NBA

NBA: Ο Στεφ Κάρι κάνει σεζόν καριέρας στα 34 του, αλλά είναι μόνος του στους Γουόριορς

Ο Στεφ Κάρι με την φανέλα των Γουόριορς
Ο Στεφ Κάρι με την φανέλα των Γουόριορς Ⓒ 2022 MATT YORK/ ASSOCIATED PRESS

Ο Στεφ Κάρι κάνει μυθικά πράγματα την φετινή σεζόν στα 34 του χρόνια, έχοντας τους καλύτερους αριθμούς της καριέρας του. Οι Γουόριορς όμως είναι 12οι στην Δύση με ρεκόρ 6-9, με τον σταρ του Γκόλντεν Στέιτ να χρειάζεται βοήθεια, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα την έχει σύντομα

Ο Στεφ Κάρι έδωσε ακόμα ένα ρεσιτάλ. Την καλύτερη φετινή του ραψωδία. Σταμάτησε στους 50 πόντους στον αγώνα των Γουόριορς με τους Σανς. Το Φοίνιξ όμως πήρε την νίκη με 130-119. Και, για την ακρίβεια, επικράτησε εύκολα, φτάνοντας ακόμα και στο +18.

Αν κάποιος μάθαινε αυτές τις πληροφορίες, θα υπέθετε ότι οι Γουόριορς είχαν απουσίες. Το Γκόλντεν Στέιτ όμως παρατάχθηκε με όλους τους παίκτες του ροτέισον. Αγωνίστηκαν κανονικά ο Κλέι Τόμπσον, ο Ντρέιμοντ Γκριν, ο Άντριου Γουίγκινς, ο Τζόρνταν Πουλ, ο Κεβόν Λούνι. Αντιθέτως, ήταν οι Σανς που παρατάχθηκαν με απουσίες, αφού δεν αγωνίστηκαν οι πενταδάτοι Κρις Πολ και Κάμερον Τζόνσον.

Η σεζόν μετράει 15 αγώνες. Ο Στεφ Κάρι κάνει μυθικά πράγματα. Για την ακρίβεια έχει τους καλύτερους αριθμούς της καριέρας του, έχοντας 32.8 πόντους (ρεκόρ καριέρας), 6.8 ριμπάουντ (ρεκόρ καριέρας), 6.4 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο με 53.1% στα σουτ (ρεκόρ καριέρας), 44.7% στα τρίποντα (5.1/11.5 ανά αγώνα) και 92.9% στις βολές σε 35 λεπτά συμμετοχής. Ο Κάρι παίζει σαν… Κάρι στα 34 του χρόνια. Οι Γουόριορς όμως έχουν ρεκόρ 6-9 και βρίσκονται στην 12η θέση στην Δύση. Τι πηγαίνει στραβά στους Γουόριορς;

Η άμυνα έχει πολλά προβλήματα

Την περσινή σεζόν οι πρωταθλητές είχαν το δεύτερο καλύτερο defensive rating (πόντοι που δέχονται ανά 100 κατοχές) με 106.6 πόντους. Την φετινή σεζόν έχουν μέχρι στιγμής το… τέταρτο χειρότερο με 114.1 πόντους ανά 100 κατοχές. Πέρυσι δέχονταν 105.5 πόντους ανά αγώνα (τρίτη καλύτερη άμυνα). Φέτος έχουν δεχθεί περισσότερους από 105 πόντους στα 13 από τα 15 παιχνίδια τους (!), έχοντας παθητικό 118.3 πόντων ανά αγώνα (δεύτερη χειρότερη άμυνα στην λίγκα).

Είναι σαφές ότι η άμυνα των Γουόριορς είναι προβληματική. Σύμφωνα με το InStat Scout, οι “Πολεμιστές” δέχονται 1 πόντο ανά κατοχη φέτος, όταν πέρυσι δέχονταν 0.95 πόντους ανά κατοχή. Οι αντίπαλοί τους σουτάρουν με 35.9% στα τρίποντα όταν πέρυσι σούταραν με 33.9% από την γραμμή των 7.25 μέτρων και με 61% στην ρακέτα όταν πέρυσι σούταραν με 59%.

Το Γκόλντεν Στέιτ έχει θέματα. Με εξαίρεση την τριάδα των Άντριου Γουίγκινς, Ντρέιμοντ Γκριν και Κεβόν Λούνι δεν υπάρχει στο ρόστερ άλλος παίκτης που να θεωρείται αξιόλογος αμυντικός. Ο Κλέι Τόμπσον δεν είναι ο παίκτης που ήταν πριν από τους τραυματισμούς του. Ο Κάρι δεν μπορεί να δίνει το 100% και στην άμυνα. Οι παίκτες που έρχονται από τον πάγκο δεν δίνουν το κάτι διαφορετικό.

Τόμπσον και Πουλ ψάχνονται

Ο Κάρι έχει τους καλύτερους αριθμούς της καριέρας του. Την ίδια στιγμή όμως όλοι οι παίκτες στους οποίους στρέφεται για βοήθεια - με εξαίρεση τον Άντριου Γουίγκινς - είναι κατώτεροι των προσδοκιών. Και υπάρχουν δύο παίκτες που είναι - βάσει απαιτήσεων - χειρότεροι από όλους: Οι Κλέι Τόμπσον και Τζόρνταν Πουλ.

Ο Τόμπσον την φετινή σεζόν έχει 15.1 πόντους μέσο όρο με μόλις 35.1% στα σουτ και 32.8% στα τρίποντα, σημειώνοντας - σύμφωνα με το InStat Scout - μόλις 0.85 πόντους ανά κατοχή. Την περσινή σεζόν είχε 19.8 πόντους με 43% στα σουτ, 38.4% στα τρίποντα και - κυρίως - σκόραρε 1.02 πόντους ανά κατοχή.

Ο Πουλ από την πλευρά του δείχνει ότι έχει ξεκάθαρο πρόβλημα με το γεγονός ότι πλέον έρχεται από τον πάγκο. Την περσινή σεζόν - που ξεκίνησε ως βασικός μέχρι να επιστρέψει ο Τόμπσον είχε 18.1 πόντους μέσο όρο με 45.9% στα σουτ, 36.8% στα τρίποντα και πρόσφερε 1.04 πόντους ανά κατοχή. Φέτος έχει 16.3 πόντους με 42.9% στα σουτ, 34.4% στα τρίποντα και 0.95 πόντους ανά κατοχή.

Είναι γεγονός ότι η επίθεση δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Γουόριορς. Είναι αλήθεια ότι η παρουσία του Κάρι εξασφαλίζει μία επίθεση υψηλού επιπέδου έτσι κι αλλιώς. Εξίσου σημαντικό όμως είναι για τους Γουόριορς να ανεβάσουν την απόδοσή τους οι Τόμπσον και Πουλ προκειμένου να μην “σκάσει” κάποια στιγμή ο Κάρι.

Οι νεαροί παίκτες προς το παρόν απογοητεύουν

Το καλοκαίρι οι Γουόριορς κλήθηκαν να πάρουν μία σημαντική απόφαση. Με τον φόρο πολυτελείας πάνω από το κεφάλι τους, επέλεξαν να αφήσουν τους Γκάρι Πέιτον, Χουάν Τοσκάνο-Άντερσον, Ότο Πόρτερ, Νεμάνια Μπιέλιτσα και Ντάμιον Λι να αποχωρήσουν. Το σκεπτικό ήταν να δοθεί χώρος στην τριάδα των νεαρών Τζόναθαν Κουμίνγκα, Τζέιμς Γουάισμαν, Μόουζες Μούντι, ενώ αποκτήθηκαν και οι ΤζαΜάικαλ Γκριν, Ντόντε Ντι ΒιΝτσέντζο. Προς το παρόν, αυτή η απόφαση δεν έχει βγει στο Γκόλτεν Στέιτ.

Με εξαιρεση τον νεοαποκτηθέντα Γκριν (που απλώς είναι… μέτριος) κανένας παίκτης που έρχεται από τον πάγκο δεν δίνει κάτι στο Γκόλντεν Στέιτ. Ο Κουμίνγκα και ο Μούντι είναι ασταθείς, ο Γουάισμαν ψάχνεται έπειτα από απουσία 1.5 χρόνου (και εστάλη στην G-League για να βρει ρυθμό) και ο ΝτειΒιντσέντζο έχει αγωνιστεί σε μόλις 7 παιχνίδια λόγω τραυματισμού.

Είναι ξεκάθαρο ότι την διαφορά στους Γουόριορς κάνει η εξάδα των Κάρι, Τόμπσον, Γουίγκινς, Γκριν, Λούνι και Πουλ. Οι πέντε πρώτοι είναι - μαζί με τον δευτεροετή Άντονι Λαμπ - οι μοναδικοί που έχουν θετικό πρόσημο στο σύστημα +/-. Όταν όμως όλο το υπόλοιπο ρόστερ (με πρώτο τον Πουλ που έχει -4.3 στο σύστημα +/-) έχει αρνητικό πρόσημο, είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά.

Οι 5 παίκτες που αποχώρησαν από τους Γουόριορς δεν ήταν σταρ. Ήταν όμως ρολίστες που ήξεραν τι να κάνουν στο παρκέ και έδωσαν ανά διαστήματα σημαντικές λύσεις στην κανονική περίοδο (και στα playoffs). Το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχει βγει κανένας παίκτης μπροστά για να τους καλύψει (αν και ο Λαμπ δίνει ελπίδες) έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται περισσότερο οι βασικοί και το Γκόλντεν Στέιτ να έχει προβλήματα.

Υπάρχει χρόνος για να αλλάξει η κατάσταση

Οι Γουόριορς δεν έχουν χάσει ακόμα κάτι. Παραμένουν οι πρωταθλητές. Το δείγμα των 15 αγώνων είναι μικρό. Η λογική λέει ότι σταδιακά το Γκόλντεν Στέιτ θα βρει πατήματα. Τα σουτ του Τόμπσον θα μπαίνουν στο καλάθι. Ο Πουλ θα αποκτήσει ξανά αυτοπεποίθηση. Το θέμα είναι πόσο χρόνο θα έχουν χάσει οι Γουόριορς μέχρι να ξυπνήσουν.

Την δεδομένη στιγμή το Γκόλντεν Στέιτ έχει πρόβλημα. Βλέπει τον Κάρι να παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του, αλλά η ομάδα είναι 12η στην Δύση. Οι νέοι - και οι νεαροί - παίκτες της ομάδας μοιάζουν χαμένοι. Χρόνος υπάρχει. Όλοι σέβονται αυτό που πέτυχαν πέρυσι. Αν δεν αλλάξει όμως κάτι, τότε ίσως σε λίγο καιρό το Γκόλντεν Στέιτ να κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Είτε αυτό σημαίνει κάποια αλλαγή στο ροτέισον, είτε κάποια κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι.

TAGS NBA ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ BASKETBALL ANALYSIS ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ