EUROLEAGUE

Ο Γκριμάου νιώθει μπλαουγκράνα και βουτάει στα βαθιά για χάρη της Μπαρτσελόνα

Ο Γκριμάου νιώθει μπλαουγκράνα και βουτάει στα βαθιά για χάρη της Μπαρτσελόνα
@FCBBASKET

Ένας πιστός στρατιώτης του συλλόγου, ένας παίκτης που ίδρωσε τη φανέλα του για οκτώ συναπτά έτη και τον οδήγησε ως αρχηγός στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Ρότζερ Γκριμάου έχει στα χέρια του τα προπονητικά κλειδιά και την ευθύνη να οδηγήσει την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση της EuroLeague.

Ο Ρότζερ Γκριμάου, είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να κουβαλήσει το βάρος και την ευθύνη να φέρει την Μπαρτσελόνα ξανά στο σημείο που ήταν το 2010. Στο κορυφαίο σκαλί του ευρωπαϊκού μπάσκετ, στην καταξίωση της κατάκτησης της EuroLeague.

Το προφίλ του νέου coach της Μπαρτσελόνα

Γεννημένος στην Βαρκελώνη τον Ιούλιο του 1978, το μπάσκετ μπήκε από μικρή ηλικία στη ζωή του. Έλαβε το «βάπτισμα του πυρός» στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος με τη φανέλα της Μπανταλόνα, ακολούθησε η Λέιντα και στη συνέχεια έμελλε να μετεγγραφεί στην Μπαρτσελόνα όπου θα συνδεόταν όσο με καμία άλλη ομάδα στην καριέρα του.

Το 2003 ήταν η χρονιά ορόσημο για τον ίδιο, καθώς ήταν η χρονιά που θα ντυνόταν για πρώτη φορά στα μπλαουγκράνα και θα τα φορούσε μέχρι το 2011. Τα χρόνια παρουσίας του στην ομάδα τον έκαναν αρχηγό και σαν αρχηγός σήκωσε την δεύτερη EuroLeague στην ιστορία του συλλόγου το 2010.

Ο άλλοτε γκαρντ/φόργουορντ της Μπαρτσελόνα συνέχισε για λίγα ακόμη χρόνια την αθλητική του σταδιοδρομία χωρίς όμως να ξεφύγει από τα ισπανικά σύνορα. Ακολούθησε μία τριετία στην Μπιλμπάο (2011-14) και στη συνέχεια η Μανρέσα (2014-15) στην οποία έκλεισε την καριέρα του σε ηλικία 37 ετών.

Αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος του ως παίκτης, ο Γκριμάου επιχείρησε να ανοίξει έναν καινούριο ως προπονητής. Δούλεψε σε ερασιτεχνικό επίπεδο και στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, όπου έκανε καλή δουλειά προωθώντας ταλέντα στην πρώτη ομάδα.

Ένας πολλά υποσχόμενος παίκτης που προπονήθηκε υπό τις οδηγίες του Γκριμάου είναι και ο Τζέιμς Νάτζι, ο οποίος μάλιστα επιλέχθηκε στο NBA Draft από τους Σάρλοτ Χόρνετς προ ολίγων ημερών.

Μία πιθανή ερμηνεία της επιλογής Γκριμάου θα μπορούσε να αποτελέσει και το πλάνο ανάπτυξης αθλητών από την ακαδημία, προχωρώντας σε ένα νέο μοντέλο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο νέος τεχνικός της Μπαρτσελόνα μόλις ανακοινώθηκε, συνεπώς περισσότερες λεπτομέρειες για το πλάνο των μπλαουγκράνα θα φανούν στην πορεία.

Ο αυτοσκοπός των Καταλανών

Η κατάκτηση της EuroLeague αποτελεί εδώ και χρόνια διακαή πόθο της Μπαρτσελόνα, που ενδεχομένως έχει εξελιχθεί και σε αυτοσκοπό για τους μπλαουγκράνα.

Ένας τίτλος που ο Ρότζερ Γκριμάου κατέκτησε πριν από 13 χρόνια ως παίκτης και έκτοτε η ομάδα αγνοεί, παρά το γεγονός πως έχει φτάσει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια στην πηγή.

Νερό ακόμη δεν έχει πιει και είναι κάτι το οποίο ταλανίζει τους ιθύνοντες του συλλόγου που με υπέρογκες επενδύσεις δεν έχουν καταφέρει να βρουν την συνταγή της επιτυχίας.

Δοκίμασαν να αγοράσουν ό, τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην ευρωπαϊκή αγορά. Επένδυσαν σε έναν ικανότατο προπονητή με τετραετή εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο προπονώντας τη Ζάλγκιρις Κάουνας. Τον στήριξαν αλλά ούτε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κατάφερε να φέρει το τρόπαιο στη Βαρκελώνη.

Η είδηση της διαδοχής του Λιθουανού προπονητή από τον Ρότζερ Γκριμάου στην άκρη του πάγκου της Μπαρτσελόνα αναμφίβολα προκάλεσε την έκπληξη των φίλων της ομάδας και των φίλων του μπάσκετ.

Η Μπαρτσελόνα συνειδητοποίησε πως δεν αρκούν όλα τα χρήματα του κόσμου για να χτίσει την κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα.

Προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζεται πλάνο και ορθολογισμός σε συνδυασμό με την οικονομική ευχέρεια που αν μη τι άλλο είναι απαραίτητη στη σημερινή εποχή και στο σύγχρονο μπάσκετ.

Το ρίσκο που παίρνουν και οι δύο πλευρές

Είτε από έλλειψη επιλογών, είτε από καθαρή πίστη στο πρόσωπο του Γκριμάου, η Μπαρτσελόνα εμπιστεύθηκε τον Καταλανό προπονητή να την οδηγήσει στην επόμενη μέρα.

Κι αν για την Μπαρτσελόνα το ρίσκο είναι δεδομένο λόγω της προπονητικής απειρίας του 45χρονου τεχνικού, άλλο τόσο είναι και για τον ίδιο τον Γκριμάου.

Ο Ρότζερ Γκριμάου έχει αποσυρθεί εδώ και οκτώ χρόνια από τα παρκέ και έπειτα έστρεψε την προσοχή του στην προπονητική. Σε όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε, προπόνησε σε ερασιτεχνικό επίπεδο και στις υποδομές της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα, καθοδηγώντας την ομάδα Β’ του συλλόγου.

Εμπειρία από τον χώρο του επαγγελματικού μπάσκετ δεν διαθέτει ως προπονητής και σε περίπτωση που αποτύχει το εγχείρημά του με την πρώτη ομάδα των μπλαουγκράνα παραμένει αμφίβολο το επόμενο προπονητικό του βήμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να υπερίσχυσε το συναίσθημα συγκριτικά με τη λογική. Το πέρασμά του από τις ακαδημίες της ομάδας κρίνεται σαφώς επιτυχημένο, ωστόσο τώρα καλείται να σηκώσει το βάρος και να καθοδηγήσει μία ομάδα που βρίσκεται στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η Μπαρτσελόνα εμπιστεύεται ένα δικό της παιδί, δοκιμάζοντας ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και ο Ρότζερ Γκριμάου είναι διατεθειμένος να βουτήξει κατευθείαν στα βαθιά για χάρη της αγαπημένης του ομάδας.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ