NBA

NBA, το πείραμα των Μάτζικ: Ο Μπανκέρο έπαιξε πόιντ γκαρντ, σε πεντάδα με μέσο όρο ύψους 2.08 μέτρα

Ο Πάολο Μπανκέρο με την φανέλα των Μάτζικ
Ο Πάολο Μπανκέρο με την φανέλα των Μάτζικ Ⓒ 2022 JOHN RAOUX/ ASSOCIATED PRESS

Με τους τρεις πλέι-μέικερ της ομάδας να είναι τραυματίες, οι Μάτζικ πειραματίστηκαν κόντρα στους Χόρνετς, βάζοντας σε θέση πόιντ γκαρντ τον ύψους 2.08 μέτρων, Πάολο Μπανκέρο, ρίχνοντας στο παρκέ μία πεντάδα με μέσο όρο ύψους 2.08 μέτρα, με το Νο1 του NBA Draft 2022 να είναι εξαιρετικός. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout

Ο Πάολο Μπανκέρο επιλέχθηκε στο Νο1 του NBA Draft 2022 από τους Μάτζικ έχοντας την ταμπέλα “πάουερ φόργουορντ” δίπλα στο όνομά του. Έχει ύψος 2.08 μέτρα και είναι η μεγάλη ελπίδα του Ορλάντο. Και μόλις στον έκτο του φετινό αγώνα έδειξε ότι μπορεί να αγωνιστεί και ως… πόιντ γκαρντ.

Οι Μάτζικ παρατάχθηκαν κόντρα στους Χόρνετς (νίκη με 113-93) χωρίς τους τραυματίες Μαρκέλ Φουλτζ, Κόουλ Άντονι και Τζέιλεν Σαγκς, δηλαδή τους τρεις οργανωτές τους. Δεδομένου λοιπόν ότι είχαν ξεκινήσει την σεζόν με ρεκόρ 0-5, αποφάσισαν να πειραματιστούν, βάζοντας σε θέση πόιντ γκαρντ τον Μπανκέρο, σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αρχική πεντάδα.

Το Ορλάντο λοιπόν ξεκίνησε με του Μπανκέρο (2.08 μέτρα), Τέρενς Ρος (1.98 μέτρα), Φραντζ Βάγκνερ (2.08 μέτρα), Γουέντελ Κάρτερ (2.08 μέτρα) και Μπολ Μπολ (2.18 μέτρα) στο ξεκίνημα του αγώνα κόντρα στην Σάρλοτ, δηλαδή μία πεντάδα που είχε μέσο όρο ύψους 2.08 μέτρα! Για να έχει κάποιος μέτρο σύγκρισης για το τι συνέβαινε εκείνη την ώρα, οι Χόρνετς είχαν μόνο έναν παίκτη με ύψος πάνω από 2.03 μέτρα στο παρκέ, τον Μέισον Πλάμλι (2.13 μέτρα)! Το θέμα όμως ήταν τι έγινε στο παρκέ.

Η άνεση του Μπανκέρο

Παίζοντας ως πόιντ γκαρντ ο Μπανκέρο θα ήταν λογικό να έχει κάποια προβλήματα. Αντ’ αυτού ωστόσο φάνηκε ότι αισθανόταν εξαιρετικά άνετα, τελειώνοντας τον αγώνα με 21 πόντους με 8/14 σουτ (2/4 τρίποντα), 3/7 βολές, 12 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 2 λάθη σε 27 λεπτά συμμετοχής.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μπανκέρο σκόραρε με τους εξής τρόπους:
Pick and Roll όπου ήταν χειριστής της μπάλας και σούταρε: 10 πόντοι σε 7 κατοχές
Isolation (Ένας εναντίον ενός): 6 πόντοι σε 5 κατοχές
Cuts (κοψίματα προς το καλάθι): 2 πόντοι σε 1 κατοχή
Ιδού και το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Πάολο Μπανκέρο κόντρα στους Χόρνετς
Το Shot Chart του Πάολο Μπανκέρο κόντρα στους Χόρνετς INSTAT SCOUT

Οι δε 7 ασίστ του ήρθαν με τους εξής τρόπους:
Cuts (κοψίματα προς το καλάθι): 4 ασίστ - 8 πόντοι
Handoff (πάσα χέρι με χέρι): 1 ασίστ - 3 πόντοι
Catch and Shoot (σουτ από στάση): 1 ασίστ- 3 πόντοι
Pick and Pop (πήρε σκριν και πάσαρε στον παίκτη που σούταρε από περιφέρεια: 1 ασίστ - 2 πόντοι

Είναι γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα χαρίσματα του Μπανκέρο είναι ο τρόπος που βλέπει το γήπεδο και διαβάζει το παιχνίδι. Σίγουρα ωστόσο λίγοι περίμεναν ότι μόλις στο 6ο παιχνίδι του θα έπαιζε πόιντ γκαρντ - έστω και κόντρα στους χωρίς ΛαΜέλο Μπολ και Τέρι Ροζίερ Χόρνετς - και θα ήταν τόσο επιδραστικός στο παιχνίδι. Είναι αυτή η άνεσή του που τραβάει το ενδιαφέρον.

Στους πρώτους 6 αγώνες της σεζόν ο Μπανκέρο έχει 23.5 πόντους, 8.3 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ και 1.3 κοψίματα μέσο όρο σε 33 λεπτά συμμετοχής. Έχει σπάσει το φράγμα των 20 πόντων και στα έξι παιχνίδια, κάτι που στην ιστορία του NBA το έχουν καταφέρει ως ρούκι μόνο οι Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, Όσκαρ Ρόμπερτσον, Έλβιν Χέιζ, Ντομινίκ Γουίλκινς και Γκραντ Χιλ. Αρκετά καλή παρέα θα έλεγε κάποιος.

Έδειξε τι μπορεί να κάνει

Είναι σαφές ότι οι Μάτζικ δεν προσανατολίζονται - τουλάχιστον προς το παρόν - να μετατρέψουν σε πόιντ γκαρντ τον Μπανκέρο. Η παρουσία των Φουλτζ, Σαγκς και Άντονι στο ρόστερ - νεαρών παικτών που πιστεύουν στο Ορλάντο - είναι ο κυριότερος λόγος. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν αποκλείεται να δοκιμάζουν ενίοτε αυτό το πείραμα, ειδικά όταν θέλουν να αλλάξουν κάποια πράγματα και να πνίξουν με το μέγεθός τους κάποιον αντίπαλο.

Το Ορλάντο είναι μία… ιδιαίτερη ομάδα, που οφείλει να σκεφτεί έξω από την πεπατημένη για να έχει επιτυχία. Η παρουσία του ύψους 2.13 μέτρων Μο Μπάμπα στο ρόστερ και η πιθανή σκέψη να έπαιρνε την θέση του Τέρενς Ρος στην αρχική πεντάδα σίγουρα… εξιτάρει, αφού τότε το Ορλάντο θα είχε μέσα στο παρκέ τρεις παίκτες με ύψος 2.08 μέτρα (Μπανκέρο, Βάγκνερ, Κάρτερ), έναν με ύψος 2.13 μέτρα (Μπάμπα) και έναν με ύψος 2.18 μέτρα (Μπολ) και μέσο όρο ύψους 2.11 μέτρα! Αυτό δεν είναι κάτι που κάποιος μπορεί να δει κάθε μέρα.

Όπως και να έχει, ακόμα και αν μία τέτοια πεντάδα ίσως αποτελεί μία μπασκετική ονείρωξη για κάποιους, αυτό δεν αλλάζει ότι οι Μάτζικ έχουν ήδη τρεις πόιντ γκαρντ στο ρόστερ τους, οι οποίο έτυχε να τραυματιστούν το ίδιο διάστημα. Αυτό ήταν που έδωσε στον Μπανκέρο την ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να αγωνιστεί και σε αυτή την θέση. Και να υπενθυμίζει σε όλους ότι το Ορλάντο έχει έναν πολύ ξεχωριστό παίκτη στις τάξεις του.

TAGS NBA ΗΠΑ ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ