ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μόουζες Ράιτ έμαθε να κολυμπάει από μικρός και είναι έτοιμος να μπει στα βαθιά με τον Ολυμπιακό

Georgia Tech forward Moses Wright (5) brings the ball up court against Florida State in the first half of an NCAA college basketball game in Tallahassee, Fla., Tuesday, Dec. 31, 2019. (AP Photo/Mark Wallheiser)
Georgia Tech forward Moses Wright (5) brings the ball up court against Florida State in the first half of an NCAA college basketball game in Tallahassee, Fla., Tuesday, Dec. 31, 2019. (AP Photo/Mark Wallheiser) AP PHOTO / MARK WALLHEISER

Ένας εκρηκτικός ψηλός, που έμαθε πρώτα να κολυμπάει και μετά να παίζει μπάσκετ. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Μόουζες Ράιτ που θα μπει στα βαθιά νερά της EuroLeague, φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού

Ο δέκατος (!) ξένος για τον Ολυμπιακό είναι ο Μόουζες Ράιτ. Κι αν από το ρόστερ της φετινής χρονιάς έλειπε ένας αθλητικός ψηλός, που τελειώνει τα πικ εν ρολ και παίρνει ριμπάουντ, ο 25χρονος πάουερ-φόργουορντ/σέντερ είναι σίγουρα ένας τέτοιος!

Αντικαθιστώντας το Ντανιέλ Οτούρου, που διαπρέπει πλέον με την Εφές, στην πεντάδα της άσημης αλλά πολύ "ψαγμένης" σε θέματα ξένων, Μερκεζεφέντι, έκανε θραύση στη σύντομη θητεία του στην τουρκική λίγκα και κάνει ένα βήμα προς τα μπροστά υπογράφοντας στους "ερυθρόλευκους" και μπαίνοντας κατευθείαν στα βαθιά νερά της EuroLeague.

Από μικρός, άλλωστε, ο Ράιτ έμαθε να κολυμπάει καλά, καθώς ξεκίνησε τον αθλητισμό στις πισίνες. Το μπάσκετ ήρθε λίγο αργότερα στη ζωή του, ενώ τις ελεύθερες ώρες του μάθαινε πιάνο μαζί με τη γιαγιά του.

Η μητέρα του ήταν -και αυτή- καθηγήτρια μουσικής και ο μικρός Μόουζες πάνω απ' όλα έμαθε να διαβάζει τις νότες και έγινε ένας καλός μπασίστας στην μπάντα του σχολείου του.

Ο πατέρας του Τζέραλντ ήταν τενίστας, αλλά πέθανε από την καρδιά του (και επιπλοκές μετά από μια επέμβαση αλλαγής στη βαλβίδα) σε ηλικία μόλις 56 ετών. Ο Μόουζες που αγαπούσε πολύ τον πατέρα του και έχει ακόμα σαν φυλακτό το δαχτυλίδι του ήταν μόλις 13 ετών.

Άφησε το τένις για να μπει στην πισίνα και να ασχοληθεί με την κολύμβηση, ενώ την ίδια ώρα ο προπονητής της τοπικής YMCA στο Γκάρνερ της Νορθ Καρολάινα, έπαιρνε τηλέφωνο τη μητέρα του: "Τον είχα γράψει ήδη στο κολυμβητικό τμήμα. Ο προπονητής ενδιαφέρθηκε για τον Μόουζες και αποφάσισα να αρχίσει προπονήσεις και στο μπάσκετ, ταυτόχρονα με την κολύμβηση, με ένα όρο. Να παίξει στην ομάδα όταν θα ήταν απόλυτα έτοιμος" αποκάλυψε μερικά χρόνια αργότερα η Κέιλα Ράιτ.

Παρεμπιπτόντως κολύμβηση, στο ξεκίνημα της αθλητικής του καριέρας έκανε και ο Νίκολα Μιλουτίνοβ, που γρήγορα όμως μετακόμισε στα κλειστά γήπεδα του μπάσκετ

Ο Μωυσής χρειάστηκε να περιμένει δυο χρόνια. Η υπομονή του, όμως, άξιζε τον κόπο. Στα 15 του ήταν σχεδόν δυο μέτρα και όλοι κατάλαβαν ότι έπρεπε να παίξει μπάσκετ. Η τελευταία του σεζόν στο γυμνάσιο ήταν και η καλύτερη με μέσους όρους 21.5 π και 13.5ρ! Η μητέρα του, αλλά και ο ίδιος, είχαν πειστεί ότι το μπάσκετ μπορούσε να του εξασφαλίσει και το μέλλον του, μέσω μιας καλής υποτροφίας.

"Μόουζες, μόνο να δουλέψεις μπορείς"

Παρόλα αυτά οι προτάσεις που πήρε στα χέρια του ήταν μόλις τρεις. Από το Catawba και το UNC Charlotte, κολέγια της Division II και μόλις μία-εκείνη του Τζόρτζια Τεκ, έμοιαζε με μονόδρομο.

Ο κόουτς Τζον Πάστνερ είχε πειστεί από τον βοηθό του Ντάριλ Λα Μπαρί, ότι η αθλητικότητα του Ράιτ, υπερκάλυπτε όλες τις αδυναμίες που είναι λογικό να έχει ένας νεαρός με μόλις μια σεζόν κανονικού μπάσκετ πίσω του: "Μου άρεσε η προοπτική του, αλλά γιατί δεν τον είχαν ανακαλύψει και άλλοι; Μήπως έκανα λάθος;" αναρωτιόταν ο προπονητής των yellow jackets.

Η πρώτη του απόφαση ήταν να δουλέψει με τον μικρό, όσο γινόταν περισσότερο. Ο Μόουζες τα έβρισκε σκούρα, άρχισε και ο ίδιος να αμφιβάλλει αν θα μπορούσε να διακριθεί σε μια περιφέρεια όπως η ACC, ίσως η κορυφαία στο NCAA, καθώς συμμετέχουν εκτός των άλλων τα κολέγια των Ντιουκ, Νορθ Καρολάινα, Σίρακιους, Νοτρ Νταμ, Γουέικ Φόρεστ, Κλέμσον κλπ.

Ο Πάστνερ κάλεσε τον Ράιτ και δυο ακόμη παίκτες της ομάδας για πρωινό. Δηλαδή, για έξτρα προπόνηση, κάθε πρωί. Ο Ράιτ άρχισε να δυσφορεί, αλλά ο προπονητής του έδωσε να καταλάβει για τα καλά τι έπρεπε να κάνει: "Μια μέρα μάζεψα τα πράγματα του στα αποδυτήρια και του είπα. Αν δεν σ' αρέσει, δεν μπορείς να βρίσκεσαι εδώ. Μόνο στη δουλειά σου μπορείς να επενδύσεις. Η συμφωνείς, ή φεύγεις. Είμαι χαρούμενος που δεν πήρε τα πράγματα του να φύγει..." θυμόταν.

Οι συμπαίκτες του Ράιτ, έβλεπαν τις γκριμάτσες και καταλάβαιναν τη διάθεση του. Ο Χοσέ Αλβαράδο, που τώρα παίζει στους Νιου Όρλεαν Πέλικανς, συμφωνεί ότι εκείνη την εποχή "ο Μόουζες ήταν σκέτος πονοκέφαλος. Δεν ήθελε να δουλέψει, αλλά να κάνει τη ζωή ενός κολεγιόπαιδου".

Η μεταμόρφωση σε... MVP

Οι δυο πρώτες χρονιές στο κολέγιο πέρασαν με δεκάδες ώρες προπόνησης και προσαρμογής στους ρυθμούς της απαιτητικής ACC. Ανάμεσα στη δεύτερη και τη τρίτη του σεζόν, έβαλε 11 κιλά και άρχισε να μεταμορφώνεται. Μόνο σε εφτά ματς είχε μονοψήφιο αριθμό πόντων. Σε όλα τα υπόλοιπα πρωταγωνιστούσε μέσα στη ρακέτα. Η ιστορική εμφάνιση του εναντίον του Σίρακιους με 33π και 10 ριμπ, ισοφάρισε το τρίτο καλύτερο ρεκόρ παίκτη του Τεκ σε εκτός έδρας παιχνίδι, τα τελευταία 20 χρόνια!

Η έκρηξη θα ερχόταν ένα χρόνο μετά. Ο Ράιτ ήταν πλέον ένας σταρ, σκόραρε με ευχέρεια, κατέβαζε ριμπάουντ, έκοβε στον αέρα ο παίκτης της χρονιάς στην ACC, αλλά και μέλος της καλύτερης αμυντικής ομάδας (κορυφαίος αμυντικός ο Αλβαράδο). Είχε τελειώσει τη σεζόν με 17.4π, 8ρ, 2.3 ασ, σουτάροντας με 53.2% (και 41.4%τρ). Ήταν μέσα στο τοπ-6 της κατηγορίας σε σκόρερ (4ος), ριμπάουντ (4ος), ποσοστό ευστοχίας (4ος), κλεψίματα (6ος μ 1.4) και κοψίματα (6ος με 1.64)

Είχε εφτά νταμπλ-νταμπλ τα τέσσερα συνεχόμενα, με τις καλύτερες εμφανίσεις του εναντίον του Σίρακιους (31π-16ρ) και Ντιουκ (29π-14ρ).Το Τζόρτζια Τεκ προκρίθηκε στην τελική φάση του NCAA αλλά έχασε το ματς με το Λογιόλα, καθώς είχε προσβληθεί από Covid.

Θραύση στην Τουρκία

Η τελευταία τριετία πέρασε με την προσπάθεια του να μπει στο ΝΒΑ, όπου πέρασε από το Summer League του 2021, υπέγραψε δυο δεκαήμερα συμβόλαια με Κλίπερς και Ντάλας, βρήκε δουλειά στην Κίνα και τον Δεκέμβριο του 2023 τον ανακάλυψε η Μερκεζεφέντι για να καλύψει το κενό του Οτούρου, που είχε πάει στην Εφές μετά από μερικές εντυπωσιακές εμφανίσεις στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Ο Ράιτ αποδείχθηκε πιο... εντυπωσιακός. Έπαιξε σε 5 αγώνες, οδηγώντας την ομάδα του σε 3 από τις συνολικά 6 νίκες που έχει στο πρωτάθλημα και στη μάχη της να αποφύγει τον υποβιβασμό. Έκανε πραγματική στην τουρκική λίγκα, με τους αριθμούς του να υποδεικνύουν ένα πληθωρικό σέντερ σε πόντους και ριμπάουντ. Αναλυτικά οι αγώνες του

  • 23/12: Γκαγκντάς Μποντρούμ-Μερκεζεφέντι 88-84: σε 35.52 λεπτά συμμετοχής είχε 18π (7/10δ, 1/3τρ, 1/3β) 6ρ
  • 29/12: Μερκεζεφέντι-Καρσίγιακα 107-84: σε 34.41 λεπτά συμμετοχής είχε 34π (12/19δ, 0/3τρ, 10/14β) 12ρ
  • 5/1: Μπασεκσεχίρ-Μερκεζεφέντι 86-78: σε 33.30 λεπτά συμμετοχής είχε 22 π (7/16 δ, 1/2τρ, 5/7β) 10ρ
  • 14/1: Γαλατασαράι-Μερκεζεφέντι 87-102: σε 34.37 λεπτά συμμετοχής είχε 36π (13/16δ, 1/4τρ, 7/9β) 6ρ
  • 22/1: Μερκεζεφέντι-Σάμσουνσπορ 83-74: σε 27.33 λεπτά συμμετοχής είχε 22π (11/19δ) 8ρ

Συνολικά, σε αυτούς τους 5 αγώνες, έπαιξε κατά μέσο όρο 33.16 λεπτά και είχε 26.4π (62.5%δ, 25%τρ, 69.7%β), 8.4ρ, 1.2 ασ και 1.4 μπλοκ.

Προφανώς όλα αυτά δεν θα τα κάνει και με τον Ολυμπιακό. Ο Ράιτ είναι σίγουρα ένας πολύ καλός σέντερ που παίζει και στο "4", έχει ύψος 2.06, παίζει περισσότερο με πρόσωπο παρά με πλάτη στο καλάθι, είναι πολύ αθλητικός και προσφέρει θέαμα με εντυπωσιακά καρφώματα. Από την άλλη η μετάβαση στο επίπεδο της EuroLeague είναι πάντα ένα ζήτημα για τους πρωτοεμφανιζόμενους στην Ευρωλίγκα.

Παρόλα αυτά το ταλέντο, το κορμί και η έκρηξη του είναι κάτι που έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός, ειδικά μετά τους τραυματισμούς των Μιλουτίνοβ - Φαλ. Το αν θα παίξει ή όχι, θα το δούμε φυσικά μέσα στο γήπεδο...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ