ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

Ο Λουίς Κασιμίρο κουβαλά στον Προμηθέα ένα παρελθόν με τίτλους

Ο Λουίς Κασιμίρο αναλαμβάνει τον Προμηθέα Πάτρας
Ο Λουίς Κασιμίρο αναλαμβάνει τον Προμηθέα Πάτρας SOEREN STACHE/DPA VIA ZUMA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Έχει κλείσει 30 χρόνια στην προπονητική, έχει κατακτήσει τρόπαια, έχει οδηγήσει τις ομάδες του σε τελικούς. Ο Ισπανός Λουίς Κασιμίρο έρχεται στον Προμηθέα για να συνεχίσει και να εξελίξει μια ήδη πετυχημένη συνταγή που ζητά ανανέωση.

Ο Προμηθέας δεν θ' αρχίσει τη νέα σεζόν με μία λύση εκ των έσω. Ο Βαγγέλης Λιόλιος και οι συνεργάτες του δεν διάλεξαν έναν προπονητή από την ελληνική αγορά ή γνώστη της μπασκετικής πραγματικότητας στη χώρα μας, η επιλογή του οποίου θα μείωνε (στον όποιον βαθμό) τις πιθανότητες οπισθοχώρησης κατά τη μετάβαση στο επόμενο επίπεδο μετά τη σούπερ επιτυχημένη περίοδο του Μάκη Γιατρά στην πατρινή ομάδα.

Έγινε στροφή σε άλλους δρόμους και προτιμήθηκε ο Ισπανός Λουίς Κασιμίρο και όχι ένας ντόπιος διάδοχος που θα παρείχε μια (υποτιθέμενη) ασφάλεια. Ήταν στρατηγική απόφαση που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος με δεδομένο ότι ο Έλληνας κόουτς δεν είχε ασπαστεί μόνο και συμπλεύσει κατόπιν με το όραμα του ανθρώπου που ηγείται του όλου εγχειρήματος στην Αχαΐα, αλλά του χάρισε αγωνιστική υπόσταση (τελικοί πρωταθλήματος-κυπέλλου, κατάκτηση Σούπερ Καπ, μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές).

Εννοείται ότι ο αντικαταστάτης του θα συναντά ένα μόνιμο μέτρο σύγκρισης που θα οριοθετεί τη δουλειά του. Το “Γιατρά-μετρο” θα ορίσει, στο φινάλε αυτής της συνεργασίας, αν ήταν επιτυχημένος ή μη. Αν, στο τέλος, η αλλαγή προσανατολισμού άξιζε τον κόπο. Ο 61χρονος προπονητής, με καταγωγή από την πόλη Βιγιαμαγιόρ δε Καλατράβα, πέφτει μεν ουρανοκατέβατος στο ελληνικό παρκέ, αλλά μόνο τέτοιος δεν είναι στην ισπανική επικράτεια. Σίγουρα, δε, μια ξεχωριστή οντότητα. Είναι μαζί ένα νόμισμα με δύο όψεις που η διοίκηση του Προμηθέα ρίχνει στον αέρα με την ευχή ότι θα καθίσει σε αυτήν που έχει ποντάρει.

Ο Κασιμίρο έρχεται στην Πάτρα:

Ως ένας προπονητής που δουλεύει αδιαλείπτως από το 1990. Ήταν 30 ετών όταν απαρνήθηκε την ιδιότητα του παίκτη και αφοσιώθηκε στο νέο ρόλο του. Άρχισε να εργάζεται σε τοπικές ομάδες και πήρε το βάπτισμα του πυρός στην ACB, ως μέλος του σταφ της Μπρεογκάν, δίπλα στον Ρικάρντο Έβια.

Ως ο προπονητής που οδήγησε τη Μανρέσα μέχρι την κορυφή του ισπανικού μπάσκετ. Τη σεζόν 1997-98 η ομάδα από την Καταλονία είχε τερματίσει έκτη στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 21-13, αλλά στα πλέι οφ -και παρά το μειονέκτημα έδρας σε καθεμιά από τις τρεις σειρές- σάρωσε κατά σειρά την Εστουδιάντες, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπασκόνια, όλες τους με 3-1, και πανηγύρισε τη λαμπρότερη στιγμή της ιστορίας της. Ήταν μια τροπή που ουδείς ήταν δυνατόν να προβλέψει. Ο Κασιμίρο είχε τότε παίκτη τον Τζοάν Κρέους και είχε βραβευτεί για την αναπάντεχη επιτυχία με τον τίτλο του κορυφαίου κόουτς της χρονιάς.

Ως ο προπονητής που το 2001-02 οδήγησε τη Βαλένθια στον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα. Με τον Μπέρναρντ Χόπκινς σε ηγετικό ρόλο, η ισπανική ομάδα είχε πρωτεύσει στον όμιλο με ρεκόρ 7-3 σε 10 παιχνίδια και κατόπιν είχε αποκλείσει με δύο ήττες την Εστουδιάντες, τη Βόννη και την Άνβιλ. Προτού ηττηθεί με 81-71 από την ιταλική Σιένα επί γαλλικού εδάφους (Λιόν).

Ως ο προπονητής που το 2016 υπέγραψε ένα απροσδόκητο τίτλο της Γκραν Κανάρια. Στη διοργάνωση που παραδοσιακά ανοίγει την κάθε νέα σεζόν στην Ισπανία η "Γκράνκα" απέκλεισε πρώτα την Μπασκόνια με το 84-80 στον ημιτελικό και στη συνέχεια ισοπέδωσε την Μπαρτσελόνα με το εμφατικό 79-59, δια χειρός Μπο ΜακΚάλεμπ (15 πόντοι, 5 ασίστ).

Ως ένας προπονητής με ποσοστό νικών-ηττών που στην ACB προσεγγίζει το 50%, κόντρα στο γεγονός ότι ως επί το πλείστον ομάδες δεύτερης ταχύτητας. Από το 2005 ως το 2008 και το 2014-15 δούλευε στη Φουενλαμπράδα, από το 2008 ως το 2011 ήταν στην Εστουδιάντες, τη σεζόν 2011-12 πέρασε από τη Βαγιαδολίδ και το 2015-16 κάθισε στον πάγκο της Σεβίγια (πρώην Κάχα Σαν Φερνάντο και νυν Μπέτις).

Ως ο προπονητής με την τέταρτη θέση στη λίστα με τις περισσότερες παρουσίες σε επίσημους αγώνες της κύριας κατηγορίας. Στις 23 Μαΐου του 2021 συμπλήρωσε τα 700 παιχνίδια, όντας μονάχα πίσω από τον Αΐτο Ρενέσες (τον έναν και μόνο με τετραψήφιο αριθμό) τον Πέδρο Μαρτίνεθ (δίπλα στον οποίο έμαθε αρκετά) και τον Μανέλ Κομάς (που έχει φύγει από τη ζωή). Ο τελευταίος σταθμός της επαγγελματικής πορείας του ήταν η Σαραγόσα, την οποία ανέλαβε στα τελειώματα της σεζόν, αφού μεσούσης είχε λύσει τη συνεργασία του με την Ουνικάχα Μάλαγα ύστερα από 2,5 χρόνια κοινής πορείας.

Ως ο προπονητής που το 2008 έγινε εκ των βασικών υποψηφίων για το χρίσμα του εκλέκτορα της εθνικής Ισπανίας. Τέτοια είναι η εκτίμηση που τρέφουν άπαντες στο πρόσωπό του. Παραμονές του ολυμπιακού τουρνουά στο Πεκίνο ο Ερνάντεθ είχε έρθει σε ρήξη με την ηγεσία της Ομοσπονδίας και αποχώρησε. Τη δουλειά πήρε, εν τέλει, ο Αϊτό Ρενέσες, ο οποίος φόρεσε στο στήθος του το αργυρό μετάλλιο, παραδίδοντας έκτοτε τη σκυτάλη στον Σέρτζιο Σκαριόλο.

✔ Ως ο προπονητής, από την άλλη, που ανάγκασε τον Σακίλ ΜακΚίσικ ν' απευθύνει έκκληση για βοήθεια, διότι "το παιχνίδι μου βρίσκεται σε κίνδυνο" και ν' αποπεμφθεί μοιραία από την Γκραν Κανάρια. Ο νυν παίκτης του Ολυμπιακού έγραφε στις 4 Δεκεμβρίου του 2017 ότι "θα προτιμούσα να κάθομαι σπίτι για το υπόλοιπο της ζωής μου από το να παίζω γι' αυτόν τον προπονητή", με συνέπεια να κληθεί σε απολογία και να λυθεί το συμβόλαιό του δύο ημέρες αργότερα. Δεν είναι κρυφό ότι πρόκειται για κόουτς με τη πατροπαράδοτη οπτική του ισπανικού μπάσκετ (πίεση, αιφνιδιασμός, τρίποντα), ο οποίος απαιτεί πειθαρχία και τήρηση όσων ζητά δίχως να επιτρέπει ενστάσεις. Και το κάνει ξεκάθαρο!

TAGS ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ