BASKETBALL ANALYSIS

NBA, Σάσα Βεζένκοβ analysis: Η εξήγηση για τον λόγο που ήταν εκτός ροτέισον με τους Μπλέιζερς και η ατάκα του Μπράουν

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ 2023 JEFF CHIU/AP IMAGES

Ο Σάσα Βεζένκοβ δεν πήρε χρόνο συμμετοχής στην νίκη των Κινγκς επί των Μπλέιζερς και το SPORT24 αναλύει την λογική πίσω από αυτό. Η αλλαγή στην βασική πεντάδα που έφερε ένα ντόμινο στο ροτέισον, ο παίκτης που πήρε την θέση του και η ατάκα του Μάικ Μπράουν. 

Ο Σάσα Βεζένκοβ βρέθηκε κόντρα στους Μπλέιζερς στην άβολη θέση που βρίσκονται συχνά οι ρούκι στο NBA: Έλαβε το πρώτο DNP (Did Not Play - Coach Decision ή ελληνικά δεν πήρε χρόνο συμμετοχής έπειτα από απόφαση του προπονητή) της καριέρας του στην νίκη των Κινγκς επί του Πόρτλαντ (121-118) στην παράταση.

Έπειτα από 6 συνεχόμενες συμμετοχές από το ξεκίνημα της σεζόν, όπου είχε 5.5 πόντους και 2.2 ριμπάουντ μέσο όρο σε 14 λεπτά, μοιάζοντας λίγο εγκλωβισμένος στον ρόλο του, ο MVP της σεζόν 2022/23 της EuroLeague είδε τον Μάικ Μπράουν να αποφασίζει να… ταρακουνήσει λίγο τα πράγματα επειδή οι Κινγκς μετρούσαν τρεις σερί ήττες και να τον αφήνει στον πάγκο.

Το SPORT24 αναλύει τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση του Μπράουν να αλλάξει τον ρόλο του Βεζένκοβ.

Ο αγώνας με τους Ρόκετς, η ατάκα περί "ανταμοιβής" του Μπράουν και η αλλαγή στο ροτέισον

Πριν από μερικές ημέρες οι Κινγκς βίωσαν την χειρότερη φετινή τους βραδιά, γνωρίζοντας μία βαριά ήττα με 122-97 από τους Ρόκετς στο Χιούστον, με τον Βεζένκοβ να μένει στους 2 πόντους σε μόλις 11 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα συμμετοχής. Αυτή ήταν η 3η σερί ήττα των “Βασιλιάδων”, με τον Μάικ Μπράουν να χρησιμοποιεί ελάχιστα τους βασικούς - αλλά και τον Βεζένκοβ - στο δεύτερο μέρος. Έκανε το λεγόμενο “άδειασμα” του πάγκου, ρίχνοντας το παρκέ τους παγκίτες του. Τότε ήταν που είδε κάτι που του τράβηξε το ενδιαφέρον και τον έκανε να σκεφτεί να αλλάξει το ροτέισον στο επόμενο παιχνίδι.

Ο Μπράουν δοκίμασε για πρώτη φορά ταυτόχρονα στο παρκέ τους Τζόρνταν Φορντ, Κίον Έλις, Κόλμπι Τζόουνς, Κέσλερ Έντουαρντς και Άλεξ Λεν. Αυτή η πεντάδα έβγαλε πρόσημο +11 σε 6.5 λεπτά. Ο Κέσλερ Έντουαρντς είχε συνολικά +11 στο σύστημα +/- σε 12 λεπτά συμμετοχής, ενώ ο Κίον Έλις και ο Άλεξ Λεν είχαν από +10 σε 14 και 7.5 λεπτά αντίστοιχα. Αυτό έφερε και την έμπνευση του Μπράουν.

Με τον ΝτιΆρον Φοξ να παραμένει τραυματίας, ο τεχνικός των Κινγκς αποφάσισε κόντρα στους Μπλέιζερς, να τοποθετήσει τον Έλις στην βασική πεντάδα αντί του Ντάβιον Μίτσελ (επέστρεψε στον ρόλο του back up πόιντ γκαρντ για τον οποίο προορίζεται), προσθέτοντας ουσιαστικά έναν παίκτη στο ροτέισον. Δεν έμεινε όμως εκεί. Στην συνέχεια επέλεξε να ρίξει τον Έντουαρντς με την δεύτερη πεντάδα αντί του Βεζένκοβ σε θέση πάουερ φόργουορντ και τον Λεν αντί του Τζαβέιλ ΜακΓκί σε θέση σέντερ. Και εξήγησε τον λόγο μετά το ματς.

“Δουλειά μου είναι να βρω τρόπους να νικήσουμε. Στο ματς με το Χιούστον αυτοί οι τρεις παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο και έκαναν σπουδαία δουλειά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπράουν, για να προσθέσει: “Έπαιξαν μαζί, έπαιξαν γρήγορα και μου έδειξαν πράγματα.

Κάθε απόφαση που παίρνεις για αλλαγές είναι δύσκολη. Ένιωσα ότι ήταν σωστό να ανταμείψω τους παίκτες που έκαναν αυτό που τους ζήτησα και ξέρουν ποια είναι η ταυτότητά μας”.

Αυτά που έκανε ο Έντουαρντς και ο αρνητικός Ντουάρτε

Ο Έντουαρντς διανύει φέτος την τρίτη του σεζόν στο NBA, ενώ αυτή είναι η δεύτερη χρονιά του στους Κινγκς. Είναι ένας combo φόργουορντ με ύψος 2.01 μέτρα που βγάζει το ψωμί του χάρη στις αμυντικές του ικανότητες και στο γεγονός ότι μπορεί να μαρκάρει από το 1 μέχρι το 4.

Κόντρα στους Μπλέιζερς το έδειξε αυτό, αφού έβγαλε μεγάλες άμυνες στο τέλος της τέταρτης περιόδου και της παράτασης. Η στατιστική του έγραψε 0 πόντους με 0/1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κόψιμο και 1 λάθος σε 16 λεπτά συμμετοχής, αλλά και +4 στο σύστημα +/-. Αυτά που έκανε όμως ήταν αρκετά για να ακούσει τον Μπράουν να κάνει ξεχωριστή αναφορά για αυτόν μετά το παιχνίδι, λέγοντας πως “ο Έντουαρντς ήταν σημαντικός στα δικά του λεπτά. Έπαιξε καλή άμυνα και πήρε ριμπάουντ.”

Την ίδια στιγμή που ο Κέσλερ κέρδιζε με το σπαθί του κάθε λεπτό συμμετοχης, ο - έτερος ανταγωνιστής του Βεζένκοβ για χρόνο συμμετοχής - Κρις Ντουάρτε ήταν αρνητικός. Ο νεαρός σκόρερ έμεινε στους 3 πόντους με 0/1 δίποντο, 1/3 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και - κυρίως - είχε -8 στο σύστημα +/-, το χειρότερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του. Έπαιξε σε θέση σμολ φόργουορντ στο πλευρό του Έντουαρντς (που αγωνίστηκε ως πάουερ φόργουορντ) και ήταν εμφανώς εκτός ρυθμού. Και είναι ενδεχομένως ο επόμενος για τον οποίο χτυπάνε… καμπανάκια.

Η επιστροφή που θα δυσκολέψει τα πράγματα και το πραγματικό μήνυμα του Μπράουν στον Βεζένκοβ

Οι Κινγκς περιμένουν την επιστροφή του σταρ τους, ΝτιΆρον Φοξ, κάτι που δεν επηρεάζει τον Βεζένκοβ. Αυτό όμως που μπορεί να τον επηρεάσει ακόμα περισσότερο είναι η επιστροφή του Τρέι Λάιλς, ο οποίος ακόμα δεν έχει πάρει χρόνο συμμετοχής λόγω τραυματισμού στην γάμπα, αλλά αναμένεται σύντομα να πατήσει παρκέ.

Όταν ο Καναδός φόργουορντ/σέντερ ενσωματωθεί τότε θα αλλάξουν αρκετά τα πράγματα για τους Κινγκς - και τον Βεζένκοβ - αφού ο Λάιλς είναι ένας παίκτης που υπολογίζεται τόσο για την θέση του πάουερ φόργουορντ όσο και για αυτή του σέντερ, έχοντας ως βασικό του όπλο το μακρινό σουτ. Κοινώς, θα έρθουν και άλλες αλλαγές στο ροτέισον των “Βασιλιάδων”.

Ενώ ισχύουν πάντως όλα αυτά, υπάρχει κάτι ακόμα: Το ξεκάθαρο μήνυμα του Μπράουν στον Βεζένκοβ, αλλά και σε όλους τους παίκτες των Κινγκς: Κάθε λεπτό που περνάνε στο παρκέ, είτε είναι στο ξεκίνημα του αγώνα είτε σε garbage time (σ.σ όταν το παιχνίδι δηλαδή έχει κριθεί) μετράει προκειμένου να τους κρίνει.

Το έδειξε αυτό με το πώς αντάμειψε τους Έντουαρντς, Έλις και Λεν για την εικόνα τους σε ένα χαμένο παιχνίδι κόντρα στους Ρόκετς σε βάρος των Βεζένκοβ και ΜακΓκί. Το είχε δείξει και στην προετοιμασία, όταν υποβίβασε για δύο φιλικά τον Κέβιν Χέρτερ από την βασική πεντάδα (ενώ πέρυσι είχε 75 ματς ως βασικός) σε ρόλο έκτου παίκτη για να τον ξυπνήσει.

Το NBA είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου. Κάθε παίκτης που αγωνίζεται σε αυτό περιμένει την ευκαιρία του για να δείξει τι μπορεί να κάνει, τι μπορεί να προσφέρει σε μία ομάδα για να την βοηθήσει. Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση ή απογοήτευση. Πρέπει όλοι οι παίκτες να κοιτάζουν άμεσα την επόμενη κατοχή. Αυτό ήταν και το πραγματικό μήνυμα του Μπράουν προς τον Βεζένκοβ. Και ο Βούλγαρος φόργουορντ οφείλει τώρα να είναι έτοιμος, ώστε όταν ξαναπάρει την ευκαιρία του να την αρπάξει από τα μαλλιά.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ