ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Νίκος Γκάλης αποκλειστικά στο SPORT24: "Αυτός είναι ο GOAT και αυτή η καλύτερη πεντάδα όλων των εποχών"

Ο Νίκος Γκάλης αποκλειστικά στο SPORT24: "Αυτός είναι ο GOAT και αυτή η καλύτερη πεντάδα όλων των εποχών"
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ανέβηκε στο Έβερεστ του ΝΒΑ και ο Νίκος Γκάλης θυμάται τη δική του αναρρίχηση στην κορυφή, ξεχωρίζει τον πλουραλισμό του Τζέιμς και δεν αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του Τζόρνταν.

Δεν ήμουν παρών το βράδυ της Τρίτης στο Λος Αντζελες, όπου ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αναρριχήθηκε στο Έβερεστ των σκόρερς της κανονικής περιόδου του NBA.

Θα ήθελα να ήμουν αυτόπτης μάρτυς σε αυτή την ιστορική στιγμή, αλλά ξα μου, διότι βρέθηκα σε μια αντίστοιχη που εκτυλίχθηκε τέτοια εποχή πριν από 31 χρόνια!

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2022 στην Crypto.com Arena, κόντρα στους Θάντερ, ο σούπερ σταρ του NBA έβαλε τους 36 πόντους που τού έλειπαν και άφησε ξοπίσω του τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Στις 29 Φεβρουαρίου του 1993 στο γήπεδο του Μετς, όπου ο Άρης αντιμετώπιζε το Παγκράτι (και επιβλήθηκε με 98-90) ο Νίκος Γκάλης κουβάλαγε στο δισάκι του 11.009 πόντους και χρειαζόταν 22 για να προσπεράσει τον Βασίλη Γκούμα και ν' ανέβει στην κορυφή των σκόρερς της Α' Εθνικής. Έβαλε 39 και σπατσάρισε!

Το fade away του ΛεΜπρόν και το σλάλομ του Γκάλη

Ο "King James" πέτυχε το ιστορικό καλάθι του έντεκα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της τρίτης περιόδου με ένα fade away σουτ μπροστά στον Κένριτς Γουίλιαμς. Το δικό του ιστορικό καλάθι ο "Γκάνγκστερ" το έβαλε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου με ένα σλάλομ απέναντι σε τρεις αντιπάλους, τελευταίος εκ των οποίων προσπάθησε να τον αναχαιτίσει, αλλά επί ματαίω, ο Ερλ Χάρισον.

Και στις δυο περιπτώσεις ακολούθησε διακοπή για να γίνουν τα πρεπά, όπως λέμε και στην Κρήτη! Όταν αποσύρθηκε από τη δράση ο Βασίλης Γκούμας άφησε αμανάτι τους 11.030 πόντους που σκόραρε φορώντας τις φανέλες του Πανελληνίου, της ΑΕΚ και του Ηλυσιακού.

Ο Γκούμας, ο Χούμπαυλης και η επιστροφή στο Μετς

Ο Γκάλης πήρε το στέμμα από τον "Αυτοκράτορα" ξεπερνώντας τον σε εκείνο τον ιστορικό αγώνα με το Παγκράτι στον οποίο βρήκε απέναντι του τον τότε 18χρονο Νάσο Χούμπαυλη και σκόραρε έναν πόντο περισσότερο από τους 38 του ΛεΜπρόν, με 9/11 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 18/19 βολές.

Με το που πέτυχε το καλάθι ο Γκάλης και ενώ γύριζε ανυποψίαστος στην άμυνα, ήχησε η κόρνα από τη γραμματεία ώστε να διακοπεί ο αγώνας και να βραβευθεί για το ιστορικό επίτευγμα του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Την ίδια στιγμή, αρχής γενομένης από τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Σάκη Τζαλαλή, όλοι έσπευσαν να πέσουν πάνω του για τα συχαρίκια.

Κατά μία διαβολική σύμπτωση ο Γκάλης εμφανίσθηκε για τελευταία φορά με αθλητική περιβολή στο ίδιο γήπεδο, αλλά σε αντίθεση με τον πανηγυρικό και διθυραμβικό τόνο της 29ης Φεβρουαρίου του (δίσεκτου, εξ ου και η υπεραριθμία στις μέρες εκείνου του μήνα) 1992, το σκηνικό της 18 Οκτωβρίου του 1994 (Αμπελόκηποι-Παναθηναϊκός) υπήρξε μελαγχολικό.

Ο Γκάλης, ο Κορωνιός, ο Χατζής και ο Σπανούλης

Στο τέλος της μεγάλης καριέρας του ο Νικ άφησε ως παρακαταθήκη 12.864 πόντους, ενώ ακολουθούν στη λίστα των σκόρερς στα χρονικά του Πρωταθλήματος, ο Βασίλης Γκούμας (11.030), ο Παναγιώτης Γιαννάκης (9.291), ο Απόστολος Κόντος (8.712), ο Τάκης Κορωναίος (7.465) και ο Άγγελος Κορωνιός (7.080).

Ο Κορωνιός ξεπέρασε τον Γκάλη και διετέλεσε πρώτος σκόρερ μόνο σε επίπεδο Α1 (από τη σεζόν 1986-87 και εντεύθεν) από τις 2 Νοεμβρίου του 2002 (Μαρούσι-Πανιώνιος) έως τις 29 Μαρτίου του 2014 όταν τον άφησε πίσω του ο Νίκος Χατζής (Ηλυσιακός-Ίκαρος), τον οποίο με τη σειρά του διαδέχθηκε στην κορυφή ο Βασίλης Σπανούλης στις 13 Απριλίου του 2018 στη Νέα Σμύρνη (Πανιώνιος-Ολυμπιακός).

"Δεν έχουν σημασία τα ρεκόρ, εάν δεν έχουν συμβάλει στην κατάκτηση τίτλων. Αυτό που με κάνει χαρούμενο είναι ότι όλοι αυτοί οι πόντοι βοήθησαν τον Άρη να πάρει πρωταθλήματα και πλέον συνεχίζω τον δρόμο μου με στόχο να πάρω ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης" δήλωνε εκείνο το βράδυ ο Γκάλης, στο Μετς.

"Ο Θεός μού χάρισε ένα ταλέντο που το εκμεταλλεύθηκα με πολλή δουλειά, θέληση και πίστη. Δυστυχώς όταν έπαιζε ο Βασίλης Γκούμας το μπάσκετ δεν ήταν τόσο δημοφιλές όσο σήμερα και ο κόσμος δεν ξέρει πόσο μεγάλος παίκτης ήταν".

Ο ΛεΜπρόν είναι all around

Όλα αυτά τα υπενθύμισα στον Γκάλη, ο οποίος τα θυμάται με κάθε λεπτομέρεια, ενώ μετά από 31 χρόνια είδε τον ΛεΜπρόν να ζει την ίδια συγκλονιστική εμπειρία και να τον διαπερνάει σύγκορμο η ανατριχίλα...

"Το άξιζε αυτό, είναι φοβερός παίκτης" μού είπε σχολιάζοντας το ρεκόρ που πέτυχε ο Τζέιμς. "Πέτυχε κάτι πολύ σπουδαίο, διότι δεν είναι σκόρερ με την κλασική έννοια του όρου. Αυτή η ιδιαιτερότητα τον κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό, διότι αναδεικνύει το all-around παιχνίδι του. Κρίνοντας από τα δικά μου συναισθήματα μου όταν ξεπέρασα τον Γκούμα στο Μετς, είμαι σίγουρος ότι ο ΛεΜπρόν δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή τη στιγμή, άλλωστε ούτε οι δικοί του πόντοι έχουν πάει στο βρόντο".

Ο Γκάλης ήταν σίγουρος ότι ο ΛεΜπρόν θα έφτανε στην κορυφή. "Θα το κατάφερνε αργά ή γρήγορα και σίγουρα το αξίζει, διότι εκτός από το ταλέντο και την ανθεκτικότητα του, διαθέτει επίσης αγάπη, πίστη και αφοσίωση στο παιχνίδι. Από πλευράς αγωνιστικού στιλ μου αρέσει επειδή είναι πληθωρικός και μπορεί να παίξει σε πέντε διαφορετικές θέσεις, ενώ βελτιώνει και εξελίσσει διαρκώς το παιχνίδι του για να παραμένει ανταγωνιστικός και κυριαρχικός".

Ο G.O.A.T Τζόρνταν, ο Ράσελ και η πεντάδα των ονείρων μου

Χειραψία του Νίκου Γκάλη και του Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ στο καμπ του Πευκοχωρίου
Χειραψία του Νίκου Γκάλη και του Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ στο καμπ του Πευκοχωρίου

Είναι άραγε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ικανός να σφετερισθεί την εξουσία του Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος πανθομολογείται ως ο G.O.A.T. του παγκοσμίου μπάσκετ;

Εδώ ο Γκάλης με πρόλαβε και απάντησε προτού τον ρωτήσω: "Όχι. Ο Τζόρνταν ήταν και θα παραμείνει στο Νο1. Αυτός πήγε το μπάσκετ σε άλλη διάσταση και νομίζω ότι είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών".

Στον επίλογο της κουβέντας μας έβαλα και ολίγη ίντριγκα, ζητώντας από τον Γκάλη να διαλέξει τέσσερις συμπαίκτες από την ιστορία του ΝΒΑ για να καταρτίσει την ιδεώδη και ονειρώδη πεντάδα του.

Ο Νίκος Γκάλης απέναντι στον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ
Ο Νίκος Γκάλης απέναντι στον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ

"Εάν ήμουν εγώ ο πλέι μέικερ θα ήθελα στο «2» τον Μάικλ Τζόρνταν, στο «3» τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, στο «4» τον Καρλ Μαλόουν και στο «5» τον συγχωρεμένο τον Μπιλ Ράσελ. Ο Τζαμπάρ ήταν μέγιστος σέντερ και μάλιστα είχε έλθει στο καμπ μου στο Πευκοχώρι, αλλά ο Ράσελ δεν άφηνε να περνάει ούτε κουνούπι μέσα στη ρακέτα"!

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ