BASKETBALL ANALYSIS

NBA, Ντόντσιτς: Η 50αρα κόντρα στους Ρόκετς, το απίθανο νούμερο στο Pick and Roll και οι συνολικά 78 πόντοι που ήταν υπεύθυνος

Ο Λούκα Ντόντσιτς με την φανέλα των Μάβερικς
Ο Λούκα Ντόντσιτς με την φανέλα των Μάβερικς Ⓒ 2022 TONY GUTIERREZ/ ASSOCIATED PRESS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το σόου του Λούκα Ντόντσιτς κόντρα στους Ρόκετς. Η 50αρα, οι συνολικά 78 που ήταν υπεύθυνος και το τρελό νούμερο πόντων που σημείωσε σε κατάσταση Pick and Roll.

Ο Λούκα Ντόντσιτς έδωσε ένα μοναδικό σόου κόντρα στους Ρόκετς, οδηγώντας τους Μάβερικς στην νίκη με 112-106, πραγματοποιώντας μία από τις πιο παραγωγικές εμφανίσεις της καριέρας του.

Ο Σλοβένος ήταν ασταμάτητος, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 50 πόντους με 11/18 δίποντα, 6/12 τρίποντα, 10/12 βολές, 8 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 3 κλεψίματα και 7 λάθη σε 42 λεπτά συμμετοχής, σε μία τρομερή εμφάνιση.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout τα όργια του Ντόντσιτς

Σημείωσε 22 πόντους σε κατάσταση Pick and Roll

Ο Ντόντσιτς δεν είχε αντίπαλο στα μέτρα του, με την άμυνα των Ρόκετς να μην βρίσκει ποτέ απάντηση στο μαρκάρισμά του. Το δε Shot Chart του είναι ενδεικτικό της κυριαρχίας του.

Το Shot Chart του Λούκα Ντόντσιτς κόντρα στους Ρόκετς
Το Shot Chart του Λούκα Ντόντσιτς κόντρα στους Ρόκετς INSTAT SCOUT

Αυτό ωστόσο που δείχνει ακόμα περισσότερο ότι ο Ντόντσιτς απλώς σκόραρε όπως και όποτε ήθελε είναι ότι σημείωσε 22 πόντους σε κατάσταση Pick and Roll όπου ήταν ο χειριστής της μπάλας. Συγκεκριμένα, σκόραρε με τους εξής τρόπους:
Pick and Roll όπου ήταν ο χειριστής της μπάλας: 22 πόντοι σε 15 κατοχές
Isolation (ένας εναντίον ενός): 8 πόντοι σε 7 κατοχές
Hand off (πάσα χέρι με χέρι και μετά προσπάθεια): 7 πόντοι σε 3 κατοχές
Transition (Κατάσταση αιφνιδιασμού): 5 πόντοι σε 4 κατοχές
Catch and Shoot (Σουτ από στάση): 3 πόντοι σε 2 κατοχές
Post Up (παιχνίδι με πλάτη): 2 πόντοι σε 5 κατοχές
Off Screen (Βγαίνοντας από σκριν): 2 πόντοι σε 2 κατοχές

Με εξαίρεση την παραφωνία στο παιχνίδι με πλάτη,ο Ντόντιστς γενικά σκόραρε όπως και όποτε ήθελε. Είναι γνωστό ότι ο Σλοβένος είναι ένας εκ των κορυφαίων - αν όχι ο κορυφαίος - παίκτης στον κόσμο σε καταστάσεις Pick and Roll. Κόντρα στους Ρόκετς ήρθε απλώς μία ακόμα επιβεβαίωση.

Οι 28 πόντους από ασίστ και η ανάγκη να πάρει βοήθειες

Η επιρροή του Ντόντσιτς βέβαια δεν σταματάει στην εκτέλεση. Τουναντίον, η ικανότητά του στην εκτέλεση είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα, αφού είναι καλύτερος δημιουργός από εκτελεστής. Κόντρα στους Ρόκετς οι Μάβερικς πήραν συνολικά 28 πόντους από τις 10 ασίστ του. Κοινώς, συνολικά ήταν υπεύθυνος για τους 78 από τους 112 πόντους της ομάδας του!

Σύμφωνα με το InStat Scout, το διάστημα που βρέθηκε στο παρκέ ο Ντόντσιτς Usage Percentage στο 45.4%. Κοινώς, όσο ήταν στο παρκέ, ήταν υπεύθυνος για σχεδόν τις μισές επιθέσεις των Μάβερικς, δείγμα της ανάγκης του Ντάλας να στηριχθεί πάνω του, αλλά και την αδυναμία να βρει άλλες λύσεις.

Ο Ντόντσιτς κάνει όργια. Οι Μάβερικς όμως έχουν ρεκόρ 17-16 και ισοβαθμούν με τους Μπλέιζερς στην 8η θέση της Δύσης. Αυτό δεν είναι καλό για το Ντάλας, που πρέπει να του δώσει βοήθειες. Αν δεν το κάνει, τότε όλα αυτά τα πράγματα που κάνει θα πάνε στράφι στο τέλος της σεζόν.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΜΑΒΕΡΙΚΣ NBA ΗΠΑ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ