NBA

NBA, Καϊρί Ίρβινγκ: Η ανάλυση της 50αρας και οι δύο αριθμοί που δείχνουν το χάρισμά του

Ο Καϊρί Ίρβινγκ με την φανέλα των Νετς
Ο Καϊρί Ίρβινγκ με την φανέλα των Νετς Ⓒ 2022 JEFF CHIU/ ASSOCIATED PRESS

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την 50αρα του Καϊρί Ίρβινγκ κόντρα στους Χόρνετς και τους δύο αριθμούς που δείχνουν το ξεχωριστό του χάρισμα και την κλάση του.

Ο Καϊρί Ίρβινγκ έδωσε σόου κόντρα στους Χόρνετς. Παίζοντας στο δικό του τέμπο, διέλυσε την άμυνα της Σάρλοτ και οδήγησε τους Νετς στην νίκη με 132-121.

Ο Ίρβινγκ ήταν ασταμάτητος, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 50 πόντους με 6/7 δίποντα, 9/12 τρίποντα, 11/13 βολές, 3 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο και 3 λάθη σε 38 λεπτά συμμετοχής, σε μία μαγική εμφάνιση.

Ήταν η 5η 50αρα στην καριέρα του Ίρβινγκ στο NBA - μόλις άλλοι 21 παίκτες στην ιστορία του NBA έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο - με τον σταρ των Νετς να γίνεται παράλληλα ο πρώτος παίκτης που έχει καταφέρει να έχει σημειώσει τουλάχιστον δύο 50αρες όπου τελείωσε έναν αγώνα σουτάροντας με 75% στα σουτ, αλλά και στα τρίποντα! Πάνω από όλα όμως ήταν ένα ρεσιτάλ από αυτά που ελάχιστοι παίκτες μπορούν να προσφέρουν στο σύγχρονο NBA. Και αυτό το δείχνουν και οι αριθμοί.

Δύο αδιανόητα νούμερα

Σύμφωνα με το InStat Scout, τα 19 σουτ του Ίρβινγκ ήρθαν σε συγκεκριμένες καταστάσεις, φέρνοντας το εξής αποτέλεσμα:

Catch and Shoot: 8/9 τρίποντα - 24 πόντοι

Isolation (Ένας εναντίον ενός): 3/3 δίποντα - 6 πόντοι

Hand Off (πάσα χέρι με χέρι): 1/1 τρίποντο - 3 πόντοι

Cuts (Κοψίματα στο καλάθι): 1/1 δίποντο - 2 πόντοι

Transition (αιφνιδιασμός): 1/1 δίποντο, 0/1 τρίποντο - 2 πόντοι

Screen off (βγαίνοντας από σκριν): 1/1 δίποντο - 2 πόντοι

Pick and Roll, όπου επιχείρησε σουτ: 0/2 δίποντα - 0 πόντοι

Ιδού και το μαγικό Shot Chart του Ίρβινγκ:

Το Shot Chart του Καϊρί Ίρβινγκ κόντρα στους Χόρνετς
Το Shot Chart του Καϊρί Ίρβινγκ κόντρα στους Χόρνετς INSTAT SCOUT

Το πρώτο νούμερο που ξεχωρίζει είναι το εξής: Ο Ίρβινγκ είχε 8/9 τρίποντα σε καταστάσεις Catch and Shoot, όπου σούταρε δηλαδή χωρίς να κάνει ντρίμπλα, λίγο αφότου πήρε πάσα. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι είχε 6/6 μαρκαρισμένα (contested) τρίποντα!

Την ίδια στιγμή υπάρχει ένας ακόμα αριθμός που είναι εξίσου εντυπωσιακός: Ο Ίρβινγκ είχε συνολικά 13/16 (7/9 τρίποντα, 6/7 δίποντα) “μαρκαρισμένα” (contested) σουτ που επιχείρησε, αλλά και 6/9 σουτ τα οποία πήρε μετά από ντρίμπλα, σε ένα ακόμα τρομερό νούμερο.

Ο Ίρβινγκ έδωσε ένα σόου, αλλά κυρίως έριξε στο παρκέ ό,τι είχε, σκοράροντας με κάθε τρόπο. Πάνω από όλα όμως, θύμισε σε όλους τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό: Ενώ είναι ένας από τους καλύτερους χειριστές της μπάλας στην ιστορία του NBA, ένας από τους πλέον προικισμένους σκόρερ σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά του να είναι εξίσου αποδοτικός ακόμα και όταν παίζει μακριά από την μπάλα.

Αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί πίστευαν ότι αν οι Νετς κατάφερναν να έχουν στο παρκέ ταυτόχρονα την τριάδα των Ντουράντ, Χάρντεν και Ίρβινγκ θα μπορούσαν να πάνε μέχρι το τέλος του δρόμου: Η ικανότητα δηλαδή του Ίρβινγκ να παίζει μακριά από την μπάλα, αφήνοντας τους Χάρντεν και Ντουράντ να παίξουν ένας εναντίον ενός. Προφανώς δεν θα μάθουμε ποτέ αν θα γινόταν αυτό λόγω της ανταλλαγής του Χάρντεν στους Σίξερς. Η θεωρία ωστόσο πίσω από την συνύπαρξη των τριών σταρ βασιζόταν σε αυτό το χάρισμα του Ίρβινγκ.

Περιμένοντας τον Σίμονς και τον… Δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Η επιλογή του Ίρβινγκ να παραμένει ανεμβολίαστος και η νομοθεσία της Νέας Υόρκης που δεν του δίνει το δικαίωμα να αγωνίζεται στα εντός έδρας παιχνίδια των Νετς στέρησαν στο Μπρούκλιν έναν από τους καλύτερους παίκτες του και πιθανότατα τον… Τζέιμς Χάρντεν. Την ίδια στιγμή όμως, το Μπρούκλιν περιμένει πλέον την ένταξη του Μπεν Σίμονς στην ομάδα, ενός παίκτη που έχει τα στοιχεία για να ταιριάξει στο πλευρό του Ντουράντ και του Ίρβινγκ.

Ο Αυστραλός γκαρντ είναι ένας παίκτης που λατρεύει να τρέχει το ανοιχτό γήπεδο, πασάρει εξαιρετικά και παράλληλα παίζει άμυνα για… δύο παίκτες. Η αποχή του από τα παρκέ - και η εύθραυστη ψυχολογία του - είναι λογικό να προκαλούν προβληματισμό. Δεν παύει όμως να είναι ένας παίκτης που μπορεί να απογειώσει τους Νετς.

Ο Ίρβινγκ έβαλε τον εαυτό του και τους Νετς σε δύσκολη θέση όλη την σεζόν. Παραμένει όμως ένας από τους πιο προικισμένους σκόρερ στην ιστορία του NBA, με το σόου του κόντρα στους Χόρνετς να είναι μία καλή υπενθύμιση για αυτό. Αν τελικά κάποια στιγμή η νομοθεσία της Νέας Υόρκης αλλάξει και του δώσει το δικαίωμα να πατήσει παρκέ, τότε ακόμα και αυτή η γεμάτη ελαττώματα εκδοχή των Νετς μπορεί να γίνει εξαιρετικά απειλητική για όλους. Κι ας είναι γεμάτη “ΑΝ” να την ακολουθούν λόγω Ίρβινγκ και Σίμονς.

TAGS NBA ΗΠΑ BASKETBALL ANALYSIS ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ