EUROLEAGUE

Ο Αζανσά (επιτέλους) μεγάλωσε

Ποιος είναι ο Αλεξί Αζανσά, ο ψηλός που "θερίζει" φέτος τις αντίπαλες άμυνες; Από που ξεκίνησε, πως έφτασε να κυριαρχεί στην Euroleague και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της καριέρας του; Το Euroleague Greece αναλύει.

Λένε πως οι συγκυρίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή ενός αθλητή. Ο παράγοντας τύχη μπορεί να “φτιάξει”, μπορεί όμως και να καταστρέψει την καριέρα ενός παίκτη. Ο Αλεξί Αζανσά βρέθηκε στην ιδανική κατάσταση, την κατάλληλη περίοδο και κάνει φέτος απίστευτα πράγματα.

Ο 25χρονος σέντερ της Στρασμπούρ δεν είναι η αποκάλυψη της φετινής Euroleague για έναν και μόνο λόγο. Επειδή μετά τις εμφανίσεις του με την εθνική ομάδα της Γαλλίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, όλοι περίμεναν από εκείνον μεγάλα πράγματα. Ο ίδιος θεωρεί πως έκανε… χάρη στην ομάδα του, όμως η αλήθεια είναι πως και οι δυο πλευρές βγήκαν κερδισμένες από την συνέχιση της συνεργασίας τους. Ούτως ή άλλως, του χρόνου τέτοια εποχή, ο Αζανσά θα παίζει στο ΝΒΑ…

Από το Σεντ Ετιέν στο INSEP, την Ελλάδα και το ΝΒΑ

Γεννήθηκε στις 6 Μαϊου του 1988 στο Σέντ Ετιέν και έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην ομάδα της πόλης. Το 2003 τον “τσίμπησε” το INSEP και εμείς τον μάθαμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U-18 που έγινε το 2006 σε τρεις πόλεις της χώρας μας, στην Κρέσταινα, το Αργοστόλι και την Αμαλιάδα. Σε εκείνη την ομάδα, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ο Αζανσά είχε συμπαίκτη τον Νικολά Μπατούμ, τον Αντουάν Ντιό, τον Έντουϊν Τζάκσον, τον Άντριαν Μόρμαν και τον Λουντοβίκ Βατί. Οι Γάλλοι είχαν διαλύσει και την δική μας εθνική ομάδα (83-46), με τον ύψους 2μ.15 σέντερ να είναι το απόλυτο project. Τελείωσε το τουρνουά με 6.9 πόντους (35.8% στα δίποντα, 76.2% στις βολές), 7.5 ριμπάουντ και 2.1 λάθη ανά 16.6 λεπτά συμμετοχής.

Αφού έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης στα 18 του χρόνια, είδε την Ορτέζ, μια από τις πιο ιστορικές γαλλικές ομάδες, να επενδύουν στο ταλέντο του. Στο Πο έμεινε μόλις μια σεζόν, πριν μετακομίσει στην Τουλόν και γίνει το 2008 Draft στο νούμερο 20 από τους Σάρλοτ Μπόμπκατς. Πέρασε από δυο ομάδες της D-League (Sioux Falls Skyforce και Maine Red Claws), τον Ιούλιο του 2010 μετακόμισε μέσω ανταλλαγής στους Ντάλας Μάβερικς και τον Ιανουάριο του 2011 η ομάδα του Ντάλας τον έστειλε στους Τορόντο Ράπτορς.

Στο ΝΒΑ ο… ήρωάς μας, ο παίκτης με το δύσκολο όνομα, δεν στέριωσε πουθενά. Οι μέσοι όροι του στις στις σεζόν στην λίγκα φτάνουν τους 3.1 πόντους (43.8% στα δίποντα, 70.2% στις βολές) και το 1.6 ριμπάουντ ανά μόλις 7.8 λεπτά συμμετοχής σε σύνολο 71 αγώνων.

Το λοκ-άουτ και η επιστροφή στην πατρίδα

Στην διάρκεια του λόκ-άουτ του 2010, ο Αζανσά έπαιξε στην χώρα του με την φανέλα της Τουλόν. Λίγες εβδομάδες αργότερα, υπέγραψε στην Στρασμπούρ, στην ομάδα που υπηρετεί μέχρι και σήμερα. Τελείωσε την σεζόν με 14 πόντους (57.8% στα δίποντα, 60.7% στις βολές) και 5.53 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ενώ την επόμενη χρονιά είχε 15.3 πόντους (59.2% στα δίποντα, 83.3% στις βολές) και 6.3 “σκουπίδια” ανά παιχνίδι.

Training camp; Ευχαριστώ, αλλά έχει Eurobasket…

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, έψαξε ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Καμία ομάδα δεν του προσέφερε μια εγγυημένη συμφωνία. Όσες ενδιαφέρθηκαν, ήθελαν να τον δουν στο training camp τους, όμως ο Αζανσά δεν μπορούσε να δοκιμαστεί λόγω των υποχρεώσεών του με την εθνική ομάδα της Γαλλίας στο Eurobasket της Σλοβενίας. Και για να είμαστε ακριβείς, δεν ήθελε κι όλας να το κάνει. Με τους “τρικολόρ” έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Ήταν ο βασικός τους ψηλός, στάθηκε τυχερός (οι συγκυρίες που λέγαμε) με τις απουσίες των Νοά – Μαϊνμί και έκανε καλή δουλειά. Τελείωσε το τουρνουά με 9.1 πόντους (54.5% στα δίποντα, 69.6% στις βολές), 7 ριμπάουντ, 1.3 κοψίματα και 1.7 λάθη ανά 19.2 λεπτά συμμετοχής.

Thunder – Jazz τον πλησίασαν, τον κέρδισε όμως η Στρασμπούρ

Η πληθωρική του παρουσία στα γήπεδα της Σλοβενίας, ανάγκασε ομάδες του ΝΒΑ να κοιτάξουν ξανά την περίπτωσή του. Οι Oklahoma City Thunder τον πλησίασαν, το ίδιο έκαναν και οι Utah Jazz που τον χρειάζονταν για να βοηθήσει τον ρούκι Rudy Gobert, όμως ο προπονητής της Στρασμπούρ ήταν ξεκάθαρος. ” Πρέπει να μείνει για άλλον ένα χρόνο. Είναι η ευκαιρία του. Τον χρειαζόμαστε και μας χρειάζεται κι εκείνος” είχε πει ο Βενσάν Κολέ. Ναι, αυτός που βρίσκεται και στο τιμόνι της εθνικής Γαλλίας. Και κάπως έτσι ο Αζανσά αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Euroleague.

Στα τέσσερα πρώτα ματς της Στρασμπούρ στην διοργάνωση, έχει γνωρίσει ισάριθμες ήττες (στην Μπάμπεργκ, με την Εφές, στο Κάουνας, με την Ρεάλ). Παρόλα αυτά, αποτελεί σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της ομάδας του και είναι ένας εκ των κορυφαίων παικτών της Euroleague. Σκοράρει 20.3 πόντους ανά παιχνίδι με 59% στα δίποντα και 83.3% στις βολές (σπουδαίο ποσοστό για παίκτη του ύψους του), μαζεύει 5.5 ριμπάουντ, δίνει 2 ασίστ, κάνει 1.3 μπλοκ και 2 λάθη ανά 27:34 συμμετοχής. Το γεγονός ότι η ομάδα του προσφέρει την θέση του βασικού σέντερ μαζί με άπλετο χρόνο και ελευθερία στην επίθεση, τον έχει βοηθήσει να εκτοξεύσει τις μετοχές, αλλά και το κασέ του. Ποιος προπονητής δεν θα τον ήθελε στην ομάδα του;

FILE- In this Thursday, Nov. 3, 2016 file photo, Nice's forward Mario Balotelli, of Italy, reacts during the Europa League group I soccer match between OGC Nice and FC Salzburg, in Nice stadium, southeastern France. Nice striker Mario Balotellis teammate Alassane Pleas has confirmed he heard Bastia supporters racially abusing Balotelli with monkey chants during the league match on Friday, Jan. 20, 2017. (AP Photo/Claude Paris, File) AP

Απολαύστε τον, γιατί του χρόνου θα παίζει στο ΝΒΑ

Οι επιδόσεις του Αζανσά δεν προκαλούν έκπληξη. Όσοι γνωρίζουν την περίπτωσή του, περίμεναν ότι κάποια στιγμή θα έρθει η αγωνιστική του έκρηξη. Αν ο 25χρονος ψηλός είχε προσέξει περισσότερο την καριέρα του, αν είχε δουλέψει πιο σκληρά, αν ήταν και λίγο πιο τυχερός, τώρα δεν θα βρισκόταν στην Στρασμπούρ. Θα ήταν αν όχι ο βασικός σέντερ μιας ομάδας του ΝΒΑ, σίγουρα ο πρώτος αναπληρωματικός της. Αλλά και πάλι, δεν τον πήραν δα και τα χρόνια. Τον Μάιο γίνεται 26 ετών και το καλοκαίρι του 2014 θα πάρει το πρώτο μεγάλο του συμβόλαιο. Ναι, θα επιστρέψει στο ΝΒΑ, γιατί έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς.

Για σχόλια και ανταλλαγή απόψεων, ακολουθήστε μας στο Twitter @harris_stavrou

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ