NBA

NBA: Ο Γκόραν Ντράγκιτς ντύθηκε Γιουγκοσλάβος και αναπόλησε τα ένδοξα χρόνια

NBA: Ο Γκόραν Ντράγκιτς ντύθηκε Γιουγκοσλάβος και αναπόλησε τα ένδοξα χρόνια
AP PHOTO/CHARLES REX ARBOGAST

Η Σλοβενία ήταν η πρώτη χώρα που, αναίμακτα, αποχώρησε από τη Γιουγκοσλαβία, αλλά ο Γκόραν Ντράγκιτς θυμήθηκε εκείνα τα μπασκετικά χρόνια της, τιμώντας ονομαστικά τον Ίβο Ντανέου και την εθνική που κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο του 1970.

Γεννημένος το 1986 στη Λιουμπλιάνα, ο Γκόραν Ντράγκιτς πρόλαβε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Μαζί και τα όσα πρέσβευε η εθνική ομάδα των πλάβι στον μπασκετικό χάρτη της υφηλίου.

Η πατρίδα του, η Σλοβενία, ήταν η πρώτη χώρα που αποσχίστηκε από τη Συνομοσπονδία λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος, με τον Γιούρι Ζντοβτς μάλιστα ν' αφήνει με κλάματα τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και του τότε συμπαίκτες του στο EuroBasket της Ρώμης το '91 ύστερα από τηλέφωνο που δέχθηκε, αλλά τα παραπάνω από 30 χρόνια που μεσολάβησαν έκτοτε έχουν σίγουρα λειτουργήσει καταπραϋντικά. Σε βαθμό που αρκετοί μιλούν με θαυμασμό για εκείνα τα χρόνια.

Φαίνεται πως ο 36χρονος σταρ ανήκει σε αυτό το γκρουπ και πριν από τον αγώνα των Σικάγο Μπουλς με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς δεν δίστασε να εμφανιστεί στ' αποδυτήρια του United Center φορώντας ένα μπλε φούτερ με τις τρεις κλασικές ρίγες και το αστεράτο έμβλημα της ενωμένης χώρας.

Στο κείμενο μάλιστα που συνόδευσε τη φωτογραφία έκανε ειδική αναφορά στον Ίβο Ντανέου, αλλά και συνολικά στη σπουδαία ομάδα του 1970 που είχε κατακτήσει τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της στο Μουντομπάσκετ και για την οποία μάλιστα είχε προ ετών γυριστεί η ταινία "Θα είμαστε πρωταθλητές".

Ο Ντανέου, ένας θρύλος του σλοβένικου μπάσκετ που στις 5 Οκτωβρίου συμπλήρωσε 85 χρόνια ζωής, υπήρξε συμπαίκτης του Κρέσιμιρ Τσόσιτς και βασικό στέλεχος της ομάδας του Ράνκο Ζεράβιτσα, η οποία είχε φτάσει ως το τέλος της διαδρομής, αφήνοντας πίσω της τόσο τη Σοβιετική Ένωση του Μπέλοβ όσο και τις ΗΠΑ με τον Μπιλ Γουόλτον στη σύνθεσή τους.

Αναπόφευκτο ήταν η εμφάνιση αυτή του Ντράγκιτς να συζητηθεί και συγκεντρώσει ποικίλα σχόλια, τα περισσότερα εκ των οποίων αποθεωτικά. Ασχέτως πολιτικών τοποθετήσεων, ήταν αναμφίβολα μια γουστόζικη και στιλάτη ενδυματολογική επιλογή!

TAGS NBA ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ