ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

NBA: Ο Ντρέιμοντ Γκριν ανέλυσε το "Spanoulis Action" που χρησιμοποίησαν οι Ντένβερ Νάγκετς στη νίκη επί των Λος Άντζελες Λέικερς στο Game 1

NBA: Ο Ντρέιμοντ Γκριν ανέλυσε το "Spanoulis Action" που χρησιμοποίησαν οι Ντένβερ Νάγκετς στη νίκη επί των Λος Άντζελες Λέικερς στο Game 1
INTIME SPORTS

Ο Ντρέιμοντ Γκριν ανέλυσε το Game 1 ανάμεσα σε Ντένβερ Νάγκετς και Λος Άντζελες Λέικερς, κάνοντας ειδική μνεία στο "Spanoulis Action" που διέλυσε την άμυνα των "Λιμνανθρώπων".

Η επιρροή που είχε ο Βασίλης Σπανούλης στο παιχνίδι (σε παγκόσμιο επίπεδο) ήταν τεράστια και αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο γεγονός πως ένα από τα plays με τα οποία κυριάρχησε στα ευρωπαϊκά παρκέ πήρε το όνομά του. Το "Spanoulis Action" έγινε γρήγορα διάσημο στην EuroLeague, ενώ έφτασε μέχρι το ΝΒΑ χάρη στον Κουίν Σνάιντερ (όταν εκείνος ήταν head coach των Γιούτα Τζαζ).

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά το "Spanoulis Action" εξακολουθεί να βρίσκεται στο playbook των ομάδων του ΝΒΑ, με τους Ντένβερ Νάγκετς να το χρησιμοποιούν κατά κόρον στη νίκη επί των Λος Άντζελες Λέικερς στο Game 1.

Στο podcast που έκανε λοιπόν για να εξηγήσει πώς οι "Σβόλοι" πήραν κεφάλι στη σειρά των τελικών της Δύσης, ο Ντρέιμοντ Γκριν έκανε ειδική μνεία στο "Spanoulis Action" και στον άνθρωπο που το ενέπνευσε. Τον "θρύλο" της Ελλάδας, όπως τον χαρακτήρισε, τον παίκτη που "ήταν διάσημος γι αυτό το κόψιμο και το παιχνίδι προς το αντίπαλο καλάθι".

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 14:38' κι έπειτα

Για την ιστορία, στη διάρκεια του podcast εξήγησε πως ο Τζαμάλ Μάρεϊ, ο Κεντάβιους Κάλντγουελ - Πόουπ και ο Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ ήταν αυτοί που εκτέλεσαν το συγκεκριμένο σύστημα, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στην άμυνα των Λος Άντζελες Λέικερς στο Game 1 της σειράς.

Τι είναι το "Spanoulis Action"

Το "Σύστημα Σπανούλης" (ή αλλιώς "Spanoulis Play") που χρησιμοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο (οι Γιούτα Τζαζ ήταν η πρώτη ομάδα του ΝΒΑ που το εισήγαγε στο playbook της, χάρη στον Κουίν Σνάιντερ) έχει ως εξής:

Ο πόιντ γκαρντ του Ολυμπιακού έπαιρνε ένα υποτυπώδες σκριν από τον σέντερ στην κορυφή του τριπόντου, δίνοντας αμέσως μετά την μπάλα σε αυτόν. Την ίδια ώρα, ο Βασίλης Σπανούλης βρισκόταν στη μία γωνία (το "4" του Ολυμπιακού έκανε κίνηση προς το low post της ίδιας πλευράς), ξεκινώντας με σπριντ να κάνει μια κίνηση σαν "Γ" (έπαιρνε το σκριν από το "4" και μετά έκανε κάθετη κίνηση από την baseline προς την κορυφή του τριπόντου. Ο σέντερ, που είχε τόση ώρα την μπάλα στα χέρια του), έδινε αμέσως την μπάλα με hand off στον Βασίλη Σπανούλη κι αυτός αποφάσιζε, κάνοντας είτε άμεσα το σουτ είτε κάποια άλλη κίνηση, διαβάζοντας πάντα την αντίπαλη άμυνα.

TAGS ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ