BASKETBALL ANALYSIS

NBA: Ο ΝτεΡόζαν δεν ήταν ποτέ loser, ήταν πάντα clutch και το λένε και οι αριθμοί

Ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν με την φανέλα των Μπουλς
Ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν με την φανέλα των Μπουλς Ⓒ 2021 NICK WASS/ ASSOCIATED PRESS

Ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν είχε την φήμη του παίκτη που κρύβεται στα δύσκολα. Δύο σερί νικητήρια buzzer-beater με τους Μπουλς δείχνουν να αλλάζουν αυτή την οπτική. Οι αναλυτικοί αριθμοί του NBA ωστόσο δείχνουν ότι πάντα ήταν clutch.

Ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν τρελαίνει κόσμο. Τα δύο νικητήρια buzzer-beater τρίποντα που σημείωσε σε διαδοχικά παιχνίδια σε συνεχόμενες ημέρες (κόντρα σε Πέισερς στις 31 Δεκεμβρίου και Γουίζαρντς 1 Ιανουαρίου) τον βοήθησαν να γράψει ιστορία. Παράλληλα, τον βοήθησαν να βγάλει από πάνω του μία “ρετσινιά”: Ότι κρύβεται στα δύσκολα.

Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στους Ράπτορς, ο ΝτεΡόζαν είχε κουραστεί να ακούει ότι είναι “λίγος”. Πως όταν το παιχνίδι ήταν στον πόντο δεν έβγαινε μπροστά. Δεν είχε σημασία ότι στην Ανατολή έπεφτε συχνά πάνω στον κορυφαίο παίκτη της γενιάς του - και έναν εκ των κορυφαίων όλων των εποχών - τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Κανείς δεν του έδωσε αυτό το ελαφρυντικό. Και το γεγονός ότι η ανταλλαγή του στους Σπερς για χάρη του Κουάι Λέοναρντ οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Ράπτορς έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

Σε έναν κόσμο που διψάει να βρίσκει αποδιοπομπαίους τράγους, ο ΝτεΡόζαν ταίριαζε απόλυτα σε αυτό το προφίλ. Κάπως έτσι, του κόλλησε μία ρετσινιά που δεν του άξιζε. Μία ρετσινιά που για να του φύγει αρκούσε απλώς μία ματιά στα αναλυτικά στατιστικά του NBA.

Από τους πιο clutch παίκτες της λίγκας

Αν κάποιος ψάξει στα αναλυτικά στατιστικά του NBA μπορεί να βρει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Ένα από αυτά είναι μία ενδιαφέρουσα κατηγορία: “Players Clutch numbers”. Τι είναι αυτό; Μία στατιστική κατηγορία που ορίζει πώς αντιδρούν οι παίκτες σε καταστάσεις όπου οι ομάδες τους είναι μπροστά ή πίσω στο σκορ με 5 ή λιγότερους πόντους, με λιγότερα από 5 λεπτά να μένουν για το φινάλε. Εκεί δηλαδή που η μπάλα ζυγίζει τόνους. Και εκεί είναι που κάποιος μπορεί να βρει κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Σύμφωνα λοιπόν με το nba.com, ο ΝτεΡόζαν είναι μέχρι στιγμής φέτος δεύτερος σε σύνολο πόντων σε τέτοια κατάσταση με 67, πίσω μόνο από τον Τζοέλ Εμπίντ (97). Την περσινή σεζόν (2020/21) ήταν τρίτος με 140 πόντους, πίσω μόνο από τους Ντέμιεν Λίλαρντ (162 πόντοι) και Μπράντλι Μπιλ (150 πόντοι). Την σεζόν 2019/20 ήταν τέταρτος με 131 πόντους, πίσω από τους Κρις Πολ, Νίκολα Γιόκιτς και Ντόνοβαν Μίτσελ.

Βασικά, για να μην πάει κάποιος σεζόν-σεζόν πίσω, αρκεί να ξέρει το εξής: Από την σεζόν 2013/14 (όταν βρέθηκε στην 9η θέση σε clutch πόντους) μέχρι και φέτος, δηλαδή τα τελευταία 9 χρόνια, ο ΝτεΡόζαν έχει βρεθεί εκτός 10αδας τρεις φορές: Τις σεζόν 2014/15 και 2018/19 που ήταν 21ος και την σεζόν 2016/17 που ήταν…11ος!

Αν ωστόσο κάποιος αποφασίσει να βάλει άλλες σταθερές, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό: Σύμφωνα λοιπόν με το nba.com, με εξαίρεση την σεζόν 2018/19 (που ήταν 18ος) τις τελευταίες 9 σεζόν ο ΝτεΡόζαν ήταν σταθερά μέσα στην πρώτη 13αδα στο σύνολο των πόντων που σημειώθηκαν από έναν παίκτη σε αγώνες που μία ομάδα ήταν μπροστά ή πίσω στο σκορ με 3 πόντους διαφορά και απέμενε λιγότερο από ένα λεπτό για το φινάλε, ενώ την σεζόν 2017/18 ήταν πρώτος, κάτι που ισχύει και φέτος!

Αλλάζοντας την άποψη του κόσμου στα 33 του

Ο ΝτεΡόζαν δεν θεωρήθηκε ποτέ σούπερ σταρ και ας κουβάλησε τους Ράπτορς από το 2009 έως το 2018, μένοντας δηλαδή μία 10ετία στον Καναδά αν και Αμερικανός, κάτι που δεν συνηθίζεται. Κανείς δεν εκτίμησε ποτέ το πόσο σκληρά δούλεψε για να εξελιχθεί, το πώς εξελίχθηκε από έναν τύπο που σκόραρε κυρίως με διεισδύσεις έγινε ένας από τους καλύτερους σουτέρ από μέση απόσταση στην λίγκα και ένας γκαρντ/φόργουορντ που παίζει εξίσου καλά με πρόσωπο και πλάτη στο καλάθι.

Ο ΝτεΡόζαν είχε μονίμως την στάμπα του “καλός παίκτης, αλλά μέχρι εκεί”. Η συνύπαρξή του με τον οδοστρωτήρα στην ακμή του ΛεΜπρόν Τζέιμς στην Ανατολή φάνηκε να καθορίζει την υστεροφημία του. Ο ΝτεΡόζαν όμως ήταν πάντα ένας εξαιρετικός παίκτης. Ένας δουλευταράς, ένας τύπος που κάθε χρόνο έβαζε κάτι νέο στο παιχνίδι του. Κυρίως όμως, ήταν ένας παίκτης που δεν φοβόταν να έχει την μπάλα στα χέρια του στο τέλος, παρά το τι πίστευε ο κόσμος. Και υπάρχουν και οι αριθμοί που το αποδεικνύουν περίτρανα, δείχνοντας ότι πάντα ήταν clutch. Απλώς ο κόσμος το πήρε χαμπάρι μόλις τώρα.

Υπάρχουν φορές που ένας παίκτης αργεί να βρεθεί σε μία ομάδα που του ταιριάζει πραγματικά. Αυτό συχνά ισχύει για τους ρολίστες. Ισχύει όμως και για κάποιους σταρ. Ο ΝτεΡόζαν χρειάστηκε να φτάσει 33 χρονών για να βρεθεί σε μία ομάδα που θα ταίριαζε απόλυτα στο προφίλ του. Έπρεπε να πάει στο Σικάγο και να βρει τον Ζακ ΛαΒίν, τον Νίκολα Βούτσεβιτς και τον Λόνζο Μπολ. Και το μόνο που χρειάστηκε για να μπορέσει να αλλάξει την άποψη του κόσμου και να καταλάβει την αξία του ήταν να γράψει ιστορία, σημειώνοντας νικητήρια buzzer-beater τρίποντα σε διαδοχικές ημέρες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.


TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ