ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ένωσε μετά από 30 χρόνια ξανά την Γιουγκοσλαβία

Οι παίκτες της Γιουγκοσλαβίας πανηγυρίζουν την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Eurobasket 1989
Οι παίκτες της Γιουγκοσλαβίας πανηγυρίζουν την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Eurobasket 1989 INTIME

Σε μια στιγμή γεμάτη συμβολισμούς, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατάφερε ακόμα και μετά θάνατον στην κηδεία του να στείλει μήνυμα, κάνοντας αυτό που την δεκαετία του 90' έμοιαζε αδύνατο: Ένωσε ξανά την Γιουγκοσλαβία.

Το τελευταίο αντίο του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν αυτό που του άρμοζε. Γεμάτο μπάσκετ και περιστέρια. Είναι ωστόσο μία άλλη στιγμή που έδειξε το μεγαλείο του σπουδαίου "Ντούντα', ο οποίος ακόμα και στον θάνατό του κατάφερε να δώσει μαθήματα. Να κάνει κάτι που κάποτε έμοιαζε αδιανόητο: Να ενώσει την Γιουγκοσλαβία.

Όταν ήρθε η ώρα να μεταφερθεί το φέρετρο του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο μπασκετικός κόσμος λύγισε. Ο λόγος; Το φέρετρο σήκωσαν εφτά "παιδιά του". Οι Σέρβοι Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς και Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, ο Κροάτης Ντίνο Ράτζα, ο Μαυροβούνιος Ζάρκο Πάσπαλι και ο Σλοβένος Γιούρι Ζντοβτς.

Ο συμβολισμός για όσους ξέρουν, σαφής: Ο σπουδαίος Ίβκοβιτς ένωσε ξανά. Τρεις Σέρβοι, ένας Κροάτης, ένας Μαυροβούνιος και ένας Σλοβένος, που κάποτε εκπροσωπούσαν την ίδια χώρα, την Γιουγκοσλαβία, ήταν ξανά μαζί. Οι Ντίβατς, Πάσπαλι, Ζντοβτς, Ντανίλοβιτς και Ράτζα αγωνίστηκαν μάλιστα υπό τις οδηγίες του και στο Eurobasket 1989, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, στην τελευταία ευρωπαϊκή διοργάνωση που οι Γιουγκοσλάβοι παρατάχθηκαν υπό την ίδια σημαία.

Οι παίκτες της Γιουγκοσλαβίας δέχονται τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς στο Eurobasket 1989
Οι παίκτες της Γιουγκοσλαβίας δέχονται τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς στο Eurobasket 1989 INTIME

Έναν χρόνο αργότερα, στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής το 1990 (που πλέον ονομάζεται Παγκόσμιο Κύπελλο) η Γιουγκοσλαβία παρατάχθηκε για τελευταία φορά πλήρης, πάλι με τον "Ντούντα" προπονητή και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην θέση του πόιντ γκαρντ. Στο Eurobasket του 1991, η απόσχιση της Σλοβενίας είχε ως αποτέλεσμα να απαγορευτεί στον Ζντοβτς να αγωνιστεί. Ήταν η αρχή του τέλους για την χώρα που κάποτε ο κόσμος ήξερε ως Γιουγκοσλαβία.

30 χρόνια αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, το γιουγκοσλαβικό μπάσκετ ήταν ξανά ενωμένο. Και ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να το καταφέρει αυτό ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος είδε τα παιδιά του να είναι ξανά μαζί.

Δείτε τα σχετικά VIDEO:

TAGS ΝΤΟΥΣΑΝ ΙΒΚΟΒΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ