EUROLEAGUE

Ο μεγάλος αντίπαλος του Παναθηναϊκού για τον Έντι Ταβάρες δεν είναι η Ρεάλ Μαδρίτης

Ο μεγάλος αντίπαλος του Παναθηναϊκού για τον Έντι Ταβάρες δεν είναι η Ρεάλ Μαδρίτης
FIBA

Ο Παναθηναϊκός θα τα δώσει όλα για τον Έντι Ταβάρες, η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να τον κρατήσει, όμως ο πραγματικός αντίπαλος των δύο μεγαθηρίων της Ευρώπης είναι το NBA.

Οι φήμες περί ενδιαφέροντος του Παναθηναϊκού AKTOR για τον Έντι Ταβάρες, δεν είναι... φήμες. Οι πράσινοι έχουν στοχεύσει τον ψηλό της Ρεάλ Μαδρίτης, τον κορυφαίο σέντερ των ευρωπαϊκών γηπέδων τα τελευταία χρόνια, με τη MARCA να υποστηρίζει ότι στα χέρια του υπάρχει ήδη πρόταση που φτάνει τα τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Καθαρά, με τους φόρους πληρωμένους από τον οργανισμό. Ωστόσο, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν δεν παίζει μόνη της, καθώς και οι Μαδριλένοι θέλουν να τον κρατήσουν. Δεν είναι όμως αυτοί ο σημαντικότερος αντίπαλος για τον σέντερ από το Πράσινο Ακρωτήρι.

Ο πραγματικός ανταγωνιστής του Παναθηναϊκού είναι το NBA, στο οποίο ο Ταβάρες έχει θητεύσει με όχι ιδιαίτερη επιτυχία στο παρελθόν. Έγινε draft στο νούμερο 43 το 2014, έπαιξε στους Ατλάντα Χοκς και στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, κυρίως όμως πέρασε πολύ χρόνο στη G-League με τους Όστιν Σπερς, τους Κάντον Τσαρτζ, τους Μπέικερσφιλντ Τζαμ και τους Ράπτορς 905. Το 2017 έπαιξε μάλιστα στο All-Star Game του πρωταθλήματος, στην Νέα Ορλεάνη και στο τέλος της σεζόν αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός της σεζόν. Στο NBA έχει μόλις 13 συμμετοχές με Χοκς και Καβαλίερς, τις σεζόν 2015/16 και 2016/17.

Το καλοκαίρι του 2023 τον Ταβάρες έβαλαν στο στόχαστρό τους οι Μπλέιζερς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενώ ο οργανισμός ήταν έτοιμος να προσφέρει 7-8 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στον αθλητή, το buyout που έπρεπε να κατατεθεί στη Ρεάλ Μαδρίτης ξεπερνούσε τα έξι εκατομμύρια που είχε αναγκαστεί να πληρώσει (και ακόμα πληρώνει) ο Φακούντο Καμπάσο για να μετακομίσει στους Ντένβερ Νάγκετς το 2020. Και επειδή ο οργανισμός του Πόρτλαντ μπορούσε να καλύψει, σύμφωνα με τους κανονισμούς, μόλις 800 χιλιάδες, ο Ταβάρες αποφάσισε να περιμένει έναν χρόνο για να βγει στην αγορά ως free agent.

Στο τέλος της τρέχουσας περιόδου ο έμπειρος ψηλός που θα γίνει 32 ετών στις 22 Μαρτίου θα δει το πενταετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τη Ρεάλ το 2019 να ολοκληρώνεται. Γι' αυτό και οι ομάδες που ενδιαφέρονται για εκείνον έχουν ήδη κάνει την κίνησή τους. Η λογική λέει πως στη Μαδρίτη δεν θα φτάσουν στα χρήματα που μπορεί να βρει ο Ταβάρες είτε στον Παναθηναϊκό, είτε σε άλλη ομάδα της Ευρώπης, είτε στο NBA. Και δεν θα φτάσουν και λόγω κανονισμών στον σύλλογο, ο οποίος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως μικτά, εκτός αν αποφασιστεί κάποια εξαίρεση ειδικά για τον θηριώδη ψηλό.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι Μπλέιζερς συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για εκείνον κι ας έχουν στο ρόστερ τους τον Ντιάντρε Έιτον και τον χιλιοταλαιπωρημένο Ρόμπερτ Γουίλιαμς. Και επειδή η αγορά δεν θα έχει πολλές καλύτερες περιπτώσεις στα περίπου 8-10 εκατομμύρια ετησίως (οι Βαλαντσιούνας - Κλάξτον θα ψάξουν κάτι περισσότερο και από εκεί και πέρα οι πραγματικά καλοί ψηλοί είναι ο Χάρτενσταϊν, ο Τάις, ο Πλάμλι κι ο Ντράμοντ), ο Ταβάρες απασχολεί.

Το NBA βρίσκεται στο μυαλό του, ο ίδιος θεωρεί ότι έχει αφήσει μια δουλειά στη μέση, ο Παναθηναϊκός AKTOR του προσφέρει ένα ιδανικό πακέτο (περιβάλλον, χρήματα, φιλοδοξία) σε περίπτωση που αποφασίσει να μείνει στην Ευρώπη και η Ρεάλ θα είναι πάντα εκεί αν προτιμήσει να συνεχίσει σε ένα γνώριμο και ασφαλές περιβάλλον. Για την ιστορία, σε 222 αγώνες στη EuroLeague ο Ταβάρες έχει 9.4 πόντους (68.5% στο δίποντο, 71.2% στις βολές), 6.9 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1.8 μπλοκ και 15.8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 22:34 λεπτά συμμετοχής.

TAGS EUROLEAGUE NBA ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ