MUNDOBASKET 2023

MundoBasket 2023: Το προφίλ της Εθνικής ΗΠΑ, δεύτερης αντιπάλου της Εθνικής στην διοργάνωση

Ο Τζέιλεν Μπράνσον
Ο Τζέιλεν Μπράνσον FIBA

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει το προφίλ της Εθνικής ΗΠΑ, την οποία αντιμετωπίζει η Εθνική Ανδρών  (15:40, ΕΡΤ1 και Novasports Start και LIVE από το SPORT24) για την 2η αγωνιστική του MundoBasket. Η πίεση στην μπάλα, οι επικίνδυνοι περιφερειακοί και το σχήμα με τον Μπανκέρο σε θέση σέντερ. 

Η Εθνική Ανδρών έχει σήμερα (28/8) μία δύσκολη αποστολή. Την δυσκολότερη βασικά, αφού αντιμετωπίζει την Εθνική ΗΠΑ (15:40, ΕΡΤ1 και Novasports Start και LIVE από το SPORT24), το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Το έργο της Ελλάδας είναι δύσκολο για την 2η αγωνιστική του MundoBasket. Η ήττα που γνώρισε από τις ΗΠΑ σε φιλικό παιχνίδι πριν από 10 μέρες το δείχνει αυτό. Η Εθνική όμως θα παλέψει με αυτά που έχει.

Η τριάδα των γκαρντ, οι σουτέρ που ανοίγουν το γήπεδο και ο Μπανκέρο

Η Εθνική ΗΠΑ είναι μία ομάδα με πολύ ταλέντο, όπως παραδοσιακά οι ομάδες που παρατάσσονται από την USA Basketball στις διοργανώσεις. Το μέγεθος και η αθλητικότητα σε κάθε θέση είναι κάτι που χαρακτηρίζει την ομάδα, που έχει βάθος και ροτέισον 11 παικτών (Ο Γουόκερ Κέσλερ παίζει ελάχιστα).

Η τριάδα των Τζέιλεν Μπράνσον, Άντονι Έντουαρντς (οι δύο βασικοί γκαρντ) και Ταϊρίς Χαλιμπάρτον (6ος παίκτης) ορίζει τις εξελίξεις στην περιφέρεια, αφού είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες αποφάσεις. Οι Μπράνσον και Χαλιμπάρτον είναι αυτοί που στήνουν τα περισσότερα Pick and Roll, ενώ ο Έντουαρντς είναι αυτός που αναλώνεται περισσότερο σε ατομικές ενέργειες.

Στο πλευρό της ποιοτικής τριάδας των γκαρντ υπάρχει πλειάδα σουτέρ. Παίκτες όπως ο Όστιν Ριβς, ο Μάικαλ Μπρίτζες, ο Κάμερον Τζόνσον, ο Τζος Χαρτ και (οι ψηλοί) Μπόμπι Πόρτις και Τζάρεν Τζάκσον έχουν συνηθίσει από τις ομάδες τους να παίζουν σε off ball καταστάσεις (μακριά από την μπάλα δηλαδή) και να ανοίγουν το γήπεδο με το σουτ τους.

Την ίδια στιγμή, αντίστοιχο ρόλο έχει σε αυτή την ομάδα και ο Μπράντον Ίνγκραμ, ωστόσο ο φόργουορντ των Πέλικανς είναι πιο αποδοτικός με την μπάλα στα χέρια. Καθόλου τυχαία, αυτός και ο Μπρίτζες έχουν μεγαλύτερη άνεση - και ελευθερία - να βάλουν την μπάλα στο παρκέ.

Ξεχωριστό ρόλο σε αυτή την ομάδα έχει ο Πάολο Μπανκέρο. Ο φόργουορντ των Μάτζικ έχει αναλάβει πρακτικά τον ρόλο του back up σέντερ στην Team USA. Ο Στιβ Κερ τον χρησιμοποιεί με έναν παρόμοιο τρόπο που χρησιμοποιεί τον Ντρέιμοντ Γκριν στους Γουόριορς, δίνοντάς του αποφάσεις με την μπάλα και εμπλέκοντάς τον σε handoff καταστάσεις, με τον Αμερικανοϊταλό να ανταποκρινεται μέχρι στιγμής σε αυτό τον ρόλο.

Η άμυνα στην μπάλα και το τρέξιμο στο transition

Το βασικό χαρακτηριστικό της Εθνικής ΗΠΑ βέβαια είναι αυτό η άμυνά της. Η Team USA είναι μία ομάδα που πιέζει ασφυκτικά την μπάλα και έχει ως στόχο να οδηγεί σε πολλά λάθη, προκειμένου να τρέξει στο transition. Με εξαίρεση τον ύψους 1.88 μέτρων Μπράνσον δεν υπάρχει παίκτης με ύψος κάτω από 1.93 μέτρα στο ρόστερ. Για την ακρίβεια, υπάρχουν μόλις δύο παίκτες ακόμα με ύψος 1.93 μέτρα, αλλά ο μεν Χαρτ έχει άνοιγμα χεριών 2.04 μέτρα, ο δε Έντουαρντς 2.06 μέτρα!

Οι Αμερικανοί έχουν στο ρόστερ τους παίκτες με ικανότητα στην προσωπική άμυνα. Εκμεταλλεύονται την αθλητικότητά τους, πιέζουν τον αντίπαλο χειριστή σε όλο το γήπεδο. Παράλληλα, έχουν ως στόχο να περιορίσουν τα τρίποντα στις γωνίες με δυναμικές close out άμυνες, οδηγώντας τους αντίπαλους σουτέρ είτε σε σουτ από μέση απόσταση, είτε προς το καλάθι, όπως περιμένει ο - κορυφαίος αμυντικός του NBA φέτος και ένας εκ των κορυφαίων μπλοκέρ στον κόσμο - Τζάρεν Τζάκσον.

Αυτή η άμυνα των ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα να της δίνει την ευκαιρία να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο, που είναι και το πιο δυνατό της σημείο. Είναι αλήθεια ότι σε καταστάσεις σετ γηπέδου μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα κάποιες στιγμές και εκεί είναι που αναλαμβάνει δράση η τριάδα των Μπράνσον, Έντουαρντς και Χαλιμπάρτον.

Ένα υψηλό εμπόδιο

Ο Δημήτρης Ιτούδης δήλωσε ότι καμία ομάδα δεν μπαίνει στο παρκέ για να χάσει και προφανώς η Ελλάδα δεν σκοπεύει να μπει έτσι στο παρκέ. Παρόλα αυτά, είναι δεδομένο ότι υπάρχει και ένας ρεαλισμός, ειδικά με τον κρίσιμο αγώνα με την Νέα Ζηλανδία (30/8) να ακολουθεί και να κρίνει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Το έργο της Ελλάδας θα είναι δύσκολο. Θα πρέπει να αντέξει στην πίεση στην μπάλα της Εθνικής ΗΠΑ και να μην την αφήσει να τρέξει. Αν ο ρυθμός χαμηλώσει, τότε είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν κάποιες σύνθετες άμυνες ζώνης για να περιοριστεί η δράση των σουτέρ των ΗΠΑ και να μικρύνουν οι χώροι.

Στο τέλος της ημέρας, η Ελλάδα θα παλέψει για το καλύτερο δυνατό, κόντρα σε ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Όλα τα άλλα απλώς θα ακολουθήσουν.

Το SPORT24 στο Mundobasket 2023

Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS MUNDOBASKET 2023 ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ BASKETBALL ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΗΠΑ TEAM USA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ