EUROLEAGUE

Ο χάρτης της νέας EuroLeague: Οι ομάδες της σεζόν 2024/25 και τα ερωτηματικά

Ο χάρτης της νέας EuroLeague: Οι ομάδες της σεζόν 2024/25 και τα ερωτηματικά
24MEDIA CREATIVE TEAM - KONSTANTINOS BADOUNAS

Οι τρεις που παλεύουν για μία θέση και οι δύο που μόνο σίγουρες δεν πρέπει να θεωρούνται. Δείτε πώς θα είναι η EuroLeague της επόμενης περιόδου.

Η κανονική περίοδος της EuroLeague οδεύει προς το φινάλε. Δύο αγωνιστικές έμειναν και οι μάχες για τετράδα, εξάδα και δεκάδα έχουν δημιουργήσει πανδαιμόνιο, ωστόσο η EuroLeague Basketball δουλεύει και για το μέλλον καθώς στη διοργάνωση της επόμενης σεζόν θα υπάρχει νέος, ενδεχομένως νέοι οργανισμοί, μέχρι να παρθούν αποφάσεις για το expansion του 2025 και την επερχόμενη προσθήκη του Ντουμπάι.

Οι ελίτ ομάδες της Ευρώπης (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε, Αναντολού Εφές, Μακάμπι Τελ Αβίβ) είναι το άλφα και το ωμέγα της διοργάνωσης και από εκεί και πέρα Μπασκόνια, Αρμάνι Μιλάνο, Ζάλγκιρις Κάουνας, Βιλερμπάν συνεχίζουν και αυτές με εγγυημένα συμβόλαια. Τα οποία, παρεμπιπτόντως, ολοκληρώνονται το καλοκαίρι του 2026. Όταν η συζήτηση θα ανοίξει ακόμη περισσότερο για επέκταση έως και τις 24 ομάδες.

Η Μονακό, η οποία είχε μπει στη EuroLeague χάρη στην κατάκτηση του EuroCup το 2021, συνεχίζει στο κορυφαίο επίπεδο χάρη στις διαδοχικές της προκρίσεις στα playoffs που προσφέρουν επέκταση της παρουσίας της στη διοργάνωση. Από εκει και πέρα, δεν τίθεται θέμα αποχώρησης/απομάκρυνσης για Βίρτους, Ερυθρό Αστέρα και Παρτίζαν, καθώς η Μπολόνια και το Βελιγράδι θεωρούνται από τις σημαντικότερες μπασκετουπόλεις της Ευρώπης και εκτοξεύουν το προϊόν και τον ανταγωνισμό.

Βαλένθια και Άλμπα, από την άλλη, είναι με το ένα πόδι στην έξοδο και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τουλάχιστον μία θα κατέβει επίπεδο και θα παίξει την επόμενη σεζόν στο EuroCup. Με πιθανότερη την Άλμπα, η οποία βρίσκεται σε σπουδαίο, από στρατηγικής άποψης, σημείο της Ευρώπης, αλλά δεν βελτιώνεται αγωνιστικά και δεν δείχνει ικανή να διεκδικήσει μίνιμουμ τη δεκάδα. Σε αντίθεση με τη Βαλένθια που σιγά-σιγά τικάρει όλο και περισσότερα κουτάκια και θα προσπαθήσει το καλοκαίρι να βρει έναν προπονητή που θα την ανεβάσει επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, υπάρχει μία ανοιχτή θέση για την ομάδα που θα κατακτήσει το EuroCup (Η Παρί βρίσκεται ήδη στους τελικούς μετά από το 2-0 επί των Λόντον Λάιονς, Μπουργκ και Μπεσίκτας διεκδικούν το δεύτερο εισιτήριο το βράδυ της Τετάρτης 3/2).

Για την ακρίβεια, η ομάδα που θα πάρει το τρόπαιο θα έχει το δικαίωμα να προβιβασθεί στη EuroLeague, χωρίς αυτό να είναι ωστόσο δεδομένο, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε ήδη δει το παράδειγμα της Γκραν Κανάρια η οποία δεν έκανε χρήση του δικαιώματός της. Η μονοετής συμμετοχή δεν ενδιαφέρει κάθε κλαμπ της Ευρώπης, καθώς οι προϋπολογισμοί εκτινάσσονται και συχνά αφήνουν "πληγές".

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ