ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Ο Νίκος Γκάλης για την παρά λίγο αντάμωση με τον Μάικλ Τζόρνταν στη Χαλκιδική: "Θα γινόταν ιστορική συνάντηση"

Ο Βασίλης Σκουντής δίπλα στον Μάικλ Τζόρνταν και τον Νίκο Γκάλη
Ο Βασίλης Σκουντής δίπλα στον Μάικλ Τζόρνταν και τον Νίκο Γκάλη 24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Μάικλ Τζόρνταν κάνει διακοπές στη Χαλκδική και ο Βασίλης Σκουντής ξαναβάζει μετά από 39 χρόνια και τον Νίκο Γκάλη στο κάδρο.

Λίγο έλειψε να πέσουν και τα τσιμέντα αυτές τις μέρες στη Χαλκιδική... Θα έπεφταν, το δίχως άλλο εάν ο Νίκος Γκάλης δεν βρισκόταν στο Πευκοχώρι, αλλά στα Νέα Ρόδα, όπου ούτως ή άλλως περνάει αρκετό καιρό κάθε καλοκαίρι, στο ξενοδοχείο του πεθερού του, Λέανδρου...

Bad timing όμως: ενώ ο Μάικλ Τζόρνταν, όπως αποκάλυψε χθες το SPORT24, τριγυρίζει στα νερά του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής, ο «Γκάνγκστερ» παραθερίζει στο σπίτι του που βρίσκεται στην πρώτη από τις τρεις χερσονήσους.

Γκάλης: "Θα γινόταν ιστορική συνάντηση"!

«Θα γινόταν ιστορική συνάντηση ε;» αναρωτήθηκε γελώντας ο Γκάλης, πριν από λίγη ώρα που μίλησα μαζί του.

Περί τούτου δεν χωρεί αμφιβολία: εάν τύχαινε να συναντηθούν οι δυο Ηall Of Famers στα Νέα Ρόδα και στα πέριξ, ασφαλώς θα είχαν πολλά αναστορηθούν και να κουβεντιάσουν γυρίζοντας 39 χρόνια πίσω... Στο 1983 που βγήκε και η φωτογραφία που βλέπετε.

Τότε μάλιστα μετά τον αγώνα της Εθνικής με το Νορθ Καρολάινα, ο Τζόρνταν είχε πει πως «δεν περίμενα να συναντήσω έναν τόσο πλήρη παίκτη και ικανό σκόρερ στην Ευρώπη, ειδικά στην Ελλάδα».

"Μπολιασμένος νικητής και σοβαρός"

Ο Γκάλης, που είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος δεν μεγάλωσε βεβαίως με τον Τζόρνταν, αλλά με τον δικό του νεοϋορκέζικο θρύλο, τον διαβόητο γκαρντ των Νικς (και δις πρωταθλητή του ΝΒΑ) Γουόλτ Φρέιζερ.

Έτερον, εκάτερον, όμως, ο Τζόρνταν είναι ο... Τζόρνταν και πρόπερσι που ο λεγάμενος βρισκόταν ξανά στο προσκήνιο, ελέω της προβολής του ντοκιμαντέρ «Last Dance», ανασκαλεύοντας τις αναμνήσεις του από το συναπάντημα τους ο Νικ μού είχε πει τα εξής:

«Ήταν απλά φοβερός. Απίστευτος. Είχε τρομερά αθλητικά προσόντα και μου έκανε εντύπωση διότι αν και ήταν μόλις είκοσι χρονών έπαιζε πολύ έξυπνα, σοβαρά και με μεγάλη ωριμότητα. Διέθετε υψηλό δείκτη νοημοσύνης, ήταν μπολιασμένος με τη νοοτροπία του νικητή και έγινε αυτός που έγινε»!

Φαινόταν άραγε από τότε ότι ο Τζόρνταν θα γινόταν αυτός που επέπρωτο να γίνει;

«Αυτό δεν μπορούσε να το πει κανείς με σιγουριά. Φαινόταν χαρισματικός, αλλά το ταλέντο δεν φτάνει για να γίνει κάποιος πολύ σπουδαίος. Χρειάζεται να έχει και τύχη, να μην πάθει σοβαρούς τραυματισμούς, να βρεθεί στην κατάλληλη ομάδα και στο σωστό περιβάλλον» σχολίασε ο ομόλογος του MJ, ως δεινός σκόρερ και μέλος του Hall Of Fame.

"Δεν ήταν καραγκιοζάκος"

«Πηδούσε ψηλά, δημιουργούσε και τελείωνε φάσεις, είχε μεγάλη γκάμα στο σκοράρισμα και επίσης ήταν σπουδαίος αμυντικός. Εγώ όμως στέκομαι περισσότερο στην ταπεινότητα και στη σοβαρότητα που είχε δείξει σε εκείνο το ματς. Δεν παρασυρόταν από το show off, που λένε οι Αμερικανοί, εννοώ ότι δεν ήταν επιδειξιομανής και… καραγκιοζάκος»!

Ο Γκάλης δεν έχει αμφιβολίες ότι ο Τζόρνταν είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Ο λόγος;

«Ήταν καθοριστικός στα μεγάλα ματς και έβαζε τα σουτ που έπρεπε όταν η μπάλα "έκαιγε", ξέροντας πώς να κινηθεί είτε εκτελώντας από μακριά, είτε με μπασίματα, συνδυάζοντας τη δύναμη με την τεχνική».

"Σκοράραμε όπως θέλαμε"

Είχαν οι δυο τους κοινά στοιχεία; «Πιστεύω ότι μοιάζαμε σε δυο σημεία στον τρόπο με τον οποίο παίζαμε. Το ένα είναι ότι μπορούσαμε να βάλουμε καλάθι όπως θέλαμε κι όποιος κι αν βρισκόταν απέναντι μας. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ένστικτο της στιγμής, διότι όταν παίρναμε την μπάλα δεν είχαμε σχεδιάσει πώς θα τελειώναμε τη φάση και λειτουργούσαμε με το ένστικτο, αποφασίζοντας τι θα κάνουμε στον αέρα! Αυτό δεν το μαθαίνεις, είτε το έχεις εκ γενετής, είτε όχι».

Ο Νίκος Γκάλης για την παρά λίγο αντάμωση με τον Μάικλ Τζόρνταν στη Χαλκιδική: "Θα γινόταν ιστορική συνάντηση"

Σχεδόν σαράντα χρόνια αργότερα και οι δυο είναι ακριβοθώρητοι ένδοξοι ξωμάχοι του μπάσκετ, με μια διαφορά: ο Γκάλης ιδιωτεύει, ενώ ο Τζόρνταν δηλώνει στην αμύθητη περιουσία του και την ιδιοκτησία των Σάρλοτ Χόρνετς.

Το εννιάμπαλο στο "Βυζάντιο"

Ο Γκάλης παίζει τάβλι και μπιλιάρδο, στο οποίο (έχοντας προσωπική εμπειρία μπορώ να βεβαιώσω ότι) είναι μάστορας, ειδικότερα στο εννιάμπαλο, στο οποίο έδινε ρεσιτάλ κάποτε στο «Βυζάντιο» όπου σύχναζε μαζί με συμπαίκτες του από τον Άρη.

Από την πλευρά του ο Τζόρνταν προτιμά το πινγκ πονγκ στο οποίο ομολογουμένως τα καταφέρνει, μάλιστα χθες που βγήκε από την θαλαμηγό στον κόλπο της Ιερισσού και έκανε μια βόλτα στην παραλία, ζήτησε να παίξει!

Διαταγή αφεντικού και τα σκυλιά δεμένα, που λένε!

Το πινγκ πονγκ και το παγωτό στην Ιερισσό

Του βρήκαν ένα μαγαζί που διαθέτει τραπέζι πινγκ πονγκ και έπαιξε μαζί με έναν φίλο του, ενώ στο καπάκι έφαγε, λέει, και ένα παγωτό!

Έπεσε κιόλας στην περίπτωση, διότι στην Ιερισσό έβρεχε και κάποια στιγμή σημειώθηκε διακοπή ρεύματος, ενώ την ίδια στιγμή μαινόταν η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Αγιο Ορος ανάμεσα στις Μονές Δοχειαρίου και Κωνσταμονίτου!

Υπάρχει ένας άνθρωπος που καμαρώνει, διότι έχει παίξει μπιλιάρδο με τον Γκάλη και πινγκ πονγκ με τον Τζόρνταν!

Γεωργιάδης: "Όταν παίξαμε πινγκ πονγκ με τον Τζόρνταν"

Ποιος είναι αυτός;

Ο άλλοτε παίκτης του Άρη και του Ηλυσιακού, μετέπειτα μάνατζερ, αθλητικός ψυχολόγος και Σύμβουλος Αθλητικού και Εκπαιδευτικού Προσανατολισμού, Νίκος Γεωργιάδης.

Και καλά με τον Γκάλη, το να παίξει μαζί του μπιλιάρδο στο «Βυζάντιο» ήταν λογικό και μάλλον εύκολο, αλλά, διάβολε, πινγκ πονγκ με τον Τζόρνταν από πού κι ως πού;

«Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έκανα το μεταπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο και εκεί μια ημέρα έγιναν τα γυρίσματα ενός διαφημιστικού σποτ της NIKE, με πρωταγωνιστή τον Τζόρνταν και σκηνοθέτη τον Σπάικ Λι» εξηγεί ο Νίκος Γεωργιάδης.

«Σε ένα διάλειμμα των γυρισμάτων, ο Τζόρνταν βαριόταν να κάθεται και πλησίασε στο τραπέζι του πινγκ πονγκ, αλλά δεν βρήκε κανέναν πρόθυμο αντίπαλο. Εκμεταλλεύθηκα λοιπόν την ευκαιρία και έπαιξα μαζί του μερικά σετ μέχρι να τον ξαναφωνάξει ο Σπάικ Λι που μάλιστα ήταν κρεμασμένος πάνω στην μπασκέτα για να συνεχίσουν τα γυρίσματα».

Τριάντα χρόνια αργότερα στη Χαλκιδική, ο Τζόρνταν και η κουστωδία του μένουν σε μια πολυτελή θαλαμηγό που είναι αγκυροβολημένη απέναντι από το ξενοδοχείο Mount Athos Resort στον κόλπο της Ιερισσού.

Εκτός από τη χθεσινή σύντομη έξοδο του για πινγκ πονγκ και παγωτό δεν εμφανίσθηκε κάπου αλλού σε δημόσια θέα, ενώ ο επόμενος προορισμός τους σε αυτόν τον πλου θα είναι, όπως και πέρυσι, οι δαλματικές ακτές στην Κροατία.

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ