BASKETBALL ANALYSIS

NBA, Κλέι Τόμπσον: Το Shot Chart της μαγικής βραδιάς του, οι 41 πόντοι με 8 ντρίμπλες και οι 28 πόντοι από ασίστ του Στεφ Κάρι

Ο Κλέι Τόμπσον με τον Στεφ Κάρι
Ο Κλέι Τόμπσον με τον Στεφ Κάρι Ⓒ 2022 JEFF CHIU/ ASSOCIATED PRESS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την απίθανη εμφάνιση του Κλέι Τόμπσον κόντρα στους Ρόκετς, όπου είχε 41 πόντους με 10 τρίποντα. Οι μόλις 8 ντρίμπλες, το Shot Chart και οι 10 ασίστ του Στεφ Κάρι, που έδωσαν 28 πόντους στον συμπαίκτη του. 

Ο Κλέι Τόμπσον θύμισε για πρώτη φορά φέτος… Κλέι Τόμπσον στην νίκη των Γουόριορς με 127-120 επί των Ρόκετς στο Χιούστον, σε μία εμφάνιση που είχε μεγάλη ανάγκη μετά το άσχημο ξεκίνημά του.

Σε μία βραδιά που θύμισε τον - όχι πολύ παλιό - καλό εαυτό του, ο Τόμπσον τελείωσε τον αγώνα με 41 πόντους με 4/10 δίποντα, 10/13 τρίποντα, 3/4 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη σε 36 λεπτά συμμετοχής, δείχνοντας ότι είναι ακόμα εδώ.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout τα… όργια του Τόμπσον

Το υπέροχο Shot Chart, οι 8 ντρίμπλες και η επιρροή του Στεφ Κάρι

Έπειτα από έναν σκληρό πρώτο μήνα, ο Τόμπσον βρήκε ρυθμό από νωρίς κόντρα στους Ρόκετς, διάστημα στο οποίο σημείωσε τους 20 από τους 41 πόντους του. Οι συμπαίκτες του - με πρώτο τον Στεφ Κάρι - τον έψαχναν, σε αυτό που αποδείχθηκε η αρχή μίας μαγικής βραδιάς.

Ιδού και το Shot Chart του από το παιχνίδι:

Το Shot Chart του Κλέι Τόμπσον κόντρα στους Ρόκετς
Το Shot Chart του Κλέι Τόμπσον κόντρα στους Ρόκετς INSTAT SCOUT

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Τόμπσον σκόραρε με τους εξής τρόπους:
Off screen (Βγαίνοντας από σκριν): 11 πόντοι σε 7 κατοχές (1.57 πόντοι ανά κατοχή)
Cuts (κοψίματα στο καλάθι): 4 πόντοι σε 5 κατοχές (0.8 πόντοι ανά κατοχή)
Catch and Shoot (Σουτ από στάση): 9 πόντοι σε 4 κατοχές (2.25 πόντοι ανά κατοχή)
Catch and Drive (Υποδοχή της μπάλας, ντρίμπλα και σουτ): 3 πόντοι σε 4 κατοχές (0.75 πόντοι ανά κατοχή)
Transition (Κατάσταση αιφνιδιασμού): 8 πόντοι σε 4 κατοχές (2 πόντοι ανά κατοχή)
Hand off (πάσα χέρι με χέρι): 3 πόντοι σε 2 κατοχές (1.5 πόντοι ανά κατοχή)

Όπως γίνεται σαφές, ο Τόμπσον σκόραρε με πολλούς τρόπους. Αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά βέβαια τους τρόπους που σκόραρε, θα διαπιστώσει ότι με εξαίρεση την κατάσταση Catch and Shoot (σουτ από στάση) όλες οι άλλες συνθήκες που επιχείρησε προσπάθεια περιλαμβάνουν κυρίως κίνηση μακριά από την μπάλα μέχρι να πάρει πάσα.

Καθόλου τυχαία τα 13 από τα 14 εύστοχα σουτ του ήρθαν έπειτα από ασίστ συμπαικτών του. Το οποίο αυτόματα οδηγεί στο επόμενο στάδιο της εμφάνισής του.

Οι μόλις 8 ντρίμπλες και η επιρροή του Κάρι

Όταν ο Τόμπσον ήταν στα καλύτερά του, ένα πράγμα που τον έκανε ξεχωριστό ήταν ότι χρειαζόταν ελάχιστη ώρα την μπάλα στα χέρια του για να είναι αποδοτικός. Αυτό θύμισε στον κόσμο κόντρα στους Ρόκετς, αφού στα σουτ που ευστόχησε χρειάστηκε συνολικά μόλις 8 ντρίμπλες (!) σε ένα σπάνιο νούμερο για παίκτη που σπάει το φράγμα των 40 πόντων. Όχι βέβαια για έναν παίκτη σαν τον Τόμπσον.

Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχει ακόμα ένα ενδιαφέρον στατιστικό: Από τους 41 πόντους του Τόμπσον, οι 28 ήρθαν από 10 ασίστ του Κάρι! Για την ιστορία, άλλοι 5 ήρθαν από δύο ασίστ του Κεβόν Λούνι και 3 από ασίστ του Ντρέιμοντ Γκριν. Είναι όμως η σύνδεση του Τόμπσον με τον Κάρι που ξεχώριζε, ενώ όταν έμπαινε - και μπαίνει - στην εξίσωση ο Γκριν η κατάσταση πάντα ξέφευγε λόγω του τρόπου που είχαν οι τρεις τους να βρίσκονται με κλειστά μάτια.

Στην περίπτωση του Τόμπσον βέβαια, φαίνεται περισσότερο η σχέση του με τον Κάρι, ο οποίος ξέρει να βρίσκει τον συμπαίκτη του καλύτερα από κάθε άλλον. Ο σταρ των Γουόριορς είναι αυτός που συνήθως σπάει την πρώτη γραμμή άμυνας των αντιπάλων και σε οποιαδήποτε υποψία βοήθειας πασάρει στον Τόμπσον, ενώ είναι συνήθως αυτός που τον βρίσκει στο ανοιχτό γήπεδο.

Κλείνοντας, υπάρχει ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό: Ο Κλέι Τόμπσον έχει μέχρι στιγμής φέτος 87/224 σουτ. Από τα 87 εύστοχα σουτ του, τα 78 έχουν προέλθει από ασίστ των συμπαικτών του. Οι 36 εξ αυτών των ασίστ ανήκουν στον Κάρι, ενώ άλλες 23 έχει μοιράσει ο Γκριν.

Το πρώτο βήμα προς την άνοδο

Στους πρώτους 13 αγώνες της σεζόν ο Τόμπσον είχε 15.5 πόντους, 3.5 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ μέσο όρο με μόλις 36.3% στα σουτ και 33.3% στα τρίποντα σε 29 λεπτά συμμετοχής. Ήταν σαφές ότι ψαχνόταν, ότι έψαχνε ένα ξέσπασμα. Οι - νεανικοί και ενίοτε αφελείς - Ρόκετς του έδωσαν την ευκαιρία να… ξεμπουκώσει. Να θυμηθεί λίγο τον εαυτό του. Πλέον πρέπει να χτίσει σε αυτό.

Ο Τόμπσον είναι ένας εκ των κορυφαίων σουτέρ όλων των εποχών. Κατά πολλούς είναι ο δεύτερος καλύτερος μετά τον Στεφ Κάρι. Η λογική έλεγε ότι κάποια στιγμή θα έβρισκε πατήματα. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε. Μένει να φανεί αν και πότε θα ακολουθήσουν τα επόμενα.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΚΛΕΙ ΤΟΜΠΣΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ