BASKETBALL ANALYSIS

Ο Ολυμπιακός προκάλεσε ασφυξία στην Μονακό

Ο Ολυμπιακός προκάλεσε ασφυξία στην Μονακό
ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί της Μονακό. Η άμυνα με αλλαγές των 3 τελευταίων περιόδων, το “ναρκοπέδιο” στην ρακέτα, το “σφιχτό” ροτέισον με τις μόλις 9 διαφορετικές πεντάδες και οι 18 πόντοι του Ντόρσεϊ, που στην πραγματικότητα ήταν... 31.

Ο Ολυμπιακός μετέτρεψε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με την Μονακό σε περίπατο. Παίζοντας υπέροχο μπάσκετ από την δεύτερη περίοδο κι έπειτα, οι “ερυθρόλευκοι” διέλυσαν με 86-65 τους Μονεγάσκους, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο Ολυμπιακός άφησε πίσω του μία κακή πρώτη περίοδο – όταν παρασύρθηκε στον ρυθμό των αντιπάλων του – και όταν εστίασε στα δικά του δυνατά σημεία, δηλαδή στην άμυνα, πάτησε την Μονακό, που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμη να διαχειριστεί την διαφορά μεγέθους στην περιφέρεια και το δυναμικό παιχνίδι των “ερυθρόλευκων”.

Όλα ξεκίνησαν (πάλι) από την άμυνα

Παίζοντας κόντρα σε μία ομάδα που της αρέσει να τρέχει συνεχώς στο transition, ο Ολυμπιακός προβληματίστηκε από την Μονακό στην πρώτη περίοδο, όταν βρέθηκε πίσω με 17-27, με τους Μονεγάσκους να σημειώνουν 12 πόντους σε καταστάσεις αιφνιδιασμού σε αυτό το διάστημα. Η συνέχεια όμως ήταν εντελώς διαφορετική.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Από την 2η περίοδο κι έπειτα ο Ολυμπιακός ήταν άλλη ομάδα. Σταμάτησε να βιάζεται στην επίθεση, ενώ στην άμυνα με την είσοδο του Λίβιο Ζαν-Σαρλ άφησε στην άκρη την λογική του Hedge Out όταν μάρκαρε το Πικ εν Ρολ και επέλεξε να κάνει αλλαγές. Ήταν το σημείο που θα ξεκινούσε η ανατροπή.

Ο Γάλλος ψηλός έπαιξε ιδανικά στην λογική των αλλαγών, ενώ την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός είχε την πολυτέλεια να κλείνει περισσότερο τους χώρους. Ο λόγος που αυτό ήταν πιο εύκολο δεν ήταν τόσο η απουσία καλών σουτέρ της Μονακό, όσο ότι - με τον Λίο Βέστερμαν εκτός - οι άλλοι περιφερειακοί της (Τζέιμς, Λι, Άντζουσιτς, Ντιαλό, Μπέικον) γενικά βλέπουν κυρίως το καλάθι παρά την πάσα. Με τους Μονεγάσκους λοιπόν να προσπαθούν να επιτεθούν κυρίως σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, τα πράγματα έγιναν πιο απλά για τον Ολυμπιακό.

Αποτέλεσμα ήταν από την 2η περίοδο κι έπειτα η Μονακό να έχει συνολικά 15/51 σουτ, όταν είχαν 9/17 στην πρώτη περίοδο. Το δε Shot chart τους στις τρεις τελευταίες περιόδους δείχνει πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα, με τους Μονεγάσκους να σουτάρουν μεταξύ άλλων μόλις με 33% στο “ζωγραφιστό”.

Το Shot Chart τη Μονακό στις τρεις τελευταίες περιόδους στον αγώνα με τον Ολυμπιακό
Το Shot Chart τη Μονακό στις τρεις τελευταίες περιόδους στον αγώνα με τον Ολυμπιακό INSTAT SCOUT


Ζαν-Σαρλ και Φαλ στάθηκαν στο ύψος των προσδοκιών

Η Μονακό είχε προβλήματα από την δεύτερη περίοδο κι έπειτα. Συνολικά σε όλο τον αγώνα είχε μόλις 17/49 σουτ σε καταστάσεις μισού γηπέδου. Σύμφωνα δε με το InStat Scout, οι Μονεγάσκοι σημείωσαν μόλις 6 πόντους σε 11 κατοχές που δοκίμασαν να παίξουν ένας εναντίον ενός (0.55 ανά κατοχή) και μόλις 5 πόντους σε 10 κατοχές όταν το σουτ σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ το πήρε ο χειριστής της μπάλας (0.5 πόντοι ανά κατοχή).

Ο Ολυμπιακός έκλεισε τους χώρους. Σημαίνοντα ρόλο όμως σε όλη αυτή την κατάσταση έπαιξε το δίδυμο των Ζαν-Σαρλ και Φαλ, αφού οι δύο ψηλοί που κάλυψαν την θέση του σέντερ στάθηκαν στο... ύψος τους στην άμυνα με αλλαγές. Αυτό φαίνεται και στα αναλυτικά στατιστικά του InStat Scout, με την Μονακό να έχει μόλις 3/10 σουτ όταν κύριος αμυντικός ήταν ο Φαλ και 5/12 σουτ όταν ο πιο κοντινός αμυντικός ήταν ο Ζαν-Σαρλ.

Ιδού το Shot Chart των Μονεγάσκων με κύριο αμυντικό τον Φαλ:

Το Shot Chart της Μονακό όταν μάρκαρε τον σουτέρ ο Μουστάφα Φαλ
Το Shot Chart της Μονακό όταν μάρκαρε τον σουτέρ ο Μουστάφα Φαλ INSTAT SCOUT


Ιδού και το Shot Chart της Μονακό με κύριο αμυντικό τον Ζαν-Σαρλ:

Το Shot Chart της Μονακό όταν μάρκαρε τον σουτέρ ο Ζαν-Σαρλ
Το Shot Chart της Μονακό όταν μάρκαρε τον σουτέρ ο Ζαν-Σαρλ INSTAT SCOUT


Ο Ολυμπιακός "έπνιξε" με το μέγεθός του την Μονακό

Ο Ολυμπιακός είχε εμφανώς βελτιωμένη εικόνα από την 2η περίοδο κι έπειτα. Ήταν όμως από την τρίτη περίοδο και μετά που επέβαλλε απολύτως τον ρυθμό του. Καθόλου τυχαία, σε αυτό το διάστημα το μαρκάρισμα του Μάικ Τζέιμς (και στην συνέχεια του Πάρις Λι) είχε αναλάβει ο Κώστας Παπανικολάου, κρύβοντας το γήπεδο στον Αμερικανό. Αυτή η αλλαγή πάντως δεν έγινε επειδή ο Τόμας Γουόκαπ που τον μάρκαρε μέχρι τότε δεν έκανε καλή δουλειά. Έγινε για να πάει ο Αμερικανός στον Άντζουσιτς και να τον κυνηγάει γύρω από τα σκριν, για να τον βγάλει από το ματς.

Έχει αναφερθεί αρκετές φορές, ωστόσο δεν είναι κακή η επανάληψη: Ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του Ολυμπιακού είναι ότι έχει ψηλούς περιφερειακούς, αφού με εξαίρεση τον Σλούκα όλοι οι άλλοι είναι πάνω από 1.93 μέτρα. Αυτό το γεγονός του δίνει σημαντικό πλεονέκτημα, αλλά και την πολυτέλεια να παίζει άμυνα με αλλαγές. Κάτι που φάνηκε δηλαδή και κόντρα στην Μονακό.

Το "σφιχτό" ροτέισον

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα – κυρίως στις δύο ήττες από Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ, όταν (παραδοσιακά) υπάρχει κριτική – για το ροτέισον του Ολυμπιακού και τους χρόνους συμμετοχής των παικτών που έμοιαζαν ισορροπημένοι. Κόντρα στην Μονακό ο Γιώργος Μπαρτζώκας φάνηκε να αφήνει στην άκρη αυτή τη λογική, επιλέγοντας ένα πολύ σφιχτό ροτέισον, όπου μόλις 7 παίκτες αγωνίστηκαν περισσότερο από 19 λεπτά (Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Σλούκας, Παπανικολάου στην περιφέρεια και Βεζένκοβ, Φαλ, Ζαν-Σαρλ στην ρακέτα).

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε μόλις 9 διαφορετικές πεντάδες κόντρα στην Μονακό. Οι εφτά εξ αυτών είχαν θετικό συντελεστή στον δείκτη “+/-”, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να επιλέγει να δώσει αρκετό χρόνο συμμετοχής σε μία συγκεκριμένη 7αδα παικτών προκειμένου να αποκτήσει ρυθμό. Και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.

Η άμυνα έφτιαξε την επίθεση και τον... Ντόρσεϊ

Κλείνοντας, υπάρχει κάτι που έγινε πιο ξεκάθαρο από ποτέ στον αγώνα με την Μονακό, αν και δεν είναι ακριβώς μυστικό: Η άμυνα ήταν αυτή που κράτησε τον Ολυμπιακό και αυτή ήταν που τον βοήθησε σταδιακά να βρει ρυθμό στην επίθεση.

Όταν μία ομάδα αμύνεται όπως αμύνθηκε ο Ολυμπιακός κόντρα στην Μονακό, δίνει την πολυτέλεια στον Γιώργο Μπαρτζώκα να κρατάει για παράδειγμα στο παρκέ τον Τάιλερ Ντόρσεϊ μέχρι να βρει ρυθμό, με τον ομογενή γκαρντ να ξεκινάει με 1/5 σουτ στο πρώτο ημίχρονο και να παίρνει μπροστά από την τρίτη περίοδο κι έπειτα. Εκεί που καθόρισε τις ισορροπίες δηλαδή με την εκτελεστική του δεινότητα.

Ψάχνοντας ρυθμό μέσα από προσωπικές ενέργειες, ο Ντόρσεϊ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 18 πόντους με 5/13 σουτ και 7/10 βολές σε 26 λεπτά συμμετοχής. Στην πραγματικότητα όμως πρόσφερε 31 πόντους, αφού σύμφωνα με το InStat Scout οι συμπαίκτες του σημείωσαν άλλους 13 πόντους από δικές του ασίστ.

Μέχρι ο Ντόρσεϊ να βρει ρυθμό, ο Ολυμπιακός σκόραρε με άλλους τρόπους. Σημάδευε τον Τζέιμς με τον Γουόκαπ (11 πόντοι, 2 ασίστ) για να τον κουράσει - σύμφωνα με το InStat Scout ο σταρ της Μονακό κλήθηκε να μαρκάρει 12 σουτ (δεύτερος πίσω από τα 14 του Ντιαλό) και αμύνθηκε σε 21 Πικ εν Ρολ από τα 68 που έστησε ο Ολυμπιακός - άφησε τον Σλούκα να δημιουργήσει, έδωσε μπάλες στον Ζαν-Σαρλ. Και, όταν χρειάστηκε, απλώς άφησε τον Ντόρσεϊ να κάνει τα... δικά του. Γιατί αυτή είναι η πολυτέλεια μίας ομάδας με σφιχτή άμυνα.

Ενθουσίασε, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Ο Ολυμπιακός γοήτευσε. Έπαιξε ξανά όμορφο μπάσκετ για μεγάλο διάστημα, έδειξε ότι έχει αρχές, αρχή και τέλος. Έπειτα από οχτώ αγώνες έχει ρεκόρ 6-2. Η σκέψη ότι σε αυτό το σύνολο θα προστεθεί ένας παίκτης με τα στοιχεία του Κουίνσι Έισι εξιτάρει. Στην πραγματικότητα βέβαια, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα παίζει όμορφο μπάσκετ και είναι φορμαρισμένος. Δεν παύει όμως να έχει δώσει 6 από τα 8 παιχνίδια στην έδρα του. Η επόμενη δεκάδα αγώνων περιλαμβάνει εφτά εκτός έδρας παιχνίδια. Και είναι μία δεκάδα αγώνων που θα δείξει πού βρίσκονται οι “ερυθρόλευκοι”. Η συνέχεια θα έχει σίγουρα πολύ ενδιαφέρον.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΟΝΑΚΟ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ