BASKETBALL ANALYSIS

Ο Πάνγκος "πλήγωσε" την Μπαρτσελόνα στήνοντας 42 Πικ εν Ρολ

Ο Κέβιν Πάνγκος της Ζενίτ
Ο Κέβιν Πάνγκος της Ζενίτ ZUMA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Ο Κέβιν Πάνγκος οδήγησε την Ζενίτ – μαζί με τον καθοριστικό Ρίβερς – στην νίκη επί της Μπαρτσελόνα με μία άρτια εμφάνιση και το SPORT 24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την παρουσία του.

Ο Κέβιν Πάνγκος είδε όλη την άμυνα της Μπαρτσελόνα να είναι προσαρμοσμένη πάνω του. Αυτό δεν τον εμπόδισε όμως να οδηγήσει – μαζί με τον καθοριστικό Ρίβερς – εκ του ασφαλούς την Ζενίτ στην νίκη.

Ο Κέβιν Πάνγκος είναι ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκινούν και – συνήθως -τελειώνουν όλα στην επίθεση της Ζενίτ. Αυτό φάνηκε και στον 1ο αγώνα των playoffs της EuroLeague κόντρα στην Μπαρτσελόνα, στον θρίαμβο της ομάδας του με 74-76.

Παίζοντας κόντρα στην πρώην ομάδα του – και έχοντας όλη την αντίπαλη άμυνα προσαρμοσμένη πάνω του – ο Καναδός γκαρντ ήταν φοβερός στο πρώτο ημίχρονο και στην 4η περίοδο του αγώνα, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 19 πόντους και 9 ασίστ. Μοναδικό ψεγάδι ήταν η παρουσία του στην τρίτη περίοδο, όταν ο Βίκτορ Κλαβέρ του έκανε την ζωή δύσκολη, αλλά ακόμα και τότε δημιούργησε καταστάσεις για τους συμπαίκτες του.

Ο Πάνγκος δεν έκανε το τέλειο παιχνίδι. Δεν νίκησε μόνος του, αφού στην νίκη συνέβαλλε σημαντικά βάζοντας μεγάλα σουτ ο Κέισι Ρίβερς. Πραγματοποίησε όμως μία εξαιρετική εμφάνιση κόντρα σε ένα μεγαθήριο, που άλλαξε τρεις παίκτες πάνω του (Καλάθης, Χάνγκα, Κλαβέρ), σηκώνοντας στην πλάτη του την Ζενίτ, με αποκορύφωμα το – όπως αποδείχθηκε – νικητήριο καλάθι που σημείωσε διαμορφώνοντας το τελικό 74-76. Και το έκανε με τον μόνο τρόπο που ξέρει.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥ

Ο Πάνγκος είχε όλη την προσοχή της Μπαρτσελόνα πάνω του. Οι Καταλανοί τον πίεζαν σε όλο το γήπεδο στ 35 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ, προσπάθησαν να διώξουν την μπάλα από τα χέρια του κάνοντάς του double-team στο κέντρο. Έπαιξαν δυναμικό Hedge Out στα Πικ εν Ρολ, δοκίμασαν αλλαγές, εδιναν βοήθεια όταν έπαιζε ένας εναντίον ενός με δεύτερο παίκτη. Τα δοκίμασαν όλα. Ο Καναδός όμως ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Πάνγκος έστησε 42 Πικ εν Ρολ κόντρα στους Καταλανούς (όλη η Ζενίτ συνολικά έστησε 61). Κοινώς, όλες οι επιθέσεις ξεκινούσαν από αυτόν, με τον Πάνγκος να έχει μεν 19 πόντους (3/3 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 1/1 βολή), αλλά και 9 ασίστ, από τις οποίες οι συμπαίκτες του σημείωσαν συνολικά 22 πόντους. Άρα, ο άλλοτε παίκτης της Μπαρτσελόνα ήταν υπευθυνος για τους 41 από τους 76 πόντους της ομάδας του. Το δε Shot Chart του ήταν ενδεικτικό της σχεδόν αψεγάδιαστης βραδιάς του σε εκτελεστικό επίπεδο.

Το Shot Chart του Κέβιν Πάνγκος κόντρα στην Μπαρτσελόνα
Το Shot Chart του Κέβιν Πάνγκος κόντρα στην Μπαρτσελόνα INSTAT SCOUT

Το Shot Chart του Πάνγκος κόντρα στην Μπαρτσελόνα (Πηγή: InStat Scout)

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Πάνγκος σημείωσε 8 πόντους σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός (2 ανά κατοχή), 8 πόντους έπειτα από Πικ εν Ρολ που έστησε (2.67 πόντοι ανά κατοχή) και 3 πόντους σε κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση). Με λίγα λόγια, πήρε γενικά σουτ που τον βολεύουν μετά από ντρίμπα, χτύπησε την άμυνα της Μπαρτσελόνα όπως ήθελε, ένιωσε άνετα και αυτό φάνηκε.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΟΥΤ, Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΡΙΒΕΡΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το σημαντικότερο για τον Πάνγκος όμως είναι ότι έπειτα από ένα τρίτο δεκάλεπτο που έμεινε άποντος, μίλησε στο τέλος. Το τεράστιο τρίποντο που σημείωσε λίγο πριν το τέλος του αγώνα και – κυρίως – το αριστερό λέι-απ με το οποίο διαμόρφωσε το τελικό σκορ έδειξε ξανά ότι πέρα από ένας εξαιρετικός οργανωτής και εκτελεστής είναι και ένας παίκτης που του αρέσουν τα δύσκολα.

Μέσα σε όλα αυτά βέβαια, πέρασαν στα “ψιλά” αυτά που έκανε ο Κέισι Ρίβερς. Ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν αυτός που κράτησε την Ζενίτ στην 3η περίοδο σημειώνοντας 8 σημαντικούς πόντους, πριν το καλάθι του Πάνγκος στο τέλος είναι αυτός που με ένα μεγάλο τρίποντο είχε κάνει το σκορ 72-74 (για να ακολουθήσει κάρφωμα του Ντέιβις και το καλάθι του Πάνγκος), ενώ είναι αυτός που μαρκάρει στην κρίσιμη τελευταία επίθεση της Μπαρτσελόνα τον Κόρι Χίγκινς. Κοινώς, χωρίς τον Ρίβερς η Ζενίτ δεν θα έπαιρνε το “διπλό”.

Στο τέλος της ημέρας βέβαια, η χθεσινή (21/4) βραδιά ανήκε στον Πάνγκος. Τον άνθρωπο που κλήθηκε να τα βάλει με όλη την άμυνα της Μπαρτσελόνα για να κρατήσει την Ζενίτ στο παιχνίδι και τελικά να της δώσει την νίκη. Αυτό εξάλλου είναι κάτι που ήθελε: Μία ομάδα να εξαρτάται απόλυτα από αυτόν. Η Ζενίτ του το έδωσε. Και δικαιώθηκε.

Photo Credits: ZUMA PRESS/VISUALHELLAS.GR

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΖΕΝΙΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ