ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Κιμ Τιλί στο SPORT24: "Ο Σπανούλης ήταν ρομπότ, δύσκολα θα καλυφθεί το κενό του στον Ολυμπιακό"

Ο Κιμ Τιλί με την φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Κιμ Τιλί με την φανέλα του Ολυμπιακού INTIME SPORTS

Ο Κιμ Τιλί επέστρεψε στην Ελλάδα αυτή τη φορά για να φορέσει τα χρώματα του Κολοσσού. Το SPORT24 μίλησε με τον Γάλλο πρώην φόργουορντ του Ολυμπιακού για την ευκαιρία που του δίνεται να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά και το παράπονό του που δεν έπαιξε μία τελευταία φορά με τον Σπανούλη πριν αποσυρθεί.

Η μεταγραφή του τη φετινή αγωνιστική σεζόν στον Κολοσσό αποτέλεσε έκπληξη. Ωστόσο ο ίδιος το βλέπει σαν μια αφορμή για να δείξει ότι δεν είναι "ξεγραμμένος" λόγω των τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν. Ο Κιμ Τιλί μίλησε στο SPORT24 για την επιστροφή του στην Ελλάδα, το... ρομπότ Βασίλη Σπανούλη αλλά και το τι έφταιξε το 2018 και αποχώρησε από τον Ολυμπιακό.

Έπειτα από μία σεζόν στην Ιαπωνία, ένα πρωτάθλημα για το οποίο πολύς κόσμος έχει άγνοια, ο Κιμ αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα λόγω του τηλεφωνήματος που δέχθηκε από τον κόουτς Ηλία Καντζούρη και του περιορισμένου αριθμού προτάσεων που είχε στα χέρια του.

Συνέντευξη στη Βάλια Πηλιανίδη

Επέστρεψες πίσω στην Ελλάδα για χάρη του Κολοσσού. Ομολογουμένως ήταν μία κίνηση που λίγοι περίμεναν. Τι σε έκανε να πεις το "ναι" στην ομάδα της Ρόδου;

"Μετά τη σεζόν μου στην Ιαπωνία είχα κάποια προβλήματα τραυματισμών και δεν είχα κάποια πρόταση να μείνω στην Ιαπωνία. Ειδικά μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον κορονοϊό δεν είχα πολλές προτάσεις να παίξω στην Ευρώπη. Ο κόουτς Καντζούρης με πήρε τηλέφωνο μες στο καλοκαίρι και μου εξήγησε το πλάνο του για τη φετινή σεζόν στον Κολοσσό. Ξέρω ότι είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, ξέρει πολύ μπάσκετ και με έπεισε να έρθω στον Κολοσσό. Η Ελλάδα είναι από τις πιο αγαπημένες μου χώρες να μένω. Το νησί της Ρόδου έχει τα πλεονεκτήματά του επομένως το να μείνω εδώ με την οικογένειά μου, μού άρεσε ως ιδέα. Ήταν η καλύτερη επιλογή και είμαι ενθουσιασμένος για τη σεζόν που έρχεται".

Όσο για το τι περιμένει από τη νέα σεζόν; Ο Κιμ ήταν ξεκάθαρος πως θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλότερο επίπεδο.

"Ναι, είναι η ευκαιρία μου να δείξω ότι μπορώ ακόμα να ανταπεξέλθω στο υψηλότερο επίπεδο, αν το σώμα μου το επιτρέψει φυσικά. Θέλω πολύ να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της γιατί είμαι ομαδικός παίκτης και μ αρέσει να παίζω για την ομάδα. Επομένως είναι ευκαιρία να αποδείξω ότι μπορώ ακόμα να παίζω στο υψηλότερο επίπεδο".

Στα 33 του χρόνια θα έλεγε κανείς πως ένας μπασκετμπολίστας βρίσκεται ακόμα στο πικ του. Ισχύει το ίδιο όμως και για τον Κιμ, έπειτα από τόσους τραυματισμούς;

"Νιώθω καλά. Δούλευα όλο το καλοκαίρι για να είμαι σε καλή κατάσταση. Η προετοιμασία άρχισε πριν λίγο καιρό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι καθώς το πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό για το κύπελλο έρχεται σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Έχουμε λίγο καιρό να βρούμε τη φόρμα μας και να φτάσουμε στο 100% πριν από αυτό το παιχνίδι".

Δύσκολα θα καλυφθεί το κενό που άφησε ο Σπανούλης, ήταν φύσει και θέσει αρχηγός στον Ολυμπιακό

Θα αντιμετωπίσεις τον Ολυμπιακό στο πρώτο ματς του κυπέλλου και αργότερα στο πρωτάθλημα, ωστόσο ο Βασίλης Σπανούλης δεν θα είναι στο παρκέ.

"Όντως είναι περίεργο να παίζω κόντρα στον Ολυμπιακό και ο Σπανούλης να μην είναι εκεί. Στεναχωριέμαι που δεν είχα την ευκαιρία να παίξω μαζί του μία τελευταία φορά πριν αποσυρθεί, αλλά ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη. Έχει τον Πρίντεζη, τον Παπανικολάου και όλους τους παίκτες που μπορούν να κάνουν ζημιά. Είναι πάντα πρόκληση να παίζεις απέναντί τους.

Θα είναι δύσκολο να καλυφθεί το κενό που άφησε ο Σπανούλης γιατί ήταν φύσει και θέση αρχηγός στην ομάδα και είναι κάτι που δεν μπορείς να το αναπληρώσεις. Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να βρεις κάποιον που να πάρει τη θέση του στην ομάδα, αλλά νομίζω ότι ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ καλή ομάδα και καλά προπονημένη ομάδα και περιμένω να δω τι μπορεί να καταφέρει τη φετινή σεζόν".

Όταν πάταγε στο παρκέ ο Σπανούλης μεταμορφωνόταν σε ρομπότ

Πες μου μία ιστορία που θυμάσαι με τον Βασίλη. Οι περισσότεροι τον έχουν στο νου τους ως τον αρχηγό του Ολυμπιακού, αλλά πως είναι ο άνθρωπος Βασίλης;

"Κάτι που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο τυπικός ήταν με όλα. Κάθε μέρα πριν την προπόνηση έκανε τα ίδια ακριβώς πράγματα, έκανε την προθέρμανση ολόιδια κάθε μέρα, δίχως την παραμικρή αλλαγή. Πήγαινε στο ίδιο ακριβώς σημείο, έκανε ακριβώς τις ίδιες διατάσεις. Ακόμα και στο τρέξιμό του πήγαινε στο κέντρο του γηπέδου ακουμπούσε τη γραμμή και έκανε ακριβώς το ίδιο κάθε φορά χωρίς καμία αλλαγή.

Ήταν ενδιαφέρον να βλέπω με πόση προσοχή έκανε τα πάντα. Άρχισα να κάνω και εγώ τα ίδια με εκείνον. Το ίδιο ζέσταμα και τις ίδιες ασκήσεις με σκοπό να μάθω από αυτόν. Όταν πατούσε στο παρκέ μεταμορφωνόταν σε ρομπότ και έκανε τη δουλειά του. Θέλει να είσαι και λίγο ψυχαναγκαστικός με αυτά, αν θες φυσικά να γίνεις μεγάλος παίκτης".

Ήρθες στον Ολυμπιακό έπειτα από τρεις εξαιρετικές σεζόν με την Μπασκόνια αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα τα θέλατε λόγω του τραυματισμού σου. Τι πήγε λάθος από τη στιγμή που επέστρεψες από τον τραυματισμό σου;

"Είχα ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό στα μέσα της σεζόν και δεν μπόρεσα να επανέλθω πλήρως. Το συμβόλαιό μου ήταν για 1+1 χρόνο επομένως ήταν δική τους επιλογή το αν θα μείνω και εν τέλει δεν παρέμεινα. Έγιναν και αλλαγές στο προπονητικό επιτελείο, έφυγε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ήρθε ο Ντέιβιντ Μπλατ, αλλά το κατάλαβα απόλυτα και δεν ήμουν στο 100% για να προσφέρω".

Δεν είχα προτάσεις από την Ευρώπη και κάπως έτσι πήγα στην Ιαπωνία

Έχεις παίξει και το πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, μία όχι τόσο συνηθισμένη επιλογή όσο είναι για παράδειγμα η Κίνα. Πως πήρες αυτή την απόφαση; Ήταν η ιδέα μιας νέας πρόκλησης;

"Εξέπληξα τον εαυτό μου με την απόφαση να πάω στην Ιαπωνία. Όπως και τώρα έτσι και τότε δεν είχα πολλές επιλογές στα χέρια μου λόγω των δύσκολων σεζόν που είχα. Έφυγα από τη Μονακό και πήγα στη Μπουντούτσνοστ αλλά μετά ξέσπασε ο κορονοϊός. Ήταν περίεργη σεζόν, πολλοί σύλλογοι έχασαν αρκετά χρήματα και δεν είχα καλές προτάσεις. Είχα μία εξαιρετική πρόταση από την Ιαπωνία, έκανα μία συζήτηση με τον προπονητή που με ήξερε από την Ευρώπη και πήγα εκεί".

Πολλοί δεν ξέρουν για το πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Ποιες οι κύριες διαφορές με το ευρωπαϊκό μπάσκετ;

"Στην Ιαπωνία έχουν δικαίωμα μόνο για τρεις ξένους συνολικά. Δύο στο παρκέ και έναν στον πάγκο. Συνήθως παίρνουν υψηλόσωμους παίκτες, ένα τεσσάρι, ένα πεντάρι και έναν που μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις. Χρησιμοποιούν αυτή τη στρατιγική για να έχουν πολύ ψηλά κορμιά και έναν παίκτη που να μπορεί να κατεβάσει την μπάλα. Έχουν τρεις γκαρντ από την Ιαπωνία που είναι γρήγοροι και μπορούν να παίξουν με ευκολία πικ εν ρολ. Είναι ένα ενδιαφέρον στυλ παιχνιδιού. Προτιμώ καλύτερα τον τρόπο που παίζουμε στην Ευρώπη ωστόσο, νομίζω μου ταιριάζει καλύτερα".

Θα ήθελες να προκαλέσεις τον εαυτό σου με άλλη μία σεζόν στην Ιαπωνία ή θα μείνεις στο ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού;

"Φυσικά και θα το ήθελα. Έχω ακόμα μεγάλο κίνητρο και πολλή διάθεση. Ελπίζω μόνο το σώμα μου να είναι σε καλή κατάσταση και να παίξω όσο πιο πολύ μπορώ. Θα ήθελα να επιστρέψω και στο γαλλικό πρωτάθλημα γιατί δεν έχω αγωνιστεί ιδιαίτερα εκεί αλλά και το ελληνικό πρωτάθλημα το αγαπώ και το ξέρω. Δεν θέλω να κλείνω πόρτες. Όσο έχω ακόμα το κίνητρο και το σώμα ακολουθεί, θα πηγαίνω όσο πιο μακριά μπορώ".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ