ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Νικόλας Σερμπεζής: Το αστέρι της Μπάγερν Μονάχου και πώς τον ανακάλυψε η ΕΟΚ

Νικόλας Σερμπεζής: Το αστέρι της Μπάγερν Μονάχου και πώς τον ανακάλυψε η ΕΟΚ
FIBA

Ποιος είναι ο Νικόλας Σερμπεζής που έβαλε 29 πόντους με την Εθνική Παίδων; Πώς τον ανακάλυψε η ΕΟΚ, σε ποια ομάδα ανήκει και από ποια τον "έκλεψε"; Το SPORT24 έχει τις απαντήσεις.

Η πρόκριση της Εθνικής Παίδων στα προημιτελικά του EuroBasket U16 κατακτήθηκε με άνετη νίκη επί της Φινλανδίας, για να δούμε για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια τρεις "μικρές" εθνικές ομάδες να φτάνουν τουλάχιστον μέχρι τους 8 των διοργανώσεών τους. Για να τα καταφέρουν πάντως οι μικρότεροι του φετινού καλοκαιριού, χρειάστηκε η μεγαλειώδης εμφάνιση του Νικόλα Σερμπεζή, ενός παιδιού που ελάχιστοι γνώριζαν πριν από μερικούς μήνες.

Ο Σερμπεζής, γεννημένος στις 3 Μαΐου του 2007, έχει ύψος 1μ.91 και παίζει στις θέσεις της περιφέρειας, κυρίως στο τρία. Ανήκει στη Μπάγερν Μονάχου και πέρυσι αγωνίστηκε στην U15 της Γερμανίας, καθώς εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ωστόσο επειδή έκανε την επιλογή του πριν από τα 16, δεν θα θεωρηθεί ποτέ νατουραλιζέ.

Πώς ανακαλύφθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης; Μέσω του προγράμματος Greeks Abroad, με τον προπονητή της U16, Γιάννη Καλαμπόκη να έχει ενεργό ρόλο και πλέον να τον έχει και στη διάθεσή του στο τουρνουά που "τρέχει" στα Σκόπια.

Οι άνθρωποι της ΕΟΚ ανακάλυψαν τέσσερα παιδιά με ελληνική καταγωγή (έναν στη Σουηδία, δύο στη Γερμανία και έναν στην Ιταλία), τους έφεραν όλους στην Ελλάδα για να τους δουν, με τον Σερμπεζή να παίρνει μέρος στους φιλικούς αγώνες με την Ουγγαρία και να ενθουσιάζεται από το κλίμα και από τον τρόπο με τον οποίο δούλευε η Εθνική Παίδων.

Ο Γιάννης Καλαμπόκης του εξήγησε το πλάνο του, ο Δήμος Ντικούδης -από τους πιο ενεργούς ανθρώπους στην ΕΟΚ- έπαιξε κι αυτός τον δικό του ρόλο στις επαφές με τους γονείς του και εκείνοι, μετανάστες εδώ και 30 χρόνια, εξήγησαν πως θα ήταν τιμή τους να δουν το "καμάρι" τους με τα γαλανόλευκα.

Έτσι, με την επιστροφή στη Γερμανία, η οικογένεια Σερμπεζή επικοινώνησε με την γερμανική ομοσπονδία και ενημέρωσε ότι ο Νικόλας αποφάσισε να αγωνιστεί με τις εθνικές ομάδες της χώρας καταγωγής του. Αθλητής με ταλέντο στο σκοράρισμα και καλό κορμί, έχει ήδη βρεθεί στα... σημειωματάρια ανθρώπων του NBA και κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης.

Σε τέσσερις αγώνες στο EuroBasket U16 ο Σερμπεζής μετράει 15.3 πόντους (57% στο δίποντο, 46% στο τρίποντο, 78% στις βολές), 3.8 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ, 2 κλεψίματα και 15 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 25 λεπτά.

Προς το παρόν, πάντως, αυτός που θα τον έχει στο μικροσκόπιό του θα είναι ο νέος προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, Πάμπλο Λάσο, που έχει αποδείξει στη θητεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης ότι λατρεύει και να δουλεύει με νεαρούς, αλλά και να τους ρίχνει στα βαθιά ίσως και πριν από την ώρα τους.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ