ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET

Ο αληθινός gentleman Ντατόμε, το "f@ck you Gigi" και οι κουρτίνες που έμειναν κλειστές

Ο Τζίτζι Ντατόμε
Ο Τζίτζι Ντατόμε FIBA.BASKETBALL

Ο Τζίτζι Ντατόμε που χάθηκε στο άγνωστο και οι κουρτίνες ΗΠΑ και Καναδά που έμειναν κλειστές. Ο Χάρης Σταύρου γράφει από τη Μανίλα για την προτελευταία ημέρα του Παγκοσμίου Κυπελλου που οι Φιλιππινέζοι μετέτρεψαν σε μαγική εμπειρία.

Το Σάββατο (9/9) δεν ήταν απλώς η παραμονή του μικρού και του μεγάλου τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Μανίλα, δεν ήταν απλώς η παραμονή του 91ου κι του 92ου αγώνα της διοργάνωσης, αλλά και μία ημέρα με αναμετρήσεις για τις θέσεις 5-6 και 7-8. Σλοβενία, Ιταλία, Λετονία και Λιθουανία έδωσαν τις μάχες τους, με τον Τζίτζι Ντατόμε να είναι το πρόσωπο που ξεχώρισε στη Mall of Asia Arena.

Στα 35 του, λίγες εβδομάδες πριν από τα 36α γενέθλιά του, ο έμπειρος περιφερειακός πήρε μία αποφαση που ξάφνιασε πολύ κόσμο. Μας είπε ότι η Αρμάνι Μιλάνο του έκανε μία καλή πρόταση για να παραμείνει στο ρόστερ της, μας είπε ότι αισθάνεται τυχερός επειδή αποχωρεί επειδή εκείνος το θέλει και όχι επειδή κάποιος τον έσπρωξε προς τη σύνταξη, μας είπε ότι έζησε το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής του γιατί όλοι του έδειξαν αγάπη. Συμπαίκτες και προπονητές, αντίπαλοι και διαιτητές, οπαδοί και δημοσιογράφοι.

Ο Τζίτζι έκλαψε στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Ιταλίας, διότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον άκουσε ως μπασκετμπολίστας. Προς το φινάλε της αναμέτρησης αντικαταστάθηκε μέσα σε αποθέωση από την ομάδα του και στο τέλος έκανε τεράστια προσπάθεια για να μην πλαντάξει στο κλάμα. Μιλήσαμε με τους Ιταλούς δημοσιογράφους και είπαμε ότι έπρεπε κι εμείς να του χαρίσουμε ένα standing ovation στη συνέντευξη Τύπου. Μας ευχαρίστησε, με κόκκινα μάτια, στο τέλος μας χαιρέτησε και χάθηκε στους διαδρόμους της Mall of Asia Arena.

Ο Ντατόμε δεν είναι ο Τζόρνταν, ωστόσο το Σάββατο ήταν πολύ συναισθηματικό για όλους στη Μανίλα. Διότι πέρα από καλός μπασκετμπολίστας, ο Τζίτζι υπήρξε ένας άριστος επαγγελματίας, με τους συμπαίκτες του, με τους προπονητές του, με τα media. Ήταν πάντα χαμογελαστός, πάντα ανοιχτός να συζητήσει για μπάσκετ και έκανε και μία πραγματικά πολύ αξιόλογη καριέρα.

Σιένα, Σκαφάτι, Ρόμα, Πίστονς, Σέλτικς, Φενέρμπαχτσε, Μιλάνο ήταν οι επτά σταθμοί του, κατέκτησε τη EuroLeague το 2017 και ήταν δύο φορές μέλος του 50/40/90 (ποσοστά σε δίποντο, τρίποντο, βολές). Κατέκτησε πρωταθλήματα, κύπελλα, του έλειψε όμως μία πραγματικά μεγάλη επιτυχία με την εθνική ομάδα της χώρας του. Σε επίπεδο ανδρών, γιατί έχει δύο μετάλλια σε επίπεδο εφήβων και νέων ανδρών.

Στο τέλος της ημέρας, ο Ντατόμε αποχωρεί έχοντας μόνο φίλους. Κι αυτό δεν είναι πλέον εύκολο να το πετύχει κάποιος. Δεν υπάρχει άνθρωπος που θα μιλήσει άσχημα για εκείνον, δεν υπάρχει προπονητής που να μην τον αγάπησε, δεν υπάρχει αντίπαλος που να μην τον σεβάστηκε και για την ικανότητά του στο σκοράρισμα, αλλά και για την καλοσύνη του. Την ειλικρινή, την αυθεντική καλοσύνη που κάποιες φορές τον έβαλε σε μπελάδς. Όπως στο αλησμόνητο ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Φενέρμπαχτσε, όταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ούρλιαξε το "f@ck you Gigi Datome" που ηχεί ακόμη στα αυτιά μας.

Την ώρα, λοιπόν, που ο Τζίτζι απολάμβανε την αποθέωση από αθλητές, προπονητές, οπαδούς και δημοσιογράφους, δύο ομάδες βρίσκονταν στα χαμένα.

Καναδάς και ΗΠΑ δεν προπονήθηκαν το Σάββατο, ακύρωσαν το πρωινό τους πρόγραμμα την Κυριακή (10/9) και θα μπουν στον μικρό τελικό για να πάρουν το ελάχιστο από το φετινό τους καλοκαίρι. Ο ηττημένος θα βουλιάξει στην απογνωση, καθώς και οι δύο είχαν θέσει στόχο το τρόπαιο από την αρχή της προετοιμασίας τους.

Οι παίκτες των δύο ομάδων μπήκαν το βράδυ της Παρασκευής (8/9) στα πούλμαν τους για να αποχωρήσουν από τη Mall of Asia Arena και το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να κλείσουν τις κουρτίνες. Δεν ήθελαν ο κόσμος να έχει οπτική επαφή μαζί τους, δεν ήθελαν να βρεθούν τα σκυθρωπά τους πρόσωπα στα social media και στις μεγαλύτερες μπασκετικές σελίδες του κόσμου. Μόνο που αυτές οι κουρτίνες έμειναν κλειστές και όλο το Σάββατο, καθώς η απογοήτευση είναι τεράστια και θα περάσει καιρός για να μαλακώσουν τα συναισθήματα.

Κατά τα άλλα, ανυπομονούμε για το συναπάντημα των δύο ομάδων το μεσημέρι (ώρα Μανίλας) της Κυριακής, κυρίως όμως δεν περνάει η ώρα για το Σερβία - Γερμανία που είναι πολύ πιθανό να μνημονεύεται όχι απλώς για χρόνια, αλλά για δεκαετίες.

Έχουν περισσότερο ταλέντο οι Γερμανοί, όμως το ματς ξεκινάει κυριολεκτικά από το 50-50. Θα κάνει ο Αβράμοβιτς δύσκολη τη ζωή του Σρούντερ; Θα γίνει ο Ομπστ ξανά "Μπογκντάνοβιτς" απέναντι στον Μπόγκι; Μπορούν οι Γκούντουριτς, Ντόμπριτς, Νίκολα Γιόβιτς να περιορίσου τον Φραντς Βάγκνερ; Είναι οι Μιλουτίνοβ - Πετρούσεβ αρκετοί για τους Μο Βάγκνερ, Τάις, Τίμαν, Φόγκτμαν; Πόσο θα προσαρμοστούν ο Πέσιτς κι ο Χέρμπερτ στον αντίπαλο και τι διάθεση θα έχουν για να αλλάξουν πλάνο στη διάρκεια του αγώνα; Θα είναι η άμυνα και το τρανζίσιον των Σέρβων ανώτερο από την ταχύτητα των Γερμανών; Αμέτρητα τα ερωτήματα...

Το ταξίδι μας, το οποίο ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου, πλησιάζει προς το φινάλε του. Αυτό το ταξίδι ήταν μαγικό γιατί το έκαναν τέτοιο οι Φιλιππινέζοι, οι καλύτεροι άνθρωποι του κόσμου. Και πλέον απλώς ελπίζουμε αυτά τα συναισθήματα που νιώσαμε στη διάρκεια των ημιτελικών να τα ζήσουμε και την Κυριακή για να κλείσει αυτό το MundoBasket με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ ξεκίνησε και το SPORT24 με την υποστήριξη της Stoiximan, ακολουθεί την Εθνική μας στην πορεία της στη διοργάνωση.

Tο SPORT24 στις Φιλιππίνες

Το SPORT24 βρίσκεται στις Φιλιππίνες για το Mundobasket 2023. Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ MUNDOBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ