ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET

Ο χαρακτηρισμός "τίμια" που μοιάζει φτωχός γι' αυτή την Εθνική και η σκυλομαχία με τη Λιθουανία

Ο χαρακτηρισμός "τίμια" που μοιάζει φτωχός γι' αυτή την Εθνική και η σκυλομαχία με τη Λιθουανία
FIBA MEDIA

Το ματς που δεν μπορούσε να χαθεί και η σκυλομαχία που ακολουθεί. Ο Χάρης Σταύρου πανηγύρισε την νίκη της Εθνικής απέναντι στην Νέα Ζηλανδία και εξηγεί ότι η Λιθουανία είναι μία ομάδα με μεγάλο βάθος, αλλά και ένας αντίπαλος στα κυβικά της Ελλάδας.

Το ματς με την Νέα Ζηλανδία εξελίχθηκε ακριβώς όπως το περιμέναμε. Όπως το αναλύσαμε με τον Αντρέα Παλομπαρίνι και τη Βασιλική Καραμούζα, όπως το αναλύσαμε με τον Παντελή Διαμαντόπουλο και τον Σπύρο Καβαλιεράτο. Απλώς η Εθνική βάλθηκε την Τετάρτη (30/8) να κάνει τη ζωή της ακόμη πιο δύσκολη με όσα απίθανα κατάφερε στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης.

Η μπάλα δεν έμπαινε στο καλάθι. Ο Γουόκαπ αστόχησε σε τρία λέι-απ. Το ποσοστό φλέρταρε με το 25%. Στο δίποντο! Κι ενώ τα λάθη ήταν μόλις δύο, η Ελλάδα έπεσε στο -15 που έμοιαζε τεράστιο, αλλά ένιωθες ότι δεν μπορούσε να κρίνει τον αγώνα. Η Mall of Asia Arena ήταν με την Εθνική, Φιλιππινέζοι φορούσαν t-shirts αγορασμένα από τουριστικά καταστήματα της Αθήνας, το vibe ήταν εκεί και έλεγε ότι αυτό το ματς δεν γινόταν να χαθεί.

Μαχητική η Νέα Ζηλανδία, σκληρή, πραγματικά παλικάρια οι παίκτες της, παίζουν με περηφάνια, με αυταπάρνηση, είναι εκεί για να βουτήξουν για κάθε κατοχή, όμως σε ένα βράδυ σαν κι αυτό, η Ελλάδα δεν μπορούσε να χάσει από έναν αντίπαλο που δεν ξέρεις ποιος είναι ο καλύτερός του παίκτης. Όλος ο σεβασμός στους Νεοζηλανδούς για την πορεία τους και για την εικόνα στο παρκέ, όλος ο σεβασμός για το γεγονός ότι πίεσαν την Ελλάδα και την ώθησαν στα όριά της, όμως καλύτερη ομάδα, δεν έχουν.

Περιμέναμε μεγάλη εμφάνιση από τον Ίλι και από τον Τε Ράνγκι, για τον οποίο μιλάμε από την πρώτη ημέρα που πατήσαμε στη Μανίλα. Περιμέναμε, όμως, ότι στο δεύτερο μέρος η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία της καθώς οι Tall Blacks έδειξαν στα προηγούμενα δύο παιχνίδια ότι ξεμένουν από δυνάμεις και από ενέργεια. Ίσως δεν κάνουν καλή διαχείριση, ίσως ενθουσιάζονται λίγο περισσότερο. Σίγουρα πάντως το ντεπόζιτό τους άδειασε και αυτή τη φορά. Και άδειασε επειδή τη βενζίνη την ρούφηξαν ο Ιωάννης Παπαπέτρου κι ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

Η εμφάνιση του "Παπ" ήταν ονειρική. Ήταν βγαλμένη από τα όνειρα όσων πίστευαν πριν από αρκετά χρόνια ότι αυτός είναι ο νέος σπουδαίος φόργουορντ της Εθνικής. Μεγάλα σουτ, μεγάλες άμυνες, ηγετική παρουσία στη διάρκεια της αναμέτρησης. Φώναξε στους συμπαίκτες του, τους πίεσε, σκόραρε και γύριζε στον πάγκο σαν να λέει "ηρεμήστε, θα το καθαρίσουμε".

Κι ο Λαρεντζάκης; Ένας τύπος που δεν νιώθει από πίεση. Για την ακρίβεια, ζει για να... παίζει σφαλιάρες με την πίεση. Δεν έχει ούτε τις καλύτερες επιλογές/αποφάσεις, δεν έχει ούτε την καλύτερη εκτέλεση, αλλά θα είναι πάντα εκεί για να πάρει τα δύσκολα σουτ και για να τα βάλει. Αυτή η Εθνική, το έχουμε πει από την πρώτη ημέρα, έχει ανάγκη τον ηγετικό, αποτελεσματικό, αποφασιστικό και συγκεντρωμένο Λαρεντζάκη. Τον είχαμε ρωτήσει στη media day αν είναι έτοιμος να ηγηθεί και δεν ήθελε να ακούσει τέτοιες κουβέντες. Απόψε το έκανε και το έκανε και με το παραπάνω.

Ναι, υπάρχει ενθουσιασμός για το δεύτερο εικοσάλεπτο της Εθνικής. Και σε εμάς και στην ομάδα και σε όσους έχουν κάνει αυτό το ταξίδι. Από το πρωί της Πέμπτης (31/8) όμως, όλοι θα κατεβάσουν τα κεφάλια και θα προχωρήσουν προς τα εμπρός διότι μετά από δύο τελικούς απέναντι σε Ιορδανία και Νέα Ζηλανδία, ακολουθεί άλλος ένας, αυτή τη φορά απέναντι στη Λιθουανία. Μια ομάδα που έχουμε παρακολουθήσει εδώ στη Mall of Asia Arena της Μανίλα και έχουμε δει ότι έχει παίξει πολύ πάνω από τα στάνταρ που περιμέναμε.

Η Λιθουανία είναι κι αυτή ένα γκρουπ από το οποίο απουσιάζουν πολλοί καλοί παίκτες. Ο Λεκαβίτσιους στον άσο, ο Γκριγκόνις στο δύο, ο Γκεντράιτις κι ο Ουλάνοβας στο τρία, ο Σαμπόνις στο 4-5. Μια κανονική πεντάδα δηλαδή, που θα μπορούσε να είναι εύκολα ακόμη και η αρχική της.

Και όμως, η Λιθουανία του Κάζις Μακσβίτις έχει ροτέισον 11 παικτών. Γιοκουμπάιτις, Μπραζντέικις, Σεντεκέρσκις, Κουζμίνσκας, Βαλαντσιούνας, Μοτιεγιούνας, Ντίμσα, Νορμάντας, Μπέντζιους, Καρινιάουσκας, Σιρβίντις είναι οι παίκτες στους οποίους στηρίζεται ο προπονητής της Ζάλγκιρις από 10.6 έως 24.8 λεπτά ανά αγώνα. Προφανώς και υπάρχει point of emphasis και αυτός είναι ο Βαλαντσιούνας, προφανώς και υπάρχουν σουτέρ, προφανώς και υπάρχουν και βάθος και κορμιά. Είναι όμως μία ομάδα στα κυβικά της Εθνικής. Δεν είναι ούτε Καναδάς, ούτε Αυστραλία, ούτε ΗΠΑ. Είναι ένας αντίπαλος στα μέτρα μας.

Η Πέμπτη θα είναι ημέρα ξεκούρασης, λίγης δουλειάς, αρκετού διαβάσματος και αποθεραπείας. Και πλέον στην Εθνική το άγχος που υπήρχε για το αποτέλεσμα απέναντι στην Νέα Ζηλανδία, εχει διαλυθεί. Για αγώνες σαν κι αυτούς έδωσε η Ελλάδα έξι πολύ ζόρικα φιλικά παιχνίδια. Για να κάνει δύσκολη τη ζωή της νωρίς, να γίνει σκληρόπετση και να παίξει μπάσκετ σαν αυτό που έπαιξε στο δεύτερο μέρος απέναντι στους Tall Blacks.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκίνησε και το SPORT24 με την υποστήριξη της Stoiximan, ακολουθεί την Εθνική μας στην πορεία της στη διοργάνωση.

Tο SPORT24 στις Φιλιππίνες

Το SPORT24 βρίσκεται στις Φιλιππίνες για το Mundobasket 2023. Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ