν ήσασταν τότε στον πάγκο της Ελλάδας, θεωρείται όμως ότι η ομάδα έχει δυναμώσει έκτοτε;

"Το ρόστερ δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά, είναι σχεδόν το ίδιο με κάποιες μικρές μεταβολές. Αυτό που πιστεύω, γιατί δεν μπορώ να μιλήσω για εκείνη τη διοργάνωση, είναι ότι τα κορίτσια έχουν πολύ μεγάλη διάθεση και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και το Φεβρουάριο. Αν και εφόσον προκριθούμε και πάμε στο EuroBasket 2023 θα κάνουμε κι εκεί το καλύτερο δυνατό".

Η Φασούλα και η Σπανού έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε ματς. Οφείλεται εν μέρει αυτό στο γεγονός ότι αγωνίζονται στο εξωτερικό;

"Σίγουρα και η Μαριέλλα και η Άρτεμις είναι δύο αθλήτριες με πολύ μεγάλες ικανότητες κάτω από το καλάθι, αλλά δεν είμαι μόνο αυτές. Η Εθνική ομάδα διαθέτει κι άλλες αθλήτριες που αγωνίζονται σε διάφορα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Ωστόσο, πιστεύω ότι η ομαδική δουλειά είναι αυτή που φέρνει τα θετικά αποτελέσματα".

Στο εξωτερικό εργάζεστε κι εσείς, στην Ιταλία πιο συγκεκριμένα. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές αυτού του πρωταθλήματος με το ελληνικό και τι μπορεί να γίνει στη χώρα μας για να ανέβει το επίπεδο;

"Η μεγαλύτερη διαφορά είναι το ενδιαφέρον. Στην Ιταλία υπάρχει γενικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό των γυναικών, όχι μόνο για το μπάσκετ. Τα γήπεδα είναι γεμάτα, υπάρχουν σπόνσορες και όλα αυτά φτιάχνουν ένα προϊόν πολύ υψηλού επιπέδου. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά βήματα να διανύσουμε για να φτάσουμε εκεί".

Αυτή τη φορά κλήθηκαν στην προετοιμασία της Εθνικής τρεις νεαρές αθλήτριες οι Ζιάκα (2006), Χατήρα (2006) και Χωλοπούλου (2007). Πώς βλέπετε αυτή την επόμενη φουρνιά του ελληνικού μπάσκετ;

"Η Εθνική Γυναικών έχει μια βάση παιδιών. Από αυτή τη βάση προσπαθούμε κι εμείς σε κάθε κλήση να βλέπουμε και δοκιμάζουμε νέες αθλήτριες. Πρέπει να τις δούμε από κοντά για να αντιληφθούμε την ικανότητά τους, την αντίδρασή τους, τον χαρακτήρα τους. Υπάρχουν νέα παιδιά στο ελληνικό μπάσκετ που πρέπει να τα φέρουμε κοντά μας και να τα αγαπήσουμε και ήδη υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο μέσα στα επόμενα χρόνια θα προχωρήσει και θα βοηθήσει αυτά τα παιδιά".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ