ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γκραντ Χιλ στο SPORT24: "Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες"

Ο Γκραντ Χιλ στο SPORT24: "Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες"

Το SPORT24 μίλησε με το αφεντικό της Team USA, τον παλαίμαχο σταρ Γκραντ Χιλ, για την πρόκληση που έχει η φετινή εθνική των ΗΠΑ, για τις διαφορές ανάμεσα στο NBA και το FIBA Basketball, αλλά και για το ρόστερ που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Στα 50 του χρόνια, μετράει ήδη μία δεκαετία μακριά από τα παρκέ. Έπαιξε μέχρι τα μπασκετικά... γεράματα, έκανε μία σπουδαία καριέρα με 16.7 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ, όμως δεν γύρισε την πλάτη στο άθλημα που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό. Ο Γκραντ Χιλ παραμένει μέτοχος στους Ατλάντα Χοκς, πλέον όμως είναι και το αφεντικό της Team USA καθώς έχει αναλάβει τον ρόλο του managing director της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ. Αυτός αποφασίζει, αυτός βάζει τους στόχους και φυσικά αυτός κρίνεται.

Το SPORT24 συνάντησε τον παλαίμαχο περιφερειακό των Πίστονς, των Μάτζικ, των Σανς και των Κλίπερς στο Άμπου Ντάμπι και το πρώτο πράγμα που άκουσε από εκείνον, ήταν οι αναμνήσεις του από ένα ταξίδι που έκανε προς τα τέλη των 90s στην Αθήνα. Ακόμη το θυμάται, όπως θυμάται κάθε ταξίδι του, σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ο Γκραντ Χιλ μας μίλησε για τους στόχους της φετινής Team USA στο δρόμο προς το Παγκόσμιο Κύπελλο, για την παγκοσμοιοποίηση του αθλήματος, αλλά και για τη στελέχωση του ρόστερ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

- Πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσει κάποιος στον μέσο Αμερικανό φίλο του μπάσκετ ότι πλέον το μπάσκετ παίζεται παντού;

Το μπάσκετ είναι ξεκάθαρα ένα παγκόσμιο άθλημα. Στη χώρα μου, ο μέσος φίλος του μπάσκετ, ο μέσος παρατηρητής των σπορ, θεωρεί ότι πρέπει να κερδίζουμε πάντα. Δεν είναι όμως αυτή η πραγματικότητα.

Ο υπόλοιπος κόσμος είναι πραγματικά ταλαντούχος. Υπάρχουν σπουδαίες ομάδες και σπουδαίοι παίκτες, το βλέπεις αυτό και στο NBA. Το 25% των παικτών της Λίγκας είναι internationals, Αυτό μας κάνει πάνω από 120 σε σύνολο 450 αθλητών. Το παιχνίδι έχει μεγαλώσει, η δημοφιλία του το ίδιο, υπάρχει μία τεράστια δεξαμενή ταλέντου.

- Πόσο διαφορετικό σας φαίνεται το FIBA basketball σε σχέση με το NBA basketball;

Είναι πολύ διαφορετικό. Είναι άλλου στιλ μπάσκετ. Είναι διαφορετική η διαιτησία. Τα Παγκόσμια Κύπελλα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το μπάσκετ της FIBA, δεν είναι καθόλου εύκολο. Εμείς ως USA Basketball, το προπονητικό τιμ, όλοι οι παίκτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εδώ, τρέφουμε απεριόριστο σεβασμό για το άθλημα. Ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η αποστολή μας.

- Πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσετε στον κόσμο ότι αυτή η ομάδα δεν είναι η τρίτη ή η τέταρτη καλύτερη των ΗΠΑ;

Αυτή είναι η καλύτερη ομάδα που μπορούσαμε να έχουμε και είναι η ομάδα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή εδώ. Νομίζω ότι κάποιοι αθλητές που υπήρξαν σούπερσταρς, υπήρξαν MVPs, υπήρξαν πρωταθλητές στο NBA, υπήρξαν χρυσοί ολυμπιονίκες με τις εθνικές ομάδες των ΗΠΑ, από κάπου ξεκίνησαν.

Θυμάμαι το 2006, με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, τον Κρις Πολ, τον Καρμέλο Άντονι, τον Ντουέιν Γουέιντ. Όλα αυτά τα παιδιά, δεν ήταν τότε οι παίκτες που έγιναν στη συνέχεια ή οι παίκτες που είναι σήμερα.

Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο στο πρόγραμμά μας, θα δούμε πολλά από αυτά τα παιδιά και το επόμενο καλοκαίρι. Έρχονται δυναμικά στο προσκήνιο, είναι τα μελλοντικά αστέρια. Δεν βρίσκονται ακόμη στο prime τους, είναι όμως πολύ πεινασμένοι και θέλουν να βρίσκονται εδώ. Και είναι πραγματικά καλοί.

Είμαι ενθουσιασμένος που θα δούμε τις δυνατότητές τους. Όποιος κι αν βρεθεί στο παρκέ για εμάς, αισθανόμαστε ότι έχουμε την ποιότητα για να πετύχουμε τους στόχους μας.

- Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για δουλειά και προετοιμασία, ποιο είναι το κομμάτι του παιχνιδιού που σας δυσκολεύει περισσότερο;

Πράγματι, ο χρόνος είναι λίγος, όμως αυτή είναι η κατάσταση. Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα με λίγο περισσότερο... γκάζι. Από αυτά τα 12 παιδιά, ουδείς έχει αγωνιστεί με την εθνική ανδρών των ΗΠΑ, οπότε πρέπει να τους ανεβάσουμε την ταχύτητα για να προσαρμοστούν γρήγορα. Πρέπει να τους εξηγήσουμε το στιλ του παιχνιδιού, τους κανονισμούς, πρέπει να βάλουμε νέα concepts στην καθημερινότητά τους, βασικά πρέπει να γίνουμε ένα, να γίνουμε ομάδα.

Πολλές εθνικές ομάδες παίζουν μαζί για πολλά χρόνια και φυσικά παίζουν FIBA basketball σε αντίθεση με εμάς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τα κάνουμε όλα λίγο πιο γρήγορα. Σε μία σεζόν στο NBA έχεις τον χρόνο για να δουλέψεις, έχεις έναν μήνα στην preseason, έχεις 82 αγώνες για να βρεις τα πατήματά σου, εδώ πρέπει απλά να μπεις μέσα και να αρχίσεις να τρέχεις. Ευτυχώς το προπονητικό μας τιμ, αλλά κυρίως οι αθλητές μας, έχουν κάνει σπουδαία δουλειά μέχρι στιγμής.

- Θα προτιμούσατε να έχετε αντιμετωπίσει την Ελλάδα με ή χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;

(Γελάει για μερικά δευτερόλεπτα). Κοιτάξτε. Θα θέλαμε πολύ να δούμε τον Γιάννη, τρέφω απεριόριστο σεβασμό για εκείνον. Είναι σούπερσταρ. Θα θέλαμε να τον αντιμετωπίσουμε, επειδή θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τους κορυφαίους.

Αν τον είχε η Ελλάδα στο παρκέ, θα μας βοηθούσε κι εμάς να γίνουμε καλύτεροι. Θα μας προετοίμαζε ακόμη καλύτερα για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, είμαστε ενθουσιασμένοι για κάθε αντίπαλο. Θέλουμε να ανταγωνιστούμε τους πάντες, ξέρουμε ότι θα έρθουν να μας αντιμετωπίσουν χωρίς φόβο. Πρέπει κι εμείς να βγούμε και να κάνουμε το παιχνίδι μας. Είμαστε έτοιμοι.

- Παίκτες όπως ο Κάρι και ο Τόμπσον, ο Λίλαρντ και ο Ντουράντ, είναι στις σκέψεις σας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή τα παιδιά που βρίσκονται εδώ έχουν προτεραιότητα;

Πρέπει πρώτα να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αυτόν τον μήνα, πώς θα τα πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο δηλαδή. Η αλήθεια είναι ότι πιθανότατα θα δούμε στη διάρκεια της χρονιάς αρκετούς παίκτες να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για να παίξουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παιδιά που δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή εδώ, μαζί μας.

Σίγουρα θα πρέπει να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, γιατί υπάρχουν μπασκετμπολίστες εδώ που θα αξίζουν πραγματικά αυτή την ευκαιρία, να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας και το επόμενο καλοκαίρι.

SPORT24 και Stoiximan πηγαίνουν μαζί στα φιλικά προετοιμασίας της ομάδας μας λίγες ημέρες πριν την συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ TEAM USA NBA MUNDOBASKET 2023 ΦΙΛΙΚΑ MUNDOBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ