ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός το 'χει ξανακάνει φέτος, αλλά περιμένει και τα βαριά χαρτιά του

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ σε κάρφωμα
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ σε κάρφωμα EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός πάει στο Μονακό για τη μεγάλη μάχη, έχοντας την πείρα ανάλογων εμφανίσεων και καταστάσεων μέσα στη χρονιά και την ελπίδα ότι τα βαριά χαρτιά του θα εμφανιστούν στο πόκερ της πρόκρισης

Βρέθηκε κι άλλες φορές με την πλάτη στον τοίχο στη διάρκεια της φετινής χρονιάς ο Ολυμπιακός. Κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια με μεγάλες νίκες και μάλιστα εκτός έδρας. Κι ας ήταν μεγαλύτερη η ευκολία με την οποία έχανε μακριά από το Ειρήνης και Φιλίας.

Πράγματι από τα 17 παιχνίδια, που έδωσε ως φιλοξενούμενος στην κανονική περίοδο της EuroLeague, πήρε τα 7 και έχασε τα 10. Κάποιες, όμως, από αυτές τις εφτά νίκες του έδωσαν ώθηση να ορθοποδήσει και στο τέλος να πετύχει τον στόχο του.

Λίγο πριν μπουν στο τσάρτερ που θα τους μεταφέρει στο Μονακό, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του αισθάνονται μια ανάλογη πίεση, άρα γνωρίζουν και τον τρόπο, με τον οποίο μπορούν ξανά να σταθούν στα πόδια τους και να γείρουν πάλι την πλάστιγγα υπέρ τους. Η πίεση δεν είναι πάντα εχθρός, στην περίπτωση του μπασκετικού Ολυμπιακού, μάλιστα, αποδεικνύεται και καλός του σύμμαχος.

Στις 22 Νοεμβρίου, πριν από 6 μήνες δηλαδή, ο Ολυμπιακός είχε βιώσει ένα σοκ μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τηρουμένων των αναλογιών και τις αντιδράσεις που προκάλεσε οι κλυδωνισμοί ήταν πιο ισχυροί, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" είχαν ηττηθεί από τον Παναθηναϊκό με 81-76. Όλοι περίμεναν μια εύκολη νίκη, οι πράσινοι όμως είχαν διαφορετική άποψη.

Με δεδομένο ότι βρισκόμασταν στο ξεκίνημα της σεζόν, η ήττα θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, αν ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε τον τρόπο να αναποδογυρίζει άμεσα την κατάσταση και να ξαναβάλει το νερό στο αυλάκι. Δυο σπουδαίες εκτός έδρας νίκες στο Μιλάνο, κόντρα στην Αρμάνι με 92-73, και άλλη μια στο Καζάν, κόντρα στους Ρώσους με 87-84, άλλαξαν άρδην εντυπώσεις και ουσία. Ο Ολυμπιακός πατούσε γερά στα πόδια του για να συνεχίσει δυναμικά τη χρονιά.

Οι επόμενες "δύσκολες ώρες" ήρθαν στο τέλος του Γενάρη. Η ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα μέσα στο Φάληρο ήταν η τρίτη στη σειρά μετά από βαριά σκορ σε Κωνσταντινούπολη και Τελ Αβίβ (94-80 από την μισή Φενέρμπαχτσε, 84-69 από τη Μακάμπι). Οι "ερυθρόλευκοι" χρειάζονταν επειγόντως ένα restart, ώστε να μην εκτροχιαστεί τελείως η πορεία τους.

Το ταξίδι τους στην Ισπανία αποδείχθηκε καθοριστικό. Η ήττα από τη Ρεάλ (75-67) ήρθε στο τέλος, με τον Γουόκαπ να χάνει ένα κρίσιμο τρίποντο στο φινάλε, το οποίο αν έμπαινε μπορεί να έδινε και τη νίκη στην ελληνική ομάδα, η οποία δυο 24ωρα αργότερα, θριάμβευε επί της Μπασκόνια με 62-73, σπάζοντας το σερί των ηττών και θεμελιώνοντας επί της ουσίας την πρόκριση της, στα playoffs.

Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε με 7 νίκες σε 9 ματς, που απέμεναν για το τέλος της κανονικής περιόδου και πήρε -εν τέλει- το εισιτήριο κατακτώντας τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία. Εκείνη η νίκη στη Μπασκόνια ήταν η αφετηρία για να αλλάξει ξανά το κλίμα και οι ερυθρόλευκοι να κυριαρχήσουν, καθώς ήρθε η μεγάλη νίκη επί της Εφές με το τρίποντο του Σλούκα στην εκπνοή της παράτασης, το διπλό στο Μόναχο εναντίον της Μπάγερν και η κομβική κατάκτηση του Κυπέλλου.

Δεν είναι, λοιπόν, η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός καλείται να ανατρέψει τα δεδομένα παίρνοντας, τουλάχιστον, μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη. Έχει δυο ευκαιρίες στο Πριγκιπάτο, Τετάρτη και Παρασκευή και με βάση το παρελθόν του μέσα στη χρονιά, αναμένεται η αντίδρασή του. Είναι και η πιο κρίσιμη στιγμή, πλέον, αφού κρίνεται η πρόκριση στο Final Four.

Τα βαριά χαρτιά στο τραπέζι

Για να πάρει μια νίκη στο Γκαστόν Μεντεσέν ο Ολυμπιαλός θα χρειαστεί να παίξει σκληρή άμυνα, να ελέγξει τον ρυθμό και να ρίξει στο τραπέζι όλα τα χαρτιά του. Ειδικά τα πιο βαριά. Είναι αλήθεια ότι η Μονακό κατάφερε και στους δυο αγώνες του ΣΕΦ να περιορίσει όσο μπορούσε περισσότερο, τόσο τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, όσο και τον Σάσα Βεζένκοβ. Τους δυο πρώτους σκόρερ των "ερυθρολεύκων" και βασικών μοχλών μέσα στη σεζόν.

Ειδικά το μαρκάρισμα στον Ντόρσεϊ πέτυχε απόλυτα, καθώς ο ελληνοαμερικανός γκαρντ καθηλώθηκε σε χαμηλές πτήσεις με βεβιασμένα σουτ και χωρίς η παρουσία του να γίνει αισθητή.

  • Ο Ντόρσεϊ της κανονικής περιόδου είχε 13.4π με 53.2%δ, 39.5%τρ, 2.4ρ και 2.1 ασίστ και στους δυο πρώτους αγώνες των πλέι-οφ, παίζοντας τα ίδια σχεδόν λεπτά, προσφέρει στον Ολυμπιακό 8π (50%δ, 20%τρ) 1ρ και 1.5 ασίστ. Ο 26χρονος γκαρντ είναι ένα ξεχωριστό επιθετικό όπλο για την ομάδα του Μπαρτζώκα, αφού μπορεί να δημιουργήσει από μόνος του προϋποθέσεις για σκορ, από την άλλη όμως μοιάζει να ασφυκτιά στην καλή άμυνα των αντιπάλων και να 'χει χάσει το μυαλό του.
  • Δυσκολίες απέναντι στην σκληρή και στοχευμένη άμυνα της Μονακό αντιμετωπίζει και ο Βεζένκοβ. Ο MVP του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο (13.8π με 67.7%δ, 38.8%τρ, 5.6ρ, 1.5ασ, 1.1κλ) έχει μεγαλύτερη δραστηριότητα από τον Ντόρσεϊ, αλλά η Μονακό κατάφερε να του κόψει τη φόρα στο σκοράρισμα, ειδικά από τη γραμμή του τρίποντου. Στους δυο πρώτους αγώνες είχε μόλις 2/7 σουτ από τα 6.75, άρα πρέπει να γίνει πιο ενεργητικός για να απειλήσει επί της ουσίας. Η στατιστική του στα δυο πρώτα ματς: 12π με 62.5%δ, 28.6%τρ, 80%β, 4.5ρ, 0.5ασ, 0.5κλ

Φυσικά δεν θα καθορίσουν από μόνοι τους την εξέλιξη του ματς οι δυο άσοι του Ολυμπιακού, μια ομάδα που στηρίζεται περισσότερο στην ομαδικότητα παρά στις ατομικές εξάρσεις, πάνω στο παρκέ. Αλλά για να λειτουργήσει καλά η ομάδα, όλα τα γρανάζια της πρέπει να είναι καλολαδωμένα και έτοιμα να δουλέψουν το ίδιο, από την αρχή, μέχρι το τέλος του αγώνα. Ή και των δυο αγώνων στο Μονακό, αν προτιμάτε...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE ΜΟΝΑΚΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΤΑΙΛΕΡ ΝΤΟΡΣΕΪ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ