ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο SPORT24: "Όσοι αμφέβαλαν για τη φιλοσοφία του Ολυμπιακού είναι δημοσιογράφοι, άρα ξέρουν λιγότερο μπάσκετ από μένα"

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη συνέντευξή του στο SPORT24
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη συνέντευξή του στο SPORT24 ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε στο SPORT24 και τον Σπύρο Καβαλιεράτο μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final Four τονίζοντας ότι - παρά τις όποιες φωνές υπήρχαν - δεν αμφέβαλε ποτέ ότι το δικό του μπάσκετ μπορεί να φέρει την πρόκριση.

Μία συζήτηση με τον Γιώργο Μπαρτζώκα έχει πάντα ενδιαφέρον. Όχι μόνο όταν το θέμα συζήτησης είναι το μπάσκετ, αλλά γενικά. Μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final Four βέβαια χάρη την νίκη επί της Φενέρμπαχτσε, η συζήτηση αφορούσε το μπάσκετ και την φιλοσοφία του Έλληνα τεχνικού.

Ο προπονητής των "ερυθρόλευκων" τόνισε ότι - παρά την κριτική που δέχθηκε κατά την διάρκεια της σειράς - δεν αμφέβαλε ποτέ για το αν το δικό του στυλ παιχνιδιού μπορούσε να φέρει την πρόκριση, στάθηκε στο μέγεθος της Φενέρ και την κούραση των παικτών έπειτα από 5 εξαντλητικούς αγώνες και προσπάθησε να κοιτάξει ήδη προς το Final Four, χωρίς να πέσει στην... παγίδα να διαλέξει αντίπαλο ανάμεσα σε Μονακό και Μακάμπι.

Αναλυτικά ο τεχνικός του Ολυμπιακού δήλωσε:

Για το γεγονός ότι η σειρά έφερε αμφιβολίες και αν αμφέβαλλε ποτέ ότι το μπάσκετ του Ολυμπιακού και η φιλοσοφία του είναι μπάσκετ playoffs: “Επειδή προφανώς αυτό το μπάσκετ εγώ και οι συνεργάτες μου το έχουμε εγκαθιδρύσει στην ομάδα, πώς μπορώ να αμφιβάλλω για αυτό. Όταν η ομάδα βγήκε με αυτό τον τρόπο πρώτη στην κανονική περίοδο, είχε το καλύτερο goal average, έκανε ρεκόρ νικών και εκτός έδρας νικών. Πώς μπορώ να αμφιβάλλω για αυτό;

Είμαι σίγουρος ότι αυτό το μπάσκετ κερδίζει. Είναι ένα μπάσκετ που, κατά την γνώμη μου κερδίζει, επειδή στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν μπορείς να κάνεις ένα σόου και να πεις “α, τι ωραία παίζουμε, αλλά δεν μετράει η νίκη”. Αυτό το μπάσκετ προφανώς φέρνει και νίκες.

Παίζει και ο αντίπαλος. Ο αντίπαλός μας ήταν πολύ καλός. Είχε προφανώς ένα πλάνο. Αν εξαιρέσουμε το σημερινό (σ.σ χθεσινό) και το πρώτο ματς που κερδίσαμε σχετικά εύκολα, τα άλλα ματς κρίθηκαν στην κατοχη και στον πόντο, αλλά ποιος περίμενε κάτι διαφορετικό με την ποιότητα της Φενέρ.

Οι φωνές που το έλεγαν αυτό, ξέρουν λιγότερο μπάσκετ από μένα. Γιατί πρόκειται για φωνές δημοσιογράφων. Με όλο τον σεβασμό πάντα”.

Για το τι πιστεύει ότι θα γίνει στο Final Four και αν είναι πιο εύκολο από τα playoffs, επειδή οι δύο εβδομάδες της σειράς με την Φενέρ ήταν ψυχοφθόρες: “Εννοείται πως ήταν ψυχοφθόρο. Και πώς μπορεί να μην είναι. Μετά τα δύο παιχνίδια στην Τουρκία ένιωθα σαν να έχω τρέξει μαραθώνιο και προφανώς το ίδιο αισθάνθηκαν και οι αντίπαλοί μας και οι παίκτες μας και όλοι.

Τα παιχνίδια είναι τεράστιας έντασης με πολύ ξύλο και φυσική επαφή. Ιδίως στο τελευταίο ματς στην Τουρκία φάγαμε πάρα πολύ ξύλο. Δεν ξέρω αν ήταν στα όρια ή πάνω από τα όρια. Έχω μεγάλες αμφιβολίες για αυτό.

Εν πάσει περιπτώσει, αυτό που φαίνεται είναι ότι πολλοί ταλαντούχοι και σημαντικοί παίκτες ήταν φοβερά δύσκολο να παίξουν δύο συνεχόμενα παιχνίδια καλά. Δηλαδή, Τρίτη - Πέμπτη ή Τετάρτη - Παρασκευή. Κάποιοι άλλοι παίκτες ήταν καλύτεροι. Αν το δούμε στην σειρά, πιστεύω ότι ο Ντόρσεϊ έκανε δύο συνεχόμενα καλά παιχνίδια, στην Τουρκία.

Εμείς, πρέπει κάθε φορά να βρίσκουμε διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Να μην περιμένεις από τον Βεζένκοβ ας πούμε - ο οποίος στα 3 πρώτα παιχνίδια είχε σχεδόν 20 πόντους μέσο όρο και στο 4ο παιχνίδι δύο πόντους - και να αμφιβάλλεις ότι είναι πολύ καλός παίκτης. Μα, είναι τέτοια η ένταση που παίζονται τα παιχνίδια, που είναι μοιραίο να γίνει αυτό”.

Για το αν είναι καλό ή κακό που το Final Four για πρώτη φορά διεξάγεται μόλις 10 ημέρες μετά τα playoffs: “Δεν ξέρω, πώς μπορώ να πω, πρέπει να έχω μαντικές ικανότητες. Κοίτα να δεις, δεν ξέρω πραγματικά αν το γεγονός ότι το Final Four θα διεξαχθεί σε 10 μέρες είναι καλό ή κακό για εμάς.

Το να έχεις αγωνιστικό ρυθμό είναι καλό, αλλά από την άλλη πλευρά είμαστε λίγο εξοντωμένοι. Χρειαζόμαστε δηλαδή μία μέρα ρεπό αύριο, μετά έχουμε το Σάββατο το πρώτο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στα playoffs εδώ. Μετά θα πάμε στο Κάουνας.

Οι παίκτες έχουν παίξει ήδη κοντά στα 70 παιχνίδια και μεσολαβεί το Final Four και τα playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι πολλά τα παιχνίδια. Η ρουτίνα αυτής της ομάδας είναι να παίζει περισσότερα παιχνίδια και να κάνει λιγότερες προπονήσεις. Εμείς στις προπονήσεις θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε και στα παιχνίδια, επίσης”.

Για το αν έχει στο μυαλό του ότι η Μακάμπι ή η Μονακό ταιριάζει περισσότερο στον Ολυμπιακό στον ημιτελικό: "Πιστεύεις ότι είμαι αφελής ε; (γέλια) Δεν με ξέρεις καλά. Δεν θα το πω ποτέ αυτό. Αν δεις τα χαρακτηριστικά των δύο ομάδων, είναι πάνω-κάτω ίδιες.

Προφανώς έχουν διαφορετικούς παίκτες και προπονητές, αλλά είναι ομάδες που βασίζονται πολύ στην αθλητική ικανότητα των παικτών τους, μπορούν, αν ανοίξουν τον ρυθμό, να σε σκοτώσουν και πρέπει να είσαι ΟΚ με τις επιθετικές και αμυντικές τους εκτελέσεις”.

Για το αν παίζει ρόλο ο κόσμος στο Final Four: “Νομίζω ότι το να έχει χρώμα η κερκίδα είναι ωραίο. Να υπάρχουν οπαδοί από διαφορετικές ομάδες. Και στο Copa del Rey που έχω συμμετάσχει είναι ωραίο, αρκεί να υπάρχει πολιτισμένη ατμόσφαιρα.

Για τους φιλάθλους της ομάδας που θα καταφέρουν να έρθουν - γιατί είναι και οι εκλογές και δεν είναι εύκολο να έρθουν στο Κάουνας, είναι μεγάλο ταξίδι και δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία - νομίζω ότι υπάρχει δίψα. Μας ακολουθούν όπου παίζουμε, έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό”.

Για το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που δεν θα ψηφίσει στις εκλογές: “Όχι, πολλά χρόνια δεν ψηφίζω, επειδή ήμουν στο εξωτερικό τόσα χρόνια. Τις περισσότερες φορές έχω συνηθίσει να μην ψηφίζω, παρά να ψηφίζω”.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ