NBA

NBA, ποιος είναι ο Λόνι Γουόκερ: Η βραδιά ζωής, η συγκλονιστική αποκάλυψη από την παιδική του ηλικία και η σύνδεση με τον Κόμπι

Ο Λόνι Γουόκερ με αντίπαλο τον Κλέι Τόμπσον σε αγώνα των Λέικερς με τους Γουόριορς
Ο Λόνι Γουόκερ με αντίπαλο τον Κλέι Τόμπσον σε αγώνα των Λέικερς με τους Γουόριορς Ⓒ 2023 MARCIO JOSE SANCHEZ/ ASSOCIATED PRESS

Ο Λόνι Γουόκερ εκτέλεσε τους Γουόριορς στο Game 4 σημειώνοντας και τους 15 πόντους του στην τέταρτη περίοδο, οδηγώντας τους Λέικερς στο 3-1. Μπήκε στην ίδια πρόταση με τον Κόμπι Μπράιαντ. Ο κόσμος έμαθε ξανά το όνομά του. Οι μυημένοι όμως το είχαν μάθει εδώ και χρόνια, από όταν είχε αποκαλύψει μία τραγική προσωπική ιστορία. Και χάρηκαν που τον είδαν να πιάνει το ταβάνι του.

Ο Λόνι Γουόκερ είναι 24 ετών. Δεν είναι ακριβώς πιτσιρικάς. Διανύει την 5η σεζόν του στο NBA - και πρώτη με τους Λέικερς έπειτα από 4 χρόνια στους Σπερς. Ήταν ο βασικός σούτινγκ γκαρντ του Λ.Α για σχεδόν την μισή σεζόν. Όλα αυτά ισχύουν. Σίγουρα όμως κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν αυτός που θα οδηγούσε τους Λέικερς στην νίκη με 104-101 επί των Γουόριορς στο Game 4 της σειράς.

Σε ένα παιχνίδι που το παρκέ μοιράστηκαν - μεταξύ άλλων - ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Στεφ Κάρι, ο Άντονι Ντέιβις, ο Κλέι Τόμπσον και ο Ντρέιμοντ Γκριν, ο άνθρωπος που έκρινε την αναμέτρηση ήταν ο Λόνι Γουόκερ. Σημείωσε και τους 15 πόντους του στην 4η περίοδο - όταν όλη η ομάδα των Γουόριορς σημείωσε 17. Βοήθησε τους Λέικερς να επιστρέψουν από το -7. Και μπήκε - για ένα βράδυ - στην ίδια πρόταση με τον Κόμπι Μπράιαντ.

Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία του NBA, ο Γουόκερ έγινε ο πρώτος παίκτης των Λέικερς που σημείωσε +15 πόντους ερχόμενος από τον πάγκο σε αγώνα playoffs μετά από τον Κόμπι Μπράιαντ. Η ειρωνεία; Ο Κόμπι - ως ρούκι - είχε σημειώσει τους 17 από τους 19 πόντους του στην νίκη των Λέικερς επί των Τζαζ (104-84) στο Game 3 της σειράς, ακριβώς πριν από 26 χρόνια: Στις 8 Μαΐου 1997!

Η ιστορία του βιασμού του που συγκλόνισε

Ο μέσος φίλος του NBA έχει έστω ακουστά τον Λόνι Γουόκερ. Οι πολύ μυημένοι ξέρουν ότι πριν από 3 χρόνια συγκλόνισε όταν αποκάλυψε μέσω Instagram πως είχε υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού και κακοποίησης από συγγενείς του όταν πήγαινε στο δημοτικό.

"Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού της πέμπτης δημοτικού, ήμουν με την οικογένειά μου. Με κάποια ονόματα που δεν θα πω, περνούσα ακόμη περισσότερο χρόνο.

Υπήρξα θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού και κακοποίησης, κάτι το οποίο συνήθισα δεδομένου ότι σε αυτή την ηλικία δεν ξέρεις τι είναι τι" είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γουόκερ για να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο είχε αποφασίσει τότε να αποχωριστεί - σε ζωντανή σύνδεση - το ιδιαίτερο κούρεμά του, το οποίο πίστευε για χρόνια πως ήταν το μόνο που μπορούσε να ελέγξει. Μέχρι που αποφάσισε να αφήσει τα πάντα πίσω του και να γίνει ο καλύτερος Γουόκερ που μπορούσε.

Σαν έτοιμος από καιρό

Η απόκτηση του Λόνι Γουόκερ το καλοκαίρι από τους Λέικερς είχε περάσει στα... ψιλά. Ο Γουόκερ όμως είχε πάει αποφασισμένος στο Λος Άντζελες. Σχεδόν αμέσως χρίστηκε βασικός για να ανοίγει το γήπεδο για τους ΛεΜπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις με σουτ του, αλλά και για να προσθέσει αθλητικότητα στην ομάδα. Στο τέλος, έγινε πολύτιμος.

Τον περασμένο Νοέμβριο ήταν εκ των κορυφαίων των Λέικερς, έχοντας 18 πόντους μέσο όρο με 44.1% στα τρίποντα. Τον Δεκέμβριο είχε 12.4 πόντους μέσο όρο με 40.7% στα τρίποντα. Έδινε αυτό που χρειάζονταν οι Λέικερς. Ένας σοβαρός τραυματισμός όμως και οι προσθήκες στην trade deadline (ΝτιΆντζελο Ράσελ, Μαλίκ Μπίσλι, Τζάρεντ Βάντερμπιλτ) τον έβγαλαν εκτός ροτέισον, μέχρι που τελικά τον... εξαφάνισαν. Όλα αυτά όμως μέχρι το Game 4 με τους Γουόριορς.

Με το Γκόλντεν Στέιτ να έχει βάλει δύσκολα στο Λ.Α και τον Ράσελ να έχει 1/10 σουτ, ο Ντάρβιν Χαμ στράφηκε στον Γουόκερ. Στις τρεις πρώτες περιόδους ο Γουόκερ δεν πήρε ούτε ένα σουτ. Στην τέταρτη περίοδο όμως... εξερράγη, σημείωσε 15 πόντους με 6/9 σουτ και 2/2 βολές, έβαλε το ένα μεγάλο σουτ μετά το άλλο, είδε τον ΛεΜπρόν να του ζητάει να σουτάρει. Ήταν η βραδιά του.

"Δεν θα παίρναμε την νίκη χωρίς τον Λόνι Γουόκερ, αυτό είναι το μόνο σίγουρο" δήλωσε ο ΛεΜπρόν μετά το ματς. Όσο για τον Γουόκερ; Έδειξε για ακόμα μία φορά ότι δεν του λείπει η αυτοπεποίθηση: "Στο μυαλό μου έχω την νοοτροπία ότι πρώτα είμαι σκόρερ. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου.

Ξέρω τι μπορώ να κάνω και μετά από πολλές θυσίες και ώρες στο γυμναστήριο, επιτέλους είδα όλα αυτά να φαίνονται σήμερα. Είναι το καλύτερο συναίσθημα που μπορείς να νιώσεις. Όταν είσαι παιδί, ονειρεύεσαι τέτοιες στιγμές".

Τα παιδικά χρόνια του Γουόκερ ήταν δύσκολα. Το όνειρό του να γίνει NBAερ όμως υπήρχε πάντα. Το κράτησε ζωντανό παρά τις δυσκολίες. Και - στον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του - έδειξε πως όλες οι θυσίες που έκανε άξιζαν τον κόπο. Οι Λέικερς απέχουν μία νίκη από τους τελικούς της Δύσης. Και - όπως είπε και ο ΛεΜπρόν - το οφείλουν στον Λόνι Γουόκερ.

TAGS NBA ΗΠΑ ΛΕΙΚΕΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ