ΙΩΝΙΚΟΣ

Ο Ιωνικός BC έφερε τα πάνω-κάτω

Οι παίκτες του Ιωνικού BC
Οι παίκτες του Ιωνικού BC EUROKINISSI

Ο αναμορφωτής Βαγγέλης Αγγέλου, οι Τολιόπουλος-Χουγκάζ που έφτασαν μέχρι την Εθνική Ανδρών, ο ώριμος Μαυροκεφαλίδης και ο Κόνιαρης που έρχεται. Ο Ιωνικός BC βλέπει πλέον 8αδα. Και το οφείλει στους Έλληνες παίκτες του.

Ένα γύρο. Έντεκα αγώνες. Τόσο χρόνο χρειάστηκε ο Βαγγέλης Αγγέλου για να κάνει στροφή 180 μοιρών στον Ιωνικό BC από τότε που ανέλαβε, αλλάζοντας τα δεδομένα στην ομάδα.

Ο έμπειρος τεχνικός παρέλαβε τους Νικαιώτες στην τελευταία θέση της Stoiximan Basket League με ρεκόρ 0-4. Έντεκα αγώνες αργότερα, ο Ιωνικός έχει ρεκόρ 6-9 και βρίσκεται στην 7η θέση, πατώντας γερά στα πόδια του, με την νίκη επί του Ηρακλή στο “Ιβανώφειο” να επιβεβαιώνει ότι κάτι έχει αλλάξει για τα καλά στην Νίκαια.

Ο Ιωνικός BC ξεκίνησε προβληματικά. Είχε θέματα. Σταδιακά όμως με τον Βαγγέλη Αγγέλου στο τιμόνι βρήκε ρυθμό, απέκτησε σταθερές και πλέον παίζει όμορφο μπάσκετ. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι αυτό το καταφέρνει μένοντας πιστός στο πρότζεκτ που είχε θέσει πριν ξεκινήσει η σεζόν. Ένα πρότζεκτ που ήθελε την ομάδα να προσπαθήσει να μην στηρίζεται αποκλειστικά στους ξένους παίκτες της – που αποτελεί κανόνα για ομάδες αυτής της ταχύτητας – παρά να έχει έντονο ελληνικό στοιχείο. Κάτι που το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό.

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΠΙΟ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ

Ο Ιωνικός BC των πρώτων τεσσάρων αγώνων ήταν μία κακή ομάδα. Μία ομάδα που δεν είχε αρχή και τέλος, που προσπαθούσε να στηριχθεί περισσότερο στο ατομικό ταλέντο και λιγότερο στις συνεργασίες. Και αυτό φαίνεται και από τα προηγμένα στατιστικά του Instat Scout.

Ο Ιωνικός BC των πρώτων 4 αγωνιστικών έβλεπε τους παίκτες του να επιτίθενται σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός στο 15.7% των κατοχών του (12 κατοχές ανά αγώνα), ψάχνοντας καταστάσεις απομόνωσης, κάτι που αποτελούσε τον βασικό τρόπο επίθεσης συνήθως μετά από ένα σκριν. Ο Ιωνικός BC των επόμενων 11 αγώνων έχει ρίξει αυτό τον αριθμό στο 11.7% (μόλις 7 κατοχές ανά αγώνα). Ο αριθμός μοιάζει αμελητέος, αλλά δεν είναι. Και για να το καταλάβει κάποιος πρέπει να δει ότι στους 11 τελευταίους αγώνες του ο Ιωνικός έχει περισσότερη ποικιλία στο παιχνίδι του.

Στους 11 τελευταίους αγώνες του ο Ιωνικός ποστάρει περισσότερο (6.5 κατοχές ανά αγώνα, όταν στους πρώτους 4 αγώνες πόσταρε μόλις 3.5 φορές ανά αγώνα), δημιουργεί καλύτερα σουτ, σκοράροντας 1.2 πόντους ανά κατοχή σε Catch and Shoot καταστάσεις (μετάφραση: Σουτ από την περιφέρεια χωρίς ντρίμπλα μετά από πάσα) όταν πριν σημείωνε μόλις 0.8 πόντους ανά κατοχή σε τέτοιες καταστάσεις.

Ο Βαγγέλης Αγγέλου έβαλε αρχές στην ομάδα. Εξακολουθεί να δίνει πρωτοβουλίες στους παίκτες του, αλλά προσπαθεί να παίξει πιο οργανωμένα, πιο στοχευμένα. Θέλει τα ποσταρίσματα του Μαυροκεφαλίδη και του Χόλογουελ, ζητάει το μακρινό σουτ των Χουγκάζ και Τολιόπουλου, ζητάει από τον Σμιθ να έχει τον ρόλο του πρώτου βιολιού. Αλλά το κάνει με μέτρο, ισορροπημένα. Έχει βάλει τις βάσεις που ήθελε.

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ

Όταν ο Ιωνικός ξεκινούσε την σεζόν, είχε έναν διττό στόχο: 1. Να αποφύγει τον υποβιβασμό. 2. Να αναδείξει τουλάχιστον έναν παίκτη, ποντάροντας στον Νίκο Χουγκάζ και τον Τούρκο Μουσταφά Μουγιαμίν, πριν εμφανιστεί το προσκήνιο ως δανεικός από την ΑΕΚ και ο Βασίλης Τολιόπουλος. Για τον πρώτο στόχο δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος με ασφάλεια. Για τον δεύτερο ωστόσο είναι σαφές ότι τα πράγματα πηγαίνουν βάσει πλάνου.

Το ξεπέταγμα του Χουγκάζ ήταν κάτι που περίμεναν στην Νίκαια, με τον 21χρονο φόργουορντ να έχει εξελιχθεί σε σταθερό μέλος του ροτέισον από την αρχή, αριθμώντας 10.3 πόντους και 5.8 ριμπάουντ μέσο όρο με 35.3% στα τρίποντα, δείχνοντας στοιχεία ενός σύγχρονου Stretch-4. Την ίδια στιγμή, ο 25χρονος Τολιόπουλος βρήκε στην Νίκαια έναν ρόλο που ξέρει ότι δεν θα είχε στην ΑΕΚ, αριθμώντας 12.4 πόντους, 3.2 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ μέσο όρο σε 26 λεπτά συμμετοχής. Αμφότεροι μάλιστα κλήθηκαν στην Εθνική Ανδρών στο τελευταίο “παράθυρο” των προκριματικών του Eurobasket 2022 για πρώτη φορά την καριέρα τους.

Δίπλα στους δύο διεθνείς Έλληνες, υπάρχει ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος στα 37 του χρόνια πλέον έχει αποδεχθεί τον ρόλο του μέντορα, προσφέροντας 12.6 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής, αλλά και την απαραίτητη ασφάλεια που χρειάζεται κάθε ομάδα της ταχύτητας του Ιωνικού για να σταθεί στο επίπεδο της Stoiximan Basket League.

Στην τριάδα των Ελλήνων μάλιστα, αναμένεται σύντομα να προστεθεί και ο Αντώνης Κόνιαρης, ο οποίος παραχωρήθηκε δανεικός από τον Ολυμπιακό. Ένας ακόμα Έλληνας δηλαδή, σε καλή ηλικία με πολλές παρουσίες στις μικρές Εθνικές και πείνα για μεγάλο χρόνο συμμετοχής και ευκαιρίες, ώστε να μπορέσει πάλι να βρει αγωνιστικό ρυθμό, βοηθώντας παράλληλα τον Ιωνικό.

ΟΛΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Ο Ιωνικός δεν έχει καταφέρει ακόμα κάτι. Σίγουρα όμως έχει ανατρέψει εντελώς τα δεδομένα που ίσχυαν στο ξεκίνημα της σεζόν. Μοιάζει με κανονική ομάδα, έχει αναδείξει Έλληνες παίκτες, απέχει πλέον αρκετά από την ζώνη του υποβιβασμού. Δείχνει να έχει μία αγωνιστική ισορροπία.

Το πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμα. Ο Ιωνικός όμως δείχνει ότι ο αρχικός σχεδιασμός του δείχνει τελικά ότι πέτυχε. Χρειάστηκε να ξεκινήσει άσχημα, να γίνουν κάποιες αλλαγές, αλλά αυτή τη στιγμή το πρόσημο είναι σίγουρα θετικό.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΙΩΝΙΚΟΣ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ