EUROLEAGUE

Ο Μάρκο Γιάριτς στο Sport24.gr

Ο Γιάριτς μίλαει στο Sport24.gr για Ευρωλίγκα, Ολυμπιακό, Περιστέρι, Τσίλντρες και Ομπράντοβιτς (videos)!

Ο Μάρκο Γιάριτς έχει ήδη προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα της καριέρας του, την επιστροφή στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Φορώντας πλέον τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Σέρβος άσος που στο παρελθόν αγωνίστηκε στο Περιστέρι, στην Ιταλία, στο ΝΒΑ και την Εθνική Σερβίας, αρχίζει να εισπράττει την αναγνώριση του μπασκετικού κοινού της «βασίλισσας», αφού με τις εμφανίσεις του τους τελευταίους 3 μήνες, έχει βοηθήσει την ομάδα του να πρωταγωνιστεί τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ευρωλίγκα, όπου μόλις προχθές ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες στη μεγάλη νίκη των «μπλάνκος» μέσα στο Palau Blaugrana.
Ο ισπανικός Τύπος – όταν η Ρεάλ ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο την απόκτησή του μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν – υποστήριξε ότι ο Μεσίνα είχε πάθει στερητικό σύνδρομο «Παπαλουκά» και ήθελε οπωσδήποτε έναν παίκτη που να του θυμίζει τον Έλληνα διεθνή με τον οποίο κέρδισε τα πάντα στην ΤΣΣΚΑ. Ο Ιταλός όμως δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα δημοσιεύματα και γέμισε το οπλοστάσιό του με πρόσθετη ποιότητα και εμπειρία.

Από το ντεμπούτο του κιόλας, ο Γιάριτς δικαίωσε όσους τον έφεραν στη Μαδρίτη και ήδη εξελίσσεται σε ηγετική φυσιογνωμία στους κόλπους της ομάδας. Εδώ και λίγο καιρό μάλιστα, έχει ξεκινήσει το ασφυκτικό πρέσινγκ από τη διοίκηση της Ρεάλ για την περαιτέρω ανανέωση του συμβολαίου του για δυο ακόμα χρόνια. Ο Γιάριτς μίλησε στο Sport24.gr, δίνοντας μόλις την τρίτη του συνέντευξη (και πρώτη εκτός Ισπανίας) από τότε που υπέγραψε στη Ρεάλ. Συναντηθήκαμε στο επιβλητικό Palacio Vistalegre της Μαδρίτης αμέσως μετά την προπόνηση και λίγες μόλις ώρες πριν ξεκινήσει η προημιτελική φάση της Ευρωλίγκας.

Αποδείχτηκε προφητικός δηλώνοντας ότι οι προηγούμενες 3 ήττες από την Μπαρτσελόνα δεν θα παίξουν κανένα ρόλο σε αυτούς τους αγώνες. Το πλεονέκτημα έδρας βρίσκεται πια στην «αρένα» του Βισταλέγρε, εκεί όπου ο Μάρκο και η παρέα του θα θελήσουν να βάλουν πρόωρο τέλος στις φιλοδοξίες της Μπαρτσελόνα, παίρνοντας αυτοί το εισιτήριο για το Παρίσι.

SPORT 24: Μάρκο, ας αρχίσουμε από την Ελλάδα. Τι αναμνήσεις έχεις από το Περιστέρι;

Marko Jaric:

Τις καλύτερες. Και δεν το λέω από υποχρέωση ή για τυπικούς λόγους, αλλά επειδή έτσι αισθάνομαι. Το Περιστέρι και η Ελλάδα γενικότερα, υπήρξε το δεύτερο σπίτι μου, το σκαλοπάτι για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα, η σωστή και γερή βάση. Πάντοτε θυμάμαι με ευγνωμοσύνη όλους τους ανθρώπους της ομάδας που μου στάθηκαν, με βοήθησαν, με στήριξαν, με έμαθαν. Αλλά και για τον κόσμο έχω μόνο καλά λόγια και όμορφες σκέψεις. Το Περιστέρι τότε ήταν μεγάλη ομάδα, πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη και ήμουν τυχερός που αγωνίστηκα εκεί, διαμορφώνοντας με σωστό τρόπο τον μπασκετικό μου χαρακτήρα.


SPORT 24: Τι σε έκανε να πάρεις την ελληνική υπηκοότητα;

Marko Jaric:

Το να αποκτήσω ελληνικό διαβατήριο, δεν ήταν απλά μπασκετική απόφαση, αλλά απόφαση ζωής. Προερχόμουν από μια χώρα που σπαρασσόταν από πολέμους, γεμάτη προβλήματα και αδιέξοδα. Εγώ τότε ήμουν μικρό παιδί, ήρθα στην Ελλάδα 17 χρονών, φοβισμένος, μπερδεμένος, αγχωμένος για το μέλλον. Ο πόλεμος ωρίμασε τη γενιά μου πριν την ώρα της, αλλά από την άλλη, αυτό βοήθησε στο να διαχειριστούμε πιο συνετά τα δεδομένα.

Η Ελλάδα ήταν τότε για μένα η Γη της Επαγγελίας, το σήμερα και το αύριο, η σιγουριά, το καταφύγιο, η ηρεμία και η προοπτική. Δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά και ποτέ δεν μετάνιωσα για την απόφασή μου. Γι’ αυτό σου λέω, νιώθω ευγνωμοσύνη για όσα μου πρόσφερε γενναιόδωρα η Ελλάδα. Και το επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται μόνο για το μπάσκετ, αλλά για ολόκληρη τη ζωή μου. Όλα άλλαξαν και μόνο προς το καλύτερο. Και αυτό είναι κάτι που ούτε το ξέχασα, αλλά και δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ.



SPORT 24: Μετά την Ευρώπη και την επιτυχημένη παρουσία σου στην Ιταλία, ήρθε ο μαγικός κόσμος του ΝΒΑ. Αγωνίστηκες σε 3 διαφορετικές ομάδες εκεί: LA Clippers, Timberwolves και Grizzlies. Πώς ήταν η εμπειρία σου στην άλλη μεριά του Ατλαντικού;

Marko Jaric:

Την εποχή που πήγα εγώ στην Αμερική, τα πράγματα ήταν αρκετά πιο δύσκολα από ότι σήμερα για τους Ευρωπαίους. Μια καινούργια χώρα, μια διαφορετική φιλοσοφία και ένα ξεχωριστό στιλ στη συνολική κατανόηση του μπάσκετ. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από όσα αποκόμισα σε αυτά τα 7 χρόνια που αγωνίστηκα στο ΝΒΑ. Το μόνο πράγμα που με «χαλάει» - και ρίχνω την ευθύνη αποκλειστικά σε εμένα – είναι ότι δεν κατάφερα να παίξω σε κάποια ομάδα που θα πρωταγωνιστούσε, που θα έμπαινε στα play off και θα είχε στόχο τον τίτλο. Νομίζω ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είχα προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα έδωσα σε ομάδες που βρίσκονταν στο στάδιο της δημιουργίας και στηρίζονταν κυρίως σε νεαρούς παίκτες. Στην Μινεσότα και στο Μέμφις ο στόχος ήταν η αναδιοργάνωση και όχι το πρωτάθλημα.

SPORT 24: Ποιες είναι οι βασικές διαφορές ανάμεσα στο μπάσκετ της Ευρώπης και σε αυτό της Αμερικής;

Marko Jaric:

Η φιλοσοφία των παικτών και του κόσμου στις ΗΠΑ είναι τελείως διαφορετική από ότι εδώ στην Ευρώπη. Στη διάρκεια της regular season στο ΝΒΑ δεν υπάρχει η συνεχόμενη ένταση και το άγχος για το αποτέλεσμα. Οι ομάδες μπορείς να πεις ότι είναι «περιφερόμενοι θίασοι» που σκοπό έχουν να προσφέρουν θέαμα και βασικό στόχο να ευχαριστήσουν όσους τους βλέπουν στο γήπεδο και την τηλεόραση. Οι αγώνες είναι τόσο πολλοί που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση. Μετά από κάθε ματς, η συνηθισμένη ατάκα που ακούς – είτε έχεις κερδίσει, είτε έχεις χάσει – είναι ότι αύριο ακολουθεί ένα άλλο παιχνίδι.

Όταν ξεκινούν τα play off, τότε το όλο πράγμα αρχίζει να θυμίζει Ευρώπη. Σταματάνε τα αστεία και όλοι – παίκτες και προπονητές – σοβαρεύονται, αφού πλέον υπάρχει μπροστά τους το μεγάλο κίνητρο του τίτλου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη, οι μεγάλες ομάδες διεκδικούν συνήθως τρεις τίτλους (Κύπελλο, Πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα), ενώ στο ΝΒΑ μόνο έναν: το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Ένας από τους βασικότερους λόγους που πήρα την απόφαση να επιστρέψω στην Ευρώπη – και αυτή ήταν μια δύσκολη απόφαση για μένα, αφού είχα ακόμα δυο χρόνια συμβόλαιο στις ΗΠΑ – ήταν η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Αυτό ήταν κάτι που μου έλλειψε πολύ στο ΝΒΑ.

Για όσους παίζουν κυρίως στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, δεν υπάρχουν περιθώρια για την ήττα. Είσαι υποχρεωμένος να κερδίζεις παντού, όπου και αν αγωνίζεσαι. Και μετά ο ρυθμός στην καθημερινή επαφή με το μπάσκετ είναι τελείως διαφορετικός. Εδώ δεν αποχωρίζεσαι καθόλου την ένταση και πρέπει να βρίσκεσαι συνεχώς σε ετοιμότητα και εγρήγορση. Ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΤΣΣΚΑ, η Μακάμπι, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, όλες αυτές είναι ομάδες που δεν σου επιτρέπουν την ήττα. Έτσι, κάθε παιχνίδι είναι γεμάτο πίεση, σχεδόν ζήτημα ζωής ή θανάτου. Και αυτό δεν το βρήκα στο ΝΒΑ. Βέβαια δεν ξέρω πώς είναι τα πράγματα στους Lakers ή στους Celtics, πολύ πιθανόν να είναι τελείως διαφορετικά από αυτά που συνάντησα εγώ στις δικές μου ομάδες.






SPORT 24: Πώς ήρθες στην Ρεάλ Μαδρίτης;

Marko Jaric:

Η αλήθεια είναι ότι όλη η ιστορία ξεκίνησε από τον Τύπο. Εκεί άρχισαν να γράφουν για μένα όταν ανέλαβε τη Ρεάλ ο Έτορε και από τη στιγμή που μαθεύτηκε ότι δεν θα πήγαινα στα training camps του Μέμφις, οι φήμες εντάθηκαν. Τότε όμως εγώ δεν σκεφτόμουν καθόλου αυτή την προοπτική. Αργότερα ήρθαν οι συζητήσεις με την οικογένειά μου και τους μάνατζερς και αποφασίσαμε ότι δεν μου άρεσε να κάθομαι στο περιθώριο και να αφήνω να δημιουργείται η φήμη ότι ο Μάρκο δεν έχει πια όρεξη για μπάσκετ επειδή χόρτασε από λεφτά κλπ. Όλη αυτή η κατάσταση με ενοχλούσε πολύ. Κυρίως επειδή το μπάσκετ είναι μια τεράστια αγάπη της ζωής μου, το απολαμβάνω σε καθημερινή βάση και έχω επενδύσει πολλά σε αυτό. Και το γεγονός ότι έκανα συνεχώς προπονήσεις χωρίς όμως να μπορώ να παίξω, ήταν κάτι που τελικά δεν άντεξα.

Έτσι σιγά σιγά άρχισα να ρίχνω κλεφτές ματιές προς την Ευρώπη. Όμως η μοναδική προοπτική που με ενδιέφερε ώστε να επιστρέψω στην Ευρώπη, ήταν να αποτελέσω μέρος μιας ομάδας που θα πρωταγωνιστούσε. Ήθελα να πάω κάπου που στόχος να είναι οι νίκες. Και η Ρεάλ με τον Μεσίνα αποδείχτηκαν ο ιδανικός συνδυασμός για μένα. Από τη μια μεριά ο Έτορε με τον οποίο γνωριζόμαστε από την εποχή της Κίντερ και κερδίσαμε μαζί πολλούς τίτλους και από την άλλη η Ρεάλ, ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός στον κόσμο σε μια καινούργια προσπάθεια να επανέλθει στη κορυφή. Έτσι όταν η πρόταση της Ρεάλ έγινε επίσημη, δέχτηκα με χαρά να έρθω στη Μαδρίτη και να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της.



SPORT 24: Ο Μεσίνα έχει τη φήμη σκληρού κόουτς. Πόσο σκληρός είναι στην πραγματικότητα;

Marko Jaric:

Η φήμη είναι αληθινή. Ο Έτορε είναι σκληρός κόουτς, αλλά η πείρα μου με έχει μάθει ότι σε ποσοστό 95% οι καλοί προπονητές είναι και σκληροί. Το να προπονείς μια μεγάλη ομάδα, σημαίνει μεγάλη πίεση. Και πολλές φορές ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει αυτό. Το να μπορέσεις να ελέγξεις 12 παίκτες, που ο κάθε ένας από αυτούς έχει ένα διαφορετικό «εγώ» και έναν ξεχωριστό τρόπο προσέγγισης, είναι πολύ δύσκολο. Ξέρεις, συχνά οι παίκτες είναι σαν μικρά παιδιά. Για να μπορέσεις να επιβληθείς και να καθορίσεις εσύ τις ευθύνες και τους ρόλους που θα αναλάβει ο καθένας τους, πρέπει να είσαι άψογα προετοιμασμένος και σκληρός. Επειδή γνωρίζω καλά τον Έτορε, ξέρω πως όταν αποκτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη στην ομάδα, θα χαλαρώσει λίγο. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, είναι πολύ επιθετικός.

SPORT 24: Ας μιλήσουμε για την προημιτελική φάση της Ευρωλίγκας. Πριν σε πάω στην Μπαρτσελόνα, θέλω να μου πεις πώς βλέπεις φέτος τον Ολυμπιακό.



Marko Jaric:



Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ομάδα. Χαίρομαι που βλέπω τον πρώην συμπαίκτη μου στην Εθνική Σερβίας, τον Μίλος Τεόντοσιτς, να παίζει τόσο καλά και να οδηγεί την ομάδα του τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στην Ευρωλίγκα με μεγάλη επιτυχία. Ελπίζω να συναντηθούμε, νομίζω ότι θα είναι μια μεγάλη μονομαχία, αν καταφέρουμε να φτάσουμε και οι δύο στο Final 4.

SPORT 24: Στον Ολυμπιακό αγωνίζονται δυο NBAers, τους οποίους μάλιστα έχεις αντιμετωπίσει κατ’ επανάληψη στις ΗΠΑ. Τι γνώμη έχεις για τον Τσίλντρες και τον Κλέιζα;



Marko Jaric:



Είμαι επίσης πολύ ενθουσιασμένος που βλέπω τον Τσίλντρες και τον Κλέιζα να παίζουν πολύ καλά. Και το λέω αυτό γιατί στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί που κάνουν κριτική, υποστηρίζοντας ότι οι παίκτες που έρχονται από το ΝΒΑ δεν μπορούν να προσαρμοστούν, δεν μπορούν να παίξουν καλά. Όμως και οι δύο αποδεικνύουν το αντίθετο. Ο Τσίλντρες μπορεί να είχε κάποια προβλήματα τον πρώτο χρόνο, αλλά τώρα δείχνει πλέον την ποιότητά του. Ο δε Κλέιζα χωρίς αμφιβολία, παίζει άριστα. Και σίγουρα κάνουν τον Ολυμπιακό ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.


SPORT 24: Ας πάμε και στο δικό σας ζευγάρι. Έχετε αντιμετωπίσει φέτος τρεις φορές την Μπαρτσελόνα και κάνατε τρεις ήττες. Πιστεύεις ότι οι «μπλαουγκράνα» είναι ανίκητοι;

Marko Jaric:

Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι ανίκητοι. Δεν θα μας έδιναν δουλειά, αν υπήρχε κάποια ανίκητη ομάδα. Το ότι έχουν παίξει μακράν το καλύτερο μπάσκετ φέτος στην Ευρώπη; Αυτό μάλιστα, είναι αλήθεια. Διαθέτουν ένα πολύ καλό σύνολο με τρομερή χημεία, αλλά υπάρχουν πολλές καλές ομάδες ακόμα που μπορούν να παλέψουν. Θα δούμε τι θα γίνει στη σειρά. Όλα είναι δυνατά, εμείς νιώθουμε ικανοί, έχουμε μια ομάδα που συνεχώς βελτιώνεται και ανεβαίνει ποιοτικά. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μεγάλη μάχη.

SPORT 24: Πριν λίγες μέρες ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς συμπλήρωσε τα 50 του χρόνια. Αληθεύουν όλα αυτά για τους καυγάδες που είχατε στο παρελθόν στην Εθνική;

Marko Jaric: Δεν είμαι άνθρωπος που κρατάει τα άσχημα. Ειλικρινά δε μου αρέσει να έχω εχθρούς ή κάποιοι να νιώθουν άσχημα εξαιτίας μου. Το μόνο που θέλω να πω είναι χαρούμενα γενέθλια στον Ζέλικο και να του ευχηθώ ότι καλύτερο. Ο Ομπράντοβιτς έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι είναι ένας πολύ μεγάλος προπονητής, έχει κερδίσει τόσους τίτλους. Πράγματι εκείνη την εποχή είχε συμβεί μια μικρή παρεξήγηση μεταξύ μας, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Είμαστε όλοι επαγγελματίες και είναι καλό να κοιτάμε μπροστά. Και όπως είπα πριν, δεν έχω ούτε θέλω να έχω προβλήματα με κανέναν.

SPORT 24: Μάρκο, είσαι παντρεμένος με ένα από τα γνωστότερα μοντέλα παγκοσμίως. Πώς είναι ο γάμος δυο διασημοτήτων;

Marko Jaric: Έχω συνηθίσει να μου κάνουν πολλές ερωτήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν με ενοχλεί, ξέρω ότι πάρα πολλοί άνθρωποι, ειδικά στην Αμερική, θέλουν να ξέρουν πώς είναι να είσαι παντρεμένος με την Αντριάνα Λίμα. Στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, πιστεύω ότι δεν είμαι πολύ εγωιστής και για αυτό έχουμε μια πολύ καλή σχέση, λειτουργούμε σαν ομάδα. Είμαστε και οι δυο πολύ ευχαριστημένοι με τις καριέρες μας, είμαστε και οι δυο σωστοί επαγγελματίες και γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να έχουμε τόσο high profile επαγγέλματα. Είμαστε ευτυχισμένοι, αποκτήσαμε πρόσφατα και μια κορούλα, την Βαλεντίνα και όλα πάνε μια χαρά.

Βίντεο: Το ντεμπούτο του Μάρκο Γιάριτς με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης




































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ