ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ

Ο Ανδρέας Πιστιόλης είναι ο επόμενος Έλληνας προπονητής που μπορεί να ξεχωρίσει στην Ευρώπη

Ο Ανδρέας Πιστιόλης είναι ο επόμενος Έλληνας προπονητής που μπορεί να ξεχωρίσει στην Ευρώπη
CSKA MOSCOW BASKET / WEBSITE

Μέσα σε δύο μήνες, ο Ανδρέας Πιστιόλης άλλαξε θεαματικά την εικόνα/πορεία της Γαλατάσαραϊ, δείχνοντας πολύ γρήγορα την προπονητική ποιότητά του. Το SPORT24 γράφει για τον 43χρονο τεχνικό, που έχει όσα χρειάζονται για να ξεχωρίσει στην Ευρώπη.

Όταν οι διοικούντες τη Γαλατάσαραϊ επέλεγαν τον Ανδρέα Πιστιόλη για τη θέση του head coach αντί του Εκρέμ Μεμνούν, ενδεχομένως να μην προσδοκούσαν σε τόσο γρήγορη αλλαγή δεδομένων για τον οργανισμό. Βλέπετε, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες η "τσιμ μπομ" κατάφερε να βελτιώσει θεαματικά τη βαθμολογική κατάστασή της, σε τέτοιο βαθμό που ολοκλήρωσε τη regular season της Basketbol Super Lig στην τρίτη θέση, πίσω μόνο από τη Φενέρμπαχτσε και την Αναντολού Εφές.

Όλα αυτά, με ένα εντυπωσιακό σερί επτά (7) νικών, μεταξύ των οποίων αυτές απέναντι σε Καρσίγιακα (εντός) και Φενέρμπαχτσε (εκτός). Παρεμπιπτόντως, οι πέντε εκ των επτά νικών σημειώθηκαν μακριά από το Sinan Erdem Dome, την έδρα της Γαλατάσαραϊ.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που -πέραν της κακής ψυχολογίας- η τουρκική ομάδα κλήθηκε να διαχειριστεί τον σοβαρό τραυματισμό (βλ. ρήξη πρόσθιου χιαστού) του ΝτεΒον Ακούν Παρσέλ, ενός των κορυφαίων παικτών της, ενός περιφερειακού που προσέφερε 15.3 πόντους (με 38.1% στο τρίποντο), 3.2 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ κατά μέσο όρο φέτος.

Ο GM της Γαλατάσαραϊ ήξερε πού χτυπούσε

Όταν στο βιογραφικό σου περιλαμβάνονται περισσότερα από μια ντουζίνα χρόνια δίπλα σε δύο εκ των κορυφαίων προπονητών της EuroLeague, τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και τον Δημήτρη Ιτούδη, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστατικές επιστολές. Ο Ανδρέας Πιστιόλης πέρασε πολυετή διαδικασία μάθησης σε Παναθηναϊκό, Μπάνβιτ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, νιώθοντας εδώ κι αρκετό καιρό έτοιμος για το επόμενο βήμα. Αυτό του head coach.

Για κάθε βήμα όμως, ρόλο παίζει το περιβάλλον, ο τρόπος, αλλά κι ο άνθρωπος που σε επιλέγει. Εν προκειμένω, όταν χτύπησε το τηλέφωνο του Ανδρέα Πιστιόλη, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ένα γνώριμο -σε εκείνον- πρόσωπο. Ο Τουργκάι Ζεϊτινγκόζ.

Βλέπετε, ο General Manager της Γαλατάσαραϊ γνωρίζει καλά τον Ανδρέα Πιστιόλη, δεδομένου πως είχαν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, στην Μπάνβιτ (2013-'14). Δεδομένων των στενών χρονικών ορίων για επιλογή προπονητή και του "απαγορευτικού" για νέο λάθος, στράφηκε λοιπόν σε μια γνώριμη, όσο και δοκιμασμένη, φιγούρα. Αυτή του 43χρονου τεχνικού. Εκμεταλλεύτηκε κιόλας το timing (σ.σ.: αποκλεισμός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας από την EuroLeague) για να έχουν βάση οι προσδοκίες για "γάμο".

Πώς άλλαξαν όλα σε δύο μήνες

Όπως αναφέραμε, ο σοβαρός τραυματισμός του ΝτεΒον Ακούν Παρσέλ αρκούσε για να υποχρεώσει τον Ανδρέα Πιστιόλη σε ανακατατάξεις. Το χαρτί που τράβηξε λοιπόν ο 43χρονος τεχνικός προερχόταν επίσης από τη Ρωσία, αφού προτίμησε την ένταξη του Αϊζάια Κάναν (αποτέλεσε παρελθόν από την Ούνικς Καζάν). Ενός χειριστή, που μπορεί να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά τόσο στο "1" όσο και στο "2".

Η απόφαση λειτούργησε ευεργετικά αφού το rotation άλλαξε, με τον Ντι Μποστ να αναβαθμίζεται ανάλογα και να εξελίσσεται σε ηγέτη -στο πρώτο μισό της σεζόν είχε έντονες μεταπτώσεις στην απόδοσή του.

Στο ευρύτερο πλαίσιο σύγκρισης των επτά νικηφόρων αγώνων με όσους προηγήθηκαν (με τον Ερίκ Μεμνούμ στον πάγκο), παρατηρείται μια ελαφρά επιθετική βελτίωση για τη Γαλατάσαραϊ. Οι 83.86 πόντοι κατά μέσο όρο έγιναν 84.14 πόντοι, πλην όμως με λιγότερες εκτελεσμένες κατοχές ανά αγώνα (82.71 έναντι 85.38). Κάτι που αντίστοιχα έφερε μικρή άνοδο στους πόντους/κατοχή με 1.04 αντί των 0.98 που είχε η Γαλατάσαραϊ μέχρι την στιγμή της αλλαγής σκυτάλης στον πάγκο.

Το μείζον όμως δεν είχε να κάνει με το μπροστινό μέρος του παρκέ, αλλά με το πίσω. Εκεί ήταν όλη η ιστορία για την "τσιμ μπομ". Εκεί μπήκαν οι βάσεις για το νικηφόρο σερί, που τη φέρνουν πλέον σε θέση ισχύος εν όψει της post season -τουλάχιστον για τον α' γύρο των playoffs.

Οι αριθμοί εξηγούν λοιπόν πως η Γαλατάσαραϊ βελτίωσε την αμυντική αποτελεσματικότητά της κατά 11 πόντους ανά αγώνα (από τους 81.9 στους 70.9)! Ένα εντυπωσιακό νούμερο, που φτάνει για να περιγράψει την κατάσταση του τελευταίου διμήνου και τους λόγους για τους οποίους οι φίλοι της Γαλατάσαραϊ έχουν αγαπήσει τόσο τον Ανδρέα Πιστιόλη.

Ο ορίζοντας φτάνει μέχρι το καλοκαίρι του 2023

Είναι ξεκάθαρο πως η Γαλατάσαραϊ δεν έχει το πορτοφόλι να ανταγωνιστεί τη Φενέρμπαχτσε και την Αναντολού Εφές σε επίπεδο συμβολαίων. Έχει όμως την οπαδική βάση για να "πατήσει" όσο και την τεχνογνωσία, αφού η σύμπραξη του Ανδρέα Πιστιόλη με τον Τουργκάι Ζεϊτινγκόζ αρκούν για να προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια και σιγουριά.

Η έγγραφη δέσμευση των δύο πλευρών φτάνει άλλωστε μέχρι το καλοκαίρι του 2023, όπερ και σημαίνει πως στη διάρκεια της offseason ο 43χρονος τεχνικός θα έχει τον χρόνο και τις επιλογές να κινηθεί, όπως αυτός θέλει. Αντίστοιχα, να βάλει τις δικές του βάσεις για την ομάδα, όπως αυτός την ονειρεύεται.

Ο επόμενος που έχει τα φόντα να κάνει (μεγάλη) καριέρα

Η πορεία με τη Γαλατάσαραϊ αποτελεί το δέντρο για την πορεία του Ανδρέα Πιστιόλη, ο οποίος μπήκε τους τελευταίους μήνες στην αγορά ως head coach. Το δάσος αφορά στην καριέρα που "χτίζει" πλέον, ξεκινώντας από μηδενική βάση ως πρώτος προπονητής. Μακριά από οποιαδήποτε λογική πως "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" όμως, το μείζον είναι πως ο προπονητής της Γαλατάσαραϊ έχει το πακέτο (προσωπικότητα, γνώσεις, εμπειρίες) για να αποτελέσει τον επόμενο εκπρόσωπο της ελληνικής προπονητικής σχολής που μπορεί να ξεχωρίσει στην Ευρώπη.

Μακριά από τη (μεγάλη) σκιά του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και του Δημήτρη Ιτούδη. Ως πρώτος, ως δάσκαλος, ως πρωταθλητής.

TAGS ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ