ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στο SPORT24: "Ο Ολυμπιακός θα παίξει το μπάσκετ που ονειρεύεται ο Μπαρτζώκας, λάθος να συγκρίνεται η περυσινή με τη φετινή ομάδα"

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ερυθρός Αστέρας, Ολυμπιακός, ΣΕΦ, Σπανούλης, Εθνική Ελλάδας. EuroLeague, εγχώρια πρωταθλήματα, Εθνικές ομάδες, καλεντάρι, κόπωση παικτών, τραυματισμοί. Φιλοσοφία για το μπάσκετμπολ, άμυνα, επίθεση, προσαρμογή στις εξελίξεις. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε 15 λεπτά διαθέσιμα, αλλά πρόλαβε να στείλει τα δικά του μηνύματα στη συνέντευξη που έδωσε στο SPORT24, λίγες ώρες πριν από το ερυθρόλευκο ραντεβού στο Φάληρο.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επιστρέφει και πάλι στο ΣΕΦ ως αντίπαλος του Ολυμπιακού, αυτή τη φορά ως κόουτς του Ερυθρού Αστέρα (21:15, Novasports 4 και Match Center από το SPORT24).

Στο γήπεδο που λατρεύτηκε, κόντρα σε μια ομάδα που αγάπησε, ο 54χρονος προπονητής θα προσπαθήσει να αφήσει πίσω να συναισθήματά του γιατί είναι γεννημένος νικητής.

Παρ' όλα αυτά δεν ξεχνά το παρελθόν του και στέλνει το δικό του μήνυμα στους οπαδούς του Ολυμπιακού για τη δική τους ομάδα.

Μιλάει με τα καλύτερά λόγια για τον φίλο του Γιώργο Μπαρτζώκα, αλλά και για τον Βασίλη Σπανούλη, που ανέλαβε την Εθνική.

Εξηγεί ότι στηρίζει και βρίσκεται πάντα δίπλα στην Εθνική και τον νέο Ομοσπονδιακό τεχνικό, αναδεικνύοντας παράλληλα έναν μεγάλο προβληματισμό του. Την υπερκόπωση των παικτών από το βεβαρυμμένο καλεντάρι, που φέρνει και τραυματισμούς και πτώση της ποιότητας του μπάσκετ στην EuroLeague.

Αυτά και άλλα πολλά για τη νέα του ομάδα, τον Ερυθρό Αστέρα, τα αναλύει σε μια συνέντευξη στο SPORT24 που δεν μιλάει για όλους και για όλα, αλλά κάθε κουβέντα του είναι σημαντική.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος με τον διευθυντή σύνταξης του SPORT24, Σπύρο Καβαλιεράτο
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος με τον διευθυντή σύνταξης του SPORT24, Σπύρο Καβαλιεράτο PHOTO CREDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Πώς είναι τα συναισθήματά σου κάθε φορά που έρχεσαι εδώ και αντιμετωπίζεις τον Ολυμπιακό;

"Κάθε φορά που έρχομαι εδώ τα συναισθήματα είναι ιδιαίτερα.

Όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν στον Ολυμπιακό περάσαμε πολύ όμορφες στιγμές και δύσκολες, οι οποίες σε δένουν και με την ομάδα και με τον κόσμο

Γενικά ο Ολυμπιακός είναι στην καρδιά μου, αυτή τη στιγμή όμως βρίσκομαι στον Ερυθρό Αστέρα και θα κάνω το παν για τη νέα μου ομάδα για να πάει καλά".

Η ομάδα που πήγες έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον Ολυμπιακό. Είναι τυχαίο;

"Είναι σύμπτωση νομίζω, δεν ξέρεις πού θα πας. Ήρθε η πρόταση από τον Ερυθρό Αστέρα, είναι μία ομάδα που εκπροσωπεί το σέρβικο μπάσκετ. Όλοι ξέρουμε πόσο προηγμένη χώρα είναι στο μπάσκετ η Σερβία που έχει βγάλει αμέτρητους παίκτες, ταλέντα.

Έχουν παίξει πολλοί παίκτες στην Ελλάδα στο παρελθόν. Έχουν περάσει πάρα πολλοί προπονητές Σέρβοι. Νομίζω είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ έναν τόσο μεγάλο σύλλογο από μια τόσο μπασκετική χώρα και μάλιστα ο σύλλογος αυτός είναι ο πιο λαοφιλής της Σερβίας.

Άρα είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι σε αυτή την ομάδα που είναι τόσο μεγάλο κλαμπ".

Σε αντιμετώπισαν με περισσότερη αγάπη επειδή ήταν μία από τις προηγούμενές σου ομάδες ο Ολυμπιακός:

"Νομίζω ναι. Ακόμα δεν έχουμε προλάβει, είναι τρεις εβδομάδες περίπου, δεν μπορείς να καταλάβεις ακόμα τι γίνεται τριγύρω.

Η μεγαλύτερή μου προσοχή είναι στην ομάδα στο αγωνιστικό κομμάτι, πως θα βελτιωθούμε γρήγορα, πως θα ξεπεράσουμε προβλήματα τραυματισμών, να μάθω πως παίζει κάθε παίκτης, να το αξιοποιήσω.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Πιο πολύ είμαι focus σε αυτό το κομμάτι τώρα και λιγότερο στο γύρω γύρω".

Έχουν προοδεύσει τόσο πολύ οι Έλληνες προπονητές που πηγαίνουν στη Σερβία που παραδοσιακά βγάζει μεγάλους προπονητές και μάλιστα πολλοί απ αυτούς δούλεψαν σε υψηλό επίπεδο στη χώρα μας;

"Νομίζω ότι ο Έλληνες προπονητές έχουν καθιερωθεί στο τοπ επίπεδο και στην Ευρωλίγκα, αλλά όχι μόνο στην Ευρωλίγκα. Βλέπουμε πολλούς Έλληνες προπονητές που δουλεύουν στο εξωτερικό και κάνουν καλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα του μπάσκετ.

Νομίζω ότι έχουν βγει οι Έλληνες προπονητές προς τα έξω, πλέον το ελληνικό πρωτάθλημα δεν μπορεί να κρατήσει όλους τους Έλληνες προπονητές.

Υπάρχουν γενιές προπονητών που έχουν γαλουχηθεί μέσα από το ελληνικό πρωτάθλημα και έχουν βελτιωθεί και πλέον διαπρέπουν και στο εξωτερικό και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα".

Πώς είναι να αναλαμβάνεις άλλη μία ομάδα στο μέσο της σεζόν και τι βρήκες στον Ερυθρό Αστέρα;

"Στον Πανιώνιο ξεκίνησα Νοέμβριο, στον Ολυμπιακό και στη Μακάμπι ξεκίνησα Νοέμβριο, στον Ερυθρό Αστέρα ξεκίνησα Οκτώβριο. Είναι μία κατάσταση που πλέον έχω την εμπειρία να διαχειριστώ γιατί δεν είναι εύκολο να μπαίνεις σε μία ομάδα που έχει συνεχόμενους αγώνες.

Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς ένα ρόστερ που δεν το έχεις χτίσει εσύ. Έχοντας δουλέψει υπό αυτές τις συνθήκες στις προηγούμενες ομάδες μου γνωρίζω πως πρέπει να προσεγγίσω την κατάσταση αυτή που βιώνουμε τώρα και όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι και το κομμάτι της διαχείρισης.

Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στο να μεταλλαχθεί η ομάδα από την προηγούμενη κατάσταση στην καινούργια, δουλεύουμε στο να καταλάβω εγώ πως θα διαχειριστούμε τους παίκτες που έχουμε και δουλεύουμε για να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας, θέλοντας τα αποτελέσματα γιατί το κάθε αποτέλεσμα μετράει.

Νομίζω πως σιγά σιγά προχωράμε προς την κατεύθυνση που θα επιδιώξω να παίξει η ομάδα. Όσο περνάει ο καιρός θα γινόμαστε καλύτεροι, περιμένουμε να αποθεραπευτούν κάποιοι παίκτες που έχουμε τραυματισμένους για να μπουν στο ροτέισον και να μπουν στην χημεία και τους ρόλους που θέλουμε να δώσουμε στην ομάδα".

Είχε την ταμπέλα του αμυντικού προπονητή. Έχει αλλάξει η φιλοσοφία σου ή ποτέ δεν ήσουν έτσι; Έχει αλλάξει η θεωρία σου για το άθλημα;

"Δεν έχει αλλάξει η θεωρία μου, απλώς εξελίσσεσαι σαν προπονητής.

Εγώ δεν ήμουν αμυντικογενής προπονητής

Φυσικά και η ομάδα πρέπει να παίξει καλή άμυνα, αλλά και στην Μακάμπι και στον Ερυθρό Αστέρα είναι ότι το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να παίξει η ομάδα πιο γρήγορα στην επίθεση.

Να βγούμε πιο γρήγορα στο ανοικτό γήπεδο, αλλά να παίξουμε και στο σετ παιχνίδι πιο γρήγορα. Έτσι έχει γίνει το μπάσκετ, έτσι είναι το μοντέρνο μπάσκετ και πρέπει να το ακολουθήσεις. Δεν είναι ότι πριν δεν ήθελα αυτό το πράγμα.

Και με τον Ολυμπιακό υπήρχαν παιχνίδια που παίξαμε πολύ καλά στην άμυνα, αλλά και παιχνίδια που μέσα από την άμυνα γίναν πολύ ωραίες συνεργασίες και στο ανοικτό γήπεδο και στην επίθεσή μας.

Πάντα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία δεν μπορείς να πεις ότι θα παίξεις μόνο άμυνα ή μόνο επίθεση. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να βγει ένα παιχνίδι έτσι που να το κερδίσεις από την άμυνα.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Να πάει ας πούμε ένα σκορ 69-65 και να το κερδίσεις. Υπάρχει ένα παιχνίδι που μπορεί να κερδίσεις 97-92. Η ομάδα είναι ίδια, είναι ανάλογα με το παιχνίδι και με τον αντίπαλο, τι θα σου δώσει και σε τι μέρα θα βρεθείς.

Άρα πρέπει η ομάδα να έχει πολύπλευρη δυνατότητα και αμυντική και επιθετική και να μπορεί να υπάρχει ισορροπία στο παιχνίδι της. Αυτό προσπαθώ να κάνω και προσπαθούσα και στον Ολυμπιακό να το κάνω.

Φυσικά μετράει πολύ και το υλικό που έχεις. Όταν ο Ολυμπιακός είχε ήδη μία σκληράδα σαν ομάδα, θα ήμουν αφελής αν δεν χρησιμοποιούσα την σκληράδα υπέρ της ομάδας και αυτό προσπάθησα να κάνω".

Η EuroLeague έχει γίνει τόσο σκληρή λίγα και δεν αντέχουν οι παίκτες; Είναι και αυτός ένας λόγος που υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί;

"Δεν είναι η EuroLeague είναι ο συνδυασμός της καταπόνησης των παικτών από όλα αυτά τα παιχνίδια. Οι παίκτες αγωνίζονται και στην EuroLeague και στο πρωτάθλημα και στην εθνική ομάδα.

Γι αυτό το λέω πολλά χρόνια, πρέπει να βγει ένα ενιαίο καλεντάρι, να υπάρχει χρόνος ώστε να ξεκουράζονται οι παίκτες το καλοκαίρι, να υπάρχει η Ευρωλίγκα και να τονωθούν τα εθνικά πρωταθλήματα

Πώς θα γίνει αυτό; Αυτό θα γίνει όταν καθίσουν όλοι μαζί και συζητήσουν το ενιαίο καλεντάρι. Ήδη η EuroLeague χάνει παίκτες που πηγαίνουν στο NBA, στο NBA έχουν ανέβει τα salary cup, στην G-League έχουν ανέβει τα salary cup.

Πλέον οι Αμερικανοί δεν έρχονται στην Ευρώπη γιατί μπορούν να πάρουν μεγάλα συμβόλαια, άρα η ποιότητα πέφτει. Και πέφτει και από την καταπόνηση των παικτών, γιατί όταν ένας παίκτης είναι διεθνής και παίζει για 4-5 σερί χρόνια 80 ματς τη σεζόν χωρίς σταματημό, λογικό είναι να έχει και τραυματισμούς και καταπόνηση και να μην είναι φρέσκος να αποδώσει στο γήπεδο όπως πρέπει να αποδώσει.

Άρα η ποιότητα του αθλήματος πέφτει, παρότι ο συναγωνισμός μεγαλώνει

Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε εμείς όλοι που ασχολούμαστε στον χώρο και να κάνουμε αυτό το ενιαίο καλεντάρι με πρόβλεψη και για ξεκούραση των παικτών το καλοκαίρι".

Την συνεργασία της Εθνικής με τον Βασίλη Σπανούλη πώς την βλέπεις;

"Ο Βασίλης είναι μία προσωπικότητα του μπάσκετ, όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο. Έχει ξεκινήσει πολύ καλά με το Περιστέρι, δείχνει πολύ καλά δείγματα γραφής.

Ξέρουμε όλοι ότι ο Βασίλης ασχολείται με το μπάσκετ από το πρωί μέχρι το βράδυ. Θεωρώ ότι η συμμετοχή του στην Εθνική και η προσωπικότητα που έχει θα συσπειρώσει όλους γύρω του.

Νομίζω είναι μία επιλογή που ασφαλώς θα βοηθήσει την Εθνική Ομάδα, γιατί ο Βασίλης έχει τις δυνατότητες και την προσωπικότητα να χτίσει κάτι καλό για την Εθνική.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές, έχουμε βρεθεί εκτός γηπέδων και έχουμε συζητήσει.

Έχουμε άριστες σχέσεις με τον Βασίλη, αμοιβαίο σεβασμό από τα κοινά μας χρόνια στον Ολυμπιακό, ξέρει ότι αν τυχόν χρειαστεί κάτι οποτεδήποτε θα είμαι κοντά του

Και με τον Νίκο Ζήση έχω μιλήσει για αυτό το θέμα, οπότε ό,τι είναι να κάνω θα το κάνω για να βοηθήσω τα παιδιά".

Η σχέση σου με τον Γιώργο Μπαρτζώκα είναι εξαιρετική. Ο κόουτς αντιμετωπίζει δυσκολίες και γκρίνια, εσύ πώς βλέπεις τον φετινό Ολυμπιακό:

"Με τον Γιώργο είμαστε πολύ κοντά και έχουμε καλή και ιδιαίτερη σχέση. Θεωρώ ότι είναι λάθος από τον κόσμο να συγκρίνει τη φετινή ομάδα με την περσινή.

Ο Ολυμπιακός είναι μία διαφορετική ομάδα φέτος που προσπαθεί να χτίσει την χημεία της, αλλά είχε την αναποδιά των τραυματισμών και γι' αυτό καθυστερεί να τη βρει

Πιστεύω ότι όλοι έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία και ο Ολυμπιακός έχει τις μονάδες που θα κάνουν την ομάδα να παίξει αυτό που ονειρεύεται ο προπονητής και το σταφ".

Θεωρείς ότι το ματς της Πέμπτης είναι ένα ματς προβλημάτων και θα αντέξει αυτός που έχει μεγαλύτερο ρόστερ;

"Είναι ένα ματς προβλημάτων. Εγώ δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από τα προβλήματα που έχουμε εμείς και δεν θέλω να το χρησιμοποιήσω σαν δικαιολογία.

Εμείς θέλουμε να παίξουμε το μπάσκετ με αυτούς τους παίκτες που έχουμε εδώ πέρα. Έχουμε έρθει έντεκα βασικά δεν ξέρουμε αν ένας θα παίξει αύριο, θα το δούμε τελευταία στιγμή για τον Ντος Σάντος.


Είναι ένα ματς που πρέπει να το διαχειριστείς με τους παίκτες που έχεις. Παίξαμε με την Φενέρ και είχαμε την ατυχία στο ίδιο ματς να τραυματιστούν και τα δύο πόιντ γκαρντ που έχουμε.

Οπότε καταλαβαίνεις ότι πρέπει να βρούμε τρόπους εναλλακτικούς που η ομάδα να συνεχίσει να παίζει αυτό που θέλει να παίξει με κάπως διαφορετική χημεία".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ