ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ματς Βέρμελιν και το πιο απίθανο ρεκόρ στην ιστορία του μπάσκετ

Ο Ματς Βέρμελιν και το πιο απίθανο ρεκόρ στην ιστορία του μπάσκετ

Πριν από 44 χρόνια ένα παιδί 13 ετών ονόματι Ματς Βέρμελιν πέτυχε 272 πόντους σε έναν αγώνα μπάσκετ. Σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες συνέβη. Κι όποιος θέλει το πιστεύει.

Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες μπορεί να βρει κανείς τα πάντα. Τις πιο παράλογες επιδόσεις που μπορεί να σκαρφιστεί ανθρώπινος νους. Μόνο στην κατηγορία του μπάσκετ υπάρχουν πάνω από 500 διαφορετικά ρεκόρ. Από τα περισσότερα τυφλά εύστοχα σουτ που έχουν σημειωθεί από το κέντρο του γηπέδου, μέχρι τον πιο κοντό άνθρωπο που έχει καρφώσει ποτέ. Κάπου εκεί, μεταξύ των εκατοντάδων ρεκόρ που παρατίθενται, υπάρχει και το όνομα του Ματς Βέρμελιν. Του κατόχου του ρεκόρ για τους περισσότερους καταγεγραμμένους πόντους σε επίσημο αγώνα μπάσκετ.

Ο Ματς Βέρμελιν, 13 ετών από τη Σουηδία, σκόραρε και τους 272 πόντους στη νίκη της ομάδας του με 272-0 σε ένα τοπικό τουρνουά μπάσκετ αγοριών στην Στοκχόλμη, στις 5 Φεβρουαρίου 1974.

Κάπως έτσι μαθεύτηκε η ιστορική επίδοση που σημείωσε πριν από 44 χρόνια ο Ματς Βέρμελιν. Από την έκδοση της σεζόν 1974-75 των ρεκόρ Γκίνες. Ο πιτσιρικάς, τότε, Ματς πέτυχε 272 πόντους σε έναν αγώνα 40 λεπτών. Με απλά μαθηματικά σκόραρε 6,8 πόντους ανά λεπτό. Πάνω από ένα καλάθι ανά 20 δευτερόλεπτα. Και όλα αυτά υπολογίζοντας ότι... δεν αστόχησε ποτέ.

Ο Ματς Βέρμελιν και το πιο απίθανο ρεκόρ στην ιστορία του μπάσκετ

Ουδείς άλλος παίκτης σκόραρε εκείνη τη μέρα. Ούτε συμπαίκτης, ούτε αντίπαλος. Μετρώντας τα κουκιά, λογικά δεν περίσσευε χρόνος καν για να επιχειρήσει κάποιος άλλος σουτ πέρα από τον Βέρμελιν σε εκείνο το παιχνίδι. Τρελό; Τόσο τρελό που είναι δύσκολο να το αποδεχτείς ως γεγονός δίχως να το αμφισβητήσεις. Μην περιμένετε να μάθετε κάποια παραπάνω στοιχεία για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Δεν υπάρχουν δημοσιεύματα από εκείνη την εποχή. Πόσο μάλλον video. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η επίδοση του Ματς Βέρμελιν αποτελεί κατά κάποιον τρόπο “μύθο”. Ένα μύθο που πολλοί δεν πιστεύουν, αλλά συντηρείται μέσω των ρεκόρ Γκίνες εδώ και 44 χρόνια.

Η καριέρα του στο μπάσκετ

Ποιος είναι όμως ο Ματς Βέρμελιν, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτό το ακατάρριπτο ρεκόρ; Κατ’ αρχάς, πρόκειται για έναν τύπο που όταν σημείωσε το ρεκόρ των 272 πόντων, δεν είχε καν κατασταλάξει ακόμα στο άθλημα που ήθελε να ακολουθήσει! Αυτό συνέβη τρία χρόνια αργότερα, όταν έγινε 16 ετών και έπρεπε να διαλέξει μεταξύ του μπάσκετ, του ποδοσφαίρου και του στίβου. Εν τέλει επέλεξε το πρώτο. Όχι όμως επειδή του άρεσε περισσότερο από τα υπόλοιπα, αλλά επειδή “ στα 70s υπήρχε υστερικό ενδιαφέρον για το μπάσκετ. Σήμερα θα επέλεγα το ποδόσφαιρο”, είχε πει σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από χρόνια σε εφημερίδα του Τρέλεμποργκ.

Η καριέρα του δεν υπήρξε από αυτές που μπορεί κανείς να αλιεύσει στο wikipedia. Ούτε στην Εθνική Σουηδίας έφτασε ποτέ, ούτε σταρ υπήρξε ποτέ στην πατρίδα του. Όπως λέει ακόμα και ο ίδιος, δεν διέθετε καν το ύψος για να κάνει κάτι παραπάνω στο μπάσκετ! Κι όμως, δεν το άφησε σχεδόν ποτέ. Ο άνθρωπος που έχει σημειώσει τους περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα μπάσκετ, έχει ύψος 1,86μ., στα καλύτερά του (αθλητικά) χρόνια ζύγιζε γύρω στα 100 κιλά και φορούσε σε όλη την καριέρα του τον αριθμό 10. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Χάμαρμπι, με την οποία κατέκτησε και το πρωτάθλημα Σουηδίας σε επίπεδο εφήβων.

Ο μαραθωνοδρόμος Ματς Βέρμελιν

Στην Χάμαρμπι έπαιξε μέχρι το 1983. Οι επόμενοι σταθμοί στην καριέρα του έγιναν η Γιάρφαλα και οι Στόκχολμ Κάπιταλς, δίχως να κάνει κι εκεί σπουδαία πράγματα. Όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, δημιούργησε μία ομάδα βετεράνων και μέχρι και πριν από μερικά χρόνια έπαιρνε μέρος σε τοπικά τουρνουά στην Στοκχόλμη, την πόλη όπου διαμένει πλέον σε ηλικία 57 ετών.

Ο Ματς Βέρμελιν και το πιο απίθανο ρεκόρ στην ιστορία του μπάσκετ

Ο Ματς Βέρμελιν υπήρξε ανέκαθεν ανήσυχο πνεύμα και ιδιαίτερος άνθρωπος. Σπούδασε αστρονομία, στα 22 του χρόνια έγινε καθηγητής και τελικά αυτός ήταν και ο δρόμος που πήρε στη ζωή του. Μέχρι και πριν από οκτώ χρόνια ήταν διευθυντής σχολείου. Όταν έγινε 30 ετών αποφάσισε να τρέξει μαραθώνιο. Το ίδιο έκανε και όταν συμπλήρωσε τα 40. Και όταν έγινε 50. Κάπου στη μέση της διαδρομής αποφάσισε να γράψει και την αυτοβιογραφία του. Όταν έγινε 45 ετών, για την ακρίβεια.

Πρωταθλητής στο τάβλι

" Βλέπω τη ζωή σαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με δύο ημίχρονα των 45. Εγώ βρισκόμουν στο ημίχρονο", εξηγεί το λόγο. " Αισθάνθηκα λοιπόν ότι ήταν καλή ιδέα να γράψω τις εμπειρίες μου, όσο η μνήμη μου είναι ακόμα φρέσκια. Δεν ξέρεις εάν θα ζήσεις μέχρι τα 70 ή τα 80”. Ο Βέρμελιν έχει ταξιδέψει συνολικά σε 63 χώρες ανά τον κόσμο. Το 1988, όταν ήταν ακόμα 27 ετών, αποφάσισε να κάνει το γύρο του κόσμου σε διάστημα δύο μηνών. Το 1999 κατέκτησε το σουηδικό πρωτάθλημα στο... τάβλι.

Αξιοσημείωτη καριέρα ίσως να μην έκανε ποτέ. Το όνομά του δεν απασχόλησε ποτέ το χώρο του μπάσκετ μετά τις 5 Φεβρουαρίου 1974. Ο Ματς Βέρμελιν θα είναι όμως πάντοτε ο 13χρονος πιτσιρικάς που κάποτε έβαλε 272 πόντους σε έναν αγώνα. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι.

Photo credits: hifhistoria.se

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ