MUNDOBASKET 2023

MundoBasket 2023: Οι πόλεις και τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση

MundoBasket 2023: Οι πόλεις και τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS/FIBA

Το MundoBasket 2023 πλησιάζει. Διαβάστε στο SPORT24 σε ποιες πόλεις και σε ποια γήπεδα θα φιλοξενηθεί η μεγάλη διοργάνωση της FIBA.

Η κλεψύδρα αδειάζει και το πρώτο τζάμπολ του MundoBasket 2023 πλησιάζει. Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA θα φιλοξενηθεί σε τρεις χώρες. Την Ιαπωνία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, όπου θα κορυφωθεί η δράση με την τελική φάση της διοργάνωσης.

Οι 92 αγώνες του MundoBasket 2023 θα γίνουν συνολικά σε πέντε γήπεδα

Α' Φάση: Στις Φιλιππίνες θα γίνουν οι όμιλοι A - B (Μανίλα, Araneta Coliseum) εκτός από τους δύο αγώνες της πρεμιέρας (σσ. Ανγκόλα - Ιταλία και Δομινικανή Δημοκρατία - Φιλιππίνες) που θα διεξαχθούν στην Philippine Arena και C - D (Μανίλα, SM Mall of Asia). Στην Ιαπωνία θα γίνουν οι όμιλοι E - F (Οκινάουα, Okinawa Arena). Στην Ινδονησία θα γίνουν οι όμιλοι G - H (Τζακάρτα, Indonesia Arena).

Β' Φάση (οι ομάδες κουβαλούν τα αποτελέσματά τους και παίζουν 2 αγώνες): Το Group I (1ος και 2ος Group A και 1ος και 2ος Group B) θα γίνει στην SM Mall of Asia της Μανίλα. Το Group J (1ος και 2ος Group C και 1ος και 2ος Group D) θα γίνει στο Araneta Coliseum της Μανίλα. Το Group K (1ος και 2ος Group E και 1ος και 2ος Group F) θα γίνει στην Okinawa Arena της Οκινάουα. Το Group L (1ος και 2ος Group G και 1ος και 2ος Group H) θα γίνει στην Indonesia Arena της Τζακάρτα.

Προημιτελικοί, ημιτελικοί, αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8, μικρός τελικός και τελικός θα γίνουν όλοι στην SM Mall of Asia. Όπως γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό η Εθνική Ελλάδας δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί καθόλου, όσο μακριά και να φτάσει στη διοργάνωση, αφού από την πρώτη κιόλας ημέρα του Παγκοσμίου θα αγωνίζεται στο εν λόγω γήπεδο.

Μανίλα - Φιλιππίνες

Η πόλη της Μανίλα είναι η πρωτεύουσα των Φιλιππίνων και η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη, με σχεδόν δύο εκατομμύρια κατοίκους. Είναι μια από τις πιο δυναμικές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Άνθρωποι της διοργάνωσης φροντίζουν για τις τελευταίες λεπτομέρειες στην Mall of Asia Arena
Άνθρωποι της διοργάνωσης φροντίζουν για τις τελευταίες λεπτομέρειες στην Mall of Asia Arena SPORT24

Με μια εντυπωσιακή έκταση άνω των 64.000 τετραγωνικών μέτρων, η Mall of Asia Arena είναι μια εγκατάσταση παγκόσμιας κλάσης εξοπλισμένη με τεχνολογία αιχμής. Το εξωτερικό του γηπέδου σε σχήμα ματιού αντιπροσωπεύει αυτό που θα βιώσουν οι θεατές σε κάθε εκδήλωση στον χώρο, μια "γιορτή για το μάτι". Η Mall of Asia Arena άνοιξε το 2012 και είναι ένας ευέλικτος χώρος που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε είδους εκδηλώσεις, ενώ μπορεί φιλοξενήσει 15.000 θεατές για αγώνες μπάσκετ.

MundoBasket 2023: Οι πόλεις και τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση
Η Philippine Arena στις Φιλιππίνες FIBA

Η Philippine Arena είναι το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο στον κόσμο με μέγιστη χωρητικότητα 55.000 θέσεων. Εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2014 σε μια ζώνη τουριστικών επιχειρήσεων 140 στρεμμάτων περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Μανίλα.

Η Philippine Arena είχε αρχικά οριστεί από τη FIBA ως η έδρα της τελικής φάσης. Ωστόσο, στις 28 Απριλίου του 2023 η κεντρική επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ ενέκρινε την απόφαση του ΔΣ για την αλλαγή της έδρας.

"Το κύριο μέλημα που οδήγησε στην απόφαση ήταν η απαίτηση για συνεπή και ταχεία μεταφορά των ομάδων και των φιλάθλων σε πολλούς αγώνες κατά τη διάρκεια των έξι ημερών της Τελικής Φάσης. Παρά την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός δρόμου με διόδια που συνδέει το Metro Manila με τη Philippine Arena το 2021, θα μπορούσε να δοκιμαστεί μόνο σε πραγματικές συνθήκες από τον Νοέμβριο του 2022, μετά την άρση των περιορισμών για τον COVID.

Έκτοτε, πολλά γεγονότα έλαβαν χώρα σε αυτόν τον χώρο, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου παραθύρου των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στα οποία εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα κυκλοφορίας και μεταφορών", ανέφερε ενδεικτικά η σχετική ανακοίνωση της FIBA καταδεικνύοντας τον πρακτικό λόγου που την έκανε να αλλάξει την έδρα της τελικής φάσης.

MundoBasket 2023: Οι πόλεις και τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση
Το γήπεδο Araneta Coliseum στη Μανίλα FIBA


Το Araneta Coliseum, γνωστό ως The Big Dome, χτίστηκε το 1960 και είναι τόπος θρύλων. Το Κολοσσαίο κάποτε μετονομάστηκε σε Philippine Coliseum προς όφελος των διεθνών μέσων ενημέρωσης που κάλυπταν τον διάσημα αγώνα "Thrilla in Manila" μεταξύ των εμβληματικών μπόξερ Μοχάμνεντ Άλι και Τζο Φρέζιερ την 1η Οκτωβρίου 1975. Τρία χρόνια αργότερα, το 1978, φιλοξένησε Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA. Το 2010 έγινε μία μεγάλη ανακαίνιση και εκμοντέρνηση του Araneta Coliseum.

Ινδονησία - Τζακάρτα

Η Τζακάρτα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Νοτιοανατολικής Ασίας, που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Ιάβας, του πολυπληθέστερου νησιού του κόσμου. Η Τζακάρτα είναι η "καρδιά" της Ινδονησίας, σε όλα τα επίπεδα, με πληθυσμό πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο πρώτος αγώνας μπάσκετ κορυφαίων συλλόγων μεταξύ δύο ινδονησιακών ομάδων πραγματοποιήθηκε μόλις το 1982, όμως τα τελευταία χρόνια η υπάρχει ραγαία ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για το άθλημα. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2022, η χώρα φιλοξένησε το FIBA Asia Cup με μεγάλη επιτυχία.

MundoBasket 2023: Οι πόλεις και τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση
Η Indonesia Arena στην Ινδονησία FIBA

Η Indonesia Arena είναι μια ολοκαίνουργια κλειστή αρένα πολλαπλών χρήσεων, η οποία εγκαινιάστηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο και σχεδιάστηκε ειδικά για το MundoBasket 2023. Ο σχεδιασμός της έγινε με οικολογικά κριτήρια, ενώ η φιλοσοφία ύφανσης που υιοθετήθηκε, είναι μια αναπαράσταση του πνεύματος του ινδονησιακού λαού Gotong Royong.

Ιαπωνία - Οκινάουα

Η Οκινάουα είναι το μικρότερο από τα πέντε βασικά νησιά της Ιαπωνίας, με λιγότερους από 1.4 εκατομμύρια κατοίκους. Με ένα υγρό υποτροπικό κλίμα λόγω του τροπικού δάσους που εκτείνεται στα βόρεια του νησιού, η οικονομία της Οκινάουα βασίζεται στον τουρισμό και τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

MundoBasket 2023: Οι πόλεις και τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση
Η Okinawa Arena στην Οκινάουα FIBA

Η Okinawa Arena είναι η μεγαλύτερη αίθουσα εκδηλώσεων στην Οκινάουα, με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 10.000 επισκεπτών και η πιο σύγχρονη κλειστή αρένα ψυχαγωγίας και αθλητισμού στην Ιαπωνία, καθώς κατασκευάστηκε το 2021. Λειτουργεί επίσης ως έδρα για τους Ryukyu Golden Kings, μια από τις πιο δημοφιλείς επαγγελματικές ομάδες μπάσκετ στην Ιαπωνία.

Το Mundobasket 2023 παίζεται στο SPORT24! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα του Mundobasket και τα αποτελέσματα των αγώνων του Mundobasket 2023, παρακολούθησε το Mundobasket live στο Matchcenter και κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ.

TAGS MUNDOBASKET 2023 FIBA WORLD CUP ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ