NBA

Νοβίτσκι: " Ο Ντόντσιτς μπορεί να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού στο ΝΒΑ, είναι μόλις 22 ετών"

Νοβίτσκι: " Ο Ντόντσιτς μπορεί να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού στο ΝΒΑ, είναι μόλις 22 ετών"
NBA

Στην επιρροή των Ευρωπαίων παικτών στο ΝΒΑ, τον Στεφ Κάρι που είναι ο καλύτερος σουτέρ της λίγκας αλλά και τον Λούκα Ντόντσιτς που μπορεί να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού, αναφέρθηκε ο Ντιρκ Νοβίτσκι σε συζήτηση με δημοσιογράφους απ' όλο τον κόσμο.

Ήταν ένας από τους παίκτες που άλλαξαν το ΝΒΑ και που μέσα από την άκρως επιτυχημένη του καριέρα κέρδισε τον σεβασμό και την αναγνώριση όλων. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι, σε συζήτηση που έκανε με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, αναφέρθηκε στη δική του λίστα με τους 75 καλύτερους όλων των εποχών στο ΝΒΑ, την επιλογή του στη λίστα αυτή αλλά και το πως οι ευρωπαίοι παίκτες έχουν αλλάξει το στυλ παιχνιδιού στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Επιπλέον, ο θρύλος των Ντάλας Μάβερικς μίλησε και για τον Λούκα Ντόντσιτς που μπορεί να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού στο ΝΒΑ, αποθέωσε τον Στεφ Κάρι ως τον καλύτερο σουτέρ στην λίγκα και χαρακτήρισε τον Μάικλ Τζόρνταν ως τον "Goat" του αθλήματος.

“Είναι τεράστια τιμή για εμένα που ήμουν μέλος της λίστας αυτής των 75 παικτών. Όπως γνωρίζετε είναι πολύ δύσκολο να μπεις σε αυτή τη λίστα, το να διαλέξεις παίκτες από μία λίστα που περιλαμβάνει παίκτες από όλες τις εποχές και όλες τις σεζόν από την χρονιά που ξεκίνησε το πρωτάθλημα του ΝΒΑ.

Είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνεις παίκτες από διαφορετικές εποχές επομένως θεωρώ είναι δύσκολο να βρεις 75 παίκτες. Έφτιαξα μία λίστα μόνος μου και διαπίστωσα το πόσο δύσκολο είναι. Ήταν πολύ δύσκολο.

Μένω ταπεινός και ευλογημένος που άνθρωποι με ψήφισαν, επομένως ήμουν πολύ ενθουσιασμένος. Θεωρώ ήμουν πολύ περήφανος που μπήκα σε αυτή τη λίστα με τους κορυφαίους που έπαιξαν ποτέ σε αυτή τη λίγκα. Ήταν μια στιγμή περηφάνιας”.

Ο Νοβίτσκι επιπλέον παραδέχτηκε πως όταν έφτιαχνε ο ίδιος τη λίστα με τους 75 κορυφαίους δεν έβαλε τον εαυτό του στη λίστα.

“Δεν τους έβαλα με σειρά είναι η αλήθεια. Φυσικά ο Μάικλ Τζόρνταν θα είναι για πάντα ο GOAT μου συνεπώς τον είχα βάλει πρώτο αλλά εκτός από αυτόν τους έβαζα με όποια σειρά μου έρχονταν. Εγώ ομολογώ δεν είχα βάλει τον εαυτό μου στη λίστα. Ήταν θεωρητικά από αυτά που έπρεπε να ακολουθήσεις. Να μην βάλεις τον εαυτό σου στη λίστα".

Όσο για την επιρροή και τον μεγάλο ρόλο που παίζουν οι ευρωπαίοι παίκτες στις ομάδες τους στο ΝΒΑ, συγκριτικά με την περίοδο που πρωτοαγωνίστηκε ο Νοβίτσκι στο ΝΒΑ, ανέφερε:

“Είναι τρομερό να το βλέπεις. Ειλικρινά όταν μπήκα στη λίγκα θεώρησα πως κάθε ομάδα είχε έναν ευρωπαίο παίκτη ενώ πλέον υπάρχουν πάρα πολλοί στην κάθε ομάδα. Είναι παίκτες που έχουν τεράστια επιρροή στις ομάδες τους και έχουν γίνει τα πρόσωπα των ομάδων του. Παίκτες που ασκούν επιρροή και στις κοινωνίες στις οποίες πηγαίνουν.

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί το μπάσκετ μέσα στα 20 χρόνια που βρίσκομαι εγώ στο ΝΒΑ και έτσι όπως παίζουν οι ομάδες και οι παίκτες πλέον, είναι πολύ όμορφο και ενδιαφέρον να το βλέπεις. Παίκτες εκτός Αμερικής έρχονται και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ομάδων του. Είναι κάτι που με κάνει περήφανο επειδή είμαι και εγώ ευρωπαίος παίκτης.

Πλέον το μπάσκετ έχει γίνει πολύ διασκεδαστικό και έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία 20 χρόνια. Θεωρώ ότι πλέον το ΝΒΑ έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των ευρωπαίων παικτών που έχουν τις ικανότητες να πάρουν τα μεγάλα σουτ και να βγάλουν εντυπωσιακές φάσεις. Επομένως η αλλαγή στο στυλ τα τελευταία 20 χρόνια είναι εντυπωσιακή, το ίδιο και οι ευρωπαίοι παίκτες που έχουν έρθει στη λίγκα".

Για το ρεκόρ τριπόντων που θα σπάσει ο Στεφ Κάρι στο ΝΒΑ αλλά και για το ποιος θα μπορούσε να ξεπεράσει τον Στεφ Κάρι σε αυτό το κομμάτι, ο Ντιρκ Νοβίτσι ανέφερε:

"Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος την δεδομένη στιγμή που μπορεί να σπάσει το ρεκόρ του Κάρι. Μιλάω για τον τρόπο που παίζει και την άνεση με την οποία σουτάρει, είναι εκπληκτικός και πολύ ευχάριστος να τον βλέπεις. Έχει αλλάξει το παιχνίδι τελείως. Σε σημείο που πλέον όλα τα παιδιά σουτάρουν από παντού, πολύ πιο πίσω από το τρίποντο. Έχουμε πλέον παίκτες που σουτάρουν τρίποντα από το κέντρο με τεράστια επιτυχία. Το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο, είναι ο καλύτερος σουτέρ που έχω δει, ο καλύτερος catch-and-shoot παίκτης, αλλά πέρα από αυτό είναι εξαιρετικός και στην ντρίμπλα και θεωρώ πως είναι κάτι κάτι που έχει προσθέσει στο παιχνίδι του".

Επιπλέον ο Νοβίτσκι ξεχώρισε τον Λούκα Ντόντσιτς ως τον παίκτη που μπορεί να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού στο ΝΒΑ, όπως είχε κάνει και εκείνος αντίστοιχα από τα πρώτα του χρόνια στη λίγκα.

“Θεωρώ ότι ο Λούκα Ντόντσιτς μπορεί να το κάνει αυτό. Θεωρώ είναι ο κορυφαίος στη λίστα επειδή είναι μόλις 22 ετών. Φυσικά έχει ακόμα πολλά πράγματα να μάθει και να εξελίξει το παιχνίδι του αλλά τον παρακολουθώ κάθε φορά. Είναι δημιουργικός και διαβάζει πολύ καλά το παιχνίδι, έτσι όπως μοιράζει τη μπάλα στους συμπαίκτες του και η ικανότητά του να σκοράρει από το ποστ. Υπάρχουν τρύπες στο παιχνίδι του αλλά είναι απίστευτο γιατί είναι μόλις 22.

Υπάρχει πολύ ταλέντο από τους ευρωπαίους παίκτες. Αν δεις ο Γιόκιτς πήρε τον τίτλο του MVP, ο Γιάννης κέρδισε back-to-back βραβεία MVP κάτι που δείχνει ότι υπάρχει πολύ ταλέντο από τους ευρωπαίους παίκτες”.

Ο Νοβίτσκι σχολίασε και την απόφαση των Μάβερικς να αποσύρουν την φανέλα του και να φτιάξουν άγαλμα προς τιμήν του.

“ Με ξέρετε, είμαι πολύ ταπεινός και ήρεμος αλλά σαφώς είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Όταν έφυγα από τη Γερμανία ήμουν μόλις 19-20 ετών και 20 χρόνια μετά αν μου έλεγες ότι θα είχα καταφέρει όλα αυτά στο Ντάλας θα σε έλεγα τρελό. Επομένως είναι ένα όνειρο για εμένα. Ήταν όνειρο καριέρας το να είμαι μέλος αυτής της κοινωνίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και μέλος αυτού του οργανισμού.

Είναι όνειρο το ότι τόσος κόσμος με έχει προσεγγίσει μετά από την απόσυρσή μου και μου λένε πόσο με εκτιμούν και πόσο σέβονται όλα όσα έχω κάνει για την πόλη το άθλημα και τον οργανισμό. Συνεπώς όλο αυτό με κάνει περήφανο”.

Mπορείτε να παρακολουθήσετε τα Christmas Day Games της 75ης επετειακής σεζόν του NBA, ξεκινώντας από τις 7μ.μ. ώρα Ελλάδας. Η 2η NBA Jersey Day πραγματοποιείται στις 14 Δεκεμβρίου και οι φίλαθλοι μπορούν να συμμετάσχουν κοινοποιώντας μια φωτογραφία με το hashtag #NBAJerseyDay. Ακολουθήστε το ΝΒΑ σε Facebook, Instagram, και Twitter για περισσότερες πληροφορίες.

TAGS NBA ΜΑΒΕΡΙΚΣ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ