BASKETBALL ANALYSIS

NBA, Γιάννης Αντετοκούνμπο: Οι δύο μεγάλες αλλαγές που έκανε στον τρόπο που εκτελεί βολές, σε γόνατα και φτέρνες

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με την φανέλα των Μπακς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με την φανέλα των Μπακς Ⓒ 2022 MORRY GASH/ ASSOCIATED PRESS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του VIDEO τις δύο μεγάλες αλλαγές που έκανε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον τρόπο που εκτελεί βολές. Δύο αλλαγές που ελπίζει να τον ανεβάσουν επίπεδο.

Ήταν 18 Νοεμβρίου όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε 4/15 βολές κόντρα στους Σίξερς στην ήττα των Μπακς με 110-102 στην Φιλαντέλφεια, σε μία επίδοση που τράβηξε το ενδιαφέρον. Μία επίδοση που τον έβαλε σε σκέψεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει για να βελτιώσει τον τρόπο που σουτάρει.

Ο αγώνας με τους Σίξερς έμοιαζε με την κορύφωση ενός κακού ξεκινήματος του Γιάννη από την γραμμή των βολών. Στους πρώτους 12 αγώνες που πήρε μέρος ο “Greek Freak”, μέχρι και τον αγώνα με τους Σίξερς δηλαδή, εκτελούσε με 58.7% από την γραμμή. Στους 5 αγώνες που ακολούθησαν, εκτελεί με 66.7%. Αν κάποιος μειώσει το διάστημα στους 4 τελευταίους αγώνες, το ποσοστό του ανεβαίνει στο 73.3%. Στους 3 τελευταίους αγώνες το νούμερο αυτό ανεβαίνει στο 75%, αυτό που είχε δηλαδή και στην νίκη επί των Νικς (109-103) με 9/12 βολές.

Είναι σαφές ότι κάτι έχει αλλάξει ο Γιάννης στον τρόπο που εκτελεί βολές. Ο ίδιος έχει επαναλάβει αρκετές φορές σε δηλώσεις του ότι η ρουτίνα του είναι ίδια: Υποδοχή της μπάλας, μερικές ανάσες, μία περιστροφή, μία ντρίμπλα και εκτέλεση.

Αυτά τα κομμάτια πράγματι είναι ίδια στην ρουτίνα του Γιάννη. Υπάρχουν όμως δύο πράγματα που έχουν αλλάξει. Και αν η μία αλλαγή είναι εμφανής ακόμα και με απλή παρατήρηση του πώς σούταρε στον αγώνα με τους Σίξερς και πώς στον - τελευταίο αγώνα των Μπακς - με τους Νικς, υπάρχει μία ακόμα, μικρή αλλά σημαντική, αλλαγή που κάνει την διαφορά.

Το λύγισμα στα γόνατα

Υπάρχουν δύο πράγματα που έχει αλλάξει ο σταρ των Μπακς στον τρόπο που εκτελεί βολές. Το πρώτο είναι και αυτό που φαίνεται περισσότερο: Ο τρόπος που λυγίζει τα γόνατα.

Στον αγώνα με τους Σίξερς, ο Γιάννης έμενε για λίγο με λυγισμένα τα γόνατα μετά την ντρίμπλα του και κατόπιν σηκωνόταν μηχανικά και ολοκλήρωνε την κίνησή του. Ιδού ένα παράδειγμα:

Στον αγώνα με τους Νικς, ο Γιάννης έκανε μία ενιαία κίνηση μετά την ντρίμπλα του και σούταρε. Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η αλλαγή αυτή είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή. Ο “Greek Freak” στον αγώνα με τους Σίξερς πρακτικά έσπαγε την ρουτίνα του σε κομμάτια, σουτάροντας σχεδόν ρομποτικά. Πλέον, κάνει μία ενιαία κίνηση - πάλι μοιάζει λίγο ρομποτική - αλλά μοιάζει πιο απλή. Ακολουθεί έναν συγκεκριμένο ρυθμό και σουτάρει.

Σουτάροντας στις μύτες των ποδιών του

Η πρώτη αλλαγή τραβάει την προσοχή. Είναι όμως η δευτερη αλλαγή που - αν και μοιάζει μικρή - φαίνεται ότι έχει κάνει την διαφορά:

Ο Γιάννης πλέον ξεκολλάει τις φτέρνες του από το παρκέ καθόλη την διάρκεια της κίνησης, παραμένοντας στις μύτες των ποδιών του ακόμα και αφού έχει φύγει η μπάλα από τα χέρια του όταν εκτελεί μία βολή.

Στον αγώνα με τους Σίξερς, ξεκινούσε ακουμπώντας όλο το πέλμα, κατόπιν σηκωνόταν ελαφρά στις μύτες των ποδιών του και κατόπιν ακουμπούσε ξανά όλο το πέλμα του στο παρκέ.

Ιδού μία φωτογραφία που τον δείχνει στο τέλος της κίνησής του στον αγώνα με τους Σίξερς όπου πατάει πλέον όλο το πέλμα:

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εκτελεί βολή και το πέλμα του πλέον ακουμπάει όλο στο έδαφος
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εκτελεί βολή και το πέλμα του πλέον ακουμπάει όλο στο έδαφος PRINTSCREEN


Ιδού μία φωτογραφία που τον δείχνει στο τέλος της κίνησής του στον αγώνα με τους Νικς, όπου βρίσκεται ακόμα στις μύτες των ποδιών του:

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εκτελεί βολή κόντρα στους Νικς και παραμένει στις μύτες των ποδιών του
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εκτελεί βολή κόντρα στους Νικς και παραμένει στις μύτες των ποδιών του PRINTSCREEN

Ιδού και ένα VIDEO που παρουσιάζονται εναλλάξ βολές που εκτέλεσε κόντρα στους Σίξερς και κόντρα στους Νικς. Μία προσεκτική παρατήρηση δείχνει ότι η αλλαγή στον τρόπο που τελειώνει την κίνηση είναι εμφανής:

Η δεύτερη αλλαγή στον τρόπο που σουτάρει ο σταρ των Μπακς φαίνεται σε κάποιους ανεπαίσθητη, ειδικά από την στιγμή που η μπάλα έχει ήδη φύγει από τα χέρια του. Δείχνει όμως ότι έχει στο μυαλό του πως πρέπει όλη η κίνηση να χαρακτηρίζεται από μία αρμονία. Αν χαλάσει αυτή η αρμονία, τότε το αποτέλεσμα θα είναι συνήθως μία άστοχη βολή.

Το γεγονός ότι μέχρι τον αγώνα με τους Σϊξερς ο Γιάννης δεν είχε συνέπεια στον τρόπο που έβαζε τα πόδια του στον τρόπο που εκτελούσε τις βολές είχε ως αποτέλεσμα να αστοχήσει σε πολλές από αυτές, με την πλειοψηφία εξ αυτών μάλιστα να καταλήγουν με την μπάλα στο μπροστινό μέρος της στεφάνης. Κόντρα στους Νικς ωστόσο (αλλά και στους Μάβερικς μερικές ημέρες νωρίτερα που είχε 8/10 βολές) είχε μεγαλύτερη συνέπεια στην κίνησή του και δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα.

Το δείγμα είναι μικρό, αλλά ο Γιάννης το ψάχνει

Το σουτ, ειδικά από την γραμμή των βολών, εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τα πόδια. Αν τα πόδια έχουν μία αρμονία στην κίνησή τους η οποία πάει σε όλο το σώμα και μέχρι τα χέρια στην στιγμή της εκτέλεσης, τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει η μπάλα στο καλάθι. Αν αυτός ο ρυθμός σπάσει, αν γίνει κάποιο λάθος στο πώς λυγίζει ένας παίκτης τα γόνατά του ή τοποθετήσει τα πέλματά του με λάθος τρόπο, τότε μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να ευστοχήσει. Αυτά είναι προφανώς πράγματα που έχουν επισημανθεί από το τεχνικό επιτελείο των Μπακς στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Στο τέλος της ημέρας, αυτό που είναι σαφές είναι πως ο Γιάννης συνεχίζει να ψάχνει τρόπους να βελτιωθεί. Συνεχίζει να δουλεύει, αλλάζει την ρουτίνα του, προσπαθεί να βελτιώσει κάποια πράγματα στην μηχανική του, στο πώς κινείται το κορμί του όταν εκτελεί βολές. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό και δεν είναι η πρώτη φορά που βραχυπρόθεσμα φαίνεται αυτό να του βγαίνει σε καλό. Το θέμα πλέον είναι να βρει την απαραίτητη ισορροπία προκειμένου να βελτιώσει ένα από τα λίγα ψεγάδια του. Η συνέχεια, στο παρκέ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ NBA ΗΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ